ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
Βρέχει στο Σαντιάγο

Σε θέση μάχης απέναντι από το βομβαρδισμένο προεδρικό μέγαρο
Σε θέση μάχης απέναντι από το βομβαρδισμένο προεδρικό μέγαρο
Μέρος δεύτερο

Δύο τα μεσάνυχτα και το τηλέφωνο στο σπίτι του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε χτυπά. Το μήνυμα σαφές: Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού καταλαμβάνουν όλα τα στρατηγικά σημεία της δεύτερης σε μέγεθος πόλης και κύριου λιμανιού της χώρας, Βαλπαραΐσο.

«Βρέχει στο Σαντιάγο», ακούστηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Αγκρικαλτούρα»... Χάραζε η 11η Σεπτέμβρη του 1973 και δεν έβρεχε. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε καλεί σε άμεση σύσκεψη τους ηγέτες των κομμάτων, που συνιστούν το συνασπισμό της «Λαϊκής Ενότητας». Εντούτοις, δεν υιοθετεί την άποψη, που εκφράστηκε με ένταση από πολλούς συνεργάτες του, ότι πρόκειται για την εκδήλωση της πρώτης φάσης του πραξικοπήματος και θα πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν οι οργανωμένες ομάδες και οργανώσεις της «Λαϊκής Ενότητας», αλλά και της οργάνωσης «Λαϊκής Δύναμης», δηλαδή, ουσιαστικά, οι ένοπλες ομάδες Εργατικής Πολιτοφυλακής.

Αραγε, γιατί δεν ήταν πρώτη φορά που υπήρξε κάποια εκδήλωση είτε πραξικοπήματος είτε δολοφονικής απόπειρας κατά του Αλιέντε; `Η, μήπως, είχε «εμπιστοσύνη» ότι, τελικά, οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αποσοβήσουν και αυτό το πραξικόπημα;

Ενα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές του Απρίλη του 1971, υπήρξε αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του Χιλιανού Προέδρου, όπως και την 11η Σεπτέμβρη του 1972. Το Μάρτη του 1972, είχε αποκαλυφθεί σχέδιο της νεοφασιστικής οργάνωσης «Πατρίδα και Ελευθερία», που προέβλεπε τη δημιουργία ταραχών και στρατιωτικής ανταρσίας για την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου, ή από την τελική πράξη κορύφωσης της δράματος πριν την τραγωδία, το Ιούλη και τον Αύγουστο του 1973, όπου ανάμεσα στα άλλα, στις 29 Ιούνη, στασίασε και τάγμα τεθωρακισμένων στο Σαντιάγο και έκανε απόπειρα πραξικοπήματος... Η στάση καταστάλθηκε από στρατεύματα πιστά στον στρατηγό Κάρλο Πρατς Γκονσάλες, όμως σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβα τζενεράλε, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η απόπειρα έδωσε τη χρυσή ευκαιρία για το τελειωτικό «ξεκαθάρισμα» στους κόλπους του στρατού από όσους στήριζαν την κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας», είτε έμεναν πιστοί στο Σύνταγμα, αφού τους μήνες που είχαν προηγηθεί είχαν απομακρυνθεί δημοκρατικοί ή προοδευτικοί αξιωματικοί από κρίσιμα πόστα, ενώ στρατιώτες και ναύτες συλλαμβάνονται, βασανίζονται, τιμωρούνται, γιατί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τα πραξικοπηματικά σχέδια. Στις 23 Αυγούστου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Πρατς, παραιτείται, καταγγέλλοντας τα σχέδια για πραξικόπημα και διαφεύγει στην Αργεντινή, όπου λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα θα δολοφονηθεί. Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ τον διαδέχεται...

«Υπερασπιστείτε την επανάσταση!»

Βγαίνοντας ζωντανός από το Λα Μονέδα. Για τελευταία φορά...
Βγαίνοντας ζωντανός από το Λα Μονέδα. Για τελευταία φορά...
Με τις πρώτες ακτίνες φωτός της 11ης Σεπτέμβρη, ο Αλιέντε βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο, ενώ οι πληροφορίες για κινήσεις του Στρατού και της Αστυνομίας σε στρατηγικής σημασίας εργοστάσια συνεχίζονται. Στις 7.30, τα τεθωρακισμένα περικυκλώνουν το προεδρικό μέγαρο και όλοι συνειδητοποιούν ότι το «Βρέχει στο Σαντιάγο» ήταν το σύνθημα πως πραξικόπημα είχε ξεκινήσει. Μία ώρα αργότερα, το ραδιόφωνο, που στηρίζει τη χούντα, μεταδίδει μήνυμα που καλεί τον Αλιέντε να παραιτηθεί.

«Αυτή είναι η τελευταία φορά που ακούτε τη φωνή μου... θα παραμείνω στο προεδρικό μέγαρο, στις επάλξεις της Δημοκρατίας, εάν χρειαστεί, δίνοντας και τη ζωή μου... Υπερασπιστείτε την επανάσταση!».

Μετά την πρώτη ανταλλαγή πυρών και το τελεσίγραφο του Στρατού, η αστυνομική δύναμη που φρουρεί το προεδρικό μέγαρο αποχωρεί, ενώ ο Αλιέντε απομένει με τους συνεργάτες του, όλοι στελέχη της κυβέρνησης «Λαϊκής Ενότητας» και μερικούς δεκάδες άντρες της Εργατικής Πολιτοφυλακής. Στις 11.30 το προεδρικό μέγαρο βομβαρδίζεται από πολεμικά αεροσκάφη, ενώ η φωτιά αρχίζει να καίει τα πάντα. Ο ίδιος ο Πινοτσέτ από το ραδιόφωνο και πάλι προαναγγέλλει τη δολοφονία του Αλιέντε μόλις αυτός παραδοθεί. Στις 2 το μεσημέρι και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε θα βρεθεί νεκρός με ένα αυτόματο όπλο στο χέρι. Η χούντα θα δηλώσει ότι αυτοκτόνησε, αλλά ο Φιντέλ Κάστρο και η κόρη του Μπεατρίζ Αλιέντε Ονια θα καταγγείλουν ότι δολοφονήθηκε. Εξάλλου, υπάρχει φωτογραφικό υλικό, που δείχνει τον Αλιέντε με κράνος να εξέρχεται του προεδρικού μεγάρου Λα Μονέδα. Ζωντανός ...πριν την τελική επίθεση του Στρατού υπό τας διαταγάς του Πινοτσέτ.

Την ίδια στιγμή, σκληρές συγκρούσεις ξεσπούν σε γειτονιές του Σαντιάγο, σε εργοστάσια, στο Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο, σε πολλές πόλεις της παράδοξης γεωγραφικά χώρας, όπως το Ικίκε, την Αντοφαγάστα, το Βαλπαραΐσο και άλλες. Αρχισαν μαζικές συλλήψεις στελεχών και μελών της «Λαϊκής Ενότητας», επί τόπου εκτελέσεις άοπλων αγωνιστών, βασανιστήρια και ανηλεείς ξυλοδαρμοί. Βομβαρδίστηκαν ραδιοφωνικοί σταθμοί, έγιναν μάχες σε γραφεία εφημερίδων.

Η χούντα κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τη νύχτα της 11ης προς 12η Σεπτέμβρη, υπό το συντονισμό και το σχεδιασμό του γενικού ελεγκτή του Ναυτικού, Ροδόλφο Βίο - νομικού και απότακτου εξαιτίας της εξέγερσης των αξιωματικών που ηγήθηκε επί προεδρίας Εντουάρδο Φρέι, ανθρώπου που προετοίμαζε πραξικόπημα και τον Οκτώβρη του 1970, δηλαδή πριν την ανάληψη εξουσίας από τον Αλιέντε και την κυβέρνηση «Λαϊκής Ενότητας» μετά όμως τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Ομως, η Ουάσιγκτον τον «συμβούλεψε» να σταματήσει, αφού, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένος, αλλά ούτε και ο χρόνος κατάλληλος - καταρτίζεται και η συνταγματική πράξη, όπου δηλώνεται ότι οι επικεφαλής των διαφορετικών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Καραμπινιέρων αποτελούν την ηγεσία της χούντας, που σκοπό έχει «την αποκατάσταση της διαρρηγμένης χιλιανής ταυτότητας, δικαιοσύνης και συνταγματικής νομιμότητας». Η ηγεσία της χούντας είναι, φυσικά, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ ως αρχηγός του Στρατού και πρόεδρος της χούντας (!), ο αρχηγός της Αεροπορίας, Γκουστάβο Λέιγκ, ο αρχηγός του Ναυτικού, Χοσέ Τορίμπιιο Μεντόσα, και ο αρχηγός των Καραμπινιέρων, Σέσαρ Μεντόσα. Ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται ακόμη από 10 στρατιωτικούς αξιωματούχους και 4 πολίτες.

Το Στάδιο του Σαντιάγο

Το πρωινό της 12ης Σεπτέμβρη βρίσκει τις πύλες του Σταδίου του Σαντιάγο ανοιχτές, προκειμένου να δεχτεί τους χιλιάδες συλληφθέντες. «Μπροστά μας εκτελέστηκαν 400 με 500 κρατούμενοι. Ηταν η μεγαλύτερη ομάδα που εκτελέστηκε μέσα στο γήπεδο. Το άλλο που μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ακούσαμε και είδαμε να σκοτώνουν ανθρώπους με το ξύλο. Δεν τους βασάνιζαν. Τους χτυπούσαν μέχρι να πεθάνουν», ανέφεραν, στην ανταπόκρισή τους για την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle. Στο ίδιο αυτό Στάδιο, ο λαϊκός τραγουδιστής και ηγέτης του κινήματος Nuevo Cancion,Βίκτορ Χάρα, βασανίζεται και δολοφονείται με τον πλέον φρικαλέο τρόπο, στις 16 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον απολογισμό των πρώτων ημερών από τον Ερυθρό Σταυρό, μόνο στο Στάδιο του Σαντιάγο υπολογίζεται ότι υπήρχαν 7.000 κρατούμενοι έως τις 22 του Σεπτέμβρη, ενώ το γήπεδο του Σαντιάγο, μαζί με άλλα γήπεδα, ανοιχτούς χώρους, σχολεία και, φυσικά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χρησιμοποιήθηκαν τις μέρες, τους μήνες ή και τα χρόνια που ακολούθησαν το μαύρο πρωινό της 11ης Σεπτέμβρη ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στο Πισάγουα, στο Τσακαμπούκο, στο νησί Ντόσον και άλλα. Και, φυσικά, κανείς δεν πρέπει να λησμονήσει τις μυστικές φυλακές - κολαστήρια, όπως η διαβόητη Βίγια Γκριμάλντι στα περίχωρα του Σαντιάγο.


Κείμενα
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ