ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Φιέστες με επίκληση του «αρχαίου πνεύματος»...

Η παραλία του Ελληνικού μετατρέπεται σε μια επιχειρηματική ζώνη με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η παραλία του Ελληνικού μετατρέπεται σε μια επιχειρηματική ζώνη με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Με φιέστες και πανηγυρικές εκδηλώσεις γιορτάστηκε χτες ο ένας χρόνος πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, στις 13 Αυγούστου του 2004. Τα παχιά λόγια, οι θριαμβολογίες, τα προπαγανδιστικά τρικ και οι αναδρομές στο «αρχαίο αθάνατο πνεύμα» από κυβέρνηση και «Αθήνα 2004», δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, δεν είναι ικανά να κρύψουν την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από τις βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων.

Χτες το πρωί, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, απηύθυναν από τη Λοζάνη πρόσκληση (σ.σ. όπως προστάζει το εθιμοτυπικό μέρος της υπόθεσης) προς τις 201 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές του κόσμου για να συμμετάσχουν στους αγώνες της Αθήνας. Την πρόσκληση για την Ελλάδα παρέλαβε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

Η Γ. Αγγελοπούλου μιλώντας για την προετοιμασία της Αθήνας, σημείωσε: «H χώρα μεταμορφώνεται, το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης είναι πλέον ανοιχτό, το σύστημα δημόσιων και ιδιωτικών μεταφορών αλλάζει μορφή, ενώ εκατοντάδες δημόσια και ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παρουσιαστούν σε ολόκληρο τον κόσμο στις 13 Αυγούστου 2004». Σχολιάζοντας τις αγωνιστικές διοργανώσεις και την πρόοδο των έργων επεσήμανε: «Εχει σημειωθεί εξαιρετικά σημαντική πρόοδος. Οι εγκαταστάσεις παραδίδονται, τα συστήματα δοκιμάζονται και το προσωπικό των εγκαταστάσεων μαζί με τους Εθελοντές εκπαιδεύονται».

Εκτός από το μεγάλο κόστος που βαρύνει τους δικαιούχους του ΟΕΚ, το Ολυμπιακό Χωριό έχει μετατραπεί σε ένα εργασιακό γκέτο με 4 νεκρούς μέχρι τώρα

Eurokinissi

Εκτός από το μεγάλο κόστος που βαρύνει τους δικαιούχους του ΟΕΚ, το Ολυμπιακό Χωριό έχει μετατραπεί σε ένα εργασιακό γκέτο με 4 νεκρούς μέχρι τώρα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι μοναδικοί και θα μεταφέρουν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα, την οποία μόνο οι Ελληνες μπορούν να δημιουργήσουν.

Χτες το βράδυ έγιναν τέσσερις ανοιχτές συναυλίες στις τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο). Στο Ηράκλειο παραβρέθηκε και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004».

Η συνείδηση των Ελλήνων...

Με δηλώσεις τους, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσαν το λαό να υπομείνει και να συσπειρωθεί γύρω από την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια υπόθεση που είναι γνωστό ότι έχει ταυτιστεί με τα συμφέροντα των πολυεθνικών χορηγών της ΔΟΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Μια υπόθεση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος είπε ότι η επιτυχία των αγώνων βασίζεται στην «κοινωνική και επαγγελματική συνείδηση όλων των Ελλήνων και όχι μόνο στην κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή». Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης δήλωσε ότι η επιτυχία των αγώνων εξαρτάται άμεσα από την αγάπη που πρέπει να δείξουν οι Ελληνες σε αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός». Αραγε, τι αγάπη να δείξουν οι εργαζόμενοι όταν είναι δεδομένο πλέον ότι θα πληρώσουν ένα τεράστιο κόστος διοργάνωσης, όταν ετοιμάζονται νέοι τρομονόμοι στο όνομα της Ολυμπιάδας, όταν οι εργάτες στα Ολυμπιακά έργα σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται, τραυματίζονται βαριά, από την εργοδοτική ασυδοσία και την ανοχή της κυβέρνησης;

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη με δήλωσή της ανέφερε ότι «η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων δε θα είναι μόνο επιτυχία της Ελλάδος, αλλά θα αποδείξει σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι οι αγώνες μπορούν να αναβαπτιστούν στη χώρα που δύο φορές τους γέννησε».

Από τις φιέστες δε θα μπορούσε να λείπει και ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ. Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία να ενημερώσει ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βοηθήσει με τον δικό της τρόπο για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων». Δήλωση που μοιάζει περισσότερο με απειλή αφού είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί πράκτορες που έχουν αναλάβει την ασφάλεια των αγώνων, ετοιμάζουν πολλά σχέδια για τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ολυμπιάδα: Μύθοι και πραγματικότητα

Ενα χρόνο πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, οι κούφιοι βερμπαλισμοί για «αγώνες του ανθρώπινου μέτρου» έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δυστυχώς δεν ξεφεύγουν από τις διεθνείς προδιαγραφές των σύγχρονων εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων.

1. Βασικό εμπόδιο, για να γίνει το συνταγματικό δικαίωμα στη φυσική αγωγή και στον αθλητισμό πράξη, για να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής του λαού και της νεολαίας, ορθώνεται σήμερα η πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο και καταργεί τον ελεύθερο χρόνο.

Είναι η ίδια πολιτική που έχει συμφέρον να κρατάει τις λαϊκές μάζες στο ρόλο του οπαδού - καταναλωτή θεάματος, που εκτονώνει την ενέργειά του στις κερκίδες ή που τον καθηλώνει μπροστά στην τηλεόραση.

Είναι η ίδια πολιτική που καταργεί και εμπορευματοποιεί τους ελεύθερους χώρους, που στερεί από τους δήμους τους πόρους για την κατασκευή και λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου τοπικών αθλητικών κέντρων, που δε δημιουργεί αθλητικές εγκαταστάσεις στα σχολεία, γιατί κοστίζουν, που έχει πλήρως εγκαταλείψει τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία.

2. Το κόστος της προετοιμασίας βαίνει διαρκώς κλιμακούμενο προς τα πάνω. Ο κρατικός δανεισμός για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και η ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα» στην κυριότητα της οποίας περνούν τα ολυμπιακά έργα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι για μια ακόμα φορά θα πληρώσει ο λαός για να ωφεληθεί το κεφάλαιο.

3. Το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό και στη νεολαία και τους καλεί να απαιτήσουν να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτες, καμία από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και υποδομές. Τις έχει ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός. Εννέα εργάτες έχασαν στα ολυμπιακά εργοτάξια τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίστηκαν για να εισπράξουν οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες τα πριμ της επίσπευσης.

Με την πάλη και την ψήφο τους να επιβάλλουν τα έργα αυτά να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού.

4. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, για να δικαιολογήσει αποφάσεις και μέτρα αντιλαϊκά και αυταρχικά. Πολλές από τις αποφάσεις αυτές δεν είναι προσωρινές, θα παραμείνουν και μετά τους αγώνες σε ισχύ. Εξυπηρετούν πλήρως τις απαιτήσεις και τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας.

Τέτοιες αποφάσεις είναι:

  • Η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο για κερδοσκοπική εκμετάλλευση των ακτών του Σαρωνικού και άλλων μεγάλων δημόσιων εκτάσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής.
  • Το καθεστώς της απαγόρευσης των λαϊκών εκδηλώσεων, η αστυνομοκρατία και τα μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που στήνονται, για να χρησιμοποιηθούν και μετά τους αγώνες ενάντια στον «εχθρό - λαό».
  • Η συρρίκνωση, έως κατάργηση, των λιγοστών νομοθετικών περιορισμών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα.

5. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παραπλανούν τον ελληνικό λαό ότι δήθεν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να υπηρετούν ταυτόχρονα δύο αντιτιθέμενους σκοπούς. Την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων από τη μια και τα λαϊκά συμφέροντα από την άλλη. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων αφορά στο ποιος μπορεί να συνδέσει καλύτερα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Η ΝΔ δημαγωγεί προεκλογικά, καταγγέλλοντας το επικείμενο «ξεπούλημα» των ολυμπιακών έργων. Ως κόμμα από το 1997 έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους αυτοχρηματοδότησης των ολυμπιακών έργων, δηλαδή της ιδιωτικοποίησής τους, από την αρχή και όχι μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, απόφαση που πήρε η κυβέρνηση πριν δύο χρόνια, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στα έργα.

6. Τα προβλήματα που βασανίζουν τα λαϊκά στρώματα θα παραμείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όσο στην κυβερνητική εξουσία εναλλάσσονται κόμματα διαχειριστές της ΟΝΕ, κόμματα εκφραστές του κεφαλαίου.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για να εξωραΐσει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο λαός, προβάλλοντας μια τηλεοπτική εικόνα τεχνητής ευφορίας πρέπει να πέσει στο κενό. Οι υποδομές και τα έργα που κατασκευάζονται κυρίως στο Λεκανοπέδιο συνιστούν προτεραιότητα για έναν εκσυγχρονισμό που κινείται με γνώμονα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες.

7. Η ζωή του λαού μπορεί να αλλάξει μόνο με την πάλη και την ψήφο του. Με τη συγκρότηση ισχυρού λαϊκού μετώπου ικανού να επιβάλει:

  • Την ειρήνη και όχι την εκεχειρία.
  • Τη δουλιά με δικαιώματα και όχι τον εθελοντισμό με ψεύτικα ανταλλάγματα.
  • Την ανάπτυξη της φυσικής αγωγής με τη δημιουργία αθλητικών κέντρων στις γειτονιές και την εξασφάλιση της ελεύθερης χρήσης τους από το λαό.
  • Το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο. Τη στήριξη της λαϊκής δημιουργίας και των συντελεστών της.
  • Την κατάργηση των ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ανώτατη μορφή εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.
  • Την κρατική στήριξη της ανάπτυξης του αθλητισμού και την αποδέσμευση της λειτουργίας του από την ποικιλόμορφη επίδραση και εξάρτηση από τους σπόνσορες.
Αναπάντητα ερωτήματα για το δυστύχημα στο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ»

Για δολιοφθορά κάνει λόγο η πραγματογνωμοσύνη

Σε δολιοφθορά οφείλεται -σύμφωνα με τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος- η διαρροή διοξειδίου του άνθρακα από το σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Σαντορίνης, που κόστισε τη ζωή του 44χρονου ναυτεργάτη Δημήτρη Καραγεωργίου. Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης και τα στοιχεία της προανάκρισης διαβιβάστηκαν χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα Νάξου, ο οποίος αναμένεται σήμερα να διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες και να ασκήσει διώξεις.

Στο μεταξύ, καμιά επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών δεν έχει γίνει, καθώς μέχρι και τη Δευτέρα βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση του προανακριτικού υλικού. Από στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης που είδαν το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι υπήρξε βίαιη παραβίαση του θαλάμου που φυλάσσονταν οι φιάλες του CO2, ενώ φθαρμένα ήταν τα λάστιχα που στεγανοποιούν την πόρτα του θαλάμου απ' όπου ξεκίνησε η διαρροή. Παρέμενε ωστόσο αδιασαφήνιστο το ερώτημα αν η πόρτα παραβιάστηκε με σκοπό να ενεργοποιηθεί το σύστημα διοξειδίου του άνθρακα ή η παραβίαση ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας μελών του πληρώματος να σταματήσουν τη διαρροή.

Η εκδοχή της δολιοφθοράς, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται από τις αρμόδιες αρχές ως κυρίαρχη, αφήνει αναπάντητα μια σειρά από ερωτήματα, που τις αμέσως επόμενες θα πρέπει να διασαφηνιστούν. Καμία από τις δικλίδες ασφαλείας που διαθέτει το σύστημα πυρόσβεσης με διοξείδιο του άνθρακα δε λειτούργησε, παρά το γεγονός ότι η στεγανοποιημένη πόρτα του θαλάμου που φυλάσσονται οι φιάλες προβλέπεται να έχει συναγερμό που ενεργοποιείται σε περίπτωση παραβίασης. Ερωτηματικά για τις συνθήκες φύλαξης του θανατηφόρου αερίου προκαλεί και το γεγονός ότι τα λάστιχα που στεγανοποιούν την πόρτα ήταν φθαρμένα.

Η εκδοχή της δολιοφθοράς και τα στοιχεία που διέρρευσαν από την πραγματογνωμοσύνη αφήνουν αναπάντητο και το ερώτημα για το πώς κατάφερε τελικά να αποφύγει την εισπνοή του αερίου ο πιθανός δράστης, αφού η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα εμφανίζεται χρονοβόρα και θα έπρεπε να είχε προσβληθεί και ο ίδιος. Ερωτηματικά προκύπτουν και για το πόση ώρα πέρασε μέχρι το περιστατικό να γίνει αντιληπτό από το πλήρωμα, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν πάνω στο πλοίο, αλλά και σε ποια ακριβώς χρονική στιγμή έγινε η παραβίαση.

Οι πραγματογνώμονες που έλεγξαν το σύστημα πυρόσβεσης, σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, δεν ανακάλυψαν κάποια πιθανή βλάβη που θα μπορούσε να ευθύνεται για τη διαρροή. Το πλοίο ελέγχθηκε και από από τις αρμόδιες αρχές του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, απ' όπου και πήρε άδεια την Τρίτη να συνεχίσει κανονικά τα δρομολόγιά του.

«ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ»
Ταξιδεύει με το μισό πλήρωμα μηχανής

Με το μισό από το προβλεπόμενο πλήρωμα και με την άδεια του Λιμεναρχείου και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ταξιδεύει από τη Ραφήνα στις Κυκλάδες το οχηματαγωγό - επιβατηγό «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ», μεταφέροντας καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες! Αυτό διαπίστωσαν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στη λίστα πληρώματος του πλοίου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μετά από τις καταγγελίες ναυτεργατών.

Σε ανακοίνωση - καταγγελία που απέστειλαν χτες στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τα σωματεία αναφέρουν πως «ειδικά σε ό,τι αφορά το πλήρωμα μηχανοστασίου, το πλοίο ταξιδεύει με το μισό από το προβλεπόμενο πλήρωμα, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζονται κατάφωρα οι ώρες εργασίας και η συλλογική σύμβαση εργασίας».

Το πλοίο δεν έχει λάβει άδεια ειδικής σύνθεσης από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο ωστόσο δηλώνει ενήμερο για τις ελλείψεις στον αριθμό του πληρώματος. Παραβιάζοντας τη νομοθεσία για την οργανική σύνθεση των πλοίων που το ίδιο θέσπισε, επιτρέπει στο «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ» να αποπλέει καθημερινά από το λιμάνι της Ραφήνας, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή ναυτεργατών και επιβατών.

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους «την εγκληματική στάση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» και απαιτούν την άμεση αποκατάσταση της οργανικής σύνθεσης του πλοίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ