ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αντίποινα με... αυτοσυγκράτηση

Ο ισραηλινός στρατός εφαρμόζοντας την απαράδεκτη τακτική της συλλογικής τιμωρίας κατεδάφισε το σπίτι 17χρονου βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ αξιωματούχοι δήλωναν ότι... αυτοσυγκρατείται για χάρη του «οδικού χάρτη»

Οι κατεδαφίσεις των σπιτιών των Παλαιστινίων δε σταμάτησαν ποτέ...

Associated Press

Οι κατεδαφίσεις των σπιτιών των Παλαιστινίων δε σταμάτησαν ποτέ...
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ κατεδάφισαν «σε αντίποινα» για την προχτεσινή βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ρος Χααγίν κοντά στο Τελ Αβίβ, το σπίτι της οικογένειας του εφήβου Χαμίς Τζαρουάν, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση. Ταυτόχρονα, χτες η ισραηλινή αστυνομία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού κι έστησε μπλόκα στις εισόδους όλων των πόλεων, σε μια προσπάθεια «αποτροπής περαιτέρω επιθέσεων», ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις συνέχιζαν να διατηρούν σιδηρόφραχτο κλοιό γύρω από παλαιστινιακές πόλεις. Παράλληλα, ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν την πρακτική της κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστίνιων στο χωριό Ουαλάτζι, όπου κατεδάφισαν πέντε κατοικίες με τον ισχυρισμό ότι οι ένοικοί τους «είχαν καταλάβει αυθαίρετα ισραηλινή γη».

Παρά τα αντίποινα σε βάρος της οικογένειας του 17χρονου Τζαρουάν - μια πρακτική συλλογικής τιμωρίας που απαγορεύει το διεθνές νομικό πλαίσιο, αν και ο Αριελ Σαρόν μάλλον δε θα χάσει τον ύπνο του γι' αυτό - ο οποίος σκοτώθηκε στην επίθεση μαζί με έναν 42χρονο Ισραηλινό και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, όπως και μια 17χρονη, η Ισλάμ Κτεϊσάτ, σε άλλο επεισόδιο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ομολογούσαν ανοιχτά, σύμφωνα με πληροφορίες από το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ότι «δεν προέβησαν σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις» αντεκδίκησης διότι δε θέλουν να τους αποδοθεί από αμερικανικής πλευράς η «καταστροφή» της διαδικασίας που έχει γίνει γνωστή ως «οδικός χάρτης». Οι Αμερικανοί κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» και «εφαρμογή του οδικού χάρτη», αν και ο Κόλιν Πάουελ, από... κεκτημένη ταχύτητα θα έλεγε κανείς, είχε δώσει προχτές εν λευκώ συγχωροχάρτι για ό,τι κι αν έκαναν σε αντίποινα τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η - μέχρι στιγμής - τήρηση των προσχημάτων πάντως αφορά μόνο τη στρατιωτική δράση. Στο πολιτικό επίπεδο, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς κορυφώνονται. Μετά τη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν, ο Αμερικανός διπλωμάτης που έχει διοριστεί ειδικός επιτηρητής της εφαρμογής του «οδικού χάρτη», Τζον Γουλφ, που άκουσε ευλαβικά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ψέλνει το γνωστό τροπάριο περί του ότι η ΠΑ «δεν κάνει τίποτε» για να καταπολεμήσει την «τρομοκρατία», στη συνάντησή του με τον υπουργό Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταχλάν«απαίτησε» να αναλάβει δράση κατά των παλαιστινιακών ένοπλων αντιστασιακών οργανώσεων.

Η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» δημοσίευσε χτες μια συνέντευξη με τον Αριέλ Σαρόν στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν ο Γιάσερ Αραφάτ συνεχίσει να εξασκεί επιρροή στην παλαιστινιακή ηγεσία, «η ειρηνευτική διαδικασία θα τερματιστεί»...

Για την ώρα πάντως, όπως τουλάχιστον δήλωσε, ως εκπρόσωπος του... αφεντικού, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς από το Αμάν της Ιορδανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμπάς, ο Πρόεδρος Μπους«είναι δεσμευμένος» στον «οδικό χάρτη» και «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν». Ασφαλώς...

Ανάσα για τη βόρεια Ευρώπη

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΩΜΗ.--

Ανάσα πήραν χτες οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες υποχώρησαν μετά μέρες, ενώ η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία υποστηρίζει ότι το κύμα καύσωνα ενδέχεται να σταματήσει. Στη νότια Ευρώπη πάντως το κύμα καύσωνα συνεχίστηκε ενώ πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση δέχτηκε για ακόμη μία ημέρα τα πυρά της αντιπολίτευσης για την κακή διαχείριση της κρίσης, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται (περίπου εκατό την τελευταία βδομάδα μόνο για το Παρίσι), ενώ γιατροί υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Χτες ο πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει κλίνες στρατιωτικών νοσοκομείων σε ηλικιωμένους που υποφέρουν από τη ζέστη. Ακόμη, περίπου 1.500 νοικοκυριά έμειναν την Τρίτη το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό στο 12ο Δημοτικό Διαμέρισμα στο Παρίσι επειδή από την παρατεταμένη ζέστη υπέστησαν ζημιές τα υπόγεια ηλεκτροφόρα καλώδια.

Στην Ισπανία νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν χτες ότι τρία ακόμη άτομα πέθαναν από τη ζέστη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή του Αυγούστου να φθάσει τους 30. Επίσης οι πυρκαγιές συνεχίζονται στην επαρχία της Βαρκελώνης όπου από τις αρχές της βδομάδας έχουν αποτεφρωθεί 45.000 στρέμματα, ενώ χτες σκοτώθηκε και ένας πυροσβέστης.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Λισαβόνα αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές συνεχίζουν για 5 ημέρα το καταστροφικό τους έργο στην επαρχία Αλγκάρβε (νότια). Την Τρίτη επίσης συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για εμπρησμούς με αποτέλεσμα να φθάσει τους 58 ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων.

Χτες πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράου Μπαρόζου ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να αναδιοργανώσει εκ βάθρων τη διαχείριση των δασών της. Στην Πορτογαλία 3.3 εκατ. εκτάρια δασικής έκτασης βρίσκονται στα χέρια 600.000 ιδιοκτητών, εκ των οποίων κάποιοι δεν κατέχουν παρά μόνον λίγα εκτάρια.

Στην Ιταλία οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίστηκαν και χτες, ενώ 7 πυρκαγιές μαίνονταν στα βόρεια της χώρας. Τέλος, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, περίπου 60 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

ΣΟΥΑΖΙΛΑΝΔΗ
Ζήτησαν δημοκρατία, έλαβαν γκλομπ και σφαίρες καουτσούκ...

ΜΠΑΜΠΑΝΕ.--

Με γκλομπ, σφαίρες καουτσούκ, δακρυγόνα και πυροσβεστήρες αστυνομικοί της Σουαζιλάνδης επιτέθηκαν σε εργαζόμενους - διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω απ' το κτίριο συνάντησης αξιωματούχων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, διεκδικώντας δημοκρατία και απαλλαγή της χώρας από το διεφθαρμένο μοναρχικό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, τραυματίστηκαν σοβαρά τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι διαδηλωτές και τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος. Συνελήφθη ανεξακρίβωτος αριθμός εργαζομένων.

Είχε προηγηθεί η ειρηνική συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων (στην πλειοψηφία τους μέλη συνδικάτων) στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μπαμπάνε, με κεντρικό σύνθημα «δημοκρατία και πολιτικές ελευθερίες». Η αστυνομία κάλεσε το πλήθος να διαλυθεί (μιας που στη Σουαζιλάνδη οι διαδηλώσεις όπως και τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται...) και όταν οι συγκεντρωθέντες αγνόησαν την εντολή, οι ένστολοι επενέβησαν χτυπώντας το πλήθος εν ψυχρώ με κάθε μέσο...

Αφορμή για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης ήταν η συνάντηση εκπροσώπων των μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Οι διαδηλωτές επιδίωκαν να επιδώσουν σε εκπρόσωπο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας επιστολή διαμαρτυρίας για την κάλυψη που παρέχει το Λονδίνο στο διεφθαρμένο μοναρχικό καθεστώς της Σουαζιλάνδης...

Μετά το τέλος των επεισοδίων που προκάλεσε η επέμβαση της αστυνομίας, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων της χώρας, Τζον Σιθόλ, δήλωσε: «Ο τραυματισμός μερικών εξ ημών από τους αστυνομικούς δε θα μας σταματήσει. Ο αγώνας συνεχίζεται»...

Οι διαμαρτυρίες εργαζομένων που πυκνώνουν από την περασμένη άνοιξη, ήταν μία ακόμη απάντηση στην αυταρχική διακυβέρνηση της Σουαζιλάνδης από τον Μονάρχη Μσουάτι Γ'. Στη Σουαζιλάνδη το Σύνταγμα έχει καταργηθεί από το 1973 και αντ' αυτού έχουν τεθεί εν ισχύ Βασιλικά Διατάγματα. Γι' αυτό και ο όποιος λόγος της εικονικής δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας είναι ανίσχυρος...

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Σουαζιλανδών εργαζομένων εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η μεγαλύτερη νοτιοαφρικανική συνδικαλιστική Ενωση «Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων» (COSATU) και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Μάλιστα, απ' το περασμένο 48ωρο, εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί ακτιβιστές σχηματίζουν ανθρώπινες ασπίδες στα σύνορα της Ν. Αφρικής με το βασίλειο της Σουαζιλάνδης προκειμένου να εμποδίσουν τη διασυνοριακή μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ