ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κυβερνητική πρεμούρα κοροϊδίας

Ο Γ. Δρυς θα πάει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί βελτιώσεις σε αυτά που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψήφισε στα πλαίσια της ΚΑΠ και εμφάνισε ως κυβερνητική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας!

Με λάδι αρχίζει ο δεύτερος γύρος κοροϊδίας των Ελλήνων αγροτών μετά την ψήφιση των αρνητικότατων προτάσεων της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων προτάσεων για τα μεσογειακά προϊόντα. Ολα δείχνουν πως για λάδι, βαμβάκι και καπνό έρχονται νέες ακόμα πιο χειρότερες προτάσεις, στα πλαίσια των όσων πέτυχε και συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση - προεδρία, προ διμήνου στο Λουξεμβούργο.

Μετά τα πανηγύρια, τις κορόνες για ιστορική συμφωνία και τις φανφάρες περί εξασφάλισης του μέλλοντος στα μεσογειακά προϊόντα, στο υπουργείο Γεωργίας ψάχνονται τώρα πώς θα τα μπαλώσουν και πώς θα δώσουν παράταση στην πολιτική εξαπάτησης των αγροτών. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε χτες και μια ολιγόωρη ψευτο - σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας με θέμα το λάδι και παρόντες κάποιους παρατρεχάμενους από τις λεγόμενες τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις. Οπως φάνηκε η σύσκεψη αυτή έγινε μόνο και μόνο για να βγει στη συνέχεια μια ανακοίνωση δημιουργίας απατηλών εντυπώσεων και ότι ο Γ. Δρυς Αυγουστιάτικα, διέκοψε και τις διακοπές του, για να προασπίσει δηλαδή... τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών, Κερκυραίων και μη.

Ετσι ενώ οι ελαιοπαραγωγοί μαζί με τους άλλους αγρότες άκουσαν για επιτυχίες και εξασφάλιση των συμφερόντων τους, θα πρέπει τώρα να ξέρουν πως στο υπουργείο Γεωργίας σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Γ. Δρυ, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών οργανώσεων συμφώνησαν «στη διαμόρφωση κοινής διαπραγματευτικής θέσης, ενόψει των αλλαγών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς του Ελαιολάδου», στα πλαίσια βέβαια της αναθεώρησης της ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως οι εκπρόσωποι των θεσμοθετημένων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, όπως επίσης και η διοίκηση της Ελαιουργικής, αποδέχτηκαν την πρόταση του κ. Δρυ για συγκρότηση ειδικής επιτροπής, υπό τον γενικό γραμματέα κ. Κόρακα, η οποία θα μελετήσει σε βάθος όλα τα δεδομένα και θα προτείνει κοινή διαπραγματευτική θέση. Αλήθεια, οι μεγάλες επιτυχίες των Δρυ και Κόρακα με την ψήφιση της νέας ΚΑΠ στο Λουξεμβούργο, σηκώνουν μελέτη και διαπραγματεύσεις τώρα;...

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κυκλοφορούν ανεπίσημα κείμενα - σκέψεων από την Κομισιόν για λάδι, βαμβάκι και καπνό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις 25 του Αυγούστου θα γίνουν επακριβώς γνωστές οι σχετικές προθέσεις - προτάσεις της Κομισιόν. Πάντως όσον αφορά το λάδι, οι σχετικές πληροφορίες λένε, πως η όποια επιδότηση προκύψει πρόκειται να αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγή, στη βάση των ληφθέντων αποφάσεων για τη νέα ΚΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτή, για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ οι νέες αποσυνδεδεμένες επιδοτήσεις θα μειώνονται κατά τα οριζόμενα της λεγόμενης διαφοροποίησης ή αλλιώς μοντουλέισον. Πιο συγκεκριμένα, με βάση πάντα τις ίδιες πληροφορίες, τα αρχικά κείμενα σκέψεων - προθέσεων της Κομισιόν κάνουν λόγο ότι το 65% περίπου της νέας ενίσχυσης θα είναι εισοδηματική και θα δίνεται με βάση τα ιστορικά στοιχεία της τριετίας 2000 - 2002. Ενα ποσοστό 30% θα δίνεται με βάση τον αριθμό των καλλιεργούμενων με ελαιόδεντρα στρεμμάτων ανά παραγωγό, σύμφωνα με το ελαιοκομικό μητρώο. Περισσεύει κι ένα ποσοστό 5% το όποιο θα δίνεται κατόπιν υποβολής προγραμμάτων στην ΕΕ και τήρησης διαφόρων όρων που θα τεθούν σχετικά. Ανάμεσα σ' αυτά θα είναι και η δακοκτονία, η οποία θα γίνεται στο εξής με ευθύνη των ομάδων παραγωγών και με αποκλειστικά έξοδα των παραγωγών.

Εκτός των άλλων, αξίζει να αναφερθεί ότι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, προβληματίζονται για το τελικό ποσό χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα για την επιδότηση στο λάδι. Με δεδομένο το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις σχετικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη, ήδη η Ισπανία διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που ελάμβανε για το λάδι. Να σημειωθεί ότι η Ισπανία δηλώνει παραγωγή 1.500.000 τόνους, ενώ το πλαφόν της είναι 900.000 τόνοι, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση Σημίτη αφού προ επταετίας περίπου αποδέχτηκε το πενιχρό πλαφόν των 419.000 τόνων, επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να κατεβάσει την επιδοτούμενη παραγωγή με διοικητικά μέτρα περιορισμού, για να εμφανίσει εικονικά αυξημένη την επιδότηση... Οσο για το τι διεκδικεί και τι παλεύει στην ΕΕ, το έχει δείξει ήδη η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όπως και θα το ξαναδείξει μαζί με την επιτροπή Κόρακα για το λάδι, ή όποιες άλλες επιτροπές συσταθούν για βαμβάκι και καπνό.


Αλλού τα κακαρίσματα,...

Eurokinissi

Μπορεί κατά τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη που στρατεύτηκε από την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει την κυβερνητική προπαγάνδα περί αντιμετώπισης της ακρίβειας να «κερδήθηκε η μάχη της λαϊκής», όπως είπε προ ημερών, όταν επισκέφτηκε την αγορά της Λάρισας, ωστόσο τα στοιχεία που καταγράφουν τα κλιμάκια του υπουργείου που πραγματοποιούν καθημερινές τιμοληψίες, άλλα «ομολογούν».

Κυριολεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη οι τιμές αλλάζουν εντυπωσιακά. Μέχρι και 63,1% ακρίβυνε μια σειρά αγροτικών προϊόντων από τις 11 μέχρι τις 12 Αυγούστου! Συγκεκριμένα, από τα 27 προϊόντα που περιλαμβάνει ο πίνακας με τις τιμοληψίες των δύο αυτών ημερών τα 17 έχουν αυξήσεις και τα δέκα μειώσεις από 1,01% μέχρι 12,20%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η τιμή στην οποία πωλούνται τα ιταλικά ραδίκια και τη μεγαλύτερη μείωση τα πεπόνια. Μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφτηκαν στις μελιτζάνες (35,94% και 48,21%), στα μαρούλια (36,36%), στις ντομάτες (21,62%).

Οσο οι του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν να διατείνονται ότι δίνουν τη... μάχη της ακρίβειας στις λαϊκές αγορές και υποθάλπουν με την πολιτική τους τους πραγματικούς εχθρούς των λαϊκών εισοδημάτων, τέτοια θα είναι τα αποτελέσματα. Αλλού διαμορφώνονται οι τιμές, και το ξέρουν. Η προσήλωσή τους, όμως, στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι τέτοια, που δεν τους επιτρέπει να δώσουν τις μάχες εκεί που πρέπει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ