ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κρίσιμος μοχλός συσπείρωσης και δράσης

Στο στόχο της συγκρότησης εκλογικών επιτροπών κατευθύνεται το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα ένα μεγάλο τμήμα της δουλιάς των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, ενόψει της εκλογικής μάχης. Ενα σημαντικό καθήκον που πρέπει να χαρακτηρίζει μόνιμα τη δράση τους, με μόνιμη επιδίωξη να δραστηριοποιηθούν στο πλευρό του Κόμματος φίλοι, οπαδοί, άνθρωποι που κατανοούν την αναγκαιότητα της ενίσχυσής του και στις εκλογές. Μια κινητοποίηση της οποίας η δυναμική έκφραση σε κάθε μάχη αναδεικνύεται σήμερα σε επιτακτική ανάγκη, με κατεύθυνση την προώθηση της πολιτικής του ΚΚΕ μέσα στο λαό, της λαϊκής συσπείρωσης για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για τη συγκρότηση του Μετώπου. Για το λόγο αυτό η συγκρότηση επιτροπών δεν είναι ένας στόχος με «ημερομηνία λήξεως», αλλά πάγιος και διαχρονικός για όλες τις Κομματικές Οργανώσεις.

«Ανιχνεύοντας» τις έως τώρα προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε αυτή την κατεύθυνση, διαπιστώσαμε την ύπαρξη μεγάλων δυνατοτήτων συγκρότησης εκλογικών επιτροπών σε συνοικίες, εργοστάσια, κλάδους κλπ. Οχι φυσικά χωρίς δυσκολίες, είναι άλλωστε κοινό «μυστικό» η κατάσταση που επικρατεί κυρίως στους χώρους δουλιάς, με την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τη χειραγώγηση να εμφανίζονται εκεί στην πιο άγρια μορφή τους, στην πιο εκτεταμένη διάσταση. Ωστόσο, όπου η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από το σύνολο του κομματικού δυναμικού και καταβλήθηκε με επιμονή, σχέδιο και έλεγχο, τα αποτελέσματα ήταν άμεσα ορατά και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Πυρήνες διάδοσης της φωνής του Κόμματος

Για τη δουλιά της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ σ' αυτό το θέμα, μας μίλησε ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, επισημαίνοντας ότι μπροστά και στην εκλογική μάχη η κατεύθυνση να μπει σε κίνηση κάθε προοδευτικός άνθρωπος κατανοήθηκε από τα κομματικά μέλη ως ανάγκη για την έκφραση μιας δυναμικής στην εργατική τάξη της Αθήνας. Ως καθήκον για οργάνωση της δράσης φίλων, ψηφοφόρων του Κόμματος. Ανάγκη που υπογραμμίζεται περισσότερο από το γεγονός ότι η φωνή του ΚΚΕ είναι αποκλεισμένη από τη μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους του, που διαθέτουν ποσότητα και ποικιλία μέσων για την προβολή τους.

Αλλωστε, οι επιτροπές αυτές αντικειμενικά λειτουργούν ως πυρήνες διάδοσης των θέσεων και προτάσεων του Κόμματος. Ακόμα συμβάλλουν στο στόχο της οικονομικής του ενίσχυσης και παλεύουν για το κέρδισμα νέων ψηφοφόρων. Ο ρόλος των εκλογικών επιτροπών είναι σημαντικότατος και έτσι εξαρχής η ΚΟ Αθήνας κινήθηκε με στόχο, όπου υπάρχει έστω κι ένα μέλος του Κόμματος να αποτελέσει τη «μαγιά» για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής.

Ο Π. Σοφός συμπληρώνει, ωστόσο, πως αρχικά υπήρξε μια δυσκολία στην κατανόηση του ρόλου των επιτροπών, αφού ορισμένοι το εξέλαβαν ως ένα ακόμη οργανωτικό καθήκον και όχι ως μια μορφή δράσης πολύ σημαντική και αποτελεσματική, η σπουδαιότητα της οποίας συνίσταται στο ότι φτάνουν σε χώρους -που διαφορετικά δε θα μπορούσαν- οι θέσεις του Κόμματος, τα μηνύματά του. Και φυσικά, σημειώνει, δεν πρόκειται για κάτι τυποποιημένο εκ των προτέρων, καθώς η συγκρότηση μιας επιτροπής πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου.

Μας ανοίγονται νέοι δρόμοι

Οι Αχτίδες Βιομηχανίας και Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ ανάμεσα σε άλλες έχουν να αναδείξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα των προσπαθειών τους για δημιουργία εκλογικών επιτροπών. Βρεθήκαμε και μιλήσαμε για την εμπειρία αυτή με το γραμματέα της πρώτης, Δημήτρη Κυπραίο, και τη γραμματέα της δεύτερης Αχτίδας, Βάσω Παπαδόγιαννη.

Το πρώτο βήμα στην Αχτίδα Βιομηχανίας, που ήδη μετρά πάνω από 10 τέτοιες επιτροπές σε μεγάλα εργοστάσια, ήταν η συζήτηση στο επίπεδο της ΚΟΒ και η κινητοποίηση όλων των κομματικών μελών. Απ' αυτή προέκυψε ότι σε δεκάδες εργοστάσια υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να απαρτίσουν επιτροπές. Μάλιστα, καταγράφονται μέχρι σήμερα εργάτες πέραν της επιρροής του ΚΚΕ, ψηφοφόροι άλλων κομμάτων μέχρι πρότινος, εργάτες που συνεργάστηκαν με τους κομμουνιστές στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν, συνειδητοποιώντας την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Τη συζήτηση στην ΚΟΒ διαδέχτηκε η οργάνωση σύσκεψης με φίλους του Κόμματος και συζήτησης μαζί τους πάνω στο χαρακτήρα της εκλογικής μάχης και στην ανάγκη συστράτευσής τους στην υλοποίηση των στόχων του ΚΚΕ. Ακολούθησε άνοιγμα αυτού του διαλόγου σε άλλους ανθρώπους, καθώς λειτούργησε η «αλυσίδα» κάθε κρίκος της οποίας προσθέτει κι άλλους σ' αυτήν και μάλιστα ανθρώπους που καμία ιδεολογική ή πολιτική σχέση δεν είχαν με το ΚΚΕ.

Ο Δ. Κυπραίος σημειώνει πως αυτή η δουλιά δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά αποτέλεσε τη γόνιμη συνέχεια της προηγούμενης παρέμβασης της ΚΟ, την έκφραση μιας αναγνώρισης από μέρους των εργατών στα πρόσωπα των κομμουνιστών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν στο πλευρό τους, για τα συμφέροντά τους, που τους μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, τους είπαν πως δεν αρκούν μόνο οι συνδικαλιστικοί αγώνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής των άλλων κομμάτων. Ως παράδειγμα φέρνει εργάτριες από τη «ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», που δηλώνουν σήμερα πως θα ψηφίσουν ΚΚΕ εκτιμώντας τη στάση του Κόμματος στον αγώνα τους, σε αντιπαράθεση με αυτή άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Για το πρακτικό μέρος της προσπάθειας αυτής ο Δ. Κυπραίος επισημαίνει το πόσο σημαντική είναι η ευελιξία, καθώς -όπως σημειώνει- κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητές του και πρέπει αυτές να λαμβάνονται υπόψη για να διευκολύνεται η συγκρότηση της επιτροπής. Συμπληρώνει πως σε κάποια εργοστάσια η αρχική σύσκεψη έγινε στο διάλειμμα, εργάτες κάποιων άλλων μαζεύτηκαν εκτός του χώρου της δουλιάς, κάπου αλλού οι επιτροπές συγκροτήθηκαν κατά τμήματα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία. Ακολούθως ιεράρχησαν τους άμεσους στόχους τους για καταγραφή των συναδέλφων τους, συζήτηση, διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και των κουπονιών της Οικονομικής Εξόρμησης, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και ο στόχος της ένταξης νέων μελών στο Κόμμα. Αξιοσημείωτη είναι η προθυμία αυτών των ανθρώπων να βοηθήσουν, που πολλές φορές εκφράζεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών.

«Αυτή η δουλιά - καταλήγει - ανοίγει δρόμους, προοπτική. Οι εργοδότες, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται αυτή τη δυναμική και προσπαθούν να την παρεμποδίσουν. Δεν είναι τυχαία τα κρούσματα αυταρχισμού, παρεμπόδισης των κομμουνιστών να μπουν σε χώρους δουλιάς. Αυτό όμως το γνωρίζαμε και δρούμε έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε, να ξεπερνάμε τέτοιες δυσκολίες».

Στο δύσκολο χώρο των υπηρεσιών, το «πειραματόζωο» των ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα και στις εργασιακές σχέσεις, η ΚΟ μετρά 8 εκλογικές επιτροπές. Οπως τονίζει η Βάσω Παπαδόγιαννη η συζήτηση στην ΚΟ ανέδειξε και δυνατότητες και δυσκολίες, αλλά εξαρχής φάνηκε να κατανοείται σε βάθος ο ρόλος και η σπουδαιότητα των εκλογικών επιτροπών. Αμεσα, τονίζει, μέσα στο καλοκαίρι η ΚΟ προχώρησε σε συσκέψεις όπου το 70% όσων συμμετείχαν προέρχονταν από άλλους πολιτικούς χώρους ή ήταν νέοι ψηφοφόροι. Οι εργαζόμενοι, συμπληρώνει, φάνηκε πως έχουν διάθεση να στηρίξουν το ΚΚΕ, διαθέτουν από το χρόνο τους και προτείνουν τρόπους και μορφές δράσης. Η μεγάλη πλειοψηφία των συσκέψεων έγινε από φίλους του Κόμματος, οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν συναδέλφους τους με κύρος στο χώρο τους. Συγχρόνως πραγματοποιήθηκαν και κλαδικές συσκέψεις, απ' όπου προέκυψαν και κλαδικές επιτροπές. «Ο ένας φέρνει έναν ακόμα, πρωτοστατούν σε αγώνες, συμμετέχουν στα σωματεία τους, βοηθάνε ποικιλοτρόπως» σημειώνει και καταλήγει «αυτή η διαδικασία μας οπλίζει και μας με αισιοδοξία και μας ενθαρρύνει στο να απλώσουμε ακόμα πιο πλατιά τη δράση μας».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας και οι δύο θα επισημάνουν το σημαντικό ρόλο της ΚΝΕ, που δίνει στο πλευρό του Κόμματος αυτή τη μάχη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των νέων εργαζομένων στα σωματεία τους, τη συσπείρωσή τους και την ξεχωριστή δουλιά που έχουν να κάνουν οι ΟΒ της ΚΝΕ στον τεράστιο όγκο των νέων εργαζομένων, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ