ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρό πρόβλημα με το νερό αντιμετωπίζει η Κορινθία

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ

Σε τοπικές διενέξεις οδηγεί η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για την επίλυση του προβλήματος με το νερό στην Κορινθία

Eurokinissi

Σε τοπικές διενέξεις οδηγεί η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για την επίλυση του προβλήματος με το νερό στην Κορινθία
Η τραγική έλλειψη καλής ποιότητας πόσιμου νερού καθώς και κατάλληλου νερού για τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής του νομού Κορινθίας παράλληλα με την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύση, έχει δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα στους κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν αφού αυτό που «περνά» από τα σπίτια - αν και το πληρώνουν - δεν είναι πόσιμο. Τα προβλήματα στην ύδρευση και την άρδευση στο νομό υπάρχουν τουλάχιστον εδώ και 15 χρόνια. Αντί όμως να δοθεί λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα για τον εγκιβωτισμό του νερού, την αξιοποίηση των πηγών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Ετσι, εκατομμύρια κυβικά μέτρα που προέρχονται από τις βροχοπτώσεις, χάνονται στη θάλασσα, αφού δεν υπάρχουν τα φράγματα για να συγκρατήσουν τα νερά. Μάλιστα, το φράγμα Δόξα παραμένει αναξιοποίητο, ενώ η κατασκευή του φράγματος του Ασωπού και των μικρών φραγμάτων παραπέμπονται στις... ελληνικές καλένδες.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω και οι κάτοικοι της Κορίνθου στερούνται το νερό, αυτό παραδίνεται στις πολυεθνικές για τη ληστρική εκμετάλλευσή του και για τη συσσώρευση κερδών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων: Η ΗΒΗ λυμαίνεται το νερό του Λουτρακίου. Η ΔΕΛΤΑ είναι ιδιοκτήτρια γεωτρήσεων στο Κεφαλάρι (προφανώς για την εμφιάλωση και λιανική πώληση νερού), η εταιρία Γουλανδρή ενδιαφέρεται για το νερό του Φενεού για τον ίδιο λόγο και η «Υδροενεργειακή ΑΕ» ενδιαφέρεται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα νερά της ευρύτερης περιοχής της Στυμφαλίας.

Εδώ και 13 χρόνια περίπου έχει ξεκινήσει έργο για να υδροδοτηθεί η Κόρινθος από τη λίμνη της Στυμφαλίας, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ανάμεσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και μια παραπλανητική αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Κορίνθου και του Δήμου Στυμφαλίας, που περιορίζεται στο επιχείρημα ότι το νερό δε φτάνει για όλους.

Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωση η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ το κλίμα αντιπαράθεσης καλλιεργείται συστηματικά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (βουλευτές, δημάρχους, Περιφερειάρχη κλπ.) και δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να παραδοθεί η διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, δηλώνει ριζικά αντίθετη σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης του νερού. Υποστηρίζει την ενιαία διαχείριση του νερού, τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση, κάτω από το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Υποστηρίζει επίσης, την άμεση κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη συγκράτηση και αξιοποίηση των βροχοπτώσεων, με χρηματοδότηση από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, παρά και ενάντια στις απαγορεύσεις που βάζει η ΕΕ.

Τονίζει δε, ότι ο αγώνας για τη συνολική επίλυση του υδατικού προβλήματος, με επαρκές, καλής ποιότητας και φτηνό νερό, είναι στενά δεμένος με το γενικότερο πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Η προοπτική βρίσκεται στην αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού με την καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, ώστε το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», σημειώνει.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Απομακρύνονται τα τοξικά

Ξεκίνησε χτες η απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων της χημικής βιομηχανίας «Διάνα» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη φάση της απομάκρυνσης προβλέπει τη μεταφορά 600 τόνων και στη συνέχεια, με την επέκταση της σχετικής σύμβασης, θα απομακρυνθούν 450 τόνοι. Ο ρυθμός για τη μεταφορά των επικίνδυνων υλικών θα είναι τέσσερα κοντέινερ την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 80 τόνοι. Τα χημικά απόβλητα θα μεταφερθούν με πλοίο και θα καταστραφούν σε ειδικές εγκαταστάσεις της Γερμανίας. Φορέας διαχείρισης για το έργο της απομάκρυνσης είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τα επικίνδυνα υλικά βρίσκονται στο χώρο του εργοστασίου από το 1980, οπότε άρχισε και η λειτουργία της εταιρίας «Διάνα», η οποία σταμάτησε το 1997. Υπηρεσίες Προστασίας Περιβάλλοντος τόσο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης όσο και της Νομαρχίας ερευνούν αν υπάρχει μόλυνση στο έδαφος μετά την απομάκρυνση των υλικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ