ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου

Δεν έχει όριο η κυβέρνηση σ' αυτά που υπόσχεται στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, προκειμένου να του δώσει τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσει με τη δημόσια περιουσία

Σε μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού, η κυβέρνηση υπόσχεται να δώσει τα πάντα...

Motion Team

Σε μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού, η κυβέρνηση υπόσχεται να δώσει τα πάντα...
«Ανταγωνιστικότητα», «επιχειρηματικότητα», «προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», «οικονομία του τουρισμού». Λέξεις και φράσεις σαν αυτές χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για να περιγράψει τη «νέα» πολιτική της για τον τουρισμό, τους στόχους, τις επιδιώξεις, το νέο μοντέλο του ακριβού παραθερισμού και κυρίως τις παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να μεγαλουργήσει σε ένα ακόμη «λαμπρό πεδίο δόξας» και σημαντικής κερδοφορίας.

Οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για τον Τουρισμό, την περασμένη Τετάρτη, δεν αφορούν απλώς σε μερικά επιπλέον μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι που, έτσι κι αλλιώς, θα προκαλούσε τους εργαζόμενους και το λαό. Αποκαλύπτουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προσφέρει στους κεφαλαιοκράτες, χωρίς κανένα δισταγμό και όριο, τα μέσα για να κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο στον τομέα του τουρισμού. Εναν τομέα, που μόνο στη χώρα μας έχει να κάνει, σε μια περίοδο ύφεσης, με περίπου 13 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών, 9.5 δισ. δολάρια έσοδα, επιρροή στο ΑΕΠ κατά 15%, περισσότερους από 300.000 εργαζόμενους και συνολικά περίπου 700.000 άτομα άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενα.

Τα λεφτά είναι πολλά και οι προοπτικές εξαιρετικές, όσο και επίφοβες. Εξαιρετικές είναι για τους «επενδυτές», που έχουν την ευκαιρία με πρωτόγνωρες διευκολύνσεις και μειώσεις του κόστους, καθώς και με σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις, να κερδίσουν τεράστια ποσά. Η κυβερνητική πολιτική τούς υπόσχεται, μάλιστα, την παραχώρηση ανεκτίμητων εδαφών, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, δάση, ακτές, εγκαταστάσεις. Ετσι, η επιχείρηση παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο, που έχει αρχίσει από την εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ», ολοκληρώνεται με τον πλέον απόλυτο τρόπο.

Με τη «νέα» της πολιτική, η κυβέρνηση εμπλέκεται συγχρόνως και στο θέμα του εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ του «παλιού» και «νέου» ξενοδοχειακού κεφαλαίου, σε σημείο που ξενοδοχειακοί και τουριστικοί φορείς να την εγκαλούν, κατηγορώντας την ότι ενισχύει τους νέους επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα, τα μέτρα που υπόσχεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση και αυτά που ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει, θα επιδράσουν καταλυτικά στο ζήτημα της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Οι «μικροί» του τουρισμού δεν έχουν θέση στο νέο μοντέλο που οραματίζεται η κυβέρνηση, των ξενοδοχειακών μεγαθηρίων, των τεράστιων γηπέδων γκολφ, των θεματικών πάρκων ή των πολυχρηστικών εγκαταστάσεων των ιαματικού και θερμαλιστικού τουρισμού.

Επίφοβες είναι οι προοπτικές για το λαό και τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Η οικονομία του τουρισμού είναι ασταθής. Εξαρτάται από διεθνούς εμβέλειας γεγονότα. Από τους πανίσχυρους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού. Από την εχθρική πολιτική που μπορούν να ασκήσουν άλλες χώρες. Οι «επενδυτές» μπορούν μέσα σε μια νύχτα να μαζέψουν τα κέρδη τους και να «παραθερίσουν» αλλού, ο λαός όμως και οι εργαζόμενοι θα μείνουν και θα πληρώσουν για άλλη μια φορά. Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η απουσία κάθε αναφοράς από τα μέτρα της κυβέρνησης στο δικαίωμα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας να κάνουν φτηνές και καλές διακοπές. Προσφέροντας μια βδομάδα διακοπών σε ορισμένους μαθητές και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, με τρόπο τέτοιο, ώστε να στηρίξει μερικές τουριστικές μονάδες σε «κατάλληλες» περιόδους, η κυβέρνηση εξαντλεί και το ενδιαφέρον της για τον «εσωτερικό τουρισμό». Την ίδια στιγμή, επιδιώκει την «ποιοτική αναβάθμιση του μαζικού τουρισμού», με την αύξηση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης στα 1.000 ευρώ!

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο, και ειδικά το ξένο, θα βγει πολλαπλά ωφελημένο. Συγκεκριμένα:

  • Τουλάχιστον 15 - 20 τουριστικά δημόσια κτήματα της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» θα χαρακτηριστούν «Μείζονος Επενδυτικής Σημασίας». Δημόσιες υπηρεσίες θα αναλάβουν όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διατυπώσεις και το κόστος, ώστε ο επίδοξος «επενδυτής» να βρει «καθαρή» την έκταση που θα επιλέξει.
  • Η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρά κατά βούληση σε «μερική ή ολική άρση του κορεσμού», με αποκλειστικό κριτήριο το ...επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
  • Οι μεγάλοι ξένοι και ντόπιοι «επενδυτές» θα μπορούν να ποντάρουν και σε γενναίες χρηματοδοτήσεις. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη διάθεση 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑΝ) για τον τουρισμό, μέχρι το 2006.
  • Ιδιαίτερη χρηματοδοτική μεταχείριση επιφυλάσσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη των λεγόμενων νέων μορφών τουρισμού, θεματικά πάρκα, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, ιαματικές πηγές, θερμαλισμό. Τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν και μέσα σε μεγάλα συγκροτήματα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση επιδοτήσεων για τα μονοπώλια του τουρισμού.
  • Ο ΕΟΤ μετατρέπεται σε οργανισμό προβολής και δημοσίων σχέσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί και ινστιτούτο για τη διενέργεια μελετών. Μια Ανώνυμη Εταιρία, θυγατρική του ΕΟΤ, θα αναλάβει το «Μάρκετινγκ» του ελληνικού τουρισμού, με τη συμμετοχή και ιδιωτών!
  • Τα επόμενα πέντε χρόνια, το ελληνικό Δημόσιο θα συμβάλει κατά 80% στη δαπάνη 150 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή, προκειμένου να προβληθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις!
  • Δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλοξενοδόχους να κτίζουν και να πωλούν «τουριστικές κατοικίες» σε μεγάλες εκτάσεις.
  • Δημιουργείται «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων», ως ανεξάρτητη εποπτική αρχή.
  • Θα είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης για παλιά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για την απόσυρση «πεπαλαιωμένων» μονάδων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Προτάσεις του ΚΚΕ

Απέναντι στην τουριστική πολιτική της κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, το ΚΚΕ αντιπαραθέτει μια πρόταση που στο επίκεντρό της έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο, την προστασία του δημόσιου και φυσικού πλούτου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό.

Στην ανακοίνωσή του για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «με τα μέτρα που εξήγγειλε, προσπαθεί να προωθήσει την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του τουρισμού, να κτυπήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να παραδώσει δημόσιους χώρους για εκμετάλλευση, να κτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εργασία». Πρόσθετε επίσης ότι «αυτές οι εξελίξεις θα κάνουν ακόμη περισσότερο απλησίαστες τις διακοπές για τις λαϊκές οικογένειες, αφού με τα θέρετρα που θα δημιουργηθούν στόχος είναι η προσέλκυση μεγιστάνων».

Το δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην αναψυχή και τις διακοπές, είναι εκείνο που ενδιαφέρει το ΚΚΕ. Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας, σε φυλλάδιο που ήδη κυκλοφορεί, αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι στόχοι της λαϊκής συμμαχίας για τις διακοπές είναι:

  • Δουλιά για όλους. Πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο, αύξηση μισθών και συντάξεων.
  • Αναψυχή και διακοπές πληρωμένες για όλους τους εργαζόμενους. Αύξηση της ετήσιας άδειας.
  • Δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
  • Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές για τα τουριστικά επαγγέλματα, με δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους σπουδαστές. Κατάργηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
  • Στήριξη της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επιχειρήσεων και του παραγωγικού συνεταιρισμού τους ενάντια στην ΕΕ και τις πολυεθνικές.

Προκειμένου να γίνουν όλα αυτά, η ΚΟΑ του ΚΚΕ, τονίζει ότι απαιτείται: «Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Να γίνουν κρατική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι υποδομές στον τουρισμό καθώς και οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα δάση, οι ιαματικές πηγές, οι ακτές και να διαφυλαχτεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία. Η οικονομία της Ελλάδας να είναι λαϊκή και όχι της αγοράς και του κεφαλαίου. Τα εκατομμύρια τουριστών Ελλήνων και αλλοδαπών, η ανάγκη της αναψυχής, οι πάνω από 300 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό δεν μπορεί να είναι τομέας υπερεκμετάλλευσης από μια χούφτα πλουτοκράτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ