ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προκλητικά κυνικοί οι κατακτητές

Από το φόβο της ιρακινής αντίστασης με το δάκτυλο στη σκανδάλη, οι κατακτητές έξω από τη βάση τους...

Associated Press

Από το φόβο της ιρακινής αντίστασης με το δάκτυλο στη σκανδάλη, οι κατακτητές έξω από τη βάση τους...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΤΙΚΡΙΤ.--

Καταιγισμό επιθέσεων δέχονται από άκρη σε άκρη του Ιράκ οι κατοχικές δυνάμεις, ενώ διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον και τα αλλεπάλληλα σαμποτάζ με στόχο, κατ' αρχήν, πετρελαιαγωγούς αλλά και πολιτικές υποδομές. Στο μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη η νέα εν ψυχρώ εκτέλεση εικονολήπτη, του «Reuters» και αυτή τη φορά, από τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και η απροκάλυπτα κυνική αντίδραση των Αμερικανών επιτελών, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι «οι Αμερικανοί στρατιώτες θα πυροβολούν χωρίς προειδοποιήσεις όταν νιώθουν ότι απειλούνται».

Τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες της δολοφονίας του 42χρονου πολυβραβευμένου Παλαιστινίου εικονολήπτη του «Reuters», Μάζεν Ντάνα, ζήτησε επισήμως από τις ΗΠΑ ο Γενικός Διευθυντής του ειδησεογραφικού Πρακτορείου, αλλά και πλήθος δημοσιογραφικών ενώσεων. Ο Ντάνα έπεσε νεκρός από πυρά αμερικανικού τανκ ενώ έπαιρνε εικόνες από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, την Κυριακή, μια μέρα μετά την εξαπόλυση επίθεσης με όλμους εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος.

Η επίθεση, όπως ανακοίνωσαν οι κατοχικές δυνάμεις, στοίχισε τη ζωή σε 6 Ιρακινούς κρατουμένους, ενώ άλλοι 59 τραυματίστηκαν. Το Πεντάγωνο αρκέστηκε να δηλώσει ότι «λυπάται» για το θάνατο του Ντάνα, που «προφανώς οφείλεται στο ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες εξέλαβαν για εκτοξευτήρα ρουκετών την κάμερα». Βέβαια, οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την εν ψυχρώ εκτέλεση του δεύτερου εικονολήπτη του «Reuters» στο Ιράκ μετά τη δολοφονία του Τάρας Προτσιούκ, στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν» στις 9 Απριλίου, όπως και άλλων συναδέλφων του.

Σαμποτάζ ...πολλών εκατομμυρίων

Φλεγόταν, χτες, για πολλοστή μέρα, ο πετρελαιαγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά την εισβολή, μόλις την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους, στον πετρελαιαγωγό ξέσπασε μια πρώτη πυρκαγιά την Παρασκευή ενώ δεύτερη εκδηλώθηκε την Κυριακή, με κυρίαρχη την εντύπωση ότι και οι δύο οφείλονται σε σαμποτάζ.

Ο πετρελαιαγωγός προορίζεται να μεταφέρει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν 250.000 βαρέλια ημερησίως και όπως εκτιμάται δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει παρά μετά από 3 βδομάδες. Ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος, δηλώνοντας ότι οι καθημερινές απώλειες για τα «έσοδα της ιρακινής ανοικοδόμησης» αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα «το πλούσιο Ιράκ να κινδυνεύει να βυθιστεί στην απόλυτη φτώχεια». Χτες, η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τον αριθμό των ανδρών ιδιωτικών εταιριών που έχουν αναλάβει τη φρούρηση των αγωγών, προσθέτοντας άλλους 6.500 άνδρες στους υπάρχοντες 5.000, καθώς η Ουάσιγκτον προσβλέπει ακριβώς σε αυτά τα πετρελαϊκά έσοδα για την «ανοικοδόμηση».

Βέβαια, δεν επιδείχτηκε ανάλογη «ευαισθησία» για την προστασία των πολιτικών υποδομών της χώρας. Την Κυριακή, 300.000 κάτοικοι της Βαγδάτης έμειναν χωρίς τρεχούμενο νερό και πολλές συνοικίες πλημμύρισαν, όταν προκλήθηκε βλάβη, πιθανότατα από δολιοφθορά, σε αγωγό. Η παροχή νερού αποκαταστάθηκε μετά από ένα 24ωρο.

Επιθέσεων συνέχεια

Ενας 14χρονος Ιρακινός σκοτώθηκε και ένας 25χρονος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια «αμερικανικού ελέγχου» στο χωριό Αμπού Φλέις, δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με πληροφορίες. Ανάλογες πηγές υποστηρίζουν ότι 2 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν κομβόι ανατολικά του Τικρίτ, ενώ το «αλ Τζαζίρα» μετέδιδε την πληροφορία ότι αποθήκη πυρομαχικών εξερράγη στην πόλη σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Τρεις συλλήψεις έγιναν σε επιδρομή στο Μπαϊγί, 200 χλμ. ΒΔ της Βαγδάτης, όπου φέρεται να ανακαλύφθηκε και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Τέλος, πληροφορίες έφεραν ένα αμαξοστάσιο εντός της πρωτεύουσας να φλέγεται μετά από επιδρομή ενόπλων.

Αιματηρό αποδείχτηκε και το Σαββατοκύριακο για τους κατακτητές. Πέντε Αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν κομβόι έπεσε σε νάρκες έξω από το Ραμαντί (100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης), όπως και άλλοι δύο που δέχτηκαν επίθεση βγαίνοντας από εστιατόριο της Βαγδάτης. Επίσης, στην περίμετρο της Βασόρας, σε συμπλοκή με «ληστές, όπως υποστηρίχτηκε επισήμως, σκοτώθηκε ένας Δανός στρατιώτης, και 2 Ιρακινοί, ενώ συνελήφθησαν 6. Στη Μοσούλη, τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση με χειροβομβίδες ο Ιρακινός επικεφαλής ασφαλείας, και νυν συνεργάτης των κατακτητών, όπως και 4 σωματοφύλακές του.

Εντός Βαγδάτης, αμερικανικό φορτηγό συνέθλιψε «κατά λάθος», δύο μικρές Ιρακινές, ενώ το βράδυ της Κυριακής 1 Ιρακινός «επίδοξος ληστής» έπεσε νεκρός στο Τικρίτ και άλλος ένας, στη Βαγδάτη, επειδή δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες «τρικλοποδιές» στον «οδικό χάρτη»

Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει σπίτια παλαιστινίων στα προάστια της Ιερουσαλήμ με άλλοθι ότι δεν... έχουν άδεια

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει σπίτια παλαιστινίων στα προάστια της Ιερουσαλήμ με άλλοθι ότι δεν... έχουν άδεια
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μέχρι σήμερα το βράδυ εκτιμούσε ο επικεφαλής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Νταχλάν, ότι θα έχουν υπερσκελιστεί οι εμπλοκές που παρουσιάστηκαν στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες περί αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από 4 επιπλέον παλαιστινιακές πόλεις της Δ. Οχθης. Εντούτοις, η εκτίμησή του ήταν μάλλον αισιόδοξη με βάση τα δεδομένα και τις εξελίξεις.

Μία Ισραηλινή σκοτώθηκε και 5 ακόμη πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ. Φυσικά, οι υποψίες των ισραηλινών αρχών στρέφονται προς «τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις» αν και πρόκειται για ασυνήθιστη μέθοδο για τους Παλαιστινίους μαχητές.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της αναβολής τής, προγραμματισμένης για χτες, αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τις πόλεις Καλκίλια και Ιεριχώ της Δ. Οχθης. Η αποχώρηση είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια συνομιλιών ανάμεσα στον Νταχλάν και στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, την περασμένη βδομάδα, οι οποίοι είχαν καταλήξει στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, εντός των δύο επόμενων βδομάδων και από τις Ραμάλα και Τουλκαρέμ.

Εντούτοις, εμπλοκή προκλήθηκε όταν οι Ισραηλινοί φέρονται να επέμειναν σε «εγγυήσεις για την αδρανοποίηση των τρομοκρατών», αρνούμενοι να αποδεχτούν το παλαιστινιακό αίτημα για άρση των οδοφραγμάτων πέριξ των πόλεων και υποχώρηση των στρατευμάτων στις θέσεις που κατείχαν πριν το Σεπτέμβρη του 2000, ταυτόχρονα με την αποχώρησή τους μέσα από τις πόλεις. Πριν καν γίνει γνωστή η εμπλοκή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε χαρακτηρίσει «ελιγμό» την ισραηλινή αποχώρηση κατηγορώντας το Ισραήλ ότι επιδιώκει απλώς να «κερδίσει χρόνο». Αντίθετα, πριν την εμπλοκή, αξιωματούχοι της παλαιστινιακής κυβέρνησης είχαν εκφραστεί θετικά για την επικείμενη αποχώρηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αναψαν χτες τα αίματα στο Ινδικό Κοινοβούλιο κατά την αντιπαράθεση του υπουργού Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες και την ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι, με αιχμή αλληλοκατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα έως και χρηματισμούς αξιωματούχων από πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ. Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη διαδικασία κίνησης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βασπαγί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η φονική επιδρομή ενόπλων κατά αστυνομικού τμήματος περιοχής του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν άφησε πίσω της 22 νεκρούς. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η επίθεση έγινε στο χωριό Τάργουεϊ της επαρχίας Πακτίκα, ενώ οι δράστες έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τέσσερις αστυνομικούς ως ομήρους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τρεις νεκροί, πάνω από 1.100 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές σε περισσότερα από 8.000 σπίτια είναι ο απολογισμός του σεισμού των 5,7 Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο τη Βόρεια Κίνα.

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.-- Την εξάρθρωση πυρήνα της Τζεμάα Ισλαμίγια στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν χτες οι ταϊλανδικές αρχές μετά την προ ημερών σύλληψη του λεγόμενου Χαμπαλί που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ταϊλανδέζικο Τύπο, ο Χαμπαλί ανακρίνεται ήδη από Αμερικανούς πράκτορες σε μυστική τοποθεσία έξω απ' την Μπανγκόνγκ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο 61χρονος Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, διορίζεται τον Οκτώβρη στη θέση του νέου γενικού κυβερνήτη και αντιπροσώπου της βασίλισσας της Βρετανίας στην Αυστραλία.

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Υπό έλεγχο τέθηκαν όλες οι εναπομείνασες πυρκαγιές στην Ιβηρική Χερσόνησο αναφέρθηκε από τις ισπανικές και τις πορτογαλικές αρμόδιες αρχές το Σαββατοκύριακο.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Πυρά από πολυβόλα δέχτηκε την Κυριακή το ελικόπτερο του Προέδρου της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, καθώς πλησίαζε την κοινότητα Γρανάδα στην επαρχία της Αντιόκια, δήλωσε εκπρόσωποό του. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πέντε νεκροί (δύο αστυνομικοί και 3 πολίτες) και 90 τραυματίες είναι ο απολογισμός των σκληρών συγκρούσεων που ξέσπασαν στην περιοχή Ισφαχάν, στο Δυτικό Ιράν, μετά από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για συνένωση του χωριού Σαρνταότ με την πόλη Σεμιρόμ. Το Σαρνταότ μετατράπηκε επί 2 24ωρα σε πεδίο σκληρών μαχών και τα πνεύματα κατευνάστηκαν, όταν ανακλήθηκε από το υπουργείο η απόφαση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
«Καμία απόδειξη απειλής από τη Βαγδάτη»

Διαδέχονται η μία την άλλη οι αποκαλύψεις στην έρευνα για την αυτοκτονία του Ντέιβιντ Κέλι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τα υπάρχοντα έγγραφα δεν εμπεριέχουν τίποτε που να αποδεικνύει την οποιαδήποτε απειλή, ιδιαίτερα από τον Σαντάμ... δείχνει ότι το ιρακινό καθεστώς έχει τα μέσα αλλά δεν αποδεικνύει πουθενά ότι προτίθεται να επιτεθεί στους γείτονές του, πόσο μάλλον στη Δύση». Αυτό, περίπου, ανέφερε ξεκάθαρα σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής του επιτελείου του Βρετανού πρωθυπουργού, Τζόναθαν Πάουελ, λίγες μέρες πριν τη δημοσιοποίηση από τον Τόνι Μπλερ του πολυσυζητημένου φακέλου «περί ιρακινής απειλής» που άνοιξε το δρόμο για την επέμβαση στο Ιράκ.

Το μήνυμα αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας που συνεχίζεται, για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, υπό την εποπτεία του δικαστή Μπράιαν Χάτον, σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην αυτοκτονία του επιστήμονα, ειδικού στα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, και ειδικού συμβούλου του υπουργείου Αμυνας, Ντέιβιντ Κέλι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, χτες, η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Αμυνας, Παμ Τίαρ, παραδέχτηκε ότι η ίδια επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους το όνομα του Κέλι ως «επίσημη πηγή του BBC», όταν «πλέον είχε προβληθεί από τα ΜΜΕ».

Εντός της βδομάδας, ενώπιον του δικαστή Χάτον αναμένεται να παρουσιαστεί και ο αμφιλεγόμενος διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Αλαστάιρ Κάμπελ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μπροστά από τον Χάτον θα παρελάσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας. Ο δεύτερος φέρεται, σύμφωνα με άρθρο των «Τάιμς», αποφασισμένος να υπερασπίσει τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του στην υπόθεση Κέλι, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη την περασμένη βδομάδα, ότι προσωπικά έδωσε εντολή στον Κέλι να παρουσιαστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, δύο μέρες πριν την αυτοκτονία του.

ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες του μπλακ-άουτ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΤΑΒΑ.-

Στους συνήθεις ρυθμούς ζωής και εργασίας φάνηκαν χτες να επιστρέφουν δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι οκτώ βορειοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ και νότιων μεγαλουπόλεων του Καναδά μετά το πολύωρο μπλακ-άουτ της περασμένης Παρασκευής. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι εταιριών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ συνιστούσαν στους καταναλωτές «αυτοσυγκράτηση», καθώς παρέμεναν έως χτες ανεπίλυτα ορισμένα προβλήματα στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος βορειοανατολικών μεγαλουπόλεων των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σε σχέση με τις αιτίες που προκάλεσαν το πολύωρο μπλακ-άουτ. Διευθυντικά στελέχη της «Φερστ Ενερτζι» του Οχάιο, που «φωτογραφήθηκε» ως μία απ' τις υπαίτιες του μεγαλύτερου μπλακάουτ στην ιστορία των ΗΠΑ, αρνούνταν πως η εταιρία τους είναι η μοναδική ή κεντρική αιτία του προβλήματος. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εταιρίας σε ρεπόρτερ της «Ουάσιγκτον Ποστ», οι πρώτες έρευνες ομοσπονδιακών αξιωματούχων απέδειξαν ότι τα προβλήματα στο δίκτυο υψηλής τάσης της «Φερστ Ενερτζι» στο Οχάιο δεν ήταν αρκετά για να βυθίσουν στο σκοτάδι, επί 29 ώρες, τεράστιες εκτάσεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Πρόσθεσε μάλιστα πως «υπήρχε πληθώρα ασυνήθιστων διακυμάνσεων ενέργειας σχεδόν παντού στις μεσοδυτικές πολιτείες, τρεις ώρες πριν την εκδήλωση του μπλακάουτ». Και το στέλεχος της εταιρίας, καταλήγοντας, σημείωσε, μιλώντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ»: «Αυτό που συνέβη είναι πολύ πιο σύνθετο από μερικά προβλήματα στις γραμμές παροχής ρεύματος υψηλής τάσης του συστήματός της εταιρίας μας. Ισως, μάλιστα, περάσει αρκετός χρόνος μέχρις ότου να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη»...

Ο ημι-κυβερνητικός φορέας, που επιβλέπει τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος στις ΗΠΑ, «Βορειοαμερικανικό Συμβούλιο Αξιοπιστίας Ηλεκτρισμού» (NAERC), είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής πως οι αιτίες που οδήγησαν στο εκτεταμένο μπλακάουτ «πρέπει να ανιχνεύονται» σε τρεις προβληματικές γραμμές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εταιρίας ηλεκτρισμού στο Οχάιο, οι οποίες με τη σειρά τους μετέδωσαν προβλήματα στο άλλο μέρος του δικτύου...

Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους, Σπένσερ Αμπρααμ, υποσχέθηκε πως θα κινηθεί «το ταχύτερο δυνατόν» εκτενής διαδικασία εντοπισμού των αιτιών που προκάλεσαν το πολύωρο μπλακ-άουτ, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον. Εντούτοις, ούτε ο ίδιος (όπως και άλλοι αξιωματούχοι) δεν ήταν σε θέση να πει έστω και κατά προσέγγιση τι ακριβώς και ποιοι ευθύνονται για το άνευ προηγουμένου μπλακ-άουτ. Ο δε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, μόλις λίγη ώρα μετά την εκδήλωση του μπλακάουτ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, μιλώντας για «εκσυγχρονισμό» του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, που σημειωτέον έχει από καιρό παραδοθεί στα χέρια της ελεύθερης αγοράς!

Η εταιρία «Φερστ Ενερτζι», που βρίσκεται προς το παρόν στο επίκεντρο ερευνών, είναι η τέταρτη (από άποψη αποθεματικού, κεφαλαίων, και επενδύσεων) μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ηλεκτρισμού με 4.300.000 πελάτες στο Οχάιο, στην Πενσυλβάνια και στο Νιου Τζέρσεϊ.

ΗΠΑ
Περήφανοι για το όπλο των εγκλημάτων τους...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι» που σκόρπισε τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945 εκτίθεται από χτες στο Αεροδιαστημικό Μουσείο «Σμιθσόνιαν» στην περιοχή της Ουάσιγκτον.

Το βομβαρδιστικό τύπου «Β 29» αφού επισκευάστηκε διεξοδικά επιδείχτηκε χτες για πρώτη φορά στους εκπροσώπους του τύπου σε ένα γιγάντιο υπόστεγο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Ουάσιγκτον. Πλέον περιμένει και το αμερικανικό κοινό... Την απόφαση για την έκθεση του αεροπλάνου μεταξύ άλλων χαιρέτισε και η Ενωση Βετεράνων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που με ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι η έκθεσή του της έδωσε «ζωηρή ικανοποίηση»!

Το «Ενόλα Γκέι» έριξε την ατομική βόμβα «Λιτλ Μπόι» στη Χιροσίμα σκοτώνοντας 140 χιλιάδες ανθρώπους και μολύνοντας για πάντα δεκάδες χιλιάδες άλλους. Πολλές χιλιάδες Ιάπωνες υπέκυψαν μεταγενέστερα μαρτυρικά από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών της βόμβας σε περισσότερους από 230 χιλιάδες ανθρώπους. Το ίδιο αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε ως αναγνωριστικό και κατά την επανάληψη του ιστορικού εγκλήματος, στη ρίψη ατομικής βόμβας τις επόμενες μέρες στο Ναγκασάκι από άλλο αεροσκάφος. Εκεί σκοτώθηκαν ακαριαία 70 χιλιάδες άνθρωποι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ