ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας από τους έκτακτους αρχαιολόγους

Σε απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνει σήμερα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με ταυτόχρονες παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Σε ανακοίνωσή τους, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή όσοι εργάζονται στις κατά τόπους Εφορίες Αρχαιοτήτων, καθώς και στα δημόσια έργα, σημειώνουν ότι πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας, τόσο στη Βουλή των Ελλήνων, όσο και στο Λευκό Πύργο και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Οπως επισημαίνουν, στόχος της κινητοποίησής τους είναι η ενημέρωση των πολιτών, για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στα αιτήματά τους δίνουν περισσότερη έμφαση στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, καθώς είναι ακόμα σε εκκρεμότητα η πλήρης ένταξή τους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πρόκειται, φυσικά, για άλλον ένα κλάδο εργαζομένων συμβασιούχων, που, παρότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, οι οποίες, μάλιστα, βαίνουν αυξανόμενες, κρατούνται σε κατάσταση ομηρίας από την κυβέρνηση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και φυσικά με περιορισμένα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που πρόσφατα συστάθηκαν εξακόσιες νέες θέσεις για αρχαιολόγους, το ΥΠΠΟ αποφάσισε την πλήρωση μόλις 85 θέσεων.

Παρεκτρέπουσα «Μήδεια»... στο Ηρώδειο

Μπορεί η «Μήδεια» του Ευριπίδη να γίνει παρωδία; Μόνον από τον Μποστ μπορεί να γίνει. Κι έγινε μια από τις κορυφαίες κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου, όπως θεωρεί σύσσωμη η κριτική, κοινού και ειδικών. Την ιστορική αυτή παράσταση που ανέβηκε πριν από δέκα χρόνια, επαναλαμβάνει το θέατρο «Στοά», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο Ηρώδειο.

Η «Μήδεια» του Μποστ (Μέντη Μποστατζόγλου), αυτού του σπουδαίου σατιρικού συγγραφέα, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1993 στο θέατρο «Στοά» και στη συνέχεια όταν περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Το έργο είναι μια έμμετρη παρωδία του μύθου της Μήδειας που σκοτώνει τα παιδιά της, αυτή τη φορά όμως όχι για να εκδικηθεί τον άπιστο Ιάσονα, αλλά για να τα τιμωρήσει για την κακή σχολική τους επίδοση και για τις «σεξουαλικές τους παρεκτροπές».

Η «Μήδεια» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, σκηνικό - κοστούμια του Μποστ, επιμέλεια σκηνικού - κοστουμιών Λέας Κούση, χορογραφίες Μαρίας Αλβανού. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος, Ηλίας Κατέβας, Ευδοκία Σουβατζή, Νίκη Χαντζίδου κ.ά.

Φεστιβαλικές ματιές

Ψαραντώνης
Ψαραντώνης
Η Εταιρία Λευκαδικών Μελετών, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεών της, διοργανώνει σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, «Τριήμερο Λόγου» αφιερωμένο στην ιστορία, στην πεζογραφία και τη μουσικολογία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα (7 μ.μ.) με συζήτηση για τις «Αγροτικές εξεγέρσεις στη Λευκάδα». Αύριο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το συγγραφικό έργο του Χριστόφορου Μηλιώνη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο με τιμητική αναφορά στον Μάρκο Φ. Δραγούμη.

  • Στη γυναίκα της Ικαρίας αφιερώνει φέτος την ετήσια πολιτιστική του εκδήλωση «Λαγκάδια 2003», ο σύλλογος Ικαρίας «Κάβο Πάπας». Θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου (4.30 μ.μ.) στον ιστορικό χώρο της Λαγκάδας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, τραγούδια, χορούς και έκθεση φωτογραφίας.
  • «Υπό το βλέμμα της γυναίκας» είναι ο τίτλος του πρωτότυπου δρώμενου που παρουσιάζεται αύριο (9 μ.μ.) στο Καρλόβασι Σάμου, στο πλαίσιο του «7ου Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης». Ο νέος πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης θα ερμηνεύσει τις παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Μπαχ. Ταυτόχρονα θα προβληθεί η ταινία του Α. Αρνό βασισμένη στο μουσικό αυτό έργο. Παράλληλα, συνεχίζεται στο Ιστορικό αρχείο του Δήμου Βαθέος η έκθεση με τίτλο «Το έργο Πυθαγόρας», στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφικά πανό του Α. Αρνό, από λήψεις που έκανε στο πανέμορφο νησί, ο Γάλλος καλλιτέχνης.
  • Αφιερωμένες στη νεολαία είναι οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Ανώγεια 2003», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων και η Πολιτιστική Επιτροπή Δήμου Ανωγείων. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο με τη θεατρική παράσταση «Νεραϊδάκηδες και Ξωτικάκηδες». Από το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει έως τις 15 Αυγούστου σημειώνουμε: Συναυλία της Ελένης Κουβίδη (4/8). Θεατρική παράσταση: «Ορνιθες» του Αριστοφάνη από το θέατρο «Μορφές» (5/8). Συναυλία του Βασίλη Σταυρακάκη (11/8). Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου (12/8). Συναυλία του Ψαραντώνη (13/8).
Κάρολος Ζουγανέλης
Κάρολος Ζουγανέλης
Για όσους κάηκαν από αγάπη

Η «Ευάδνη», η δεύτερη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, θα παρουσιαστεί, σήμερα, στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Το μοναδικό ρόλο της παράστασης ερμηνεύει η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου, ενώ συμμετέχει η Μαρία Φαραντούρη, η φωνή της οποίας ακούγεται στα χορικά. Μετάφραση: Καίτη Παπαδάκη. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Εικαστική παρέμβαση: Χρήστος Μποκόρος. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννα Ροϊλού. Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης, Καίτη Παπαδάκη. Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης.

Η Ευάνδη αναφέρεται στις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη. Είναι μια γυναίκα μισότρελη από την απώλεια του άντρα της Καπανέα, ενός από τους Επτά που εξεστράτευσαν εναντίον της Θήβας. Παρά τις προσπάθειες του πατέρα της, Ιφη, αυτοκτονεί πέφτοντας στην πυρά. Ενα πρόσωπο, που συνοψίζεται σε λίγες μόνο γραμμές, παίρνει το λόγο που της στερήθηκε και μέσα από ένα θρήνο - αφήγηση μιλά για όσους κάηκαν από αγάπη. Είναι η πάναγνη, όπως σημαίνει το όνομά της, πιστή γυναίκα, που αφανίζεται από το χαμό του άντρα της. «Στις λαμπερές τις φλόγες θα δοθώ, το σώμα μου θα σμίξω με το σώμα του άντρα μου, το δέρμα μου θα ενώσω στ' αγαπημένο δέρμα, θα φτάσω στης Περσεφόνης τα παλάτια και τις γυναίκες όλης της Γης θα ξεπεράσω στην αφοσίωση»...

Βραδιές με κιθάρα

Με την υποστήριξη του Δήμου Ορμύλιας Χαλκιδικής ξεκινά σήμερα (9μ.μ.) στην παραλία Ψακουδίων, το «3ο Φεστιβάλ Κιθάρας». Απόψε φιλοξενείται συναυλία του κιθαριστή και συνθέτη Ρολάντ Ντιένς. Στις 2/8 (9μ.μ.) θα δώσει συναυλία το «Τρίο Νυκτών» (άρπα, κιθάρα, μαντολίνο), ενώ στις 3/8 (9μ.μ.) φιλοξενείται ρεσιτάλ κιθάρας με τον Σεμπαστιάν Βασέζ και το «Ταξίδι στον Τροπικό του Αιγώκερω» από το «Ντούο Κάπρικορν». Στις 4/8 θα δώσει συναυλία τζαζ και κλασικής μουσικής το κουαρτέτο σαξόφωνων «Σαξ Βουαγιάζ». Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 5 Αυγούστου με συναυλία κιθαριστών του ωδείου Τούμπας Κ. Ματσίγκου. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Η «Ιφιγένεια» στην Αυλίδα

Στην ιστορική τοποθεσία της Αυλίδας, εκεί όπου παίχτηκε το δράμα της Κλυταιμνήστρας που είδε την κόρη της Ιφιγένεια να πηγαίνει μόνη της προς τον βωμό της θεάς Αρτέμιδας για να θυσιαστεί, στην ίδια φυσική τοποθεσία θα παρουσιαστεί, στις 9 Αυγούστου, η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αυλίδας, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Λάμπρου Τσάγκα, με τη μετάφραση του Κώστας Γεωργουσόπουλου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Σάββα Πασχαλίδη, η μουσική του Μιχάλη Τρανουδάκη και οι χορογραφίες της Μαρίας Ερενίδου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί, επίσης, στις 3 Αυγούστου στην Πλάκα, στο Δήλεσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ