ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ταμείων

Στα 1.200 δισεκατομμύρια δραχμές οι απώλειες των μετοχών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία στο διάστημα 1999-2002

Μέσα σε μία τριετία έγιναν φτερό στον άνεμο του χρηματιστηριακού τζόγου τα 2/3 των αποθεματικών των ταμείων
Μέσα σε μία τριετία έγιναν φτερό στον άνεμο του χρηματιστηριακού τζόγου τα 2/3 των αποθεματικών των ταμείων
Τεράστιες απώλειες καταγράφουν τα ασφαλιστικά ταμεία, από την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, που δόθηκε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα, η αξία των μετοχών που είχαν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία κατρακύλησε από τα 5.281.878.210 ευρώ σε 1.761.338.010 ευρώ στο χρονικό διάστημα 1999-2002. Μέσα σε μία τριετία δηλαδή έγιναν φτερό στον άνεμο του χρηματιστηριακού τζόγου τα 2/3 των αποθεματικών των ταμείων. Οι καπιταλιστές και οι χρηματιστές λεηλάτησαν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με το παλιό μας νόμισμα η λεία των επιτήδειων της ελεύθερης αγοράς ανέρχεται στα 1.200 δισεκατομμύρια δραχμές. Μόνο μεταξύ των ετών 2001 και 2002 η απώλεια των ταμείων ανέρχεται στο 41,36%.

Και όμως κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, η στρατηγική που ξεδιπλώνεται μέσα από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 είναι να ρίξει στον τζόγο περισσότερα κεφάλαια από τα αποθεματικά. Και όχι μόνο αυτό. Η υιοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, η συγκρότηση επαγγελματικών ταμείων, η μετατροπή των επικουρικών σε επαγγελματικά - ο Ρ. Σπυρόπουλος την είπε σύζευξη - σημαίνει ότι πλέον το τι σύνταξη θα παίρνει ο εργαζόμενος θα εξαρτάται από το χρηματιστήριο. Οι συντάξεις μπαίνουν στις συμπληγάδες των χρηματιστηρίων.

Μόνο τυφλοί ή πολιτικά αγύρτες δε βλέπουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για την τύχη του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γιατί όμως από την ΕΕ μέχρι τον ΟΟΣΑ, από τον Ρέππα μέχρι τη ΝΔ, από τον Αναλυτή του ΣΕΒ, τον Πολυζωγόπουλο της ΓΣΕΕ μέχρι τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Τήνιο, όλοι επιμένουν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα; Ο Π. Τήνιος στο πρόσφατο βιβλίο του δίνει μια αρκετά εύγλωττη απάντηση: «Η εισαγωγή κεφαλαιοποίησης - γράφει - εμβαθύνει επίσης την αγορά κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό δεν αυξάνει απλώς την ένταση κεφαλαίου και επομένως την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, επιτρέπει μια πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς κεφαλαίων για πολλούς λόγους, όπως είναι οι οικονομίες κλίμακος...».

Ετσι ενώ για τους εργαζόμενους το κεφαλαιοποιητικό σύστημα μετατρέπει το κατοχυρωμένο δικαίωμα στη σύνταξη σε ανάληψη υψηλών ρίσκων, τη βεβαιότητα της σύνταξης σε κάποια απροσδιόριστη και πολλές φορές - όπως δείχνει και η εμπειρία σε Βρετανία, ΗΠΑ, Χιλή - απραγματοποίητη προσδοκία, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει για το κεφάλαιο. Το τελευταίο εξασφαλίζει τεράστιους πόρους από τις εισφορές των εργαζομένων. Και μάλιστα χωρίς καμία νομική ή άλλη δέσμευση ότι θα επιστρέψει αυτά τα κεφάλαια ή πολύ περισσότερο ότι τα κεφάλαια αυτά θα αυξηθούν και θα είναι σε θέση να αποδίδουν, μετά από 3-4 δεκαετίες, συντάξεις στους «δικαιούχους» εργαζόμενους.

Ποιος άραγε ανέλαβε την ευθύνη για την απώλεια των 3,5 δισ. ευρώ από τις μετοχές των ταμείων στο ΧΑΑ; Φανταστείτε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όταν δε θα πρόκειται για κάποιο μέρος των αποθεματικών, αλλά όταν το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων θα επενδύονται σε μετοχές.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος προβλέπει ότι το ύψος των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων το 2020 θα είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων δραχμών. Αυτά τα τεράστια κεφάλαια θέλουν να βάλουν στο χέρι τράπεζες, ασφαλιστικοί όμιλοι και χρηματιστηριακές εταιρίες. Σε αυτούς ανοίγει την πόρτα η κυβέρνηση, εισάγοντας την κεφαλαιοποίηση στα επικουρικά ταμεία, είτε με τη δημιουργία των επαγγελματικών. Τι θα μείνει όμως για τους εργαζόμενους; Ο,τι έμεινε στα ταμεία τους από τις μετοχές που εξαερώθηκαν εν ριπή οφθαλμού, όπως αποδεικνύει και ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός.

Οπως προκύπτει από τη «Χάρτα Σύγκλισης», η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή να μειώσει και τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε για μείωση μέχρι 30%. Η συγκεκριμένη απόφαση δε σημαίνει μόνο εξασφάλιση περισσότερων κερδών για τους εργοδότες, ούτε μόνο απώλειες για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Ο Π. Ψωμιάδης, μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και πρόεδρος του ομίλου της «Ασπίς», σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», βάζει και μια άλλη σημαντική διάσταση. «Το μέτρο της μείωσης των εισφορών προς το ΙΚΑ είναι σοφό, είναι μέτρο κλειδί. Θα περισσέψουν τεράστια ποσά ώστε ένα τμήμα εξ αυτών να διατεθεί είτε για ομαδική είτε για μεγαλύτερη ατομική ασφάλιση. Πολύ σύντομα η κρατική ασφάλιση θα είναι συμπληρωματική της ιδιωτικής». Και πού οδηγεί η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης; «Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ελλάδας, των επιχειρήσεων... Θα διαπιστώσετε ότι θα αυξηθούν πολύ οι εργασίες των ασφαλιστικών εταιριών...».

Οσο για το όφελος των εργαζόμενων που υπονοεί ο πρόεδρος του ομίλου της «Ασπίς», εμείς θα αρκεστούμε να παραθέσουμε εδώ μια παλιότερη δήλωση στο ίδιο έντυπο, της Μ. Αντωνάκη, διευθύντριας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών: «Οπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2002 η αρνητική οικονομική συγκυρία του χρηματοοικονομικού τομέα είχε αντανάκλαση και στα αποτελέσματα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων... Η κακή πορεία του χρηματιστηρίου έχει οδηγήσει σε σημαντικές υποτιμήσεις τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιριών».

Να, λοιπόν, πού οδηγεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων η κυβέρνηση. Να, τι προπαγανδίζει η ΝΔ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με το σλόγκαν της κεφαλαιοποίησης. Θέλουν, οι εργάτες να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά του χρηματιστηρίου. Θα τους ακολουθήσουμε ή θα αντισταθούμε στο ολισθηρό και επικίνδυνο μονοπάτι που ανοίγουν;


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

(για να σώσουμε τα δάση)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ δημοσιογραφία, από τα πρώτα της βήματα, είχε πάντα στάση ευθύνης στο μεγάλο πρόβλημα προστασίας της φύσης, του δάσους και, γενικότερα, του περιβάλλοντος. Δε χρειάζεται παρά να φυλλομετρήσει τις σελίδες των εφημερίδων του περασμένου αιώνα, τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε που οι πυρκαγιές αφάνιζαν τα μεγάλη δάση που σκέπαζαν τα βουνά μας, για να διαβάσει κείμενα που μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας ζητούσαν από την πολιτεία να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των δασών.

ΑΚΟΜΗ και στα χρόνια του Εικοσιένα, στις μικρές εφημερίδες, που έβγαιναν, ιδιαίτερα στα «Ελληνικά Χρονικά», συναντάμε κείμενα και ειδήσεις σχετικά με την προστασία των δασών κι όχι, βέβαια, μόνον αυτών. Είναι περίοδος δήωσης με καταστροφές σ' όλο γενικά το γεωργικό πλούτο της Ελλάδας, καθώς απελπισμένα πολεμούσε για τη λευτεριά της.

ΕΙΝΑΙ, βέβαια, μακρινές αυτές οι αναφορές, αλλά η πένα μας, ο λόγος μας, ο αγώνας έχει τούτη την ώρα το ύψιστο χρέος να σταθεί μαζί, δίπλα μ' όλους εκείνους που παλεύουν, σε μια λαϊκή συστράτευση ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα της κυβέρνησης κατά των δασών και των δημοσίων εκτάσεων. Να αποτραπεί, τελικά, η λεηλασία των δασών. Και καθώς πρόσφατα υπογράμμισε σχετικά η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα: «Αν και δεν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά στα ζητήματα των δασών, των δασικών εκτάσεων και της αξιοποίησής τους, εμείς θεωρούμε ότι έχει ανοίξει ήδη ο δρόμος για να οδηγηθούν στην εκποίηση δάση και δασικές εκτάσεις με διάφορα προσχήματα και κάτω από τον τίτλο "τακτοποίηση εκκρεμοτήτων" ή "εξειδίκευση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος"»...

ΕΙΝΑΙ τεράστιας σημασίας ζήτημα. Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα τεράστιο ξεπούλημα στους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους των δασών μας. Τα «φιλέτα», αναμφίβολα, έχουν κιόλας επιλεγεί. Τα «σαΐνια» για τέτοιες «εργασίες» σχεδιάζουν, δουλεύουν από καιρό κι έχουν μάλιστα και παλιές εμπειρίες από παρόμοιες επιχειρήσεις και ξεπουλήματα.

ΣΑΡΑΝΤΑ με 50 εκατομμύρια υπολογίζονται τα στρέμματα, τα οποία φεύγουν από τη δασική προστασία. Με το νομοσχέδιο αυτό, τα δάση αυτά περνούν στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρίας. Τη βάφτισαν κιόλας με το όνομα «Αγρογή ΑΕ». Κι ο στόχος πια δεν κρύβεται. Είναι ολοφάνερος, να βγάλουν στο «σφυρί» τη δημόσια περιουσία. Αλλά, όπως τόνισε ο σ. Σπύρος Χαλβατζής, «το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς κυβέρνησης, είναι περιουσία του συνόλου του ελληνικού λαού. Και σήμερα μια κυβέρνηση, όπως διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν το εκποιούν... Χρειάζεται αντίσταση, χρειάζεται ρήξη με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η εποχή των διαβημάτων, των συζητήσεων και των "διαλόγων" πρέπει να είναι παρελθόν. Για μας, είναι ήδη παρελθόν».

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την προστασία των δημοσίων κτημάτων και της δασικής γης» έστειλε κιόλας το μήνυμά της για μαζική λαϊκή συστράτευση ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα της κυβέρνησης. Το κάλεσμα αφορά κι εμάς τους δημοσιογράφους, την πένα μας, το λόγο μας, την αγωνιστική παρουσία μας. Να τιμήσουμε στην πράξη τους αγώνες, που έκαναν για να προστατεύσουν τη φύση, τα δάση μας, το περιβάλλον αξέχαστοι συνάδελφοί μας, μεγάλα ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ