ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Ασύδοτη τοκογλυφία

Τα προκλητικά υπερκέρδη των τραπεζών είναι αποτέλεσμα της «ανάπτυξης» που πραγματοποιεί η κυβέρνηση και έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις «αυξήσεις» σε μισθούς και συντάξεις

Από γράφημα του Γ. Μυλωνά στο «Βήμα»
Από γράφημα του Γ. Μυλωνά στο «Βήμα»
Αναντίρρητα πρόκειται για το «σκάνδαλο των σκανδάλων», την πρόκληση των προκλήσεων. Ο (οργισμένος) λόγος, για τα εξωφρενικά κέρδη των τραπεζών, που δε χαμπαριάζουν ούτε από κρίση ούτε από ύφεση. Σωστότερα, θησαυρίζουν και στην κρίση... Ερχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη φτώχεια που μαστίζει την ίδια στιγμή τα λαϊκά στρώματα και τις άθλιες «αυξήσεις» σε μισθούς και συντάξεις. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν το χαρακτήρα και τα αποτελέσματα της «ανάπτυξης», για την οποία πασχίζουν και καυχώνται οι ηγεσίες του δικομματισμού. Τα κέρδη των τραπεζών, δίχως υπερβολή, είναι (νόμιμη) κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων της χώρας, βουτηγμένα στο αίμα.

Παντελώς ασύδοτο το παρασιτικό τραπεζικό κεφάλαιο επιδίδεται σε μια χωρίς προηγούμενο τοκογλυφία. «Αγοράζουν» τις λαϊκές καταθέσεις με μηδενικούς τόκους και τις «πουλάνε» χρυσά. Η περίφημη «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων δε λέει να κλείσει... Αλλά δεν είναι η μόνη αστείρευτη πηγή των κερδών τους... Με το «έτσι θέλω», όπως πάντα, εδώ και ένα χρόνο έχουν επιβάλει χαράτσι σε κάθε συναλλαγή 1,20-1,50 ευρώ! Τα ποσά που συγκεντρώνουν μόνον από αυτή την επαίσχυντη πράξη πρέπει να είναι ιλιγγιώδη. Περιστοιχιζόμενες από ένα στρατό νομικών και δικηγόρων έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα πανωτόκια και συνεχίζουν ανενόχλητες την αρπαγή περιουσιών, κ.ο.κ.

Δεν τους φτάνουν. Βάζουν χέρι και στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ με τα τεράστια κεφάλαια που συγκεντρώνουν διευκολύνουν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας... Η κυβέρνηση Σημίτη αρέσκεται να επιδεικνύει τα τραπεζικά υπερκέρδη ως στοιχείο «ευημερίας»... Ο Κ. Καραμανλής ολοφύρεται για τα ληστρικά πανωτόκια, αλλά δεν τολμά τον παραμικρό υπαινιγμό για χαλιναγώγηση των τραπεζών... Ομως, τα «ευαγή» αυτά ιδρύματα είναι το ίδιο το αποκρουστικό και αρπακτικό πρόσωπο του καπιταλισμού...


«ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ» ΚΕΡΔΗ

ΥΠΕΡ-ΚΕΡΔΗ: «Κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το πρώτο εξάμηνο ως απόρροια της ενίσχυσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων και της συγκράτησης των δαπανών. Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 260,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 14% και αποτελούν προπομπό των θετικών επιδόσεων που θα ανακοινώσουν και οι άλλες τράπεζες, πιστοποιώντας ότι οι δύσκολες ημέρες για τον κλάδο ανήκουν στο παρελθόν. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η Eurobank θα παρουσιάσει αύξηση κερδών 10%, η Alpha Bank 50% και η Εμπορική 80%. Οι βασικοί λόγοι ενίσχυσης της κερδοφορίας είναι η διεύρυνση του επιτοκιακού κέρδους, η αύξηση εσόδων από προμήθειες και γενικότερα η καλύτερη (ακριβότερη) τιμολόγηση των προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες σε συνδυασμό με τη μείωση του λειτουργικού κόστους» (Β. Κώτσης -ΒΗΜΑ).

«ΣΥΝΔΕΣΗ» ΜΕ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: «"Συγκοινωνούντα δοχεία" αποτελεί η άνοδος των αποτελεσμάτων των τραπεζών με την εξέλιξη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Οι αναλυτές για μια ακόμα φορά πιάστηκαν ...στον "ύπνο" ως προς τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της ΕΤΕ (όπως και στο πρώτο τρίμηνο) και, όπως τονίζουν τραπεζικοί παράγοντες, ανάλογη θα είναι η τάση και στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Αν οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 5%-7% για τα μεγέθη της ΕΤΕ, η Τράπεζα, χθες, στις 16:15 (περιμένοντας και την ολοκλήρωση των συναλλαγών στα παράγωγα) ανακοίνωσε αύξηση ΚΠΦ (σ.σ. κερδών προ φόρων) 14%. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, στην Alpha αναμένεται αύξηση 53%, στη Eurobank 7%, στην Εμπορική 32% και στην Πειραιώς 5,5%» (Από το βασικό θέμα του ΚΕΡΔΟΥΣ).

«ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»: «Κινητικότητα εμφανίζει εν μέσω του θέρους ο τραπεζικός τομέας, έχοντας ως αιχμή σε πρώτη φάση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και την πολύπαθη Γενική Τράπεζα. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης είχε πυρετώδεις συναντήσεις με στελέχη του TΣMEΔE και της Τράπεζας Αττικής, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συγχώνευση της τράπεζας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χριστοδουλάκης ευνοεί την εξαγορά σημαντικού μεριδίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το TΣMEΔE, ώστε στη συνέχεια να επιτύχει τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με το T.T. Στην περίπτωση αυτή, ο νέος οργανισμός θα είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και θα δημιουργήσει υπεραξίες ικανές να προσφέρουν σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δίκη: Ολόκληρη η απολογία του Δ. Κουφοντίνα - ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ 17Ν.

ΤΑ ΝΕΑ: Ολόκληρη η απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΜΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 9 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΕ 30.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ 30.000 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΧΡΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ!

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΠΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

ΧΩΡΑ: ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΟΣ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΜΠΙΣΤΙΚΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΚ.

ΑΥΓΗ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΕΙ... ΠΑΡΑΛΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Γράμματα» από το Παρίσι... «Η περικοπή των συνταξιοδοτικών "προνομίων" των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, (και η εξίσωσή τους με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό), η μείωση των συντάξεων και ταυτόχρονα η παράταση του εργασιακού βίου ως τα 41 έτη ασφάλισης αποτελούν την πεμπτουσία της αναμόρφωσης των συντάξεων που ενέκρινε χτες η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σηματοδοτώντας ουσιαστικά τις επερχόμενες αλλαγές στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά καθεστώτα και των άλλων χωρών -μελών της ΕΕ. Το έντονα διαφιλονικούμενο "σχέδιο Φιγιόν", το οποίο εγκρίθηκε στο σύνολό του με ευρύτατη πλειοψηφία από τη γαλλική Κάτω Βουλή, προβλέπει την παράταση του εργασιακού βίου κατά 2,5 χρόνια των δημοσίων υπαλλήλων και κατά ένα χρόνο των ιδιωτικών υπαλλήλων, τη μείωση των συντάξεων (κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων), την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο Δημόσιο αλλά και τη μείωση των εισφορών των ιδιωτικών υπαλλήλων» (ΒΗΜΑ).

Απαρηγόρητος... «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πορεία ιδιωτικοποίησης της Γενικής Τράπεζας. Οταν υπάρξουν εξελίξεις, θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις... Η διαδικασία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα με το Σύμβουλο, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση των προσφορών και ο οποίος θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις προς τις αρμόδιες αρχές. Ελπίζω αυτό να μην συμβεί αργά» (Γ. Παπαντωνίου, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου).

Συρρίκνωση του αγροτικού τομέα... «Παρά το γεγονός ότι από το 1995 ως το 2001 οι (κοινοτικές) επιδοτήσεις αυξήθηκαν από 17,6% σε 20,1% επί του ΑΕΠ, η ποσοστιαία συμμετοχή της συνολικής γεωργικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων τιμών της ΕΕ, μειώθηκε από 15% το 1995 σε 8,9% το 2001. Την ίδια περίοδο η αξία της συνολικής γεωργικής παραγωγής σε σταθερές τιμές παρουσίασε σημαντική μείωση, αφού μειώθηκε και σε τρέχουσες τιμές από 11.984 εκατ. ευρώ το 1995 σε 11.667 εκατ. ευρώ το 2001, ενώ οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό κινούνται σε χαμηλά επίσης επίπεδα» (Α. Μάρκου - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ