ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Συνάντηση Αλ. Χουαντορένα με Γ. Λιάνη και Ελληνες Ολυμπιονίκες

Ο Αλ. Χουαντορένα, δίπλα στον Ελληνα υφυπουργό Αθλητισμού, κατά τη συνάντησή του χτες με Eλληνες Ολυμπιονίκες
Ο Αλ. Χουαντορένα, δίπλα στον Ελληνα υφυπουργό Αθλητισμού, κατά τη συνάντησή του χτες με Eλληνες Ολυμπιονίκες
Μια μεγάλη μορφή του παγκόσμιου αθλητισμού και σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού της χώρας του ο Κουβανός Αλμπέρτο Χουαντορένα βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στη χώρα μας, προσκεκλημένος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα πλαίσια του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που αρχίζει αύριο στα Ιλίσσια. Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα άρχισε χτες το πρόγραμμά του στη χώρα μας έχοντας συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιώργο Λιάνη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα, Χόρχε Κεσάδα, και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από το Γεράσιμο Αραβανή, μέλος της ΚΕ, και τη Λούλα Καρατζά. Επίσης το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος, οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Στέλιος Μηγιάκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Λάμπρος Παπακώστας, η Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2003, Μιρέλα Μανιάνι και η Δέσποινα Μάρκου, από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας.

Ο Γ. Λιάνης αποκάλεσε τον Αλ. Χουαντορένα «θρύλο του Αθλητισμού» και τόνισε τη σημασία της παρουσίας του στη χώρα μας, λίγο μετά την υπογραφή της διακρατικής αθλητικής συμφωνίας με την Κούβα (υπογράφηκε από τον υπουργό Αθλητισμού της Κούβας, Ροντρίγκεζ, και τον Γ. Λιάνη στη Φλώρινα).

Αναφερόμενος στη διακρατική συμφωνία, είπε ότι θα στηριχτεί και ανέφερε ότι θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας, που θα γίνει στην Αβάνα και πρόσθεσε: «Αν μου έλεγαν να διαλέξω έναν αθλητή από το παρελθόν, που θα ήθελα να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα διάλεγα τον Αλμπέρτο Χουαντορένα. Είχα την τύχη να τον δω να τρέχει. Είναι το αδρό, σοβαρό και αιώνιο πρόσωπο του αθλητή, όπως μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων, όπως το ήθελαν οι αρχαίοι Ελληνες στους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους συνδεδεμένους με ιδανικά. Τέτοιος αθλητής υπήρξε ο Χουαντορένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάνης. Παράλληλα διευκρίνισε ότι τόσο ο Αλμπέρτο Χουαντορένα, όσο και η Ανα Φιντέλια Κιρό (που αναμενόταν να φθάσει χτες αργά το βράδυ στη χώρα μας) θα είναι προσκεκλημένοι του υφυπουργείου Αθλητισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, γιατί όπως είπε, αγαπούν την Ελλάδα, αλλά και επιπλέον τέτοια πρόσωπα τιμούν και ομορφαίνουν τους Αγώνες.

Από την πλευρά του ο Αλμπέρτο Χουαντορένα ευχαρίστησε τον Ελληνα υφυπουργό Αθλητισμού για την τιμή που του έκανε, και το ΚΚΕ για την πρόσκλησή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι, τόσο γι' αυτόν, όσο και για την Ανα Φιντέλια Κιρό, είναι τιμή και πολύ μεγάλη ευχαρίστηση που βρίσκονται για μια ακόμα φορά στη χώρα μας... «Είναι μια χώρα που την αγαπάμε ιδιαίτερα και τη θαυμάζουμε -είπε χαρακτηριστικά- για την ιστορία και παράδοση που έχει στον Αθλητισμό, για τα όσα έχει προσφέρει σ' αυτόν, αλλά και για τα επιτεύγματά της στο χώρο του». Εξέφρασε την ευχαρίστηση, που είχε την ευκαιρία να δει παλιούς φίλους, Ελληνες αθλητές, για τη δόξα που έχουν δώσει στην Ελλάδα και γενικότερα στον Παγκόσμιο Αθλητισμό. «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα είναι σαν να βρίσκομαι στην ίδια μου τη χώρα. Σας εύχομαι πραγματικά καλή επιτυχία σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, που είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Γνωρίζω ότι είστε ένας αγωνιστής λαός και μπορείτε να τα καταφέρετε. Είμαι σίγουρος ότι δε θα έχετε μόνο πολλές επιτυχίες, αλλά θα διοργανώσετε και εκπληκτικούς Αγώνες».

Ο Γ. Λιάνης έδωσε στον Αλμπέρτο Χουαντορένα το δίσκο της Εκεχειρίας, ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια Μιρέλα Μανιάνι, του πρόσφερε βιβλίο με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πλούσια καριέρα

Από τη νίκη του Χουαντορένα στα 800 μ., στο Μόντρεαλ, όπου κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Sportidea

Από τη νίκη του Χουαντορένα στα 800 μ., στο Μόντρεαλ, όπου κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο
Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα σήμερα είναι υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας από το 1984, συμμετέχει στο ΔΣ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της IAAF, καθώς και μέλος της Επιτροπής Grand Prix. Η αθλητική του σταδιοδρομία είναι γεμάτη περγαμηνές και άρχισε το 1973 ως δρομέας των μεσαίων αποστάσεων (400 μ., 800 μ.). Το 1976 ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, όταν κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, στα 800 και 400 μ., κάτι που δεν έχει επαναληφθεί μέχρι σήμερα στην ιστορία του Αθλητισμού. Επίσης, έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου στο Ντίσελντορφ (1978), στις Πανεπιστημιάδες της Μόσχας (1973) και της Σόφιας (1977), καθώς και στους Παναμερικανικούς Αγώνες (1973, 1982).

ΣΚΑΚΙ

Σκάκι και πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες. Δε θα μπορούσε λοιπόν, να λείψει το άθλημα του σκακιού και φέτος από το 29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ και «ΟΔΗΓΗΤΗ». Ραντεβού λοιπόν, αύριο και μέχρι και την Κυριακή στα Ιλίσια και συγκεκριμένα στο Χώρο Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου για φιλικές αναμετρήσεις, συζητήσεις και ό,τι άλλο απασχολεί τους απανταχού σκακιστές. Αύριο και μεθαύριο θα διεξαχθούν φιλικές παρτίδες, ενώ το Σάββατο στις 20.00μμ ο διεθνής μετρ Ηλίας Κουρκουνάκης θα δώσει αγώνα «σιμουλτανέ». Τέλος, την Κυριακή στις 21.30μμ θα διεξαχθεί πρωτάθλημα «μπλιτς».

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
«Αλλα είπα... »

Για διαστρέβλωση των λεγομένων του αμέσως μετά τον αγώνα με τη Σερβία /Μαυροβούνιο, έκανε λόγο ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο ομοσπονδιακός προπονητής ξεκαθάρισε ότι η λέξη «κοράκια» που χρησιμοποίησε δεν αναφερόταν στους δημοσιογράφους, κάτι άλλωστε που ξεκαθάρισε αμέσως μόλις ρωτήθηκε σχετικά. «Στη συνέντευξη Τύπου υπήρχαν 3-4 δημοσιογράφοι, οι οποίοι μετέφεραν διαφορετικά τα λεγόμενά μου, κάτι που διαπίστωσα σήμερα στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Σουηδία, όπου μου εκφράστηκαν παράπονα. Τα λόγια μου διαστρεβλώθηκαν. Ολα αυτά που γράφτηκαν ήταν ψέματα. Η ομάδα ήταν πάντα ομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή και παραμένει μέχρι τώρα. Κάναμε το καθήκον μας. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό το ένα βήμα παραπάνω. Αισθανόμαστε πικρία, την οποία θα αισθανόμασταν, όποτε και αν ερχόταν η ήττα. Πικρία δεν έχεις μόνον όταν κάνεις το απόλυτο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ιωαννίδης.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο αγώνας του Αιγάλεω με τον ΠΑΟΚ ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται την Τετάρτη δύο αναμετρήσεις. Το «Σίτι» υποδέχεται τον Κυπελλούχο ΠΑΟΚ με κρυφή ελπίδα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη, ενώ στο γήπεδο του Αχαρναϊκού, η ομώνυμη ομάδα φιλοξενεί τον Αγροτικό Αστέρα. Οι συγκεκριμένοι αγώνες είναι οι πρώτοι για τη δεύτερη φάση του θεσμού.

Το σημερινό πρόγραμμα: 16.45 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ): Αιγάλεω - ΠΑΟΚ, 17.00: Αχαρναϊκός - Αγροτικός Αστέρας

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Μάκης Ευθυμιάδης του Συνδέσμου Δράμας κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής, μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Ο Δραμινός ρέφερι θα έχει βοηθούς τους Τάπραντζη (Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας) και Μαυρόπουλο (Συνδέσμου Θεσσαλονίκης). Κατά τα άλλα, ο Μαζαράκης θα είναι στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Πανηλειακό, ο Γερμανάκος στον αγώνα Ακράτητος - Αιγάλεω, ο Ζωγράφος στο Ιωνικός - Ηρακλής, ο Καρατζάς στο ΠΑΟΚ - Προοδευτική, ο Καμινάρης στο Καλλιθέα - Πανιώνιος, ο Τεροβίτσας στο Αρης - Ξάνθη και ο Κεμπαρίδης στο ΟΦΗ - Χαλκηδόνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ