ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλιεία σε θολά νερά

Με τη δημοσίευση του προγράμματος για την Αλιεία, της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), διαπιστώνεται ότι τίποτα το διαφορετικό δεν παρουσιάζεται σε σχέση μ' αυτά που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Δεν υπάρχει διαφορά ακόμα και σε λεπτομέρειες. Ισως, και μπορεί γι' αυτό το λόγο να αλληλοκατηγορηθούν οι δύο εταίροι του δικομματισμού, ως το ποιος αντιγράφει ποιον! Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι απ' την ένταξή μας στην ΕΟΚ, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν αναγάγει την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) σε ευαγγέλιο και δεν παρεκκλίνουν απ' τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, έστω κι αν κάποια μέρα διαπιστώσουμε ότι η χώρα μας δε θα έχει επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη... Σχεδόν επί μια εικοσαετία, η ΝΔ διακηρύσσει και το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει, τα διαρθρωτικά μέτρα για την Αλιεία, που στοχεύουν στην αλλαγή της φύσης της Αλιείας, από κοινωνική σε επιχειρησιακή. Δεν αναφέρεται, λ.χ,. πουθενά ότι η επιχειρησιακή Αλιεία βασίζεται σε λίγους μεγαλοψαράδες επιχειρηματίες και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προϋποθέτει την εκδίωξη των πολλών μικρών και μικρομεσαίων ψαράδων, οι οποίοι αντικειμενικά καθίστανται εμπόδιο στην ανάπτυξη των μεγαλοψαράδων και την εξέλιξή τους σε κερδοφόρες αλιευτικές επιχειρήσεις.

Η ΝΔ αποφεύγει να πάρει θέση και παριστάνει την ανήξερη στην καθολική αντίθεση των ψαράδων, στους περιορισμούς σε ιπποδύναμη μηχανής και χωρητικότητας του σκάφους που έχει επιβάλει η ΕΕ και έχει άμεση επίδραση στη λειτουργικότητα των σκαφών και, κατ' επέκταση, στις αλιευτικές τους δραστηριότητες. Ο λόγος είναι ότι δε θέλει να εναντιωθεί στην ΚαλΠ. Κατηγορεί την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών πιστώσεων του Γ` ΚΠΣ για την Αλιεία, αποφεύγοντας επιμελώς να εξηγήσει ότι η μη απορρόφηση κονδυλίων οφείλεται και στις προϋποθέσεις ένταξης στα κοινοτικά προγράμματα, που, κατ' ουσίαν, είναι ευθύνη της ΕΕ και οι οποίες είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους ψαράδες. Δεν παίρνει θέση μπροστά σε παράλογες και άδικες αλιευτικές απαγορεύσεις, γιατί δεν τολμά να καταγγείλει αυτό που νιώθουν οι θιγόμενοι ψαράδες: Οτι πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν να δυσκολέψουν τη ζωή των ψαράδων, με απώτερο σκοπό την εκδίωξή τους απ' τη θάλασσα.

Σε αντίθεση με την Αλιεία, παρέχει υποστήριξη στις Υδατοκαλλιέργειες (Υ/Κ), αφού είναι, φυσικά, τέκνο της ΚαλΠ. Αναφέρεται στον άναρχο τρόπο ανάπτυξης των Υ/Κ, «ξεχνώντας» ότι επί των ημερών της τριετούς διακυβέρνησης της χώρας 1990 - 1993 «φύτρωσαν» οι περισσότερες συστοιχίες ιχθυοκλωβών σε όρμους και κόλπους, αλλάζοντας δραματικά το τοπίο της παράκτιας ζώνης. Οσες μονάδες δεν υλοποιήθηκαν, οφείλονται σ' έναν και μόνο λόγο. Στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με τις κινητοποιήσεις των φορέων ματαίωσαν την υλοποίηση των σχεδίων. Φυσικά, αυτό δεν απαλλάσσει από ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, γιατί η μετέπειτα διακυβέρνηση στήριξε αυτήν την ασυδοσία και την κατέστησε καθεστώς. Αναφέρει η ΝΔ χωροθέτηση μονάδων, αλλά δεν εξηγεί πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική στο θαλάσσιο χώρο. Κυρίως, δε μας εξηγεί πώς ταιριάζει χωροθέτηση και διαχωρισμός δραστηριοτήτων στα πλαίσια αρμονικής συνύπαρξης παράκτιας Αλιείας και Υ/Κ, χωρίς να έχουμε βίαιη εκδίωξη των ψαράδων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Εάν αυτό αδυνατεί να μας το απαντήσει η ΝΔ, τη λύση τη δίνει καθημερινά η ΕΕ, η οποία έχει διαθέσει τεράστια κονδύλια για απόσυρση αλιευτικών σκαφών και, τελευταία, χορηγεί κονδύλια για την εκδίωξη των ψαράδων απ' το επάγγελμα. Αυτός ακριβώς είναι κι ένας λόγος, που δεν τόλμησε η ΝΔ να καταγγείλει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που έχει καταστήσει τη χώρα ένα απέραντο διαλυτήριο σκαφών. Γιατί, απλά, σε ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή θα συνεχίσει τα ίδια, χωρίς καν κάποιες τροποποιήσεις για το θεαθήναι! Η μείωση του αλιευτικού στόλου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ΚαλΠ κι αυτό το γνωρίζει η ΝΔ καλύτερα απ' όλους. Ασφαλώς, δεν παραλείπει στο πρόγραμμά της η ΝΔ μέτρα για μεταποίηση και αξιοποίηση της αλιευτικής παραγωγής. Δε μας διευκρινίζει, επίσης, ότι όσα λιμάνια κι αλιευτικά καταφύγια κατασκευαστούν ή εκσυγχρονιστούν τι είδους σκάφη θα ελλιμενίζουν; Τα επαγγελματικά αλιευτικά που ενδεχόμενα σε μερικά χρόνια θα εκλείψουν ή τα ταχύπλοα και τα κότερα των νεόπλουτων ερασιτεχνών ναυτικών και ψαράδων;

Το πρόγραμμα Αλιείας της ΝΔ είναι συνόψιση των όσων γράφονται στα προπαγανδιστικά ιλουστρασιόν εγχειρίδια της ΚαλΠ και ευρίσκονται σε αφθονία στις υπηρεσίες Αλιείας και στις κατά καιρούς εκθέσεις Αλιείας. Εκείνο που δε θα βρουν οι ψαράδες είναι διέξοδο στα επαγγελματικά αδιέξοδα, όπου έχουν περιέλθει, ιδιαίτερα όσοι έχουν εμπλακεί σε κοινοτικά προγράμματα. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι, ουσιαστικά, «Αλιεία στα θολά νερά», όπου μέσα στη θολούρα των κοινοτικών διακηρύξεων, όπως «Αειφορία - Αλιεία» «επιχειρηματικότητα ψαράδων» και «κερδοφόρες αλιευτικές επιχειρήσεις», ελπίζει η ΝΔ να «τσιμπήσει» καμιά ψήφο απελπισμένου ψαρά απ' την καταστροφή που του έχουν δημιουργήσει η σημερινή κυβερνητική πολιτική και η ΚαλΠ. Οι θέσεις της ΝΔ για την Αλιεία, που, όπως αποδείχτηκε, δε διαφέρουν απ' αυτές του ΠΑΣΟΚ ούτε στις λεπτομέρειες, επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι δύο σταγόνες νερό ως προς την πολιτική τους. Οι ψαράδες δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα απ' τη ΝΔ. Το μόνο που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν είναι η ανάγκη οργανωμένης και μαζικής πάλης τους ενάντια στην ΚαλΠ και τα αποτελέσματά της. Ουτοπικό και ανέφικτο δεν είναι ν' αγωνίζεσαι να ανατραπεί μία αντι-αλιευτική πολιτική, αλλά να νομίζεις ότι, μπλεγμένος στα κοινοτικά προγράμματα και ξεπέφτοντας απ' την αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά της ΝΔ και το αντίθετο, θα καταφέρεις να δώσεις διέξοδο στα επαγγελματικά αδιέξοδα.


Θανάσης ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ιχθυολόγος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ