ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Αυτοδιοίκηση ΑΕ» με ταμείο την τσέπη των δημοτών

Ο τρόπος με τον οποίο η Αυτοδιοίκηση θα μπει ακόμα πιο βαθιά στα νερά της επιχειρηματικότητας, αλλά και του ασφυκτικού ελέγχου της κυβέρνησης, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα συζητήθηκε ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, τον οποίο η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβρη, καθώς και τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Κ. Σημίτης, στις δηλώσεις του, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ΤΑ, χωρίς όμως να πει λέξη για τα χρωστούμενα της κεντρικής διοίκησης προς αυτήν, που φτάνουν στο ποσό των περίπου 8,8 δισ. ευρώ. Αλλωστε, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τα παρακρατηθέντα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει σήμερα εξάντλησε πια τα όριά του». Ετσι, η κυβέρνηση προτίθεται να...«αναβαθμίσει» το Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημαρχιακή επιτροπή, καθιερώνοντας την εσωδημοτική δημοκρατία, να απλοποιήσει το πλαίσιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις και να προωθήσει τη σύμπραξη περισσοτέρων δήμων, δηλαδή τις Συμπολιτείες.

Στην ουσία, τα παραπάνω υποβαθμίζουν την Αυτοδιοίκηση σε έναν απλό διοικητικό μηχανισμό που θα εκτελεί τις κυβερνητικές εντολές. Πράγματι, για τις Συμπολιτείες (πανελλαδικά υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τις 250 με 300), οι δήμοι, τυπικά, με εθελοντικό τρόπο θα αναλάβουν άσκηση κοινών αρμοδιοτήτων, αλλά στην ουσία, σέρνονται σε μια αναγκαστική συνένωση, όπου η εξουσία συγκεντροποιείται ακόμη περισσότερο. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προτάσεις η διοίκηση των Συμπολιτειών προτείνεται να ασκείται από έναν αιρετό που θα τίθεται επικεφαλής της διαδημοτικής υπηρεσίας και θα συνεννοείται με κάθε δήμο ξεχωριστά. Στην ουσία, ένας... μάνατζερ που δε θα έχει εκλεγεί από τους δημότες θα αποφασίζει γι' αυτούς.

Από την άλλη, η λεγόμενη εσωδημοτική δημοκρατία, στην ουσία καταργείται και μόνο με την ενίσχυση της δημαρχιακής επιτροπής, η οποία θα υποκαθιστά το Δημοτικό Συμβούλιο - κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις σε μεγάλους δήμους, όπως είναι η Αθήνα, αλλά και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, με τη φράση «απλοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων», δηλώνεται η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Ο Κ. Σημίτης, εξήγγειλε πως «ο έλεγχος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τόσο ο προληπτικός, όσο και ο κατασταλτικός γίνεται υποχρεωτικός». Οπως, όμως, οι ίδιοι οι αιρετοί σημειώνουν, με αυτό τον τρόπο ο έλεγχος νομιμότητας μετατρέπεται σε έλεγχο σκοπιμότητας. Ετσι, για παράδειγμα, θα εξετάζεται όχι μόνο η νομιμότητα ενός έργου, αλλά και γιατί έγινε αυτό και όχι κάποιο άλλο.

Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός ανέφερε έμμεσα τη συγχρηματοδότηση νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην ΤΑ, ενώ μίλησε για τη γενίκευση και μονιμοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ). Σύμφωνα με το τελευταίο, τα υπουργεία είναι υποχρεωμένα να δίνουν ένα μέρος των εσόδων τους στην ΤΑ. Ομως, απ' το '97 που θεσμοθετήθηκε, η ΤΑ δεν έχει λάβει παρά ελάχιστα έως μηδαμινά ποσά (μόνο η ΓΓ Αθλητισμού έχει συνεισφέρει ένα μικρό ποσό). Επανέλαβε τη ρύθμιση χρεών με δανεισμό και...«απείλησε» ότι θα εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός χάρτης ΤΑ. Είπε, δε, ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς των υπαλλήλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Σημίτης, ζήτησε από τους αιρετούς «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ που σήμερα προγραμματίζεται να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση» από το Γ' ΚΠΣ. Με αυτό τον τρόπο, όμως, ενισχύεται ο ιδιωτικός φορέας, αφού οι ιδιώτες είναι αυτοί που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δήμων έργα ή μελέτες που χρηματοδοτούνται από το Κοινοτικό Πλαίσιο.

Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η λεγόμενη «οργάνωση της Περιφέρειας», που αποτελεί πρώτιστο θέμα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν, κυβερνητική πρόθεση είναι η μείωση των περιφερειών και η συγκεντροποίηση της εξουσίας στους αιρετούς μεν, αλλά κυβερνητικά ελεγχόμενους, περιφερειάρχες, σε συνδυασμό με την αποσύνθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η ΕΝΑΕ

Την αντίθεσή του διατυπώνει το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) στις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη περί θεσμοθέτησης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και την ενσωμάτωση σε αυτήν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Δήμος... δημοσίων σχέσεων

Σε δραστικές μειώσεις σε κονδύλια που αφορούν ιδιαίτερα σημαντικές υπηρεσίες για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για Δημόσιες Σχέσεις υπερδιπλασιάζονται, προχώρησε τελικά ο Δήμος Αθηναίων στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, σχολιάζοντας αρχικά ότι «δεν μπορεί να γίνονται συνέχεια αναμορφώσεις του προϋπολογισμού». Σημειώνεται ότι η προχτεσινή ήταν η δεύτερη αναμόρφωση. Η πρώτη είχε γίνει πριν από περίπου δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής, έχει παρατηρηθεί μείωση 1.050.000 ευρώ στα έσοδα του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τους Δημοτικούς Σταθμούς, ενώ αντίστοιχη μείωση των εσόδων ΚΑΠ παρατηρείται και για τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου που φτάνουν τα 190.000 ευρώ. Η μείωση σε αυτά τα κονδύλια έγινε από την κυβέρνηση, αφού τα ποσά που αντιστοιχούν στους δήμους από τους ΚΑΠ προσδιορίζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κατόπιν αποδίδονται στους δήμους. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους αναμορφώνουν τους προϋπολογισμούς τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Δημοτική Αρχή χωρίς καμία αντίδραση προχώρησε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτές τις μέρες η δήμαρχος Αθήνας υποτίθεται πως διεκδικεί με την ΚΕΔΚΕ τους παράνομα παρακρατημένους πόρους από την κυβέρνηση.

Ακόμα, στο νέο προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 152.000 ευρώ το ποσό που αντιστοιχεί στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού, κατά 400.000 ευρώ μειώθηκε το ποσό για έργα οδοποιίας, κατά 413.000 ευρώ στον Ηλεκτρολογικό Τομέα και κατά 500.000 ευρώ το ποσό για τον Τομέα της Καθαριότητας.

Την ίδια στιγμή υπερδιπλασιάζονται οι δαπάνες στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων (από 644.000 ευρώ σε 1,34 εκατ. ευρώ), όταν στη Διεύθυνση Προσωπικού μειώνονται κατά 2,6 εκατ. ευρώ και στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης κατά 850.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στον «9.84»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Σπύρος Χαλβατζής και για την περίπτωση των εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό «9.84». Υπενθύμισε στο Συμβούλιο, πως οι χαμηλόμισθοι δημοσιογράφοι του σταθμού συνεχίζουν είτε να μην πληρώνονται είτε να παίρνουν λιγότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης της διοίκησης του σταθμού να εφαρμόσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών με την ΕΣΗΕΑ για τους εργαζόμενους σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και η οποία ισχύει από την 01/07/02.

Μειώνονται οι ελεύθεροι χώροι

Χωρίς ελεύθερους χώρους κινδυνεύουν να μείνουν οι κάτοικοι του 6ου Διαμερίσματος Αθηνών (κυρίως η πυκνοκατοικημένη περιοχή της Κυψέλης), καθώς 41 οικόπεδα στην Αλεπότρυπα (Λόφος οδού Ελικώνος, οδοί Αρμονίας και Κόκκερελ), έχουν χαρακτηριστεί «χώροι σχολείων». Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», είναι αντίθετη με την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν όλοι οι ελεύθεροι χώροι να χρησιμοποιούνται για να χτιστούν σχολεία, νοσοκομεία κλπ., ενώ κάθε χρόνο χάνονται, χιλιάδες τ.μ. που είχαν δεσμευτεί για απαλλοτρίωση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πληρωμή.

Το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Μόνο για την ταμπακέρα δε μίλησε ο πρωθυπουργός. Και η ταμπακέρα είναι τα χρέη του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή εκείνα που αποτελούν έσοδά της, αλλά που οι κυβερνήσεις έχουν παρακρατήσει, ενώ τα έχουν εισπράξει. Αποτέλεσμα είναι να στρέφονται οι δήμοι και οι νομάρχες προς το λαό, για να τον αφαιμάξουν επιπροσθέτως». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη.

«Το ίδιο γίνεται, συνεχίζει η ανακοίνωση, και με τις παρεχόμενες αρμοδιότητες. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Η πάλη για την απόδοση των παρακρατημένων είναι χρέος κάθε δημάρχου, νομάρχη και συμβούλου, που δε σκοπεύει να παραδώσει τα πάντα υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ