ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Προς αντιλαϊκές αποφάσεις

Κάτω από το βάρος των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους περισσότερους δήμους στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αρχίζει αύριο Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, για να καταλήξει στην εισήγησή του. Δηλαδή, οι σύνεδροι θα την πληροφορηθούν με την έναρξη του συνεδρίου! Γεγονός που αποδεικνύει ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) δεν επιδιώκει ουσιαστική συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ πρόκειται να ζητήσει ρύθμιση των χρεών των δήμων μέσω δανείων, απεμπολώντας έτσι ουσιαστικά το αίτημα για καταβολή των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων, που ανέρχονται σε 3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Θα ζητήσει επίσης να αυξηθεί η «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» των 300 εκατ. ευρώ για το 2003 που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στις 30 Ιούλη. Ενώ θα έπρεπε να διεκδικεί την αύξηση των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που σήμερα βρίσκεται στο εξευτελιστικό ποσοστό του 2,74% επί του συνόλου.

Ετσι, όμως, απλά μεταφέρεται και αναπαράγεται ένα πρόβλημα που θα εξακολουθήσει να αποτελεί θηλιά στο λαιμό των δήμων. Ομως, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών, που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του δικομματισμού, υπηρετούν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της ΤΑ. Που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις που θα πωλούν υπηρεσίες στους δημότες, ενώ μέσω και της φορολόγησης που θα επιβάλλουν, θα συγκεντρώνουν χρήματα για τη λειτουργία τους. Η ίδια η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για «καθιέρωση ίδιων πόρων με τοπική φορολογία».

Το κύριο ζήτημα δεν είναι αν θα βρει λεφτά η ΤΑ, αλλά από πού θα τα βρει. Σε αυτό το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ οι σύνεδροι, αλλά και όλοι οι αιρετοί, οφείλουν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση. Θα διεκδικήσουν την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων, αλλά και την αύξηση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα φορτώσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τα βάρη στους δημότες; Οι συσχετισμοί στο χώρο της ΤΑ δεν αφήνουν περιθώρια για φιλολαϊκές αποφάσεις.

ΡΕΘΥΜΝΟ
«Εφυγε» ο σ. Γιάννης Κυριακάκης

Την Τετάρτη 20 Αυγούστου, «έφυγε» από κοντά μας, ο κομμουνιστής, μέλος του ΚΚΕ έως την τελευταία του πνοή, Γιάννης Κυριακάκης. Η κηδεία του έγινε την Πέμπτη 21 του μηνός στο Ρέθυμνο όπου και καταγόταν.

Ο Γιάννης Κυριακάκης παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πέθανε σε ηλικία 90 χρόνων, ύστερα από πολύχρονη αρρώστια. Πέρασε συνολικά, πάνω από 35 χρόνια στην εξορία και τις φυλακές και στο Νταχάου της Γερμανίας.

Στέλεχος του ΚΚΕ, διατέλεσε γραμματέας της ΝΕ Ρεθύμνου και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια. Επίσης, διατέλεσε πρόεδρος του παραρτήματος Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ.

Για τη δράση του κομμουνιστή μίλησε εκ μέρους της ΝΕ Ρεθύμνου ο Μιχάλης Γρηγοράκης, ενώ στην αντιστασιακή του δράση αναφέρθηκε ο νυν πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου Ανδρέας Κούνουπας.

Τον νεκρό αποχαιρέτησε εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ ο Σπύρος Ντιλιντάς, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ τονίζοντας, χαρακτηριστικά, πως πολλοί θα ζήλευαν τη θανή του Κυριακάκη που ήταν σκεπασμένος με τα τιμημένα λάβαρα του Κόμματος και της Εθνικής Αντίστασης και έχοντας αγκαλιά τον αγαπημένο του «Ριζοσπάστη».

Η πολυσχιδής δραστηριότητά του για τα συμφέροντα των συμπατριωτών του, θα πει σε άλλο σημείο στον ύστατο αποχαιρετισμό του, έκανε τον Κυριακίδη να έχει πολλούς αντιπάλους, αλλά κανέναν εχθρό και να είναι αγαπητός σε όλο το νομό. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η ονομασία ενός δρόμου της πόλης με τ' όνομά του θα ήταν η ελάχιστη ανταποδοτική τιμή για το έργο του υπέρ του ρεθυμνιώτικου λαού.

Στην κηδεία παρευρισκόταν αντιπροσωπεία της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, πλήθος συντρόφων και φίλων, που αποχαιρέτισαν για τελευταία φορά τον σύντροφο Γιάννη Κυριακάκη.

* Σύντροφοι και φίλοι, αντί για στεφάνι, προσφέρουν στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ, σαν πρώτη δόση, το ποσό των 220 ευρώ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Τα Παραρτήματα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων, 59 χρόνια από το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα των Πάνω Σφαγείων στις 28.8.44, διοργανώνουν, αύριο Τετάρτη 27.8.2003 και ώρα 7 μμ στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Παλιά Σφαγεία, εκδήλωση τιμής για τους Σφαγειώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ελασσόνας και η Κοινότητα Καρυάς διοργανώνουν, την Κυριακή 31.8.2003 και ώρα 10.30 πμ, στο ΜΠΕΧΤΕΣΙ (Ξερόλακα) Καρυάς, εκδήλωση προς τιμήν της ορκωμοσίας της πρώτης Ανταρτοομάδας του Ολύμπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης όλης της Θεσσαλίας.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Θριασίου και Θηβών και το κοινοτικό συμβούλιο Οινόης διοργανώνουν, την Κυριακή 31.8.2003 και ώρα 11 πμ εκδήλωση τιμής των αγωνιστών που έπεσαν στη μάχη του Σαλίγκαρου (Κάζας) ενάντια στους κατακτητές.

-- Η ετήσια συνάντηση των προσφυγόπουλων της 12ης Πολιτείας (Τασκένδη) θα γίνει το Σάββατο 6.9.2003 στην κοσμική ταβέρνα «ΛΟΥΚΑΝΤΑ» στις Αλυκές Βόλου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24210 - 88.254 και 88.163 ή 210.3230.101.

ΓΣΕΒΕΕ
Ζητά μέτρα για την αποκατάσταση των ΕΒΕ της Λευκάδας

Μέτρα για την αντιμετώπιση των ζημιών που έπαθαν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της Λευκάδας από τον πρόσφατο σεισμό ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών σημειώνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ανεπαρκή και δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των ΕΒΕ του νησιού. «Αν τα μέτρα δε βελτιωθούν ριζικά, οι ΜΜΕ θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε τραπεζικό και εξωτραπεζικό δανεισμό με τοκογλυφικούς όρους», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία ζητά:

  • Την άμεση ολοκλήρωση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ελέγχων.
  • Την κάλυψη του 100% των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.
  • Την αναστολή πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ., τουλάχιστον για ένα χρόνο και ρύθμισή τους σε 60 δόσεις.
  • Αναστολή της πληρωμής των δημοτικών τελών για ένα χρόνο και ρύθμισή τους με παράλληλη διαγραφή των ανταποδοτικών τελών που σχετίζονται με την τουριστική κατανάλωση (τέλος 2%).
  • Αμεση καταβολή άτοκων μακροπρόθεσμων δανείων για εξόφληση χρεών προς τρίτους, προς τράπεζες (για να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των πανωτοκίων) και για την κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών.
  • Να επιδοτηθούν οι εγκαταστάσεις πληγεισών επιχειρήσεων.
  • Να προστατευτούν οι μετεγκαταστάσεις αυτών των επιχειρήσεων.
  • Να ληφθούν μέτρα πλήρους αποκατάστασης των υποδομών, αντισεισμικής θωράκισης και μέτρα αναβάθμισης του νησιού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ