ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Νεανικές επιτυχημένες πολιτικές γιορτές

Στην Πάτρα, στο γυμναστήριο «Τόφαλος», κορυφώθηκαν, την Κυριακή, οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Με επιτυχία, πλούσιο πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και με ιδιαίτερα μαζική παρουσία της νεολαίας, ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο τα κεντρικά Φεστιβάλ σε Πάτρα, Κόρινθο και Καλαμάτα.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση της νεολαίας της Πάτρας στις εκδηλώσεις του 29ου Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο «Τόφαλος». Μέσα από την ομιλία του Χρήστου Τσαντή, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, την Κυριακή, τις συζητήσεις για την Ολυμπιάδα και την επικαιρότητα του σοσιαλισμού, μέσα από τα περίπτερα που λειτούργησαν στο χώρο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρόταση της πρωτοπόρας νεολαίας, αλλά και να διασκεδάσουν στο λαϊκό στέκι που στήθηκε. Από τις κορυφαίες στιγμές ήταν το αφιέρωμα στη σοσιαλιστική Κούβα, κατά τη διάρκεια του οποίου τα συνθήματα αλληλεγγύης στο λαό και το Νησί της Επανάστασης δονούσαν την ατμόσφαιρα σε κάθε αναφορά που γινόταν στην Κούβα από τους κεντρικούς ομιλητές κάθε μέρα του Φεστιβάλ και το κέφι κορυφώθηκε με τους κουβανέζικους ρυθμούς του συγκροτήματος «Tierra Brava», που αποτελείται από Κουβανούς μουσικούς.

Το κλειστό γυμναστήριο της Τέντας φιλοξένησε την Παρασκευή και το Σάββατο το διήμερο φεστιβάλ στην Καλαμάτα, το οποίο περιλάμβανε πολύμορφο πρόγραμμα με συναυλίες, συζητήσεις και πολιτικές ομιλίες, ενώ την Κυριακή με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, επίσης, η εκδήλωση κορύφωσης του φεστιβάλ στην Κόρινθο.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις
Από το βήμα του Φεστιβάλ στην Πάτρα, μίλησε την Παρασκευή ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από το βήμα του Φεστιβάλ στην Πάτρα, μίλησε την Παρασκευή ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
ΛΑΜΙΑ
Στα χρώματα του φεστιβάλ

Στην κεντρική πλατεία της πόλης μίλησε ο Τ. Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ρ»

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής τραγουδούσαν και χόρευαν οι νέοι της Λαμίας, που πήραν μέρος στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην πλατεία Παλιού Δημαρχείου της πόλης, η οποία είχε διαμορφωθεί και στολιστεί ανάλογα. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Κώστα Ζεβόλη, γραμματέα του ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, προβλήθηκε μια μικρή ταινία από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις του περασμένου Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και έκλεισε με έντεχνη λαϊκή μουσική, από τοπικό συγκρότημα, που ενθουσίασε με τις επιδόσεις του.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τ. Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Το κύριο ζήτημα σήμερα βρίσκεται στον προσανατολισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος και των αγώνων, στις απαντήσεις που δίνει ο καθένας μας σε κρίσιμα ερωτήματα, που μπαίνουν καθημερινά μπροστά μας. Περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα καθισμένοι στον καναπέ του σαλονιού μας και κοιτάζοντας τηλεόραση; Ενα είναι το σίγουρο. Τα πράγματα θ' αλλάξουν, αλλά προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους και το λαό. Παγιδευόμαστε στις αντιλήψεις των διαβόητων μονόδρομων του κεφαλαίου ή στην καλλιεργούμενη ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία του δε γίνεται τίποτε; Πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε.

Μήπως η λύση βρίσκεται στον αγώνα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη, όπως λέει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ; Οπου εργαζόμενοι και κεφαλαιοκράτες θα ζουν αρμονικά και θα μοιράζονται... δίκαια τα παραγόμενα πλούτη; Δηλαδή, ένας καλύτερος καπιταλισμός, μια καλύτερη καπιταλιστική ΕΕ, ένα καλύτερο NATO, όλα με ανθρώπινο πρόσωπο;

Εκατό ζωές να 'χαμε, τίποτε τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Οι αυταπάτες ποτέ δε γίνονται πράξη. Χρησιμεύουν μόνο στην απόκρυψη της πραγματικότητας, για να καλλιεργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό στο λαό. Και στο μεταξύ, οι έχοντες την εξουσία κάνουν τη δουλιά τους».

Απαγορεύεται η εξόρμηση στον ΟΤΕ;

Τη Διοίκηση του ΟΤΕ καταγγέλλει η ΚΟΒ ΟΤΕ του ΚΚΕ για την απαγόρευση σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να μοιράσουν φυλλάδια του Κόμματος και της ΚΝΕ για το 29ο Φεστιβάλ στους εργαζόμενους στο κτίριο ΝΥΜΑ.

Η ΚΟΒ ΟΤΕ επισημαίνει ότι «ο υπεύθυνος κ. Μαγκλάρας, σε συνεννόηση με τη Διοίκηση, αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στο κλιμάκιο των κομμουνιστών στο κτίριο» και προσθέτει ότι παρόμοια στάση δεν έχει σημειωθεί στο παρελθόν, ενώ πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί εξόρμηση της ΚΝΕ στους χώρους εργασίας του ΝΥΜΑ.

«Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση θεωρεί πως ο περιορισμός της παρουσίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι αναγκαίος για να μην ακούγεται η μοναδική εκείνη φωνή που αποκαλύπτει την πραγματικότητα της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της», τονίζει η ΚΟΒ ΟΤΕ και υπογραμμίζει ότι με τέτοιες μεθόδους δε θα εμποδίσουν τη δράση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ