ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Το «πάγωμα» ήρθε μετά τις ανατιμήσεις!

Απίστευτου μεγέθους αθλιότητες από την κυβέρνηση. Λίγες μέρες πριν την ψευτοκαμπάνια της συγκράτησης των τιμών, την περασμένη βδομάδα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες είχαν επιβάλει νέες ανατιμήσεις

Απάτη πρώτου μεγέθους αποδεικνύεται τελικά η πολυδιαφημισμένη συμβολή κυβέρνησης-μεγαλοεπιχειρηματιών στη συγκράτηση των τιμών με το τετράμηνο δήθεν «πάγωμα» των ανατιμήσεων στα είδη των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων. Οπως αποκαλύφθηκε χτες με τον πλέον επίσημο τρόπο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των σχετικών ...πρωτοβουλιών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες άλλαξαν, προς τα πάνω, τις τιμές σε εκατοντάδες είδη. Ετσι, αποκαλύπτεται η επαίσχυντη συμπαιγνία με στόχο την ωμή εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων στην οποία επιδίδονται, η μεν και οι δε, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Η κυβέρνηση για προεκλογικές σκοπιμότητες διατυμπανίζει διά του υφυπουργού Κουλούρη ότι δίνει ...νικηφόρες μάχες κατά της ακρίβειας. Οι επιχειρηματίες, αξιοποιώντας την κυβερνητική προεκλογική σπουδή, διαφημίζουν «πάγωμα» τιμών, στοχεύοντας μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Αφενός να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην πίτα της αγοράς, αφετέρου να δεσμεύσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει πιο γρήγορα τις αξιώσεις τους, ως αντάλλαγμα της προεκλογικής στήριξης που της παρέχουν. Και όλα αυτά έχοντας εξασφαλισμένα τα κέρδη τους τόσο από τις ανατιμήσεις που έχουν επιβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και από εκείνες που θα ακολουθήσουν μετά το «πάγωμα».

Βεβαίως, οι ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ φροντίζουν να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους. Ετσι, από την πρώτη στιγμή για το λεγόμενο πάγωμα θέτουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των τιμών από τους προμηθευτές τους. Επιπρόσθετα, δηλώνουν πως σε περίπτωση που υπάρξουν ανατιμήσεις στις τιμές που οι ίδιοι αγοράζουν, τότε ...μοιραία η σχετική επιβάρυνση θα πάει και στις λιανικές τιμές. Ας σημειωθεί ότι οι βιομήχανοι από τη μεριά τους όχι μόνο δε δεσμεύονται ότι δε θα κάνουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά πετάνε το μπαλάκι για συγκράτηση των αυξήσεων στα σούπερ μάρκετ, «καρφώνοντάς» τα για περιθώρια κέρδους που φτάνουν μέχρι 30%.

Η απάτη

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου από το Γενάρη μέχρι και χτες, που υποτίθεται ότι ξεκίνησε το «πάγωμα» τιμών, έχουν επιβληθεί αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων της αγοράς. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας που επισκέπτεται την αγορά για ψώνια. Πέρα όμως από όλες αυτές τις ανατιμήσεις, που έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση αφόρητης ακρίβειας στην αγορά, χτες το μεσημέρι το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες με τις ανατιμήσεις που έγιναν από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέσα στον ενάμιση μήνα επιβλήθηκαν ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη, τα ποσοστά τους φτάνουν και το 11,27% και αφορούν σε όλη την γκάμα των ειδών που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αναφέρεται συγκεκριμένα η εξέλιξη των τιμών σε μπίρες, αλκοολούχα, μεταλλικά νερά, καφέδες, φρυγανιές, ζυμαρικά, τοματοπολτό, ρύζι, κονσέρβες, μαργαρίνη, προϊόντα προσωπικής περιποίησης και υγιεινής, σοκολάτες, ελαιόλαδα και άλλα έλαια, άλευρα, μπισκότα, γαλακτοκομικά, κατεψυγμένα τρόφιμα, προϊόντα καθαρισμού, χαρτικά, μαρμελάδες. Οι πίνακες δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το μεσημέρι με «έκτακτο δελτίο Τύπου» και είναι προφανές ότι οι σχετικές αναλυτικές τιμές και οι ανατιμήσεις δημοσιοποιήθηκαν - και προς το ΙΝΚΑ - μέσα από τα κυκλώματα του ανταγωνισμού και της αντιπαλότητας των πολυκαταστημάτων. Ενδεχόμενα, από ανταγωνιστές κάποιων αλυσίδων που κρίνουν πως πλήττονται από τις «πρωτοβουλίες» συναδέλφων τους...

Απέναντι στη λαίλαπα των ανατιμήσεων η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της συγκάλυψής τους, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός δε διστάζει ακόμα και να προχωρήσει στη διαφήμιση κάποιων επιχειρήσεων. Χτες ο Κ. Κουλούρης ονομάτισε δύο συγκεκριμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες «δεσμεύτηκαν», λέει, να μην κάνουν ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα. Από αυτές τουλάχιστον η μία ανατίμησε τα προϊόντα της μέχρι και 4,6% μέσα στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτέμβρη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε είκοσι πέντε κυλικεία ιδιωτικών κλινικών. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι τα είκοσι από αυτά προέβαιναν σε αγορανομικές, υγειονομικές και φορολογικές παραβάσεις. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες παραπέμπονται προς επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες νομαρχίες, ενώ για τα φορολογικά παραπέμπονται στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, στο εξής εντάσσονται στο καθεστώς του ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, τα μήλα και τα αχλάδια. Τέλος, αυξάνεται κατά 100 η λίστα με τις δεκαπέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένες να γνωστοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τριάντα μέρες νωρίτερα από την ισχύ τους τις αλλαγές τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Τώρα «τάζουν» και μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ!

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ για τρακτέρ, κράνη και πρώτη κατοικία, υπόσχεται η κυβέρνηση, ενώ η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τα ελλείμματα

Και μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ρίχνει στο προεκλογικό παιγνίδι της παροχολογίας η κυβέρνηση, επιχειρώντας έτσι να ελιχθεί στο θέμα της αντιδραστικής θέσης που διατύπωσε στη «Χάρτα Σύγκλισης» για πλήρη κατάργηση όλων των φορολογικών εκπτώσεων και των μειώσεων φόρου, εκτός των παιδιών. Δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητάει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού, υποσχόμενη με τη «Χάρτα» να καταργήσει την έκπτωση από το φορολογούμενο εισόδημα, των ιατρικών δαπανών, των τόκων των στεγαστικών δανείων, των εκπτώσεων για ενοίκια κατοικιών, των δαπανών για φροντιστηριακά μαθήματα κλπ...

Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή ενημέρωση, του υπουργού Οικονομίας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ στην Ιταλία. Δημαγωγώντας ο Ν. Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι, στα πλαίσια των συζητήσεων που έγιναν για τη δυνατότητα των κρατών - μελών να μειώσουν ορισμένους συντελεστές ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά επισήμανε το ενδιαφέρον της για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα κράνη των μοτοσικλετιστών και την αγορά των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και για το πώς θα διαμορφωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις νέες κατοικίες που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα... Για τις νέες κατοικίες... κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων με το ΦΠΑ. Και ενώ άφησε να αιωρείται η προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε κράνη, γεωργικά μηχανήματα αλλά και νέες (πρώτες) κατοικίες, με γενικές αναφορές προσπάθησε να ξεπεράσει το σκόπελο της κυβερνητικής πρότασης για κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου. Κάτι που, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση τα λαϊκά στρώματα.

Χωρίς να αμφισβητήσει τις κυβερνητικές θέσεις ούτε κατά ένα «νι», υποστήριξε ότι οι φορολογικές απαλλαγές δεν είναι ταμπού (σ.σ. προφανώς όταν πρόκειται για φοροαπαλλαγές που αφορούν πλατιά λαϊκά στρώματα) και υπόκεινται σε συνεχή αναθεώρηση και αξιολόγηση για το τι απέδωσαν κλπ... Απέφυγε να φωτίσει το παρασκηνιακό καθεστώς των συναλλαγών που γίνεται για την εκποίηση νέων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι για το μεν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα υπάρξει κάποια μορφή ιδιωτικοποίησης, ενώ για την Εθνική και την Εμπορική απλώς ανέφερε ότι δε βιάζεται και ότι δε θα δώσει όσο - όσο...

Οι αναθεωρήσεις της Eurostat

Με μικρές αναθεωρήσεις, προς τα πάνω, εμφανίζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιουροστάτ». Συγκεκριμένα:

  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2002 διαμορφώθηκε στο 1,2% του ΑΕΠ (έναντι 1,1% που εμφάνιζαν τα επίσημα στοιχεία)
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,9% του ΑΕΠ (έναντι 5,9%)
  • Το δημόσιο χρέος στο 104,7% του ΑΕΠ (έναντι 105,3%)
  • Οι δημόσιες δαπάνες ανήλθαν στο 48,5% του ΑΕΠ έναντι 48,3% στην ευρωζώνη και τα δημόσια έσοδα στο 45,4% του ΑΕΠ έναντι 46,1% στην ευρωζώνη.
Οπου ακούς πολλά κεράσια...

Περιοδεία του Β. Μπούτα σε χωριά της Πέλλας

Να μην ξεγελαστούν από τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση. Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από την ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ και να διεκδικήσουν μέτρα, που θα ικανοποιούν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες τους, κάλεσε τους εργάτες και τους αγρότες, ο Βαγγέλης Μπούτας, στέλεχος του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στα χωριά Καλύβια, Γαλατάδες, Τριφύλλι και Δροσερό της Πέλλας.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η κυβέρνηση, διά του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, ανακοίνωσε μέτρα και τιμές, που, όμως, δεν αφορούν στο σύνολο της κατεστραμμένης παραγωγής. Οι αγρότες, από μέρα σε μέρα, περιμένουν τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, προκειμένου στη συνέχεια να δουν «πόσα απίδια έχει ο σάκος», δηλαδή για τι ποσοστό ζημιάς θα αποζημιωθούν, και, τελικά, τι λεφτά θα πάρουν στο χέρι.

Ο Β. Μπούτας, μιλώντας σε συγκεντρώσεις αγροτών που έγιναν στα χωριά της Πέλλας, τους κάλεσε να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από την ΠΑΣΥ και να διεκδικήσουν πλήρη κάλυψη των ζημιών στο 100% και για το αγροτικό κεφάλαιο και για την παραγωγή. Να διεκδικήσουν τη λειτουργία του ΕΛΓΑ ως δημόσιου οργανισμού, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα καλύπτει τους αγρότες (καλλιέργειες, κεφάλαιο, κλπ.) από όλους τους φυσικούς κινδύνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ