ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική που μεγαλώνει τη φτώχεια

Αρκετές ερωτήσεις που αφορούσαν στις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δέχτηκε η Αλ. Παπαρήγα.

Στην ερώτηση κατά πόσο το ΚΚΕ πιστεύει ότι υπάρχουν κάποια αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα πολιτική ή αν θεωρεί πως είναι καθαρά προεκλογικές οι παροχές, καθώς επίσης και για το αν υπεραμύνεται των πρόωρων εκλογών, απάντησε ως εξής:

«Εμείς θεωρούμε αρκετά αποπροσανατολιστική και όχι πειστική τη συζήτηση που λέει ότι είναι προεκλογικές παροχές, δε θα τα δώσει η κυβέρνηση, θα τα δανειστεί κλπ. Κατ' αρχήν έχουμε να κάνουμε με παροχές; Η κυβέρνηση τι κάνει; Κάνει αυτό που έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που κάνουν οι σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Αφού ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, υποχρεώνονται, είτε γιατί δέχονται τη λαϊκή πίεση - και μην ξεχνάτε ότι είχαμε αγώνες αυτά τα χρόνια - είτε γιατί θέλουν να συγκρατήσουν κάπως τον κατήφορο της φτώχειας για να μη νεκρώσει η αγορά, γιατί η καπιταλιστική αγορά πρέπει να κινηθεί και δίνουν ορισμένα ψίχουλα και ξεροκόμματα.

Μάλιστα αν προσέξετε τα μέτρα της κυβέρνησης διευκολύνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Π.χ. τα μέτρα που βοηθάνε στην αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Αυτά δεν είναι ψίχουλα, δεν μπορούν τα λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι, να αγοράσουν αυτοκίνητο υψηλού κυβισμού. Ακριβώς θέλουν να τονώσουν κάποιους τομείς της αγοράς.


`Η τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να ελαφρύνει φορολογικά τα καφενεία των χωριών. Τους δίνει μια ανάσα, μισή ανάσα για 2 - 3 χρόνια, γιατί κάπου πρέπει να κινηθεί η αγορά.

Ακόμα, τα προηγούμενα χρόνια, κάποιες μειώσεις που έκανε στο κόστος των στεγαστικών δανείων, ήταν για να κινηθεί η αγορά των οικοδομικών υλικών. Αυτά τα έκανε πάντα ο καπιταλισμός και τα κάνει και τώρα. Παλιότερα τα έκανε με μεγαλύτερες παροχές, τώρα τα κάνει με πολύ μικρότερες και αυτό έχει ισοπεδώσει τα πράγματα.

Δηλαδή επειδή ακριβώς αυτή η πολιτική διευρύνει και δυναμώνει τη φτώχεια, με το σταγονόμετρο δίνει ορισμένα πράγματα είτε να συγκρατήσει μια αγανάκτηση, να μην εκφραστεί σε κίνημα, είτε για να συγκρατήσει κάπως αυτό τον κατήφορο, χωρίς όμως να μπορεί να ανατρέψει αυτή την πορεία.

Θα μελετήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δούμε από πού τα παίρνει αυτά τα χρήματα, αλλά ακόμα και αν τα δώσει από το απόθεμα που διαμόρφωσε, αυτό το απόθεμα το διαμόρφωσε πάλι στις πλάτες των εργαζομένων.

Το θέμα δεν είναι αν έχει ή δεν έχει, το θέμα είναι πως ό,τι δίνει το έχει πάρει ήδη πολύ περισσότερο».

Για τη στάση της ΝΔ

Αναφερόμενη άλλωστε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει μια άλλη οικονομική πολιτική, λέει και φέρνει σαν παράδειγμα την Ιρλανδία. Πατώντας πάνω στην άγνοια. Στην Ιρλανδία δηλαδή τι έγινε; Η Ιρλανδία και αυτή πέρασε έναν κύκλο. Στην Ιρλανδία οπωσδήποτε ο μέσος όρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αυτό που μπορεί να καταναλωθεί, έφτασε στο 132%, μάλλον το Κατά Κεφαλή Εισόδημα το οποίο μπορεί να καταναλωθεί έφτασε το 132%, εκτινάχτηκε στον αέρα.

Αλλά το πραγματικό διαθέσιμο είναι στο 90%. Δηλαδή δεν μπορείς να παίρνεις ένα δείκτη. Η αγοραστική ικανότητα του Ιρλανδού είναι στο 90% ενώ το εισόδημα είναι στο 132%, αυτό τι δείχνει; Αυτή την πρόοδο θέλουμε; Οι δείκτες μπορεί να ανεβαίνουν, αλλά η ταξική πόλωση δε σταματάει, διευρύνονται οι ταξικές ανισότητες και με χαμηλούς δείκτες και με υψηλότερους δείκτες.

Να γίνουν εκλογές αργότερα ή τώρα; Κι αυτό είναι αποπροσανατολισμός. Δηλαδή τι διαφορά έχει αν γίνουν τώρα ή γίνουν μετά από 6 μήνες. Το κριτήριο του λαού για μας πρέπει να είναι ενιαίο. Τι έζησε, πού βρίσκεται σήμερα και κυρίως πού θα πάει αύριο. Δηλαδή τι αλλάζει αν γίνουν σε 6 μήνες; Εμείς δεν το έχουμε κάνει κύριο ζήτημα. Η κυβέρνηση το κάνει, όποτε τη συμφέρει. Εχει ένα όριο, δεν μπορεί να τις πάει πέρα από τα συνταγματικά όρια.

Εδώ είναι παιχνίδι, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία. Προεκλογικά είναι τα μέτρα, όχι δεν είναι προεκλογικά, γιατί τα πήρε τώρα και δεν τα πήρε πριν 4 χρόνια; Μα, αυτό είναι το θέμα;

Αν ήταν καλά μέτρα, ας ήταν και την παραμονή των εκλογών. Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για μέτρα υπέρ του λαού. Αυτό είναι το θέμα και η Νέα Δημοκρατία σκιαγραφεί και μεταφέρει το θέμα της συζήτησης αλλού, διότι βεβαίως έχει ακριβώς την ίδια πολιτική. Μπορεί να έχει διαφορετικούς τίτλους και συνθήματα, αλλά η πολιτική της είναι ίδια, δεν μπορεί να είναι και διαφορετικά».

Κρίσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα η επόμενη 4ετία

Κληθείσα να σχολιάσει διλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, όπως η οικονομία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα εθνικά θέματα και το αν όντως η ερχόμενη 4ετία είναι όσο κρίσιμη ισχυρίζεται ο Κ. Σημίτης, καθώς και να παρουσιάσει τη θέση του ΚΚΕ για την προσέλκυση επενδυτών, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Η επόμενη 4ετία είναι κρίσιμη και γι' αυτό πρέπει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να χάσουν ερείσματα μέσα στον λαό. Είναι κρίσιμη για τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι κρίσιμη και για τα ζητήματα της ειρήνης και του πολέμου της περιοχής. Είναι κρίσιμη. Την απάντηση όμως πρέπει να τη δώσει ο λαός. Ολα τα άλλα χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και σ' ένα βαθμό και από τη Νέα Δημοκρατία για να κρατάνε τον λαό εγκλωβισμένο εδώ μέσα στο κλουβί. Είναι κρίσιμη, λένε οι μεν γι' αυτό μείνε στο ΠΑΣΟΚ. Είναι κρίσιμη, απαντούν οι δε γι' αυτό έλα στη Νέα Δημοκρατία.

Σχετικά με τις επενδύσεις. Αυτό που γίνεται είναι το εύλογο, το φυσιολογικό. Οι επενδυτές επενδύουν εκεί πέρα που βγάζουν τα μεγάλα κέρδη. Ηρθαν στην Ελλάδα. Δίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι εξαγορές που έγιναν στην Ελλάδα δεν είναι επενδύσεις; Αλλά άμα τους συμφέρει να πάνε στη Μαλαισία, στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία, θα πάνε εκεί.

Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Εχει εθνική βάση βέβαια. Αλλά δεν έχει πατρίδα. Εδώ φεύγουν οι Ελληνες επιχειρηματίες από την Ελλάδα, έχουν απαίτηση να έρχονται οι ξένοι; Είναι αυτό που είπα προηγούμενα, ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε μια οπωσδήποτε καλύτερη οικονομική κατάσταση στα Βαλκάνια και προσέλκυε επενδύσεις.

Οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί επιχειρηματίες, επενδύουν και στις άλλες βαλκανικές χώρες και θα τραβήξουν επίσης και κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα. Ακριβώς εδώ φαίνεται ότι αυτή η πολιτική, αυτή η στρατηγική, είναι αδιέξοδη. Δεν είναι μη ρεαλιστική η δική μας πρόταση. Αδιέξοδη είναι η κυρίαρχη πολιτική για τον λαό και αδιέξοδη σε τελευταία ανάλυση και αντιφατική και για τον εαυτό της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ