ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ακριβά τη «σύγκλιση»

Το μαύρο - άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της για τις κοινωνικές δαπάνες. Για να στηρίξει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανήγγειλε χτες με δελτίο Τύπου τη «σύγκλιση Ελλάδος - ΕΕ στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας». Η ΕΣΥΕ αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για δαπάνες που έγιναν από το κράτος. Η κομπίνα βρίσκεται στην απόκρυψη του γεγονότος ότι πρόκειται για δαπάνες που έγιναν κατά κύριο λόγο από χρήματα που κατέβαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μάλιστα σε μια περίοδο που το κράτος μειώνει διαρκώς τη συμμετοχή του σ' αυτές τις δαπάνες.

Εκτός αυτού, η ΕΣΥΕ διαπιστώνει σύγκλιση των στοιχείων για το 2002 αφ' ενός με προσωρινά στοιχεία, αφ' ετέρου συγκρίνοντας με τις επιδόσεις στον τομέα αυτό των άλλων ευρωπαϊκών κρατών για το 2000, γιατί για τα δύο επόμενα χρόνια τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν δημοσιευμένα. Ετσι ενώ η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μας εμφανίζει κάποια ποσοστά για το 2001 (οριστικά) και το 2002 (προσωρινά) η Γιουροστάτ έχει δώσει στοιχεία για δαπάνες κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με το σύστημα ESSPROS, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μόνο μέχρι το 2000.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας σαν ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το 2000 για τη χώρα μας στο 26,1% και το αντίστοιχο της ΕΕ το 27,3%. Το 2002 το ποσοστό για τη χώρα μας (βάση των προσωρινών στοιχείων της ΕΣΥΕ) ανήλθε στο 27,7 και η ΕΣΥΕ πιθανολογεί ότι ο μέσος όρος της ΕΕ θα είναι στα ίδια επίπεδα. Συμπέρασμα, για την ΕΣΥΕ - και πριν απ' αυτή για τον πρωθυπουργό: Η σύγκλιση έγινε πραγματικότητα!

Ομως αυτή η «επίσπευση» στη δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά, αν αναλογιστεί κανένας ότι συνήθως η χώρα μας με πολλή καθυστέρηση δίνει στατιστικά στοιχεία, για άλλους σημαντικούς τομείς όπως π.χ. η απασχόληση!

Αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα στη συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι άλλο. Πρώτον: Εχει σημασία να δούμε τι περιλαμβάνονται στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας και δεύτερο και πιο σημαντικό: ποιος πληρώνει γι' αυτές τις δαπάνες.

Στις δαπάνες λοιπόν αυτές, σύμφωνα με τους ορισμούς και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ολοκληρωμένων Στατιστικών Κοινωνικής Προστασίας (ESSPROS), περιλαμβάνονται:

- Το σύνολο των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για υγεία και συνταξιοδοτική προστασία, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

- Το σύνολο της δραστηριότητας του ΟΑΕΔ και του ΟΕΚ.

- Οι δαπάνες για την υγεία (ΕΣΥ και άλλα μη κερδοσκοπικά νοσοκομεία, στρατιωτικά), δράσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αλλά και ορφανοτροφεία και γηροκομεία).

- Οι επαγγελματικές συντάξεις που δίνονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, υποχρεωτικές παροχές εργοδοτών προς υπαλλήλους.

- Ακόμα και η κοινωνική δράση της Εκκλησίας, του Ερυθρού Σταυρού και μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.λ.π.

Συνολικά, η ΕΣΥΕ περιλαμβάνει στο σύστημα και προσθέτει τις δαπάνες 11 συστημάτων, αλλά και πέραν αυτών ορισμένες «ad hoc πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής». Ως τέτοιες αναφέρονται οι έκτακτες δαπάνες για φυσικές καταστροφές, ακόμα και τα μέτρα εξυγίανσης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας κ.λ.π.

Επί της ουσίας λοιπόν αυτό που η κυβέρνηση, η ΕΕ και η ΕΣΥΕ λογαριάζουν ως δαπάνες «κοινωνικής προστασίας» στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Δεν πρόκειται για άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους του κράτους. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρεωθεί στη «φιλεργατική πολιτική» καμιάς κυβέρνησης.

Το αντίθετο, μάλιστα. Μια αύξηση των δαπανών «κοινωνικής προστασίας» μπορεί να σημαίνει επιβάρυνση και όχι ενίσχυση των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Ακριβώς δηλαδή ό,τι συνέβη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία της Γιουροστάτ απ' αυτή την άποψη είναι αποκαλυπτικά, όσο και αν η ΕΣΥΕ δεν μπαίνει στον κόπο να τα σχολιάσει.

Σύμφωνα με αυτά, στη χώρα μας οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας από το 21,9% του ΑΕΠ το 1991, «αυξήθηκε» στο 26,1% το 2000. Ομως όσον αφορά το ποιος συνέβαλε σε αυτή την αύξηση, εδώ η στατιστική «σπάει κόκαλα». Ετσι:

- Τα χρήματα που κατέβαλε το κράτος στο σύστημα μειώθηκαν από τις 32,8 στις 29,1 μονάδες.

- Οι εργοδοτικές εισροές έμειναν σταθερές από 38,1 στις 38,2 μονάδες,

- ενώ των εργαζομένων οι εισροές στο σύστημα αυξήθηκαν από τις 20,3 στις 22,6 μονάδες.

Αντίστοιχα αυξήθηκαν από τις 8,8 στο 10,1 και οι εισροές από άλλες πηγές. Συμπέρασμα: Η «σύγκλιση» στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας επήλθε αποκλειστικά σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ το γεγονός ότι «πιάσαμε» το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ εξηγείται και από το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές στο σύνολο της ΕΕ σημείωσαν δραματική πτώση. Είναι και αυτός ένας άλλος δρόμος προς την περίφημη «σύγκλιση».

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εννιά μήνες απλήρωτοι!
  • Αγανάκτηση για τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση
  • Το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Eurokinissi

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Μάντεμ Λάκο στο Στρατώνι Χαλκιδικής καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και εννιά μήνες μετά το σταμάτημα της λειτουργίας τους, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Οι μεταλλωρύχοι, σημειώνει ειδικότερα στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, είναι εδώ και εννιά μήνες χωρίς δουλιά και μεροκάματο ύστερα από την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια KINROSS και η οποία εκδικάστηκε τον Ιούνη του 2003 χωρίς όμως μέχρι σήμερα να βγει απόφαση.

Οι εργαζόμενοι, τονίζει ο βουλευτής, αισθάνονται τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, με τις συνεχείς αναβολές για τη δημιουργία δήθεν «νέου επιχειρησιακού σχήματος», καθώς και την απόρριψη των δίκαιων ασφαλιστικών και οικονομικών αιτημάτων τους.

Τέλος, τονίζει ότι την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση, που ξεπούλησε τα μεταλλεία και τον ορυκτό πλούτο σε πολυεθνικές εταιρίες, που έχουν ως κύριο σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και επειδή πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός και η ομηρία (ψηφοθηρία) των εργαζομένων, του λαού και να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της περιοχής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τελικά: Αν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν άμεσα τα μεταλλεία κάτω από δημόσιο έλεγχο μετά την αρνητική εξέλιξη των «σχεδίων της με την ιδιωτική πρωτοβουλία». Αν θα δεχτεί τα αιτήματα των εργαζομένων για συνταξιοδότηση και επαγγελματική, οικονομική αποκατάσταση, αιτήματα που έχουν υποβληθεί πολλές φορές στην κυβέρνηση.

ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Εξωση «απ' το παράθυρο»

Λίγες μέρες μετά τη δέσμευση του ΥΕΝ ότι η Εστία θα λειτουργεί κανονικά

Με «πισώπλατα χτυπήματα» και υπόγειες μεθοδεύσεις επιχειρείται τώρα, όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο του ξενώνα της Εστίας Ναυτικών. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκαναν χτες οι ένοικοι ναυτεργάτες του ξενώνα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οι υπηρεσίες της Εστίας αρνούνται να δώσουν δωμάτια σε νέους ενοίκους, ενώ ασκούνται πιέσεις για να φύγουν και όσοι διαμένουν σήμερα! Σαν ενδεικτικό παράδειγμα ειπώθηκε ότι ναυτεργάτες από τη Χίο, που είχαν προγραμματίσει τη διαμονή τους στην Εστία για την παρακολούθηση των ειδικών μαθημάτων στο ΚΕΣΕΝ, τελικά δεν ήρθαν, επειδή ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες ότι ο ξενώνας κλείνει.

Οι μεθοδεύσεις αυτές έρχονται τρεις μέρες μετά τη δέσμευση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη, μπροστά σε αντιπροσωπεία των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των ναυτεργατών που διαμένουν στον ξενώνα, ότι η λειτουργία του κτιρίου θα συνεχιστεί κανονικά και οι επισκευές θα γίνουν τμηματικά κατά όροφο. Πάντως, όπως έγινε καθαρό στη διάρκεια της σύσκεψης, οι ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν «το σπίτι τους», όπως χαρακτήρισαν την Εστία.

Αποφασιστικά, συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσα, από σήμερα να ξεκινήσουν νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που θα αφορά όχι μόνον τη λειτουργία του ξενώνα, αλλά και την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, τη διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, συνολικά να αγωνιστούν ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική. Συγκεκριμένα, στις 9.30 το πρωί, θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, όπου και θα καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, ενώ θα απαιτήσουν από τον υπουργό τη γραπτή του δέσμευση για τη διατήρηση και επισκευή του ξενώνα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύριο, στάσεις εργασίας των γιατρών

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί του Λεκανοπεδίου, σύμφωνα με απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά η ελληνική οικογένεια να απευθύνεται έξω από αυτό, δαπανώντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του οικογενειακού της προϋπολογισμού.

Ετσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, νέο αξιοπρεπές μισθολόγιο, προσλήψεις, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ, αναγνώριση των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας.

Η ΕΙΝΑΠ έχει ορίσει κεντρική γενική συνέλευση του κλάδου για τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη, στις 12 π.μ., στον «Ευαγγελισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ