ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προεκλογικές διεργασίες

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ καταγγέλλει το Κρεμλίνο για επιχείρηση διάσπασης της αντιπολίτευσης

Το Κογκρέσο των Ρωσικών Κοινοτήτων, στο οποίο ηγείται ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), πήρε τη Δευτέρα 11/8 την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή σε πάνω από 20 κόμματα της ρωσικής αντιπολίτευσης με την πρόταση συγκρότησης κοινού εκλογικού συνασπισμού των λαϊκο - πατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας για τη συμμετοχή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Οπως δήλωσε ο Σ. Γκλάζιεφ στο πρακτορείο «Ιντερφάξ», που μετέδωσε την είδηση, ο ίδιος αναμένει θετικές απαντήσεις τουλάχιστον από τις μισές οργανώσεις και κόμματα στις οποίες έχει αποσταλεί η επιστολή - πρόταση. Ο Γκλάζιεφ τάχτηκε υπέρ της συμμετοχής στον κοινό συνδυασμό και του ΚΚΡΟ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτός θα συγκροτηθεί άσχετα από την απόφαση που θα πάρει το ΚΚΡΟ. Ο Σ. Γκλάζιεφ σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια γύρω από τον τίτλο αυτού του κοινού συνδυασμού και σήμερα επικρατέστερος είναι ο τίτλος «Κομμουνιστές - Αγροτιστές - Πατριώτες», αν και ο τελικός τίτλος θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Ο Σ. Γκλάζιεφ, που είναι και μέλος του Προεδρείου της Λαϊκο-Πατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συγκαλέσει το Συντονιστικό Συμβούλιο της ΛΠΕΡ, για να εξετάσει το ζήτημα των συνεργασιών.

Απάντηση Ζιουγκάνοφ

Από τη μεριά του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - Πρόεδρος του ΚΚΡΟ και της ΛΠΕΡ σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Μαγιάκ» σημείωσε ότι το Γραφείο του Προέδρου Πούτιν απεργάζεται σχέδια διάσπασης του κοινού συνδυασμού που ήδη έχει ανακοινώσει το ΚΚΡΟ με άλλα 20 κόμματα και κινήσεις, δημιουργώντας ένα νέο, δήθεν πατριωτικό συνδυασμό. Οπως είπε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, στον εκλογικό συνδυασμό του ΚΚΡΟ, το 50% των υποψηφίων θα καταλάβουν τα συνεργαζόμενα με το ΚΚΡΟ κόμματα και κινήσεις. «Προτάθηκε και θέση στον Σ. Γκλάζιεφ. Λυπάμαι που ο Σ. Γκλάζιεφ δεν απαντά επί της ουσίας στις προτάσεις μας και συμμετέχει στην επιχείρηση του Κρεμλίνου, με στόχο την παραπλάνηση των ψηφοφόρων», είπε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ.

Στο Σβερντλόφσκ

Εν τω μεταξύ περιοδικά σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή τοπικές εκλογές για το αξίωμα του κυβερνήτη. Στην περιοχή του Σβερντλόφσκ ανακοινώθηκε ότι 6 θα είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το αξίωμα του κυβερνήτη. Πρόκειται για τους: Ε. Ρόσσελ - σημερινό κυβερνήτη και εκπρόσωπο του φιλο-προεδρικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Ν. Σαρβάροφ - Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), Α. Βίχαρεφ - μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Α. Μπάκοφ - βουλευτή της τοπικής νομοθετικής συνέλευσης, Γ. Κουζνετσόφ - πρόεδρο της τοπικής ένωσης του κόμματος «Γιάμπλακο» και τον Γ. Πετρόφ - πρόεδρο της τοπικής ένωσης των βετεράνων του πολέμου στο Αφγανιστάν. Το ΚΚΡΟ δεν κατεβάζει σ' αυτές τις εκλογές δικό του υποψήφιο. Το Γραφείο Περιοχής του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ με επιστολή του προς την τοπική οργάνωση του ΚΚΡΟ καλεί σε υποστήριξη του υποψηφίου του Νιαζίπ Σαρβάροφ. Το ΚΚΡΟ αναμένεται να πάρει την απόφασή του στην κομματική συνδιάσκεψη περιοχής που θα πραγματοποιηθεί στις 16/8, ενώ οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7/9/2003.


Ι.Π.

ΛΙΒΕΡΙΑ
«Αλλαγή» φρουράς...

Λιβεριανοί παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του Τσ. Τέιλορ

Associated Press

Λιβεριανοί παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του Τσ. Τέιλορ
ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Λίγες ώρες μετά από μάλλον μια εικονική «αλλαγή φρουράς» στην προεδρία της Λιβερίας, τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία που εδώ και βδομάδες έπλεαν ανοιχτά των ακτών της δυτικοαφρικανικής χώρας έγιναν (το απόγευμα) ορατά από τις ακτές της Μονρόβιας.

Είχε προηγηθεί η παράδοση των ηνίων της εξουσίας από τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ στον αντιπρόεδρο (και επί χρόνια επιστήθιο συνεργάτη του) Μόουσες Μπλα. Ο ίδιος ο Τέιλορ δεν παρέλειψε τις αιχμές και τα βέλη κατά της Ουάσιγκτον, αλλά και ορισμένων νοτιοαφρικανικών χωρών που «επέβαλαν συνωμοτικά», όπως είπε, την αποχώρησή του από την εξουσία. Ισχυρίστηκε δε πως η «ιστορία» θα τον «ανταμείψει»... γιατί «δέχτηκε στωικά το ρόλο του θυσιαζόμενου αμνού»... Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προσθέσει πως «θα επιστρέψει»...

Παρόντες στην τελετή ορκωμοσίας του Μόουσες Μπλα, ως νέου προέδρου της Λιβερίας, ήταν οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Γκάνας και της Μοζαμβίκης. Ομως, μέχρις ότου καθίσει ο Μόουσες Μπλα στον προεδρικό θώκο δεν έλειψαν η ένταση, η αβεβαιότητα, ακόμη και οι απειλές των ανταρτών, που έλεγαν πως θα επαναλάβουν (μετά από βδομάδες...) την επίθεση στη Μονρόβια εάν ο Τσαρλς Τέιλορ δεν έφευγε από το έδαφος της Λιβερίας για το Λάγος της Νιγηρίας. Μάλιστα στελέχη των δύο ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στη Λιβερία, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν (για πολλοστή φορά...) την αντίθεσή τους με τον ορισμό του Μόουσες Μπλα στη θέση του Τέιλορ, λέγοντας ως πρόκειται ουσιαστικά για έναν άνθρωπο που θα εκτελεί, από απόσταση, τις εντολές του παραιτηθέντος προέδρου... Επανέλαβαν δε την πρότασή τους για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την (επακόλουθη) εκλογή ενός κοινά αποδεκτού προσωρινού προέδρου...

Για την ιστορία, ο Μόουσες Μπλα είναι απόφοιτος στρατιωτικής σχολής της Λιβύης, υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις στο πλαίσιο της οργάνωσης (του Τσ. Τέιλορ) «Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο», έζησε επί χρόνια στη Γερμανία, ενώ έως και πριν λίγα χρόνια διατέλεσε πρέσβης της Λιβερίας στη Λιβύη και στην Τυνησία.

Σωματείο εργαζομένων στην Coca - Cola της Μόσχας

Δύο χρόνια χρειάστηκαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου εμφιάλωσης της Coca - Cola στη Μόσχα, για να καταφέρουν να αναγνωρίσουν το σωματείο τους και υπογράψουν την πρώτη συλλογική σύμβαση με τη διεύθυνση της επιχείρησης. Ο πρωτεργάτης του σωματείου Πάβελ Γκρατσιόφ, που είχε απολυθεί από την επιχείρηση πριν δύο χρόνια, με απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας επαναπροσλήφθηκε. Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα τα δικαστήρια είχαν βρεθεί στο πλευρό της εργοδοσίας και χρειάστηκαν δύο χρόνια δικαστικού αγώνα για τη δικαίωση του συνδικαλιστή και την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του σωματείου.

Μεγάλη διαφθορά στο ρωσικό στράτευμα

Ο Αλεξάντρ Σαβιόνκοφ - κύριος στρατιωτικός εισαγγελέας της Ρωσίας - δήλωσε πως μόνο στον τελευταίο ενάμιση χρόνο διάφορες παράνομες πράξεις Ρώσων στρατηγών και ναυάρχων ζημίωσαν τη χώρα του κατά 2,4 δισεκατομμύρια ρούβλια. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο «Ιντερφάξ». Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι τα ρωσικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει 4 ανώτατους αξιωματικούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο βασικός οικονομολόγος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ο στρατηγός Γκ. Ολέινικ, που ζημίωσε το ρωσικό δημόσιο κατά 1,82 δισεκατομμύρια ρούβλια, όπως κι ο αντιναύαρχος Α. Μέλνικοφ, που συνολικά δωροδοκήθηκε από επιχειρηματίες με 2 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ανέφερε ότι την ίδια χρονική περίοδο διώχτηκαν ποινικά για διαφθορά περίπου 60 στρατηγοί και ναύαρχοι, εκ των οποίων 17 αθωώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αμνηστεύτηκαν (!), χωρίς οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν. Οπως σημείωσε ο Σαβιόνκοφ, αν αυτές οι υποθέσεις έφταναν στα δικαστήρια, οι αποφάσεις θα ήταν καταδικαστικές για τους διωκόμενους ανώτατους Ρώσους αξιωματικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ