ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Εξαπατούν και κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους

Με ανακοινώσεις τους, οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στο Φάρμακο, στην Κλωστοϋφαντουργία και τον Ιματισμό - Δέρμα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αναζητά τους ένοχους για την ακρίβεια στους μανάβηδες και προβάλλουν μια σειρά αιτήματα, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του βασικού μισθού στα 1.050 ευρώ

Ευθεία παρέμβαση για να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης που τώρα «κυνηγάει» τους μανάβηδες για να πατάξει την ακρίβεια, όταν η ίδια η πολιτική της εξανεμίζει τους μισθούς των εργαζομένων, κάνουν οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους. Ταυτόχρονα καλούν τους εργαζόμενους σε αγώνα και συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ και ανατροπή των πολιτικών που τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία.

Για νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος στην ανακοίνωσή της την κυβέρνηση η οποία όπως σημειώνει: Με ψευτολεονταρισμούς τύπου Κουλούρη προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους μανάβηδες και τους μπακάληδες με προφανή στόχο να κρύψει από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα την πολιτική της.

Η ακρίβεια, όπως σημειώνει στη συνέχεια, έχει να κάνει με την απελευθέρωση της αγοράς, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση των πρώην δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας, με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας και της Παιδείας. Η ακρίβεια έχει να κάνει με τους μισθούς και τα μεροκάματα πείνας που η κυβερνητική πολιτική έχει επιβάλλει.

«Η ακρίβεια και η φτώχεια θα διαιωνίζονται όσο θα επικρατεί η πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όσων ευρωλάγνων στηρίζουν αυτή την πολιτική» τονίζει καταλήγοντας.

«Η κυβέρνηση κουράστηκε αλλά βρήκε... ποιοι φταίνε για την ακρίβεια στην αγορά!!! Είναι οι μανάβηδες!! Τώρα που τους έπιασε και τους τιμωρεί θα μπορούσαμε από αύριο να ζούμε καλύτερα, γιατί θα μειωθούν οι τιμές!!!», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Φαρμάκου και αναρωτιέται: «Επειδή ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και πριν πάρει το μισθό του εξανεμίζεται, πάει να πει ότι δεν καταλαβαίνει;».

Η κυβέρνηση, σημειώνει, δε θέλει να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα που εξανεμίζονται από την ασύδοτη καταλήστευση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, γιατί αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της. Γιατί αυτή είναι η ελεύθερη οικονομία της αγοράς που ευαγγελίζεται, αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της οικονομίας.

Οι δύο Ομοσπονδίες καταθέτουν συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες, βασικός μισθός 1.050 ευρώ.
  • Μείωση και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς - λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δωρεάν δημόσια καθολική Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Κατώτερη σύνταξη 840 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του μισθού για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Μηνιαία κρατική επιχορήγηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.
  • Δωρεάν κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων και των εργαζομένων.
  • Επιχορήγηση του ενοικίου.
  • Πάγωμα των δανείων.
Ακίνητα 2.500 βυτιοφόρα υγρών καυσίμων

Προβλήματα στη διάθεση υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα στην επαρκή κάλυψη της ζήτησης, προκάλεσε, από χτες το πρωί κιόλας, η αιφνιδιαστική ακινητοποίηση των 2.500 βυτιοφόρων υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα. Την κινητοποίηση (επ' αόριστον αποχή από τη μεταφορά υγρών καυσίμων) αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Αυτοκινήτων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή της πρόσθετης αμοιβής (0,2 ευρώ ανά λίτρο), όπως είχαν συμφωνήσει προ 5μήνου με το Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι αρμόδιοι αναγνωρίζουν ότι το υφιστάμενο κόμιστρο στη μεταφορά υγρών καυσίμων υπολείπεται του πραγματικού κόστους, αλλά μέχρι στιγμής αρνούνται να δώσουν λύση.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιος, οι πρατηριούχοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι, καθώς δεν ήταν ενήμεροι για το ενδεχόμενο απεργίας του κλάδου των βυτιοφορέων, με αποτέλεσμα να μην έχουν προνοήσει για αποθέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις 9.00 το πρωί πρατήρια μέσα στην Αθήνα βρέθηκαν να έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, ενώ πιο έντονο ήταν το πρόβλημα στην επαρχία και ειδικά σε απομακρυσμένες τουριστικές περιοχές.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Φλώρινα, «ένιψε τας χείρας του» για τους λόγους της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διαφορές μεταξύ των εταιριών και του κλάδου. Και σαν σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος, ο υπουργός Ανάπτυξης πέταξε το ...μπαλάκι στα συναρμόδια υπουργεία να μεσολαβήσουν για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Η Ομοσπονδία ζητά μέτρα για μείωση των τιμών

Σε συστάσεις προς τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών για συγκράτηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων στη λιανική και κορόνες για εντυπωσιασμό, επιδίδεται το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που η κερδοσκοπία οργιάζει στις μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, καταληστεύοντας αγροτικά εισοδήματα και καταναλωτές. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων - πωλητές λαϊκών αγορών αναφέρθηκαν στο υψηλό κόστος παραγωγής και διατύπωσαν τα αιτήματά τους για τη λήψη μέτρων, που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση των τιμών. Αυτό προέκυψε και από την προχτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υφυπουργός - ούτε λίγο ούτε πολύ - έκανε λόγο για καλή αντιμετώπιση του κλάδου από την κυβέρνηση, για να ζητήσει ως αντάλλαγμα τη στήριξη της τελευταίας στην προσπάθειά της να ενισχύει το φιλολαϊκό της προφίλ, τη στιγμή που τα λαϊκά εισοδήματα στενάζουν κάτω από την ακρίβεια και την ασυδοσία της «ελεύθερης αγοράς». Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, από τη μεριά τους, μίλησαν για το υψηλό κόστος παραγωγής και υπέβαλαν μια σειρά από αιτήματα, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών καταναλωτή.

Μεταξύ των αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων ζήτησαν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και πωλητών λαϊκών αγορών, ήταν:

  • Φορολογικές ρυθμίσεις.
  • Η ίδρυση δύο συνεταιρισμών, που θα παρεμβαίνουν στη διακίνηση οπωροκηπευτικών σε περιόδους κρίσεων με αγορές από άλλες περιοχές της χώρας ή με απευθείας εισαγωγές προϊόντων από άλλες χώρες.
  • Να πραγματοποιούνται δύο μέρες τη βδομάδα οι λαϊκές αγορές απόγευμα.
  • Η διεύρυνση των επαγγελμάτων που συμμετέχουν στις λαϊκές με είδη τυροκομικής, αλλαντικά, είδη σούπερ μάρκετ.
  • Αυστηρότεροι και πιο συστηματικοί έλεγχοι και διασταύρωση των τιμολογίων μεταξύ χονδρεμπόρων και πωλητών λαϊκών αγορών.
Πλειοδοτούν στον εμπαιγμό;

Υποσχέσεις στους εργαζόμενους της «Βιολιγνίτ»

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας... από Σεπτέμβρη, έταξε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας στη Φλώρινα. Οπως είπε, στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών των μονάδων της στην περιοχή, η ΔΕΗ θα προχωρήσει από το Σεπτέμβρη στην προκήρυξη σειράς προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού στις μονάδες της Φλώρινας και της Κοζάνης. Μ' αυτή τη διαδικασία θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των 110 εργαζομένων της «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ» που είναι απλήρωτοι εδώ και 20 μήνες και ουσιαστικά άνεργοι, αφού το ορυχείο στο οποίο εργάζονται δε δουλεύει.

Επίσης, ο ΥΠΑΝ ανακοίνωσε την έκπτωση της ΑΕ «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ» από τα δικαιώματα τής εκμετάλλευσης του μεταλλείου Αμυνταίου καθώς και της εταιρίας «ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΜΕΤΒΕ» από τα αντίστοιχα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης, γιατί δεν υλοποιούν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ. Και εξήγγειλε τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την εύρεση νέων επενδυτών για τη λειτουργία των λιχνιτωρυχείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ