ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΑΛΚΑΝ»
Πιο κοντά στο σταμάτημα της παραγωγής

Αλλες τρεις απολύσεις χτες

Σε 3 νέες απολύσεις προχώρησε χτες η εργοδοσία της «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ», παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις που έδωσε πρόσφατα στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης ο μεγαλομέτοχος Εμφιετζόγλου, ότι οι απολύσεις προσωπικού θα σταματούσαν.

Με τις νέες απολύσεις έγινε γνωστό ότι μετά το κλείσιμο του Τμήματος Νοβοπάν, δρομολογείται τώρα και το κλείσιμο του Τμήματος Επενδυμένων Υλικών, ενέργεια, που αν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει το πλαίσιο για το τελικό λουκέτο στην ιστορική αυτή βιομηχανία, ή τη μετατροπή της σε εμπορική επιχείρηση.

Και στις δύο περιπτώσεις, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει απώλεια θέσεων εργασίας και πάνω από 100 εργαζόμενους να προστίθενται στις ουρές των ανέργων. Μέλη της διοίκησης του σωματείου σημείωναν χτες ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν πιθανόν επιπρόσθετες απολύσεις, σε μια προσπάθεια από την πλευρά της εργοδοσίας να επισπευστούν οι διαδικασίες για τον τερματισμό της παραγωγής.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Με κυβερνητική κάλυψη τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς

Να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς, πραγματικότητα που έχει σαν αποτέλεσμα σε λιγότερο από μια βδομάδα η εργατική τάξη να θρηνήσει εννιά νεκρούς εργάτες, απαίτησαν χτες δεκάδες συνδικαλιστές Συνδικάτων της Αθήνας και της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στο υπουργείο Εργασίας. Υπουργός και υφυπουργός Εργασίας όμως, είχαν φροντίσει να λείπουν από το κτίριο, αν και ήταν ενημερωμένοι, δείχνοντας, όπως κατήγγειλαν και οι συνδικαλιστές, πόσο σέβονται τις ζωές των εννιά νεκρών εργατών. Αυτή την απουσία αλλά και την ασυδοσία των εργοδοτών στους χώρους εργασίας και τις κυβερνητικές ευθύνες κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές στην γενική γραμματέα του υπουργείου Ι. Πανοπούλου με την οποία συναντήθηκαν τελικά.

Από την πλευρά της η κ. Πανοπούλου όχι μόνο δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση, αλλά εμμέσως προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες και στους ίδιους τους εργαζόμενους για τα ατυχήματα. Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι αναζητούν λύσεις για να τις προσθέσουν στο νομοθετικό πλαίσιο και κυρίως για τους υπεργολάβους, ζητώντας από τους συνδικαλιστές προτάσεις, όταν στο υπουργείο έχουν κατατεθεί δεκάδες φορές από ταξικά συνδικάτα συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς.

Μετά τη συνάντηση σε δήλωσή του ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, σημείωσε ότι με τη χτεσινή κινητοποίηση κατήγγειλαν τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα, ειδικά των τελευταίων ημερών, από την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου την οποία πριμοδοτεί η στάση της κυβέρνησης. Οπως επισήμανε: Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για τους δεκάδες νεκρούς στη χώρα μας. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη για τους χιλιάδες σακατεμένους και νεκρούς εργάτες. Εμείς θα εντείνουμε τους αγώνες μας ώστε να σταματήσει το όργιο της εργοδοτικής ασυδοσίας που έχει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εως πότε θα δίνουμε το αίμα μας;

Να καταδικάσουν την εγκληματική κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στο θάνατο τους εργάτες, καλεί με ανακοίνωση τους εργαζόμενους η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ, με αφορμή τους εννιά νεκρούς εργάτες των τελευταίων ημερών, ένας από τους οποίους ήταν εργαζόμενος του νησιού.

Ο φόρος αίματος, σημειώνει χαρακτηριστικά, που καλούμαστε να αποδίδουμε στα αφεντικά δε θα σταματήσει όσο συνεχίζεται η πολιτική με τα χαμηλά μεροκάματα, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο, τη διόγκωση της ακρίβειας, την ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας και της Υγείας και τη «λογική» όλα για το κέρδος.

Εως πότε, ρωτάει, θα τρέχουμε για να προλάβουμε τις ορέξεις των αφεντικών; Θα δίνουμε και το αίμα μας για να θησαυρίζουν οι πλουτοκράτες; Θα ανεχόμαστε τους πολιτικούς τους υπηρέτες, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ, να μετατρέπουν σε εργασιακό μεσαίωνα τη χώρα μας;

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, να εγκαταλείψουν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ, που η πολιτική τους γεννά και οξύνει τα προβλήματα, και να γυρίσουν τις πλάτες στις υποταγμένες και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες βάζουν πλάτη για να περνάνε αυτές οι βάρβαρες θανατηφόρες πολιτικές. Να δυναμώσουν τα σωματεία και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, τη μόνη δύναμη αντίστασης, ελπίδας, προοπτικής.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής η ακρίβεια

«Το κύμα ακρίβειας και η κερδοσκοπία με τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης είναι ένα από τα στοιχεία της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τους εργαζόμενους». Τα παραπάνω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και νέους του νομού σε καθημερινή πάλη για τη βελτίωση των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης και την παρεμπόδιση λήψης νέων αντεργατικών μέτρων, καταθέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων.

Οπως επισημαίνει το ΕΚ, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αντιλαϊκή της πολιτική που απορρέει από την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο με την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, πλασάροντας επιχειρήματα, όπως ότι φταίνε οι μανάβηδες για την ακρίβεια, τα «υψηλά» μεροκάματα και οι συντάξεις για την οικονομία, οι αγρότες που δεν καλλιεργούν τσάμπα τα χωράφια κ.ά.

Η κυβέρνηση - τονίζει - ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα, που εξανεμίζονται από την ασύδοτη καταλήστευση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα οποία στηρίζει. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβέρνηση ΝΔ. Γι' αυτό χρειάζονται, σημειώνει καταλήγοντας, ριζικές αλλαγές και πρώτα - πρώτα να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι αυτές οι πολιτικές δεν παίρνουν φτιασιδώματα, μόνο ανατρέπονται.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα αυτοί που τα δημιούργησαν

Ανακοίνωση, με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας στη Χαλκίδα

«Ανεπιθύμητο» χαρακτήρισε τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Χαλκίδας του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη χθεσινή του επίσκεψη στην περιοχή και έκανε σαφές προς τους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πήγε στην περιοχή για να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους.

Κάνοντας ξεκάθαρο στους εργαζόμενους ποια είναι η αποστολή του υφυπουργού, όπως και των άλλων κυβερνητικών παραγόντων που έχουν παρελάσει από την πόλη, σημειώνει: Ερχεται να μοιράσει υποσχέσεις και «φρούδες» ελπίδες, να θολώσει τα νερά, με στόχο να υφαρπάξει μπροστά στις εκλογές, για άλλη μια φορά, την ψήφο των εργαζομένων. Δε θα δώσει λύση, συνεχίζει, στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη στον πολύπαθο νομό της Εύβοιας, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά αντιλαϊκή και αντεργατική, γιατί αυτή τα έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Στη συνέχεια, η Γραμματεία, αποκαλύπτοντας και το ρόλο που παίζει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αναφέρει ότι πρόσφατα ανέστειλε 2ωρη πανευβοϊκή κινητοποίηση για να κηρύξει μια «δυναμική» ωριαία στάση με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού. Την ίδια στιγμή και για να μη χαλάσει το κλίμα, απέρριψε ολοκληρωμένη πρόταση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ με 3ωρη στάση εργασίας την ημέρα της επίσκεψης, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, δήμων και νομαρχίας, αποκλεισμό της Εύβοιας, σύσκεψη σωματείων και προκήρυξη 24ωρων απεργιών.

Χαρακτηρίζοντας την πλειοψηφία «επικίνδυνη», καταγγέλλει ότι απροκάλυπτα μιλά για εργασιακή ειρήνη, όταν ο Ομιλος Κουταλίδη απειλεί με κλείσιμο, η ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ εφαρμόζει τετραήμερα, στη ΣΕΛΜΑΝ οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ούτε τη συλλογική σύμβαση, τα πολυκαταστήματα καταργούν την κυριακάτικη αργία, με απόφαση του νομάρχη και, γενικότερα, στο σύνολο των επιχειρήσεων καθημερινά παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία.

Για όλα τα παραπάνω, η Γραμματεία, καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να γυρίσουν μαζικά την πλάτη στους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου.


Απόλυση συνδικαλιστή

Την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του συνδικαλιστή Αντώνη Δραγανίγου από την κατασκευαστική εταιρία «Ελληνική Τεχνοδομική» απαιτεί η διοίκηση του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών της οποίας είναι μέλος. Αποφάσεις που απαιτούν την επαναπρόσληψη έχουν πάρει και πολλά ακόμα σωματεία μαζί με ψηφίσματα συμπαράστασης. Η απόλυση του συνδικαλιστή είναι ευθεία επίθεση στη συνδικαλιστική δράση από την εργοδοσία της κατασκευαστικής εταιρίας που επιδιώκει να καθαρίσει κάθε «ενοχλητική φωνή» που θα δυσκολέψει τα σχέδιά της για παραπέρα καταστρατήγηση δικαιωμάτων αλλά και για το κύμα μαζικών απολύσεων που προετοιμάζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ