ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Διογκώνεται η αγανάκτηση για την απαράδεκτη και επικίνδυνη πρόταση

Δεν θα περάσει κι αυτή η απόπειρα φίμωσης τονίζει στο «Ρ» η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Εντονες αντιδράσεις όχι μόνο των κομμουνιστών αλλά και όλων των προοδευτικών ανθρώπων, έχει προκαλέσει η απαράδεκτη όσο και επικίνδυνη πρόταση του Βαν Ντερ Λίντεν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και άλλων βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία ζητούν να καταδικαστεί ο «ολοκληρωτικός κομμουνισμός». Μια πρόταση που εγείρει αγανάκτηση αλλά και ανησυχία και σκεπτικισμό, ακόμη και σε όσους ιδεολογικά και πολιτικά κάθε άλλο παρά κοντά στον σοσιαλισμό ή τον κομμουνισμό βρίσκονται, καθώς αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν νέο γύρο κυνηγιού μαγισσών κυρίως στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Η πρόταση αποσκοπεί, όπως καθαρά ομολογείται, στον περιορισμό της πολιτικής επιρροής των κομμουνιστικών ιδεών και ρευμάτων, ενώ προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μνήμη τολμώντας να εξισώσει το σύστημα με τη μεγαλύτερη κατάθεση αίματος στον αντιφασιστικό αγώνα, με τον «ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό».

Αλλωστε, με το περιεχόμενο του ψηφίσματος διαφωνούν και φυσικά το απορρίπτουν τόσο ο Συνασπισμός όσο και η ΝΔ, σύμφωνα με τοποθετήσεις των στελεχών τους που τους εκπροσωπούν και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Ενώ έγινε γνωστό ότι η ΝΔ αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση όταν της ζητήθηκε, αρκετά νωρίτερα της δημοσιοποίησής της.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε στο «Ρ»: «Μια δεκαετία μετά την επιβολή της... "ολοκληρωτικής δημοκρατίας δυτικού τύπου" όλα όσα υποσχέθηκε η Νεοταξίτικη πραγματικότητα, κυρίως στους λαούς που έζησαν και ιστορικά μεγαλούργησαν στο σοσιαλισμό, αποδεικνύονται φενάκη. Η "ολοκληρωτική δημοκρατία" που φανερά πια επιδιώκει ολοκληρωτικό έλεγχο και απόλυτη κυριαρχία, από την Κούβα και τη Βενεζουέλα, ως την Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Κορέα και την Κίνα, ανησυχεί. Ξέρει, τρέμει και φοβάται τη λαϊκή αντίδραση που δείχνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε εξέγερση και ανατρεπτική δύναμη. Η Νέα (παλαιά) Τάξη, γνωρίζει καλά ότι αναζητώντας οράματα, ο πραγματικά νέος θαρραλέος κόσμος που αποκτά συνείδηση της εξαπάτησης και "απολαμβάνει" την ειρήνη ως κατοχή όπως στο Ιράκ, τη δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο ή τη σοσιαλδημοκρατία του κοινωνικού κράτους όπως στη Γαλλία των αζήτητων νεκρών του καύσωνα, στρέφεται παντού στην κοινή ιστορική εμπειρία, στα σύμβολα και την ιδεολογική αναφορά που επέτρεψε στην εργατική τάξη να ορθώσει υπόδειγμα αθάνατο στην ιστορία του 20ού και των επόμενων αιώνων.

Ετσι, είτε με ανιστόρητες εξισώσεις του συνεχιζόμενου θερμού - ψυχρού πολέμου "τι Χίτλερ τι Στάλιν", είτε με ψηφίσματα "καταδίκης του ολοκληρωτικού κομμουνισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης", προσπαθεί εφαρμόζοντας νεομακαρθικές τακτικές να εμποδίσει το αναπόφευκτο. Να ξαναγράψει την ιστορία ανασταίνοντας και ηρωοποιώντας ναζιστές (Εσθονία - Κροατία και αλλού) και σιγά σιγά, με... ιδεολογικές αναδιαρθρώσεις να φτιάξει σύγχρονα ξερονήσια, παρίες στη δήθεν ενωμένη Ευρώπη της αγοράς.

Δε χρειάζονται σήμερα Αη-Στράτηδες. Αρκούν "συνταγματικές" απαγορεύσεις κομμουνιστικών κομμάτων, εξορκισμός του σφυροδρέπανου, διωγμοί, απολύσεις, φυσική εξόντωση κάθε ιδεολογικού ταξικού εν δυνάμει αντιπάλου της Νέας Τάξης. Ελπίζουν ότι θα προκύψει μια συγχυσμένη, ανιστόρητη νέα γενιά, ευνουχισμένη ιδεολογικά, έτοιμη να τεθεί στη δούλεψη των αφεντικών χωρίς να ρωτάει, χωρίς να ζητάει, χωρίς - κυρίως - να θυμάται.

Δε θα περάσει ούτε αυτή η απόπειρα προληπτικής φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής. Δεν το επιτρέπει ούτε το αίμα, ούτε οι θυσίες, ούτε το ήθος του αντιφασιστικού - αντιναζιστικού αγώνα. Γιατί είναι προφανές, ότι κύριοι σαν τον Βαν Ντερ Λίντεν είναι τρομοκρατημένοι τόσο, από το διογκούμενο κίνημα αντίστασης, ώστε καταφεύγουν σε ψηφίσματα που δεν πρόκειται να τους ηρεμήσουν ούτε και ως ιστορικά καταδικασμένους πλαστογράφους του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του παρόντος».


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ με όλο και διευρυνόμενο πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

Στην Αθήνα

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω περιοδείες και συγκεντρώσεις:

- Σήμερα Τετάρτη, 27/8, ο Τέλης Γόντικας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, θα επισκεφτεί και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους στο οδικό δίκτυο Βάρης - Κορωπίου, στις 9 π.μ.

- Επίσης, σήμερα Τετάρτη, περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ στο Φάληρο, στις 7 π.μ., θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

- Αύριο Πέμπτη, 28/8, σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο δημοσιογραφικό χωριό, στις 6.30 το πρωί, θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα έργα κυκλοφοριακής ρύθμισης γύρω από το ΟΑΚΑ.

- Επίσης, αύριο Πέμπτη, στην ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια στις 7 το πρωί θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στους εργαζόμενους στα συνεργεία και στις 8.30 π.μ. στους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Παρασκευή, 29/8, στις 6.30 το πρωί ο Μήτσος Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοτάξιο Χαλανδρίου της Βιβλιοθήκης της Ρώσικης Πρεσβείας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

- Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Νίκο Χριστάνη, θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι το νομάρχη Κιλκίς και στη συνέχεια στις 1.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της Νομαρχίας.

Αλλωστε, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης ενημέρωσης του ελληνικού λαού για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Αγγελος Τζέκης και οι κατά τόπους κομματικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει το παρακάτω πρόγραμμα περιοδειών - συγκεντρώσεων.

Σήμερα Τετάρτη στην Καβάλα:

- Στις 6 μ.μ. συνάντηση με την επιτροπή αγώνα ενάντια στην κατασκευή του ΝΑΤΟικού λιμανιού στην Πέραμο.

- Στις 8 μ.μ. πολιτική συγκέντρωση στις Ελευθερές.

- Στις 9 μ.μ. περιοδεία στο Ελαιοχώρι.

Αύριο Πέμπτη:

- Στις 9.30 π.μ. περιοδεία στο Νοσοκομείο και στο ΙΚΑ Κιλκίς και στις 12.30 μ.μ. περιοδεία στο Νοσοκομείο Γουμένισσας.

- Στις 7.30 μ.μ. στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης πολιτική ομιλία σε συγκέντρωση αντιστασιακών στα γραφεία ΠΕΑΕΑ.

Την Παρασκευή 29/8:

- Στις 2 μ.μ. περιοδεία στο εργοστάσιο της ΕΛΕΝΙΤ στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 30/8:

- Στις 8 μ.μ. πολιτική συγκέντρωση στο αμφιθέατρο Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Στη Μαγνησία

- Σήμερα, Τετάρτη, στις 1.30 μ.μ., στην προβλήτα Σιλό.

- Αύριο, Πέμπτη, στις 7 το πρωί, στους λιμενεργάτες.

Στην Κέρκυρα

- Στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, στις 1.30 μ.μ. Το κλιμάκιο της ΝΕ θα συζητήσει με τους εργαζόμενους και το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας και γενικά του συστήματος υγείας στην περιοχή. Παράλληλα θα προβάλει την πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία.

Στα Γιάννενα

Εκδήλωση με θέμα «Υπόθεση Πρίντζου» διοργανώνουν από κοινού η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το παράρτημα Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, τη Δευτέρα 1/9/2003, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η υπόθεση αφορά τη στημένη δίκη που έγινε το 1945 στα Γιάννενα, όπου, για την αντιστασιακή τους δράση, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στις 27 Ιουλίου 1948, 48 αγωνιστές, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους και η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και στέλεχος του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ