ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MEGAλεs κόντρες!

«Χοντραίνει» το παιχνίδι των μεγαλομετόχων του «MEGA», καθώς η σύγκρουση, από τα πρόσωπα των διευθυντών του καναλιού έχει μεταφερθεί πλέον στο «ρινγκ» του Χρηματιστηρίου, ενώ το ερώτημα έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο. Πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι συμμαχίες, ποια τάση θα κυριαρχήσει και ποια πολιτική γραμμή θα επιβάλει στο κανάλι;

Οι μεγαλομέτοχοι προβάλλοντας την κόντρα των προσώπων των διευθυντών, ο καθένας ξεχωριστά επιδιώκει να επιβάλει, εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου, ποια πολιτική γραμμή θα ακολουθήσει ο τηλεοπτικός σταθμός. Ετσι λοιπόν, για ακόμα μία μέρα οι χτεσινές επαφές και οι διαβουλεύσεις των στελεχών του καναλιού απέβησαν άκαρπες, ενώ αυτό που κυριάρχησε ήταν οι φήμες...

Παρότι μέχρι προχτές αυτός που ήταν αδιάλλακτος στο θέμα της παραμονής και της «κυριαρχίας» του Νίκου Χατζηνικολάου στο σταθμό ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, από χτες στο «παιχνίδι» μπήκε και ο Χρήστος Τεγόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε την παραίτηση που ήθελε να καταθέσει ο Νίκος Χατζηνικολάου. Παράλληλα, πληροφορίες ήθελαν τον Χρήστο Τεγόπουλο να ασκεί βέτο στην απόφαση του ΔΣ για τη διοικητική πυραμίδα που προέβλεπε τον Νίκο Χατζηνικολάου γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης, τον Αλέξη Παπαχελά διευθυντή ειδήσεων, τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο διευθυντή ενημερωτικών εκπομπών και τον Νίκο Στραβελάκη διευθυντή σύνταξης, και έκανε νέα πρόταση με τα ίδια πρόσωπα αλλά σε άλλες θέσεις.

Στη νέα πρόταση που κατέθεσε ο Χρήστος Τεγόπουλος, ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Νίκος Στραβελάκης παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος προτείνεται να είναι αναπληρωτής διευθυντής ειδήσεων και ο Αλέξης Παπαχελάς διευθυντής ενημερωτικών εκπομπών!

Αμετακίνητοι φέρονται από τη θέση τους και οι άλλοι δύο μεγαλομέτοχοι, Γιώργος Μπόμπολας και Χρήστος Λαμπράκης, οι οποίοι απαιτούσαν ο Αλέξης Παπαχελάς να αναλάβει τη θέση του διευθυντή ειδήσεων. Την ίδια ώρα η φήμη που κυριαρχούσε χτες όλη μέρα μέσα στο κανάλι ήταν ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου έχει ήδη συμφωνήσει για την αποζημίωσή του και ανοίγει «πανιά» για άλλα κανάλια...

Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες το δρόμο του Νίκου Χατζηνικολάου θα ακολουθήσει και ο Γιώργος Σαραντάκος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα παραιτήθηκε από το σταθμό και από εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Από το κανάλι στο... Χρηματιστήριο

Ωστόσο το μοναδικό σίγουρο, τόσο στον τηλεοπτικό σταθμό όσο και στην εταιρία «Τηλέτυπος», είναι η κόντρα των μετόχων, η οποία από τα γραφεία του καναλιού έχει μεταφερθεί πλέον στο Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της «Τηλέτυπος ΑΕ» ανεβαίνει σταθερά μέρα με τη μέρα. Χτες η μετοχή «έκλεισε» στο ανώτερο όριο με αύξηση 17,92%, ενώ κινήθηκαν συνολικά 485.266 μετοχές! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην αγορά των μετοχών «κονταροχτυπήθηκαν» για το ποιος θα έχει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο, ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αλλά και ο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη» (ΔΟΛ). Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς από δω και πέρα, όπως δείχνουν τα πράγματα, οποιαδήποτε κόντρα υπάρξει στο κανάλι, είτε αφορά το πρόσωπο του διευθυντή είτε οτιδήποτε άλλο, το σημαντικότερο ρόλο πλέον θα παίξουν τα μερίδια των μεγαλομετόχων.


«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Με πιο οργανωμένο τρόπο, αλλά με ασαφείς θέσεις και χωρίς καμία πρόταση που θα θίγει επί της ουσίας το θέμα της διαπλοκής, εκφράστηκαν χτες αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα αναδρομικού ελέγχου των χρηματιστηριακών κωδικών και του «πόθεν έσχες».

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τη θέσπιση του «αναγκαίου νομικού πλαισίου» για τη διαφάνεια - όπως δηλώνουν - του δημοσίου βίου. Στην επιστολή αρκούνται να δηλώσουν ότι «δεν πρέπει να μετατίθεται το βάρος του δημοσίου βίου, κατά τρόπο παραπλανητικό, μόνο στον έλεγχο των βουλευτών». Ζητούν την επέκταση με νομοθετική ρύθμιση παρόμοιων μέτρων στα στελέχη του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίχως όμως την παραμικρή νύξη για το επιχειρηματικό απόρρητο ή την εξαγωγή κεφαλαίων. Τη σχετική δήλωση υπογράφουν οι Δ. Γούσκος, Φρ. Παπαδέλλης, Θ. Πάγκαλος, Α. Φούρας, Ν. Στρατηλάτης, Τ. Χωρέμης, Ι. Θωμόπουλος, Δ. Αλαμπάνος, Ι. Βαϊνάς, Ε. Κοντομάρης, Ν. Κατσέλη, Ν. Φλώρος, Χ. Τσιόκας, Φ. Ιωαννίδης, Π. Κουρουμπλής, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Δασκαλάκης, Σ. Στολτίδης, Π. Κατσιλιέρης, Δ. Λιντζέρης, Λ. Γρηγοράκος, Στ. Παπαθεμελής και Π. Κρητικός. Αδιευκρίνιστη πάντως και όχι ενιαία αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν όσον αφορά τη συμπλήρωση των εντύπων για τον έλεγχο χρηματιστηριακών συναλλαγών και «πόθεν έσχες».

Εντωμεταξύ προσωπική επίθεση στον Κώστα Σημίτη εξαπολύει σε επιστολή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης κάνοντας λόγο για «ενός ανδρός αρχή» ενώ παράλληλα ζητά την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαππας, απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την επιστολή των «23», ισχυρίστηκε ότι «καταγράφουν μία άποψη». Τόνισε δε πως «σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ισχύουν απόλυτα. Ο κ. πρωθυπουργός ζήτησε, με την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - και αυτό πιστεύω ότι έχει εγκριθεί απ' όλους μας - να δοθούν οι χρηματιστηριακές μας συναλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος έδωσε το καλό παράδειγμα, υποβάλλοντας τη σχετική δήλωση. Τονίζω και πάλι, το θέμα αυτό θα γίνει πράξη. Οι δηλώσεις μας θα δοθούν στον κ. Λεβογιάννη. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και τίποτα να κρύψουμε».

  • Χτες το πρωί έγινε στη Βουλή, στη συνεδρίαση του θερινού τμήματος, η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία της ΝΔ για το «πόθεν έσχες». Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 52 κατά έναντι 44 υπέρ.

ΝΔ
Για εκλογές και ... καλύτερο ξεπούλημα

Την προσφυγή στις κάλπες εξακολουθούν να ζητούν στη ΝΔ. Συνεχίζουν και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για «κακές» ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται ότι θα τις κάνει καλύτερα...

Συγκεκριμένα, χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος και με θέμα «Οικονομία και διαφθορά». Μετά τη σύσκεψη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Πρ. Παυλόπουλος, επιτέθηκε - με δηλώσεις του - στην κυβέρνηση επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δηλώνοντας ότι η Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» στην παραοικονομία και στη διαφθορά.

Σχολιάζοντας την επιστολή είκοσι τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία αρνούνται την πρωθυπουργική προτροπή να δημοσιοποιηθεί η χρηματιστηριακή δραστηριότητα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση της ΝΔ ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος όλων όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Οτι χρειάζεται νόμος για την πλήρη άρση του απορρήτου σε ό,τι αφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Δηλώσεις έκανε και ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε μια πρωτοφανή εκποίηση περιουσίας του δημοσίου». Συνέχισε ότι χρειάζεται άμεση προσφυγή στις κάλπες. Με αφορμή την προαναφερόμενη επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «έγκλημα του χρηματιστηρίου», συμπληρώνοντας όμως ότι η ευθύνη βαρύνει τους «κυβερνητικούς αξιωματούχους» οι οποίοι «διαχειρίσθηκαν με ανεύθυνο τρόπο τεράστια ποσά».

Για την επιστολή των 23, δηλώσεις έκανε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας «κενές περιεχομένου» τις λεγόμενες πρωτοβουλίες Σημίτη για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, δεν μπορούσε να λείπει από τον ανούσιο δικομματικό καυγά. Σχολιάζοντας τη σύσκεψη της ΝΔ, κατηγόρησε τα στελέχη της πως «μόλις βλέπουν ότι το κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται, μόλις βλέπουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, κάνουν ό,τι μπορούν για να το υπονομεύσουν. Αυτό έκαναν και σήμερα. Δεν προσέθεσαν τίποτα. Δεν έχουν να πουν τίποτα». Και δεν είναι οι μόνοι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ