ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
Απαράδεκτες συνθήκες, κυβερνητική αδιαφορία

Διαμαρτυρία των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τις συνθήκες εργασίας τους στο «Παλλάς»

Συναυλία διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο «Παλλάς »,ήταν αυτή που πραγματοποίησε η ορχήστρα την περασμένη Παρασκευή, η πρώτη της ΚΟΑ για τη φετινή σεζόν στο κινηματοθέατρο της οδού Βουκουρεστίου. Η βραδιά ξεκίνησε με την ανάγνωση από σκηνής κειμένου διαμαρτυρίας των μουσικών, στο οποίο περιγραφόταν το «τριτοκοσμικό, τρισάθλιο, πληγωμένο (από τους σεισμούς) και επικίνδυνο "Παλλάς"», στο οποίο στεγάζεται για τις δοκιμές και τις συναυλίες πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών η ΚΟΑ στα πρόθυρα του 2000, τη στιγμή που για έργα βιτρίνας και «Μιλένιουμ» - πανηγύρια ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμυρίων.

Θλιβερή σκηνή, κακός φωτισμός, ετοιμόρροπο κουβούκλιο, αισχρά παρασκήνια, βουλωμένες αποχετεύσεις, αναθυμιάσεις, κρύοι χειμώνες και αφόρητα ζεστά καλοκαίρια, ρηγμάτωση της τοιχοποιίας από το σεισμό πίσω από τη σκηνή σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από τους μουσικούς (ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί) είναι ορισμένα από τα στοιχεία του «σκηνικού», τα οποία αναφέρονταν στη διαμαρτυρία. Διαμαρτυρία, που έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μουσικών, καθώς όπως ανέφεραν «πλήθος εγγράφων του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων ΚΟΑ (ΣΜΥΚΟΑ), αλλά και της Διεύθυνσης, υγειονομικές εκθέσεις και εκθέσεις της Πυροσβεστικής, καθώς και η αυτοψία του μηχανικού βρίσκονται στα χέρια των υπευθύνων (Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ΥΠΠΟ), όμως κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε».

«Θεωρούμε», υπογραμμίστηκε, « αυτόν τον εξαναγκασμό σ' αυτές τις συναυλίες κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, προσβλητικό και απαξιωτικό για την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική υπόσταση κάθε μουσικού μέλους της ΚΟΑ. Θεωρούμε τη χρόνια αδιαφορία των υπευθύνων ολοκληρωτικά ανάξια της εκατόχρονης και πλέον ιστορίας και του ονόματος της ΚΟΑ και μειωτική για τους μετακληθέντες καλλιτέχνες και το κοινό, που στηρίζει την ορχήστρα με την παρουσία του».

Οι μουσικοί στο κείμενό τους καταγγέλλουν «την αδιαφορία των υπευθύνων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης της πολιτείας προς το πρώτο συμφωνικό συγκρότημα της χώρας» ζητούν την «πλήρη και ριζική αναμόρφωση του χώρου» και καλούν « την Πολιτεία να μην παραδώσει το οικοδομικό τετράγωνο, που περιλαμβάνει και το "Παλλάς" στις κερδοσκοπικές βλέψεις ιδιωτών». Ζητούν ν' αναλάβει η ίδια η Πολιτεία την αναμόρφωση, τη χρήση και τη διαχείριση δημιουργώντας έτσι στο κέντρο της πόλης ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο και μια αξιοπρεπή στέγη για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών».

Πολλά ερωτηματικά, πάντως για τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού στο οξύτατο πρόβλημα των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, γεννά όχι μόνο η αδιαφορία με την οποία απαντά στις συνεχείς εκκλήσεις του συλλόγου (καμιά απάντηση δεν είχε δώσει μέχρι τη μέρα της συναυλίας στα συνεχή υπομνήματα του συλλόγου), αλλά και η ακύρωση της συνάντησης της υπουργού με τους μουσικούς, που είχε προγραμματιστεί για χτες. Οπως αναφέρεται από τον ΣΜΥΚΟΑ «τη Δευτέρα (6/12) παραλάβαμε έγγραφο του ΥΠΠΟ με ημερομηνία 3/12 αποτρεπτικό για την ανάγνωση της διαμαρτυρίας, το οποίο επικαλείται την καταλληλότητα του κτιρίου (πράσινο), την οποία εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε. Δεν εξηγεί όμως γιατί δεν επισκευάστηκε ο συγκεκριμένος τοίχος, ούτε γιατί δεν καθαρίστηκαν οι αποχετεύσεις, ούτε γιατί δεν ποτίστηκαν με αντιπυρικό υγρό οι εύφλεκτες επιφάνειες, ούτε γιατί η σκηνή παραμένει φρικτή, ούτε γιατί το πρωί της Παρασκευής διακόπηκε η δοκιμή από το μαέστρο, επειδή η αίθουσα γέμισε καπνούς, ούτε γιατί το πρωί της Δευτέρας είχε παγωνιά και πάρα πολλά γιατί».

Ο σύλλογος θεωρεί θετική την πρόταση του ΥΠΠΟ για ένταξη του «Παλλάς» στο Γ' ΚΠΣ, ώστε να δημιουργηθεί αίθουσα υψηλών προδιαγραφών. Εκφράζει όμως την απορία γιατί το ΥΠΠΟ απαξιούσε τόσους μήνες να απαντήσει στα έγγραφά του και γιατί «έπρεπε να φτάσουμε στη διαμαρτυρία για να έχουμε στα χέρια μας ένα επίσημο έγγραφο», αλλά και γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την υπουργό.

Το στεγαστικό όπως και τα άλλα συσσωρευμένα προβλήματα της ΚΟΑ (63 κενές θέσεις, αξιοποίηση της ορχήστρας, προβολή του έργου της κ.ά.) απαιτούν τουλάχιστον τη στοιχειώδη ευαισθησία. Ο σύλλογος ζητά συνάντηση με την υπουργό. Η υπουργός;

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα

Τρία έργα του Νίκου Σκαλκώτα θα παρουσιάσει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το κορυφαίο συγκρότημα μουσικής δωματίου στη χώρα μας, την Παρασκευή (8.30 μμ), στην αίθουσα «Δημ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το «Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 3», έργο που ο συνθέτης έγραψε το 1935, στην Αθήνα, σε μια περίοδο που ο Σκαλκώτας ήταν «συνθέτης χωρίς έργο», καθώς όλα τα έργα του της εποχής του Βερολίνου έμειναν στη Γερμανία. Επίσης, το «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 4» (Αθήνα, 1940), το μεγαλύτερο σε έκταση κουαρτέτο του Σκαλκώτα, η φόρμα του οποίου παραπέμπει σε κάποιο συμφωνικό έργο ή ως σπουδή εκείνου. Θα παρουσιαστούν επίσης πέντε από τους «Ελληνικούς Χορούς» (μεταγραφή για κουαρτέτο εγχόρδων), ο «Νησιώτικος» (γραμμένος πάνω στο θέμα του «Μια Μυλοποταμίτσα»), ο «Τσάμικος» (πάνω στο δημοτικό «Κάτου στου Βάλτου τα χωριά»), ο «Θεσσαλικός» (από τα πιο φορμαλιστικά πειράματα του συνθέτη), ο Χορός πάνω στο γνωστό τραγούδι «Μαριορή μου» και ο «Μαζωχτός» (βασίζεται στη ριζική μεταβολή του αρχικού χαρακτήρα του δημοτικού «Χελιδονάκι θα γενώ»).

Ποικίλα ηχοχρώματα

Από ροκ μέχρι «έθνικ» θα φιλοξενήσει στη σκηνή του το «ΑΝ club» (Σολωμού 13 - 15 Εξάρχεια) από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα. Ροκ, ρεμπέτικα και μπλουζ θα παρουσιάσει σήμερα ο νέος τραγουδοποιός Γιώργος Μίχας, συνοδευόμενος από τους «Απόντες». Την σκυτάλη θα πάρει ο Κώστας Τουρνάς με τρεις συναυλίες στις 9, 10 και 11/12 θυμίζοντας γνωστές επιτυχίες της τριαντάχρονης μουσικής του πορείας, αλλά παρουσιάζοντας και τα καινούρια του τραγούδια. Τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη η Κρίστυ Στασινοπούλου(φωτό) θα παρουσιάσει την τελευταία της δουλιά «Ηχοτρόπια». Ολες οι συναυλίες ξεκινούν στις 9.30 μμ.

  • Στο «ΜΕΤΡΟ» (Γκύζη 47 και Κάλβου 83) θα παρουσιάσει τραγούδια της από τους δύο προσωπικούς της δίσκους «Σαν πεταλούδα» και «7 ζωές» η Μαρία Παπανικολάου, τη Δευτέρα και την Τρίτη 13 και 14/12.

Στον ίδιο χώρο θα δώσει δύο συναυλίες πριν τα Χριστούγεννα και δύο μετά ο Φοίβος Δεληβοριάς, στις 20, 21, 27 και 28/12, με τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο «Χάλια» και από τους δύο προηγούμενους. Μαζί με τα δικά του τραγούδια θα παρουσιάσει και τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.

  • Στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125 Εξάρχεια) φιλοξενούνται σήμερα Τετάρτη οι Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος και Γιώργος Σπανός σε έντεχνα ελληνικά τραγούδια.

Την Πέμπτη 9/12 σειρά έχουν οι «Λωτοφάγοι» σε μια διαδρομή στο ρεμπέτικο τραγούδι, ενώ την Παρασκευή 10/12, το μουσικό σύνολο Αρόδου θα παρουσιάσει διασκευές κλασσικής και μοντέρνας έντεχνης ελληνικής μουσικής.

  • Το «GENESIS club» στη Νίκαια, 7ης Μαρτίου (πρώην Κονδύλη) 47, παρουσιάζει την Παρασκευή 10/12 τους One For The Road σε ροκ και μπλουζ δρόμους, ενώ το Σάββατο 11/12 εμφανίζονται οι Soul Fingers, σε soul ρυθμούς.
  • Με ελληνική μουσική από λαϊκά μέχρι δημοτικά ταξιδεύουν στη «Σελήνη» (Αδριανού 101, Πλάκα) ήδη από τις 2 Δεκέμβρη οι Νάντια Καραγιάννη, Χρήστος Καρακώστας, Αγγελος Χρονάς, Κοραλία Μάη, Γιάννης Διβόλης και Πελίνα Σαλούτση.
Μελωδική τριάς

Ο ένας έχει σφραγίσει με τη φωνή του μεγάλες στιγμές του λαϊκού μας τραγουδιού. Οι άλλοι δύο έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του σημερινού προσώπου της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Τρεις ξεχωριστές μουσικές προσωπικότητες, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμπράττοντας από το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη στη σκηνή του «Μιούζικ Μποξ», του νέου χώρου που γεννήθηκε στην περιοχή του Ρουφ. Σ' ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και απρόσμενες ερμηνείες, όπου η λαϊκότητα της ροκ μουσικής συναντά τη ροκιά του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού. Η μουσική συνάντηση των τριών καλλιτεχνών ανοίγει την αυλαία της νέας μουσικής σκηνής, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, που δημιουργήθηκε σε ένα παλιό κλωστοϋφαντουργείο, με τη δημιουργική παρέμβαση του Μανώλη Παντελιδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ