ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινά το «Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα»

Η μαγευτική Λίμνη Πλαστήρα
Η μαγευτική Λίμνη Πλαστήρα
Με μια μεγάλη συναυλία παραδοσιακού τραγουδιού, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν δύο κορυφαίοι του είδους, ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης, ανοίγει σήμερα (9 μ.μ.) η αυλαία του «Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα». Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, φιλοξενείται για τρίτη χρονιά στην εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοποθεσία του Δήμου Καρδίτσας (απέχει 28 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας), κατάφυτη από έλατα και βελανιδιές, που αγκαλιάζουν τη λίμνη. Στις όχθες της (πλαζ Λαμπερού) θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεχωριστές μουσικές βραδιές, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο του ντόπιου κοινού, όσο και των παραθεριστών της ευρύτερης περιοχής. Νύχτες ηρεμίας, ξεκούρασης, διασκέδασης και απόδρασης από την καθημερινότητα, που συνδυάζουν την ομορφιά του μαγευτικού αυτού τοπίου με την ομορφιά της μουσικής.

Το μουσικό ταξίδι θα συνεχιστεί αύριο με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Το Σάββατο τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι Κατερίνα Κούκα, Λένα Αλκαίου, Λάμπρος Καρελάς, οι οποίοι υπόσχονται μια βραδιά παρέα με το καλό λαϊκό τραγούδι. Το «Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα» θα κλείσει την Κυριακή με μεγάλη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Ελένης Πέτα. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν οι Δήμοι Πλαστήρα και Καρδίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λίμνη Πλαστήρα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε πολύ προσιτές τιμές, καθώς επίσης υπάρχουν εστιατόρια και μπαρ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερου κάμπινγκ στην πλαζ της λίμνης, η οποία προσφέρεται και για κολύμπι. Τιμή εισιτηρίου για κάθε συναυλία: 15 ευρώ. Εισιτήριο διαρκείας (και για τις τέσσερις ημέρες): 35 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται στα «Μετρόπολις» Αθήνας και «Blow Up» Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210- 3825773, 2441079420.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
«Νέα» μελέτη, ίδιοι κίνδυνοι

«Κατηγορώ» του ICOMOS για Νέο Μουσείο Ακρόπολης - Μάρμαρα Παρθενώνα

Ελάχιστα διαφοροποιημένη σε σχέση με την προηγούμενη και χωρίς να αλλάζει σε τίποτα το γεγονός της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη είναι η «νέα» μελέτη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης που παρουσίασε το υπουργείο Πολιτισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο να απορρίψει ως «αβάσιμη» την προσφυγή του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) κατά της ανέγερσης του μουσείου στου Μακρυγιάννη.

Αυτό εκτιμά το ελληνικό ICOMOS, η διοίκηση του οποίου παρουσίασε χτες τις θέσεις της για το ΝΜΑ και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που έχουν εμπλακεί από την κυβέρνηση με την κατασκευή του μουσείου. Ο πρόεδρος του ελληνικού ICOMOS, Νίκος Αγριαντώνης, σημείωσε ότι η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ στηρίχτηκε σε απόφαση του ΥΠΠΟ με την οποία ανακαλείται η προηγούμενη μελέτη του μουσείου και στην παρουσίαση «νέας» μετά από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ουσιαστικά όμως, η μελέτη αυτή απλώς διασπά σε τρία μικρότερα κομμάτια τους τέσσερις κεντρικούς μεγάλους πυλώνες στήριξης του κτιρίου για να «μειώσει» το συνολικό εμβαδό θεμελίωσης πάνω στις αρχαιότητες.

Πρόκειται όμως για αλλαγή η οποία, εκτός από το ότι εξακολουθεί να μη διασφαλίζει τις αρχαιότητες, δημιουργεί και σοβαρά στατικά προβλήματα στην κατασκευή, δεδομένης και της μεγάλης σεισμικότητας. Τα αρχαία κινδυνεύουν και λόγω των ισχυρών κραδασμών από τις εργασίες διάνοιξης των φρεάτων (με μηχανήματα πολλών τόνων και τρυπανισμούς) που θα υποδεχτούν τους πυλώνες σε βάθος 30 μ. καταστρέφοντας ό,τι βρουν στο διάβα τους. Η «λύση» της στερέωσης του κτιρίου πάνω σε πυλώνες και μάλιστα ασύνδετους μεταξύ τους (επίσης αιτία στατικού προβλήματος) εμφανίστηκε ως επιλογή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Τεχνικά όμως ήταν αδύνατον να τοποθετηθούν όλοι οι πυλώνες (περίπου 60 συνολικά) στις υποδεικνυόμενες από τους αρχαιολόγους θέσεις και έτσι «σπάρθηκαν» μέσα στον αρχαιολογικό χώρο για να μπορέσει να κατασκευαστεί το κτίριο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πολτοποιηθούν τα αρχαία» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αγριαντώνης.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, ένας αρχαιολογικός χώρος είναι αδιαίρετος, δηλαδή περιλαμβάνει και τα υποτιθέμενα «κενά» του. Χαρακτήρισε ως «πρωτοφανές για τα χρονικά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» την ανέγερση τέτοιου κτιρίου μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και πρόσθεσε, πως θα υπάρξει και έμμεση - αισθητική - βλάβη στον ίδιο τον Παρθενώνα και στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία, μεταξύ αυτών και το Ηρώδειο. Επιπλέον, χαρακτήρισε το χώρο του Μακρυγιάννη ως τον μοναδικό χώρο στην Ελλάδα που περιέχει κατάλοιπα από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τον 7ο μ.Χ. αιώνα και σημείωσε πως εκεί τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, οι νεοπλατωνικές σχολές.

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα, το ελληνικό ICOMOS εκτιμά ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ «αυτοπαγιδεύτηκε» από «λανθασμένους χειρισμούς» στο αίτημα της επιστροφής, με αποτέλεσμα να αντιστραφεί το διεθνές κλίμα συσπείρωσης υπέρ του, με αποκορύφωμα την κοινή διακήρυξη των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου τον περασμένο χειμώνα με την οποία αρνούνται να επιστρέψουν οτιδήποτε, οπουδήποτε. Ο Ν. Αγριαντώνης χαρακτήρισε «επιπόλαια» τη διαπραγμάτευση για τα Μάρμαρα, αφού, ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά «μοιράζει πιστοποιητικά συνιδιοκτησίας» τους με τους Βρετανούς. Τέλος, ο φορέας εκτιμά ότι το αίτημα πρέπει να αφορά στην επιστροφή των Μαρμάρων πάνω στο μνημείο και όχι σε ένα άλλο μουσείο, θέση που έχει και το Βρετανικό Τμήμα του ICOMOS.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ