ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Η αστυνομία γνώριζε πως το «Μάριοτ» ήταν πιθανός στόχος!

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Την ύπαρξη εγγράφων που «φωτογράφιζαν» την εξαπόλυση τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή γύρω απ' το ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Τζακάρτα ανακοίνωσε χτες πως είχε στην κατοχή της εδώ και ένα μήνα η ινδονησιακή αστυνομία! Οπως αποκαλύφθηκε, τα έγγραφα κατασχέθηκαν τον περασμένο Ιούλη κατά τη διάρκεια εφόδου αστυνομικών σε κτίριο της κεντρικής πόλης Σεμαράνγκ της Ιάβας, όπου συνελήφθησαν επτά άτομα με την κατηγορία ένταξής τους στην παραστρατιωτική οργάνωση «Τζεμάγια Ισλαμίγια». Αστυνομικοί αξιωματούχοι «εξήγησαν» την - παρά την ύπαρξη των συγκεκριμένων εγγράφων(!) - πραγματοποίηση της επίθεσης προχτές στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» λέγοντας πως είχαν, έκτοτε, λάβει μέτρα όπως «αύξηση της φρούρησης έξω απ' το ξενοδοχείο», μόνον που αποδείχτηκαν ανεπαρκή...

Αλλα στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο εξαπόλυσης της επίθεσης αναφέρουν πως το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο πυροδοτήθηκε «με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου». Επισήμως, το ανθρωποκυνηγητό των Ινδονήσιων αστυνομικών και των Αυστραλών επιθεωρητών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών συνεχίζεται «πυρετωδώς»... Σημειωτέον πως οι ΗΠΑ δήλωσαν χτες πρόθυμες να συνδράμουν την κυβέρνηση της Ινδονήσιας Προέδρου, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, όσον αφορά στην «παραπομπή των δραστών της επίθεσης στη Δικαιοσύνη»!

Στο μεταξύ, στελέχη της ινδονησιακής κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Ασφάλειας και Αμυνας, αδράχνουν την αιματηρή αφορμή για να βάλουν μπρος τα σχέδιά τους για τη λήψη νέων αυστηρότερων «αντιτρομοκρατικών» μέτρων, «ακόμη και εάν αυτά θα καταπατήσουν στοιχειώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα»...

Εξάλλου, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουνερ, «προειδοποίησε» πως με βάση «πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών» της χώρας του «επίκεινται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής Τζακάρτα». Ο Ντόουνερ δεν εξήγησε γιατί δεν ενημέρωσε «εγκαίρως» τις ινδονησιακές αρχές για τις «έγκαιρες πληροφορίες» των αυστραλέζικων μυστικών υπηρεσιών...

Ο δε Νεοζηλανδός ομόλογός του, Φιλ Γκολ, δήλωσε χτες «σίγουρος» πως πίσω απ' την επίθεση στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» βρίσκεται η «Τζεμάγια Ισλαμίγια» με επιχείρημα πως ο τρόπος και η μέθοδος της επίθεσης μοιάζουν με της επίθεσης του περασμένου Οκτώβρη στο Μπαλί αλλά και της προ τριών ετών επίθεσης στην κατοικία του Φιλιππινέζου πρέσβη στην Τζακάρτα... Ως επιστέγασμα τέτοιας σπουδής να φωτογραφηθεί ως δράστης αυτής της επίθεσης το λεγόμενο παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», η «Τζεμάγια Ισλαμίγια», ήρθε χτεσινό δημοσίευμα των «Στρέιτ Τάιμς» της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με το οποίο «ανώνυμο στέλεχος» της «Τζεμάγια Ισλαμίγια» ανέλαβε τηλεφωνικά την ευθύνη της έκρηξης στο «Μάριοτ» λέγοντας: «Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους τους εχθρούς μας... Εάν εκτελέσουν οποιονδήποτε μουσουλμάνο αδελφό μας, τότε θα συνεχίσουμε την τρομοκρατική εκστρατεία στην Ινδονησία και αλλού στην περιοχή»...

Καύσωνας και πυρκαγιές «δοκιμάζουν» τους Ευρωπαίους

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίστηκε και χτες το κύμα καύσωνα που ταλαιπωρεί τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές που αποτέφρωσαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία εξαπλώθηκαν πλέον και στην Ιταλία.

Στην Πορτογαλία οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις περισσότερες από τις πυρκαγιές, ωστόσο τα θύματα από τις φωτιές που καίνε εδώ και 11 ημέρες φτάνουν πλέον τα 14. «Εχθρός» πάντως των προσπαθειών κατάσβεσης είναι ο καύσωνας αφού οι θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές έφτασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη γειτονική Ισπανία οι πυρκαγιές στην επαρχία της Εξτρεμαδούρας συνέχισαν να μαίνονται, ενώ δύο ακόμα ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων της τελευταίας βδομάδας σε 14. Οι θερμοκρασίες στα νότια της χώρας φτάνουν μέχρι και τους 41 βαθμούς.

Στην Γαλλία οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι το πιο ζεστό από 1947 με θερμοκρασίες ρεκόρ στις πόλεις της Ρεν, στο Μπορντό και στην Τουρ. Πυρκαγιές επίσης ξέσπασαν και στην Ιταλία (περίπου 16 σε όλη τη χώρα υπολόγιζαν οι αρχές) όπου μάλιστα δεκάδες άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους και τουριστικά θέρετρα σε περιοχές της Τοσκάνης. Και στην Ιταλία καταγράφονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο στο Μιλάνο να φτάνει τους 38.5 βαθμούς ξεπερνώντας το τελευταίο ρεκόρ του 1902.

Τέλος, πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τα επίπεδα της εποχής σημειώνονται στη Γερμανία και στην Ελβετία, ενώ το Λονδίνο έζησε την πιο ζεστή ημέρα της ιστορία του με το θερμόμετρο να φτάνει τους 35.4 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ