ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αποχή απειλούν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Την πειθαρχική και ποινική δίωξη του εισαγγελέα Εφετών Αθήνας Γ. Σανίδας, ο οποίος θέλουν να τεθεί άμεσα σε αργία, καθώς και την αποφυλάκιση του Ανέστη Παπαναστασίου, ζητούν με γραπτή τους δήλωση 13 συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων για συμμετοχή στην «17 Ν». Δηλώνουν ότι αν δεν αποφυλακιστεί ο Αν. Παπαναστασίου θα απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους στη δίκη που αναμένεται να αρχίσει σήμερα ύστερα από 15ήμερη διακοπή, λόγω του καλοκαιριού. Τη δήλωση υπογράφουν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Αγγελικής Σωτηροπούλου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, των τριών αδελφών Ξηρού, του Βασίλη Τζωρτζάτου, του Αλ. Γιωτόπουλου, του Πάτροκλου Τσελέντη και των Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη και Π. Σερίφη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Σανίδας, είχε απορρίψει την αίτηση αποφυλάκισης του Αν. Παπαναστασίου κρίνοντας ότι δεν ήταν απαραίτητο να εκδοθεί βούλευμα για την ανανέωση της κράτησής του, από τη στιγμή που έχει αρχίσει η δίκη. Οι 13 συνήγοροι επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει αντίδραση τόσο από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος εκ του Συντάγματος «έχει καθήκον να ασκήσει κατά του παρανομήσαντος εισαγγελέα την επιβαλλόμενη πειθαρχική δίωξη και παραλλήλως να τον καταμηνύσει για την παρά το Σύνταγμα παράνομη κατακράτηση του Αν. Παπαναστασίου». Καταλήγοντας υπογραμμίζουν: «Ενώπιον αυτής της καταστάσεως έχουμε την υποχρέωση να καταγγείλουμε το φαινόμενο της πλήρους αδιαφορίας (...) και να δηλώσουμε ότι θα απόσχουμε από τα καθήκοντά μας επί τριημέρου εάν εντός των δύο προσεχών ημερών δεν τεθεί σε άμεση αργία ο παρανομήσας δικαστικός λειτουργός, δεν κινηθεί εναντίον του η επιβαλλόμενη ποινική και πειθαρχική δίωξη και δε διαταχθεί η εκ των φυλακών απόλυση του παρανόμως κατακρατουμένου».

Αν τελικά σήμερα πραγματοποιήσουν τα όσα αναφέρουν στη δήλωσή τους το δικαστήριο θα ορίσει αυτεπαγγέλτως νέους συνηγόρους υπερασπίσεως.

Εφόσον η δίκη συνεχιστεί αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσει την απολογία του ο Διονύσης Γεωργιάδης και σειρά έχει ο Θεολόγος Ψαραδέλης που όμως τις τελευταίες μέρες πριν τη διακοπή της δίκης παρουσίαζε προβλήματα υγείας και απουσίαζε από το εδώλιο.

Επαναστατική βία και τρομοκρατία

Ο Κωστής Παπαϊωάννου (αρχιτέκτονας απ' τη Θεσσαλονίκη) σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» (14/8/2003), με αφορμή τη δίκη της λεγόμενης «17 Νοέμβρη», ανάμεσα στ' άλλα υποστηρίζει: «Ουδείς είναι δυνατόν να πιστέψει ότι η σημερινή αριστερά, αποτελεί αντιπολίτευση οποιουδήποτε είδους. Οι ηγέτες της όχι μόνο απ' το 1949 αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας την επανάσταση, αλλά χρησιμοποίησαν κατά κόρο το όχημα για την απομάκρυνσή τους από αυτή, την ψευδή εξίσωσή της με τη βία».

Ο κύριος και βασικός φορέας της Αριστεράς είναι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ λοιπόν επιμένει, άλλωστε αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό, στην υπόθεση της επανάστασης και της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας. Το πρόγραμμά του που ψηφίστηκε στο 15ο Συνέδριο το 1996, στο κεφάλαιο για τον χαρακτήρα της επανάστασης, γράφει: «Ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί απ' τα δεσμά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και εξάρτησης, όταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση, και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού».

«Κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης, θα είναι η εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, οι μισοπρολετάριοι, η φτωχή αγροτιά, και τα πιο καταπιεζόμενα λαϊκά μικροαστικά στρώματα της πόλης» (Κομμουνιστική Επιθεώρηση, 4/1996, σελ. 20).

«Τα όργανα (του επαναστατικού λαϊκού μετώπου) είναι τα επιτελεία του αγώνα σε κάθε επίπεδο, οργανωτές, καθοδηγητές σκληρών ταξικών συγκρούσεων... Διαμορφώνουν μέσα στην πάλη νέους λαϊκούς θεσμούς σε σύγκρουση με τους αστικούς θεσμούς, που νομιμοποιούν τη δικτατορία των μονοπωλίων. Διαπαιδαγωγούν και προετοιμάζουν το λαό να αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης και να είναι σε θέση να τις εναλλάσσουν γρήγορα και ανάλογα με τις εξελίξεις».

Οι κομμουνιστές λοιπόν, έχουν ως βασική στρατηγική, την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, και αυτό το διακηρύσσουν με κάθε ευκαιρία. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι γίνονται και εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας τιμώντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Πέρα απ' αυτό, ποτέ το ΚΚΕ δεν ταύτισε την επανάσταση με τη βία, την τρομοκρατία. Αντίθετα διαφωνούμε με την τακτική της ατομικής τρομοκρατίας.

Εμείς βέβαια δεν αποκλείουμε την επαναστατική βία. Η επανάσταση μπορεί να γίνει με ειρηνικά ή μη ειρηνικά μέσα. Αυτό εξαρτάται από την αστική τάξη που οπωσδήποτε αντιδράει στην επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, μιας και καμιά κυρίαρχη τάξη δεν παραιτείται οικειοθελώς απ' τα προνόμιά της.

Υ.Γ. Οσον αφορά τη λεγόμενη «17 Νοέμβρη», έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις γιατί υπάρχουν ερωτηματικά. Π.χ. πώς δεν πιάστηκαν 27 ολόκληρα χρόνια; Πού εκπαιδεύονταν; Πώς συγκέντρωναν σημαντικές πληροφορίες για τους στόχους;


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά

ΑΝΝΑ ΞΕΝΟΥ

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 20/8/2003 και ώρα 6 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Χολαργού. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Χολαργού.

Τα παιδιά: Αλίκη και Παναγιώτης, Αλκης και Προσκόβια. Τα εγγόνια: Ευάννα και Παύλος. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, θεία και φίλη

ΑΘΗΝΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟΥ

ετών 78

κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 21-8-2003 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Γλυφάδας.

Η κόρη: Ελενα. Οι αδελφές: Ελένη, Ειρήνη, Μαρία. Τα ανίψια: Γιάννα και Αντώνης, Γιάννης, Δημήτρης, Παναγιώτης, Αλέξανδρος. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθούν προσφορές στο ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ Αριθμ. Λογαρ. Εμπορικής Τράπεζας 84552321 ή στο Σωματείο Πολιτικών Προσφύγων Αριθμ. Λογαρ. Εθνικής Τράπεζας 116/296087-76.

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το πρόβλημα του κτιρίου στην Ομόνοια που στεγάζει το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Δικαστήριο Ανηλίκων, τη Γραμματεία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Ταμείου Αρωγής των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, επανέφεραν χτες οι δικαστικοί υπάλληλοι, σημειώνοντας ότι αν δε βρεθεί λύση ως τις 16 Σεπτέμβρη που αρχίζει το νέο δικαστικό έτος, θα προχωρήσουν μαζί με τους δικαστές και τους δικηγόρους σε κινητοποιήσεις που ίσως φτάσουν μέχρι και την κατάληψη του κτιρίου, το οποίο «προσβάλλει και καταρρακώνει το θέμα της Δικαιοσύνης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.

Ο Σύλλογος των δικαστικών υπαλλήλων έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης την άμεση μεταστέγαση των υπηρεσιών, τονίζοντας πως «ζουν κάτω από τον κίνδυνο του αμίαντου, υλικού καρκινογόνου». Επίσης, η υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει ότι το κτίριο «έχει πληγεί σοβαρά και από το μεγάλο σεισμό του 1999, παρουσιάζει δομικά και στατικά προβλήματα τα οποία θα ξεπεραστούν μόνο αν γίνουν σειρά επισκευαστικών εργασιών. Διαφορετικά το κτίριο είναι ακατάλληλο προς χρήση».

Να σημειωθεί ότι τις στεγαζόμενες στο κτίριο υπηρεσίες καθημερινά επισκέπτονται 2.000 πολίτες, πέρα από τους εκεί εργαζόμενους, μέχρι σήμερα όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δείξει χαρακτηριστική αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Αλμυρού της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αλμυρού, την Κυριακή 24.8.2003 και ώρα 11 πμ, διοργανώνουν στην πόλη εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στους δολοφονηθέντες αγωνιστές από τα στρατεύματα Κατοχής.

-- Τα Παραρτήματα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων, 59 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα των Πάνω Σφαγείων στις 28.8.44, διοργανώνουν, την Τετάρτη 27.8.2003 και ώρα 7 μμ στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω παλιά Σφαγεία, εκδήλωση τιμής για τους Σφαγειώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας.

-- Στα πλαίσια του πολιτιστικού 10ήμερου του Δήμου Θέρμου (15-25 Αυγούστου), συνεχίζεται, έκθεση βιβλίου - φωτογραφίας και αντιστασιακού Τύπου και ζωγραφικής (με έργα Γ. Γούλα και Γ. Φαρσακίδη) που διοργανώνει το Παράρτημα Θέρμου - Μακρύνειας της ΠΕΑΕΑ.

Ηδη την έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ και πραγματοποιείται, όλες τις μέρες, στο χώρο των εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου, επισκέφτηκαν εκατοντάδες κάτοικοι και παραθεριστές στο τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

«Εφυγε» ο Β. Παπαναστασίου

Την περασμένη Κυριακή, 17 Αυγούστου, «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο σ. Βαγγέλης Παπαναστασίου. Η κηδεία του έγινε στην Καρδίτσα, με τη συμμετοχή πολλών συντρόφων, φίλων και συγγενών του.

Ο Β. Παπαναστασίου γεννήθηκε το 1922 στην Ελάτη Τρικάλων κι από μικρός «μπολιάστηκε» με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Πήρε μέρος στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, συμμετέχοντας σε πάρα πολλές μάχες. Το 1943 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο και παρέμεινε, πιστός κι αφοσιωμένος, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Με την απελευθέρωση από τους Γερμανούς κατακτητές ακολουθεί κι αυτός τη μοίρα των άλλων αγωνιστών. Το 1945 συνελήφθη κι παρέμεινε στις φυλακές και τις εξορίες μέχρι το 1964. Με την αποφυλάκισή του δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ στα Τρίκαλα. Με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών συλλαμβάνεται εκ νέου και εκτοπίζεται στα Γιούρα και μετά στο Λακκί της Λέρου. Με την απελευθέρωσή του το 1970 συνεχίζει τη δράση του ενάντια στη χούντα, ενώ σε συνθήκες παρανομίας πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Με τη νομιμοποίηση του Κόμματος μετά τη μεταπολίτευση, εκλέγεται στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και το 1976, με απόφαση του Κόμματος, μετακομίζει στην Καρδίτσα κι αναλαμβάνει Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής. Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος της ΝΕ Καρδίτσας και της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ