ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
«Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα»

Πολυεθνικές απολύουν εργάτες για να τους νοικιάσουν μετά από άλλη πολυεθνική. Εταιρίες «σεκιούριτι» επεκτείνονται και στο χώρο του δουλεμπορίου

«Τα πράγματα με τους ενοικιαζόμενους εργάτες δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα καταγράφετε. Είναι χειρότερα»! Η εκτίμηση αφορά στο χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για τους ενοικιαζόμενους εργάτες και μας μεταφέρθηκε από αναγνώστη της εφημερίδας - γνώστη της κατάστασης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που μας παρείχε, η ενοικίαση των εργαζομένων από την «Ερμής» δεν αφορά σε εργαζόμενους που ήταν μισθωτοί στην ίδια τη SHELL, αλλά εργαζόμενους σε πρατήρια ιδιοκτησίας SHELL, που, όμως, τα εκμεταλλεύονται με όρους χρησιδανεισμού άλλοι ιδιώτες. Αυτοί οι ιδιώτες απέλυσαν το προσωπικό τους και το επαναπροσέλαβαν με όρους δανεισμού. Στην πράξη αυτό που καταστρατηγείται, κατά κύριο λόγο, είναι η κλαδική σύμβαση που ισχύει για τους εργαζόμενους στις εταιρίες πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την όποια δυνατότητα είχαν να συνδικαλιστούν στον κλάδο όπου ανήκουν. Το κακό στη SHELL έχει αρχίσει αρκετά χρόνια πριν, όταν κοντά 600 εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες (λογιστές, επιθεωρητές πωλήσεων, ελεγκτές κ.ά.) απολύθηκαν από τη SHELL και επαναπροσλήφθηκαν, για να κάνουν τις ίδιες δουλιές αλλά αυτή τη φορά ως υπάλληλοι της πολυεθνικής «Αρθουρ Αντερσεν». Η συγκεκριμένη πολυεθνική εμφανίζεται να παρέχει - δανείζει προσωπικό και σε μια σειρά άλλες πετρελαϊκές εταιρίες. Ο συνομιλητής μας μας υπενθύμισε πως όταν έγινε η συγχώνευση MOBIL-BP το σύνολο σχεδόν του προσωπικού των δύο εταιριών πέρασε στην «Αρθουρ Αντερσεν». Με την ίδια διαδικασία οι εταιρίες φαίνεται να απαλλάσσονται και από εργαζόμενους που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσία. Σ' αυτούς προτείνεται ένα δελεαστικό πακέτο αποζημίωσης και στη συνέχεια περνούν στις μισθοδοτικές καταστάσεις διαφόρων εργολάβων που παρέχουν υπηρεσίες στις πετρελαϊκές εταιρίες. Εκτιμάται ότι στο σύνολο των εταιριών του χώρου ειδικότητες όπως οι ταμίες, οι φύλακες και το προσωπικό καθαρισμού εργάζονται πλέον υπό το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων. Στα ονόματα των εταιριών που νοικιάζουν εργάτες στις πολυεθνικές του πετρελαίου αναφέρονται η «Μεντιτεράνιαν» και η «Κατράτζος». Παρατηρείται, δηλαδή, το γεγονός εταιρίες που ξεκίνησαν ως εταιρίες ιδιωτικής αστυνομίας να διευρύνουν τις υπηρεσίες τους και στον τομέα της ενοικίασης εργαζομένων. Οπως εκ των υστέρων μάθαμε χτες η εταιρία «Ερμής» που εμφανίζεται να νοικιάζει υπαλλήλους στα πρατήρια της SHELL δεν είναι άλλη από τη γνωστή εταιρία «σεκιούριτι» που όπως φαίνεται διεύρυνε τη δράση της και στο σύγχρονο δουλεμπόριο. Την «Αρθουρ Αντερσεν» την έχουμε συναντήσει επίσης σαν την εταιρία που είχε αναλάβει το κύριο έργο της αναδιάρθρωσης υπηρεσιών του ΟΤΕ και ειδικά μελέτες που αφορούσαν στο προσωπικό. Ενα από τα πρακτικά αποτελέσματα εκείνων των μελετών είναι η σημερινή εργασιακή πραγματικότητα στον ΟΤΕ, όπου οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σαρώνουν.

Ως προς την SHELL, σε μελέτη που έγινε για λογαριασμό του κλαδικού ινστιτούτου εργασίας πετρελαίου και χημικής βιομηχανίας από τη λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Ιωάννα Κεραμίδου, διαβάζουμε πως ήδη το 1999 το ένα τρίτο του προσωπικού στο λογιστήριό της ήταν «απασχολούμενοι μέσω ιδιωτικών γραφείων, τα οποία "δανείζουν" προσωπικό σε μεγάλες εταιρίες». Η Ι. Κεραμίδου αναφέρει πως «τα τελευταία χρόνια ιδρύονται εικονικές εταιρίες (ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως συμβούλων εργασίας) που προσφέρουν ανά πάσα στιγμή το προσωπικό που χρειάζεται μια μεγάλη εταιρία, η οποία δε θέλει να "δεσμευτεί" με προσλήψεις και τη σύναψη συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας. Για την εν λόγω υπηρεσία τους οι "προμηθευτές εργατικών χεριών" (π.χ. η εταιρία ISS) αποκομίζουν εργολαβικό κέρδος της τάξης του 9-12%».

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η εικόνα που αφορά στη διαδικασία πρόσληψης. Οπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη «οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες προτίθενται να "δανειστούν" προσωπικό, είναι εκείνες που αναζητούν, εξετάζουν και εγκρίνουν τους υποψήφιους (είτε πρόκειται για εργάτη, είτε για τεχνίτη, είτε για υπάλληλο, ή πωλητή) και οι ίδιες πάλι που καθορίζουν τελικά την "οιονεί" μεσολαβούσα εταιρία, με την οποία ο εργαζόμενος θα υπογράψει τελικά τη σύμβαση». Επί της ουσίας οι εταιρίες πετρελαιοειδών επιλέγουν οι ίδιες ποιον θα έχουν εργαζόμενο αλλά και το ποιος θα εμφανίζεται ως εργοδότης αυτών των εργατών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το «διευθυντικό δικαίωμα» απογειώνεται στους χώρους του απόλυτα ανεξέλεγκτου, ενώ την ίδια στιγμή τα εργασιακά δικαιώματα όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί μέσα από μακρόχρονους αγώνες βυθίζονται στα «Τάρταρα».

ΕΤΑΙΡΙΕΣ «OIC» -« SAFCO»
Εργασιακό γκέτο στο αεροδρόμιο

Αφού ποινικοποίησαν την απεργία των εργαζομένων χτες απαγόρευσαν σε συνδικαλιστές να κάνουν περιοδεία

Απροκάλυπτα συνεχίζουν την αντεργατική τους τακτική οι διοικήσεις των εταιριών πετρελαιοειδών «Oic» και «Safco» (ανεφοδιασμού αεροσκαφών), προκαλώντας εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Χτες το πρωί, περίπου ένα μήνα μετά την απαγόρευση που πέτυχαν στα δικαστήρια 48ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι, απαγόρευσαν και την είσοδο στο χώρο εργασίας συνδικαλιστών, προκειμένου να μιλήσουν στους εργαζόμενους. Επιβάλλοντας τη δική τους «δημοκρατία» - μέσω του διευθυντή της «Oic», Μεγλένη, - απαγόρευσαν στον Γιώργο Αναστασίου, πρόεδρο του Πανελλαδικού σωματείου και στον Γιώργο Πέρο γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, να περιοδεύσουν στο χώρο που βρίσκεται μέσα στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η απαγόρευση της εισόδου των συνδικαλιστών έγινε παρότι οι εταιρίες είχαν ειδοποιηθεί και είχαν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονταν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει, ότι η εργοδοσία των εταιριών «Oic» και «Safco» αποθρασύνθηκε εκμεταλλευόμενη την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Απαγορεύουν τώρα τη συνδικαλιστική δραστηριότητα θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να επιβάλλουν «εργασιακή ειρήνη» αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών είναι μεγάλες, επισημαίνει στη συνέχεια, καθώς χάρισαν το αεροδρόμιο σε γερμανική ιδιοκτησία αποκομίζοντας έτσι τεράστια κέρδη για χρόνια ολόκληρα δημιουργώντας ένα ακόμα εργασιακό γκέτο, όπου η «δημοκρατία τους» φτάνει μέχρι την είσοδο των επιχειρήσεων που βρίσκονται μέσα σ' αυτό. «Αυτές οι αντιδημοκρατικές αυταρχικές και αντεργατικές επιλογές δε θα περάσουν. Θα τις καταργήσουμε στην πράξη» σημειώνει η Γραμματεία καταλήγοντας και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση σε αυτές τις πολιτικές και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ
Εμπαιγμός το «κυνήγι της ακρίβειας»

Σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα ελέγχου των τιμών στις πηγές, αντί να βάλει φρένο στην ασυδοσία αυτών που διαμορφώνουν τον τιμάριθμο, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ν. Θεσσαλονίκης. «Γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες», τονίζει η ανακοίνωση, «ότι "η ρίζα του κακού" για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό βρίσκεται στην κερδοσκοπική ασυδοσία του κεφαλαίου, τη στιγμή που οι ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις απεικονίζονται σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ τα κέρδη αυξάνονται σε διψήφιο και τριψήφιο αριθμό. Είναι πραγματικός εμπαιγμός από τη μια μεριά να μιλούν για πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και από την άλλη να ευαγγελίζονται και να προωθούν την "ελεύθερη αγορά" των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων...». Είναι, εξάλλου, γνωστές οι προθέσεις των κυβέρνησης - ΕΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 και στα 70 καθώς η συνταξιοδότηση στα 65 χαρακτηρίζεται πλέον «πρόωρη». Ηδη στο χώρο των ΕΒΕ έχει αυξηθεί ο χρόνος της ασφάλισης από 35 σε 37 χρόνια, επιβλήθηκε αύξηση στις εισφορές στο ΤΕΒΕ, που φτάνει μέχρι και το 32% (σε σχέση με πέρσι), καταληστεύτηκαν τα αποθεματικά καθώς παίχτηκαν στο ΧΑΑ, με απώλειες που φτάνουν μέχρι και το 23% της αξίας τους.

ΠΑΤΡΑ - «ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΙΙ»
Πληρώθηκαν οι εισφορές, δέσμευση για τους μισθούς

Αναγκάστηκε «να τα μαζέψει» χτες η πλοιοκτήτρια εταιρία του επιβατικού πλοίου ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΙΙ, μπροστά στην αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που είχαν κάνει καθαρό από προχτές ότι δε θα επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι της Πάτρας, αν δε δίνονταν στο πλήρωμα τα δεδουλευμένα και δεν τακτοποιούνταν οι ασφαλιστικές εκκρεμότητες προς το ΝΑΤ. Οι ναυτεργάτες παρέμεναν απλήρωτοι για περισσότερους από 3 μήνες, ενώ η εταιρία, παρά τις διαβεβαιώσεις της, απέφευγε να καταβάλει στο ΝΑΤ τις προβλεπόμενες εισφορές για την ασφάλιση του πληρώματος.

Αμέσως μετά την προχτεσινή ανακοίνωση των σωματείων, με την οποία γνωστοποιούσαν στην πλοιοκτήτρια εταιρία ΕΛΜΕΣ την απόφασή τους να μην αφήσουν το πλοίο να αποπλεύσει για την Ιταλία, η εταιρία έσπευσε να πληρώσει τις οφειλές της προς το ΝΑΤ. Χτες, εξάλλου, και ενώ ναυτεργάτες και συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ περίμεναν το πλοίο να δέσει στο λιμάνι της Πάτρας, η εταιρία ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να καταβάλει στο πλήρωμα της μηχανής τα δεδουλευμένα. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, το ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΙΙ θα απέπλεε κανονικά αργά το απόγευμα για την Ιταλία.

Απόλυση στο «Αλτερ»

Την αναιτιολόγητη και αυθαίρετη απόλυση του δημοσιογράφου Θ. Παπαδή, εργαζόμενου στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι απολύσεις όπως αυτή, και μάλιστα, όπως χαρακτηρίζεται «αζημίως καταγγελία σύμβασης», πέραν του παράνομου και καταχρηστικού χαρακτήρα τους, επιδιώκουν και τη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων. Καταλήγοντας, το ΔΣ δηλώνει τη συμπαράστασή του προς το συνάδελφο και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την ικανοποίηση του πρωταρχικού δικαιώματός του στην εργασία, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι ο σεβασμός στην ενημέρωση απαιτεί πρωτίστως σεβασμό των ανθρώπων που την υπηρετούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ