ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να ενταθούν οι αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο

Συνήλθε χτες η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ για τους επόμενους μήνες, αλλά και ο πλούσιος απολογισμός του, από την αρχή του χρόνου, συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Από τις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις στο Ναύπλιο κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνη, μέχρι τις απεργίες από το ΕΚ Φωκίδας για τους νεκρούς εργάτες στο κάτεργο του προέδρου του ΣΕΒ και τις απεργιακές κινητοποιήσεις - που βρίσκονται σε εξέλιξη - από το ΕΚ Νάουσας, για να μη χάσουν τη δουλιά τους οι εργάτες της «Τρικολάν», το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως σημειώνεται στην εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, «σε συνθήκες δύσκολες, σύνθετες κατάφερε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις συνδικαλιστικές εξελίξεις».

Στην «εικονική πραγματικότητα» που διαμορφώνει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, στις «Χάρτες Σύγκλισης και Απόκλισης», στο χαρτοπόλεμο που γίνεται στην πλάτη του ελληνικού λαού μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να τους καταδικάσει και να τους απορρίψει και τους δύο. Να απορρίψει δηλαδή και να καταδικάσει την πολιτική του κεφαλαίου.

«Και είναι σήμερα ανάγκη ζωής - τονίζεται στην εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας - να κρίνει καθένας μας με βάση τη συσσωρευμένη πείρα». Μια πείρα που επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές και των δύο έχουν την ίδια μήτρα. Τη μήτρα των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλά μαζί με αυτούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και σε εκείνες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συγκροτούν τις πλειοψηφίες και κρατούν τις οργανώσεις αυτές αιχμάλωτες στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων και της ταξικής συνεργασίας.

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι κεντρικό ζητούμενο στην εποχή μας πρέπει να είναι η αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικάτα. Ανοιχτά και καθαρά καλεί τους εργάτες να χτυπήσουν τις δυνάμεις της ταξικής ειρήνης, να περιορίσουν δραστικά τον κυβερνητικό, εργοδοτικό και συναινετικό συνδικαλισμό (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»).

Να ψηφίσουν και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που το απαρτίζουν. Να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τους αγώνες του. Να πάρουν μαζικά μέρος στη ζωή και τη δράση των σωματείων.

Στην πορεία προς το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που έχει προκηρυχτεί για το Μάρτη του 2004, πρέπει να βαθύνει η αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, να αναδειχτούν οι δύο γραμμές που συγκρούονται μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και ταυτόχρονα να τονιστεί η ανάγκη ισχυροποίησης της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν οι τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, οι οποίες πρέπει να έχουν καθημερινή δράση, με σχέδιο, με στόχους πάλης και που παρεμβαίνοντας θα κινητοποιούν δυνάμεις για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης και της εργατικής οικογένειας. Θα έχουν σταθερό προσανατολισμό τη διεύρυνση και ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ με βάση τις θέσεις και την πλατφόρμα του. Και, βέβαια, ισχυρό ΠΑΜΕ σημαίνει δυνατό μαζικό σωματείο, που έχει γερούς δεσμούς με τα μέλη του, με τους εργαζόμενους και τον κλάδο.

Στην επίθεση του κεφαλαίου, που το επόμενο διάστημα θα οξύνεται, η εργατική τάξη χρειάζεται να απαντήσει με ένταση των αγώνων και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να συγκρουστεί για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο για το επόμενο διάστημα, η Εκτελεστική Γραμματεία σημείωσε ότι αυτό ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Το πλαίσιο αυτό, στα κυριότερα σημεία του περιλαμβάνει:

- Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.

- Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. 35ωρο-7ωρο-5ήμερο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Ουσιαστική προστασία των ανέργων, επίδομα στο 80% του βασικού μισθού.

- Δημόσιο Σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά (υγεία, συνταξιοδότηση, πρόνοια), που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

- Δημόσιο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα, που θα καλύπτει το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών.

Παράλληλα με τους αγώνες για τα οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα, σημαντικό πεδίο δράσης παραμένει η πάλη για την απλή και ανόθευτη αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας. Ενώ τονίστηκε ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη «νέα τάξη πραγμάτων» χρειάζεται να αποκτήσει διάρκεια και σταθερότητα, ακόμα πιο αποτελεσματικά να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ.

Κρατική βία και κυβερνητικός αυταρχισμός

Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση είχε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα αυταρχισμού από τον κρατικό μηχανισμό και η ασυδοσία των βιομηχάνων παίρνουν όλο και πιο έντονα χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά τα γεγονότα που σημειώθηκαν:

  • Στελέχη εκλεγμένα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά καταδικάζονται σε πολυετείς φυλακίσεις, γιατί αγωνίστηκαν για τον κλάδο τους και το δίκιο της τάξης τους.
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση για «ληστεία», επειδή αφαίρεσε από Ασφαλίτη που βιντεοσκοπούσε πορεία των Οικοδόμων, την κασέτα του VIDEO.
  • Δικαστήριο της Αθήνας έβγαλε ΠΑΡΑΝΟΜΗ την απεργία της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ για τους εργαζόμενους της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΑ δέχεται αλλεπάλληλες καταδίκες μέσα στο 2003 για τον αγώνα που έκανε σαν πρόεδρος του Σωματείου ΜΙΝΙΟΝ.

... και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό!

  • Αύριο Δευτέρα παραπέμπονται σε δίκη εφτά (7) στελέχη του ΠΑΜΕ να δικαστούν για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη 2001, τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε το περιβόητο «νομοσχέδιο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ» για την Κοινωνική Ασφάλιση. Βασικός μάρτυρας κατηγορίας των στελεχών του ΠΑΜΕ είναι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης κ. Πανοπούλου, γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τονίστηκε, πρέπει να πετύχει η συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια τη Δευτέρα.

«Καλούμε, ανέφερε η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όλα τα Συνδικάτα και τα Συνδικαλιστικά στελέχη να καταδικάσουν τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Να απαιτήσουν να σταματήσουν αμέσως οι δίκες και οι καταδίκες. Να πάρει τέλος αυτή η επιχείρηση "σκούπα" της δήθεν ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία κηρύσσει όλες τις απεργίες ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. Μονάχα όταν εκδικάζονται δικά τους κλαδικά αιτήματα οι ανεξάρτητοι δικαστές τα κηρύσσουν... νόμιμα.

Σε κάθε περίπτωση το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να διπλώσει τις σημαίες του αγώνα. Θα αντισταθούμε στην κρατική καταστολή που είναι η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής».

Πανελλαδικά συλλαλητήρια

Σαν πρώτη συντονισμένη απάντηση της εργατικής τάξης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, σαν αφετηρία αγωνιστικής πορείας για τους ίδιους τους εργαζόμενους και του ταξικού κινήματος, στη συνεδρίαση προτάθηκε η πραγματοποίηση Πανελλαδικά ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ μέσα στον Οκτώβρη και κλιμάκωση της πάλης.

Οπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά «μια πετυχημένη τέτοια παρουσία του ΠΑΜΕ και των αγωνιστικών συνδικάτων θα αποτελέσει ταυτόχρονα και ισχυρό χαστούκι προς τον ΣΕΒ, ενόψει των νέων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και της ίδιας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα είναι ένα γερό χτύπημα στην κυβέρνηση και την πολιτική της, θα αποκαλύπτει το ρόλο του δικομματισμού και θα ενισχύει τις θέσεις του ταξικού κινήματος στη σύγκρουσή του με τους υποστηριχτές της ταξικής συνεργασίας και τους φορείς αυτών των αντιλήψεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ