ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ. ΒΙΔΑΛΗ

(Μηνύματα αρετής και θυσίας)

ΣΤΗΝ καρδιά του θεσσαλικού κάμπου μας φέρνει κι εφέτος σήμερα η πρόσκληση που στέλνει η Μελία, το κεφαλοχώρι, που εκεί πάνω σ' ένα γρανιτένιο βράχο είναι χαραγμένο το μήνυμα του πρωτομάχου και μάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη. Είναι ο δάσκαλός μας, ο αξέχαστος, όταν δίπλα του κάναμε τα πρώτα πρώτα βήματα στο «Ρ» και την «Ελεύθερη Ελλάδα».

ΕΙΝΑΙ κοντά 20 χρόνια, που οι δημοσιογραφικές οργανώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΔΟΕΑΠ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης) με την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση των κατοίκων τίμησαν, όπως έπρεπε, τον πανάξιο δημοσιογράφο του «Ρ», που, αψηφώντας κάθε κίνδυνο και τις συμβουλές, έφθασε στη Θεσσαλία όταν όλα εκεί (Αύγουστος 1946) κολυμπούσαν στο αίμα και το θάνατο...

ΗΤΑΝ 10 Αυγούστου 1946. Ο Κ. Βιδάλης στη μεγάλη αίθουσα του «Ρ», όπου γινόταν η καθημερινή σύσκεψη, κάνει γνωστή την απόφασή του να πάει στο θεσσαλικό κάμπο. «Πάω να δω, είπε, με τα μάτια μου... τους βασανιστές του λαού μας... Ν' ακούσω με τα ίδια τ' αυτιά μου το βόγκο των ανθρώπων μας...». Τράβηξε ολόισια στο θάνατο. Θάνατο μαρτυρικό στο θεσσαλικό κάμπο, κοντά στο χωριό, τη Μελία. Εκεί τον κατασπάραξαν οι Σούρληδες, οι μοναρχοφασίστες δολοφόνοι.

ΑΥΤΗ την ακριβή κληρονομιά τιμά σήμερα η ελληνική δημοσιογραφία με την απονομή των βραβείων, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερώσει για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μελίας, που περιμένουν κάθε χρόνο τη γιορτή και τα χαρούμενα παιδιά να στολίσουν, μαζί με το χωριό και τους προσκαλεσμένους δημοσιογράφους και αντιστασιακούς, το μνημείο του Κ. Βιδάλη.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ κι αχτινοβόλα μορφή ο Κ. Βιδάλης. Κι είναι σήμερα της ζωής του και της θυσίας του το μήνυμα πιότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίο για το λόγο, την πένα μας, για το βηματισμό μας. Στάθηκε σ' όλη τη διαδρομή της ζωής του αδιάφθορος κι αταλάντευτος. Οπου κι αν δούλεψε, ποτέ δεν έχασε το στόχο του να 'ναι πάντα κοντά στους εργαζόμενους, να υπερασπίζεται του φτωχού το δίκιο. Ατρομος μπροστά στους ισχυρούς.

ΕΙΝΑΙ αυτός που ξεσκέπασε τις λοβιτούρες και τα σκάνδαλα του Μποδοσάκη στα χρόνια της δικτατορίας, με αποτέλεσμα να τον εξορίσουν στα Κύθηρα. Ολα τα γραφτά τα σφραγίζει η βαθιά και λεπτομερής έρευνα, με τρόπο γραφής απλό, για να διαβαστεί, να γίνει κατανοητή από τον απλό άνθρωπο. Αλλωστε, είναι η σύσταση που έκανε στους νέους δημοσιογράφους που δούλευαν και μάθαιναν: «Να γράφεις για τους απλούς ανθρώπους. Καθαρά, όχι συννεφώδη, σύντομα και περιεκτικά. Αφησε τις φλυαρίες. Και δίνε το λόγο στα γεγονότα. Αυτά πείθουν».

ΣΗΜΕΡΑ 57 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του αξέχαστου συντρόφου μας, του αγωνιστή δημοσιογράφου του «Ρ», η ολοζώντανη κληρονομιά της αρετής και της θυσίας του Κ. Βιδάλη δεν είναι μια μουσειακή μνήμη. Αν ήταν κάτι τέτοιο, θα είχε σβήσει με τα χρόνια. Είναι κάλεσμα και διδαχή. Σ' αυτήν κι εμείς ακουμπάμε την καρδιά μας. Και την πένα μας.

ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕΙ στα δημοσιογραφικά γραφεία, εκεί που δούλευε ο Κ. Βιδάλης, ο πασίγνωστος εκείνος γκαρδιακός χαιρετισμός: «Γεια σας, κύριοι συνάδελφοι». Στου Βιδάλη τα βήματα. Με την ευθύνη του χρέους και της ανθρωπιάς. Πάντα δίπλα στο λαό. Στις δικές του ελπίδες. Να μην ξεχνούμε το λόγο του, που ζητούσε από τους νέους συναδέλφους: «Να γράφετε απλά και τίμια για το λαό...». Δωρικό παράγγελμα, που ακτινοβολεί σήμερα πάνω στο γρανιτένιο βράχο της Μελίας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Ουδέν κακόν, αμιγές καλού

Προς τους αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες. Μια φωνή «από τα μέσα»

Τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις των αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά των άλλων εργαζομένων

ICON

Τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις των αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά των άλλων εργαζομένων
Τα τελευταία γεγονότα ξυλοδαρμού αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών από τις ειδικές δυνάμεις καταστολής στο Σύνταγμα, νομίζω ότι οδηγούν σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και μπορεί να βοηθήσουν να δούμε από άλλη οπτική γωνία την πορεία του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

  • Θυμάστε, συνάδελφοι αστυνομικοί, όταν απεργούσαν οι εργαζόμενοι της Ιονικής, αντιδρώντας στο ξεπούλημα της Τράπεζας, υπερασπιζόμενοι έτσι το δικαίωμά τους για εργασία, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έβαζαν πλάτη στα συμφέροντα του Κωστόπουλου (ALPHA BANK) και της κυβέρνησης και «άνοιγαν» με τη βία τα καταστήματα;
  • Θυμάστε, συνάδελφοι λιμενικοί, όταν οι ναυτεργάτες κινητοποιούνταν στην περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου «MARCO POLO», σημαίας Μπαχάμες, που έκανε δρομολόγια στις ελληνικές θάλασσες καταργώντας στην πράξη το καμποτάζ, η κυβέρνησή μας έστελνε να «περιποιηθούμε» τους ναυτικούς, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των αφεντικών της, εφοπλιστών;
  • Είναι πολύ νωπές ακόμη οι μνήμες του ξυλοδαρμού από τους περίφημους βατραχανθρώπους του Λιμενικού, ναυτικών και άλλων εργαζομένων πάνω στους καταπέλτες των πλοίων, γιατί πολύ απλά αυτοί υπερασπίζονταν το δικαίωμά τους για Κοινωνική Ασφάλιση. Για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, την ψήφιση του οποίου πληρώνουμε και εμείς.
  • Γνωρίζετε, συνάδελφοι, και απευθύνομαι κυρίως στους συνδικαλιστές ότι οι συνελεύσεις άλλων εργαζομένων, οι πορείες τους παρακολουθούνται, βιντεοσκοπούνται από «συναδέλφους» μας αστυνομικούς, με το πρόσχημα της τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας; Γνωρίζετε ότι ορισμένοι από αυτούς πιάστηκαν στα πράσα γι' αυτό το λόγο;

Πάνοπλοι κρανοφόροι αστυνομικοί εναντίον άοπλων συναδέλφων τους αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών... Η «δημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ σ' όλο της το μεγαλείο...

Eurokinissi

Πάνοπλοι κρανοφόροι αστυνομικοί εναντίον άοπλων συναδέλφων τους αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών... Η «δημοκρατία» του ΠΑΣΟΚ σ' όλο της το μεγαλείο...
Νομίζω, είναι περιττό να απαριθμήσω όλα τα γεγονότα άσκησης βίας του κράτους μέσω των οργάνων του - αστυνομικών και λιμενικών - σε βάρος εργαζομένων που αγωνίζονται, κατεβαίνουν στους δρόμους, διαμαρτύρονται και υπερασπίζονται το δικαίωμά τους για δουλιά, Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν Παιδεία, Υγεία -Πρόνοια, που θέλουν τελικά να παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές.

Τι κάνει, όμως, η ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, τι θέσεις έχει πάρει για όλα αυτά τα γεγονότα; Με ποιον τρόπο συμπαραστάθηκε στους άλλους εργαζόμενους όταν δέρνονταν, προπηλακίζονταν, εισέπνεαν χημικά από τις ΕΙδικές Δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΛΣ; Γιατί, όπως διαπιστώσαμε στην πράξη, ο αυταρχισμός χρησιμοποιήθηκε και εναντίον μας. Δε μας εξαίρεσε.

Τα συμπεράσματα είναι απλά:

1. Τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις μας είναι, ή πρέπει να είναι, άρρηκτα δεμένα με αυτά των άλλων εργαζομένων. Είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι μπορεί να επέλθει σημαντική βελτίωση στη ζωή σου, όσο η ζωή των άλλων εργαζομένων χειροτερεύει. Μοιραία η πορεία του κινήματός μας εξαρτάται από τη συνολική πορεία του εργατικού κινήματος. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε αυτή την αλήθεια, τόσο γρηγορότερα θα προσαρμόσουμε τα αιτήματά μας, το διεκδικητικό μας πλαίσιο, με βάση τις ανάγκες μας. Κοινωνία όπου η φτώχεια και η ανεργία αυξάνονται, η ακρίβεια αδειάζει το πορτοφόλι, τα κοινωνικά αγαθά, όπως Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια γίνονται εμπόρευμα, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και μας γυρνούν στην περίοδο του Μεσαίωνα, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Αλλωστε, δυσκολεύει και τη δική μας ζωή και των παιδιών μας. Δεν μπορείς εσύ, συνάδελφε αστυνομικέ ή λιμενικέ, να γυρνάς την πλάτη σου, λέγοντας ότι εμένα δε με νοιάζει, εγώ καλά περνάω.

Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Θέλεις δε θέλεις, τα προβλήματα σου χτυπούν και εσένα την πόρτα.

2. Τόσα χρόνια δέσμιος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τι κατάλαβες. Και τα δύο συνεταιράκια μας χόρτασαν υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες. Χαρακτηριστικό αυτού, είναι η στάση και των δύο στο θέμα του ανθυγιεινού και επικίνδυνου. Η κυβέρνηση στην αρχή μάς είχε υποσχεθεί ικανοποίηση του αιτήματός μας, ύστερα τα μάζεψε, εξαγγέλλοντας μόνο ένα επίδομα των 60 ευρώ, ενώ η ΝΔ, μπαγαπόντικα πράττοντας, έλεγε, εγώ παιδιά μαζί σας είμαι, θα ικανοποιήσω το αίτημά σας όταν γίνω κυβέρνηση, παρέχοντάς σας (μόνο) ένα επίδομα. Για την ουσία του αιτήματος απαντά κι αυτή αρνητικά. Συμπληρώνει δε ότι είναι υπέρ ενός «συνετού» συνδικαλισμού, δηλαδή υποταγμένου. Ο δε κ. Εβερτ δήλωσε ότι του είναι αδιανόητο να βλέπει ένστολους να διαμαρτύρονται. Φτάνει πια! Να τους ταρακουνήσουμε στις επόμενες εκλογές, γυρίζοντας και στους δύο την πλάτη.

3. Ο,τι κερδίσαμε συνάδελφοι έως τώρα, το κερδίσαμε με τους αγώνες μας. Για να έχει όμως ένας αγώνας αποτελέσματα, πρέπει:

  • Ο γενικός προσανατολισμός του να ανταποκρίνεται στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας.
  • Το διεκδικητικό του πλαίσιο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και να αναζητά και ναεξασφαλίζει την (αμοιβαία) συμπαράσταση του κόσμου.
  • Οι μορφές αγώνα να προωθούν την ευρεία ενημέρωση και συμμετοχή όλων μας.

Σημαντικό, επίσης, συνάδελφοι είναι ο αγώνας να συνδέει τα δικά μας αιτήματα με τα αιτήματα των άλλων εργαζομένων. Να έχει, δηλαδή, τη συμπαράσταση όλων με όσους «βράζουμε» μαζί στο ίδιο καζάνι. Το διεκδικητικό μας πλαίσιο πρέπει ν' ανοίξει, ώστε να μην περιορίζεται σε συντεχνιακά οικονομικά αιτήματα. Δε συμφωνείτε, για παράδειγμα, στο αίτημα για εκδημοκρατισμό και διαφάνεια στα Σώματα Ασφαλείας; Δε βλέπουμε ότι και σ' αυτό τον τομέα πάμε πιο πίσω; Οτι το κράτος μάς θέλει, κυρίως, ως δύναμη καταστολής όσων αντιστέκονται; Γι' αυτό ήρθαμε να υπηρετήσουμε; `Η το αίτημα γενναίας αύξησης των δαπανών για την Παιδεία, να σταματήσει η ιδιωτικοποίησή της, ώστε τα παιδιά μας να έχουν τη δυνατότητα να μορφώνονται ολόπλευρα μέσα σε δημόσια και δωρεάν Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; `Η ακόμα ότι η Υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος; Τέτοια αιτήματα γιατί δε βάζει το συνδικαλιστικό μας κίνημα;

Συνάδελφοι, η υπόθεση του συνδικαλισμού, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων των Σωμάτων Ασφαλείας και όχι μόνο μιας μικρής ομάδας συνδικαλιστών. Μαζικοποίηση, όμως, χωρίς ενημέρωση, χωρίς κινητοποίηση από τα κάτω, χωρίς ξύπνημα των συνειδήσεων, χωρίς ρήξη με τη λογική του βολέματος δεν μπορεί να γίνει πράξη. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, καιρός είναι πιστεύω, ν' ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος μεταξύ μας, αλλά και με την κοινωνία, για το τι Αστυνομία θέλουμε και σε ποιου το πλευρό θέλουμε να στέκεται.


Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ