ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ στον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο

Το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα εργαζομένων στρατεύονται στον αγώνα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής

Από παλαιότερη διαδήλωση για την απλή αναλογική, στο κέντρο της Αθήνας
Από παλαιότερη διαδήλωση για την απλή αναλογική, στο κέντρο της Αθήνας
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή φορέων και προσωπικοτήτων στη συγκέντρωση - σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα», με θέμα: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής - το αναγκαίο εκλογικό σύστημα».

Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε, μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη βδομάδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν σε μια πλατιά σύσκεψη μαζικούς φορείς, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, συνδικάτα, καθώς και προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Η κίνηση αυτή θα πάρει, λοιπόν, «σάρκα και οστά», μετά την επίσημη τελικά πρόσκληση που δημοσιοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων.

Στο μεταξύ, η υπόθεση της απλής αναλογικής γίνεται καθημερινά υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων και των σωματείων τους, που εκφράζουν με πολλούς τρόπους τη στράτευσή τους στον αγώνα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Την προώθηση ενός ακόμα καλπονοθευτικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί μ' αυτό τον τρόπο «να διατηρήσει το προνόμιο μια μειοψηφία στο λαό να γίνεται πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Παράλληλα, ζητούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, με θέμα την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών για τη διεκδίκηση ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής ανόθευτης αναλογικής.

«Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για την προώθηση του νέου καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου και η λήψη μέτρων δήθεν για την "εξυγίανση" του πολιτικού συστήματος και τη "διαφάνεια" δράσης των κομμάτων, καθώς και η πρόσκληση για συμμετοχή στις προσχηματικές διαδικασίες, στους "εποικοδομητικούς διαλόγους" είναι μια ακόμα προσπάθεια συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από τις πραγματικές αιτίες και ευθύνες για την όξυνση των προβλημάτων τους προβλημάτων τους», αναφέρουν τα σωματεία. «Είναι προσαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, τη συνέχιση και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και τη διαιώνιση της κυριαρχίας του».

«Οσο οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική ζωή», τονίζεται στην ανακοίνωση «καμιά εξυγίανση δεν πρόκειται να επιτευχθεί που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, γιατί την εξουσία την έχει το κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, που συναλλάσσονται με την πλουτοκρατία».

Τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν «να καθιερωθεί η απλή ανόθευτη αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές εκλογές, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα στους μαζικούς φορείς» και καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που «κατ' απαίτηση των εφοπλιστών διατηρούν το αντεργατικό - αντιδραστικό πλαίσιο για τον έλεγχο της ΠΝΟ και τη χειραγώγηση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες «με τους αγώνες και την ψήφο τους να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις καλπονοθευτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

«Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε», καταλήγει η ανακοίνωση, «χρειάζεται η ισχυροποίηση της αγωνιστικής - λαϊκής συσπείρωσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, που θα ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής- λαϊκής οικογένειας».

Το Συνδικάτο Φαρμάκου

«Για τους εργαζόμενους σταθερές κυβερνήσεις είναι μόνο αυτές που στηρίζονται στο λαϊκό κίνημα, στην πάλη του, που θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Σαν ταξικό συνδικάτο παλεύουμε ενάντια στα καλπονοθευτικά συστήματα, για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, σαν πάγιου εκλογικού συστήματος στη χώρα μας». Τα παραπάνω υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων σε ανακοίνωσή του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

«Παλεύουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να δυναμώσουν την αγωνιστική, λαϊκή συσπείρωση ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ και μονοπωλίων».

Θανάσιμος τραυματισμός λοχία σε άσκηση

Κάτω από παράξενες συνθήκες βρήκε χτες το μεσημέρι στις 12, τραγικό θάνατο ο Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης, λοχίας Εφοδιασμού Μεταφορών Στέφανος Φακάκης του Αποστόλου, ετών 23, ο οποίος καταγόταν από τις Σέρρες και υπηρετούσε σε μονάδα της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης ρίψεως εφοδίων στην περιοχή Πυλαίας Φερρών. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να διευκρινιστεί πώς βρέθηκε η χειροβομβίδα σε μια τέτοια άσκηση, καθώς για τη σήμανση των ζωνών ρίψης των εφοδίων ρίχνονται καπνογόνα, τα οποία σε καμία περίπτωση, ακόμα και αν εκραγούν στα χέρια κάποιου, δεν προκαλούν θανάσιμο τραυματισμό και όχι επιθετικές χειροβομβίδες, όπως αυτή που, όπως εκτιμάται, προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου λοχία. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Διενεργείται προανάκριση από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές και από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Ξάνθης, για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του συμβάντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ