ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Αποφασιστικό ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ

Τις θέσεις του Κόμματος για δημόσια επιχείρηση που θα προσφέρει φθηνό και καλής ποιότητας νερό στο λαό, ανέλυσε στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ χτες ο Ορέστης Κολοζώφ

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στο νέο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασε χτες ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Ορέστης Κολοζώφ, μιλώντας στους εργαζόμενους της Επιχείρησης κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στο Γαλάτσι. Η θέση του ΚΚΕ - τόνισε - είναι απόλυτη: Να γίνει η ΕΥΔΑΠ λαϊκή περιουσία και να προσφέρει φθηνό και καλής ποιότητας νερό στο λαό, με χρήματα του οποίου ανδρώθηκε και γιγαντώθηκε.

Η πώληση ενός νέου πακέτου 20,3% των μετοχών της επιχείρησης σε ιδιώτη μέχρι το τέλος του 2003, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας - επισήμανε ο Ο. Κολοζώφ - θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, αφού θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις προς το χειρότερο, αλλά και στους εργαζόμενους και τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και βιοτέχνες όλου του Λεκανοπεδίου, αφού θα επιβληθούν και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και της αποχέτευσης.

Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στο τέλος του χρόνου η ΕΥΔΑΠ, μία επιχείρηση που διαχειρίζεται το νερό, ένα φυσικό αγαθό ζωτικής σημασίας, θα έχει μετατραπεί, με πάνω από το 49% των μετοχών της - λαμβανομένων υπόψη και παλαιότερων ιδιωτικοποιήσεων - να ανήκει σε ιδιώτες, σε μία καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση.

Το γεγονός της σταδιακής μετοχοποίησης της εταιρίας με τελικό στόχο την πλήρη παράδοσή της στους ιδιώτες, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα, αλλά και την ΕΥΔΑΠ να μετατρέπεται από εταιρία κοινής ωφέλειας σε «επιχείρηση... επιχειρηματικής ωφέλειας»! Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η προχτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), με την οποία καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει η επιχείρηση δημόσια, στα χέρια των πολιτών, όπου και ανήκει και να μην παραχωρηθεί στο «στρατηγικό σύμμαχο», που αναζητά το υπουργείο Οικονομίας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα απαντήσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της.

Στη συζήτησή του με τους εργαζόμενους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ ανέφερε ότι «η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, όπως έγινε και με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις άλλες κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζει και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ ως υπέρμαχος της ΕΕ, είναι να περάσουν σταδιακά στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Απλώς η ΕΥΔΑΠ, ήταν στο τέλος της σειράς, επομένως οι εργαζόμενοι δε θα έπρεπε να ξαφνιάζονται». «Από τη στιγμή που θα μπει ο ιδιώτης στη διοίκηση της επιχείρησης - τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ - θα ακολουθήσει και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να καταργηθεί το 8ωρο και να υιοθετήσει και αυτή η επιχείρηση "ευέλικτες" μορφές εργασίας, που να είναι όσο το δυνατόν αποδοτικότερες για τον εργοδότη. Δεδομένου ότι ακόμα και αν η αναλογία των μετοχών είναι για κάποιο χρονικό διάστημα 49% ιδιωτικά και 51% κρατικά, η επέμβαση αυτού του 49% θα είναι αποφασιστικότατη».

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε: «Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους πολίτες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της κάθε εταιρίας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που δεσμεύονται από τις επιταγές του Μάαστριχτ και της ΕΕ. Μόνη λύση, επομένως, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους στις προσεχείς εκλογές, ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει κάπως την κατάσταση, αφού είναι το μόνο κόμμα που αντιτίθεται σε τέτοιου είδους αντιλαϊκές αποφάσεις».

Κάηκαν 50 στρέμματα στον Πόρο

Σχεδόν πενήντα στρέμματα κατεστραμμένης δασικής και γεωργικής έκτασης είναι ο απολογισμός της χθεσινής μεγάλης πυρκαγιάς στον Πόρο. Η φωτιά, στην περιοχή Κοκκινιά του Δήμου Τροιζήνας, ξεκίνησε περίπου στις 1.30 μ.μ. και μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο τρεις ώρες αργότερα. Για την κατάσβεσή της, κινητοποιήθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με δέκα πυροσβέστες, ενώ ρίψεις έκαναν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Τα αίτια και αυτής της πυρκαγιάς είναι αδιευκρίνιστα...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Εκδήλωση στις Καρούτες Φωκίδας για να τιμήσει τους νεκρούς του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που έπεσαν στην ομώνυμη μάχη, στις 5/8/44, διοργανώνει, μεθαύριο Κυριακή 3/8/03, στις 11.30 π.μ., η ΠΕΑΕΑ Αμφισσας.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν μεθαύριο Κυριακή 3 Αυγούστου, στις 6.30 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος, για τις Καρούτες. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στο τηλέφωνο 210.8234.296.

- Εκδήλωση για το γιορτασμό της μνήμης των πεσόντων κατά τα έτη 1912 - 1949, διοργανώνει ο Δήμος Καρπενησίου, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Διαμερίσματος Αγίου Νικολάου Ευρυτανίας, μεθαύριο Κυριακή, 3/8/03, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου.

Πορεία για την πλατεία Εξαρχείων

Επαγρυπνούν οι κάτοικοι των Εξαρχείων για να μη μετατραπεί η πλατεία σε μια άμορφη απέραντη έρημο πλακών και τσιμέντου με τραπεζοκαθίσματα. Χτες, η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων» διοργάνωσε πορεία από την πλατεία μέχρι το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να τονίσει την επαγρύπνηση των κατοίκων ακόμα και μετά την αναστολή των εργασιών για τις αρχές Σεπτέμβρη από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τη συνάντηση που είχαν οι κάτοικοι με αρμόδιους του υπουργείου, πήραν τη δέσμευση της αναστολής και τις υποσχέσεις περί σημαντικών βελτιωτικών προτάσεων. Επειδή όμως πολλές φορές, όπως λένε οι κάτοικοι, οι κυβερνώντες καταπατούν δεσμεύσεις και χειροτερεύουν τις προτάσεις, όλο τον Αύγουστο θα «επιβλέπουν». Η Αστυνομία πάντως, παρά την αναστολή, συνεχίζει να βρίσκεται εκεί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Αντίθετοι στη δημιουργία νέουΤμήματος ΤΕΙ

Την αντίθεσή του στη λειτουργία νέου Τμήματος Σχολής Φυσιοθεραπείας στο ΤΕΙ Πάτρας, εκφράζει, με ανακοίνωση, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών. Σημειώνει ότι σήμερα λειτουργούν ήδη τρία Τμήματα Φυσιοθεραπείας, τα οποία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, διδακτικό προσωπικό και εποπτικά μέσα και τονίζει ότι αντί το υπουργείο να βελτιώνει τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων τμημάτων προχωρά στην ίδρυση ενός άλλου, που, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας, θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα.

Με αφορμή την ίδρυση του νέου Τμήματος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών αναφέρει ότι σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 4.000 πτυχιούχοι φυσιοθεραπευτές και κάθε χρόνο προστίθενται 500 νέοι απόφοιτοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο φτάνει το 30%. Σημειώνει επίσης ότι παρόλο που η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στα τροχαία και τη δεύτερη στα εργατικά ατυχήματα, οι περιορισμένες θέσεις στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και τα κέντρα αποκατάστασης παραμένουν οι περισσότερες κενές.

Τα συμπεράσματα από το γραπτό διαγωνισμό των εκπαιδευτικών για το έτος 2002, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γ. Βέης, από όπου προκύπτει ότι επιτυχόντες ήταν κατά κύριο λόγο νέοι υποψήφιοι με υψηλό βαθμό πτυχίου και προϋπηρεσία μέχρι πέντε χρόνια. Επίσης, ειπώθηκε ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί κατέθεσαν στο ΑΣΕΠ εικονικά στοιχεία, δευτερεύουσας σημασίας (π.χ. πτυχίο Αγγλικών). Τέλος, ελάχιστοι από τους υποψηφίους διέθεταν μεταπτυχιακό, οι ηλικίες των διαγωνιζομένων ξεκινούσαν από τα 21 έτη, ενώ ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι άνω των 50 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ