ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέος διπλωματικός γύρος

Κατοχικό όχημα φλέγεται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικό όχημα φλέγεται μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης για τη συμμετοχή και άλλων χωρών στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ φέρεται να εξετάζει η αμερικανική ηγεσία, ενώ ο Πρόεδρος Μπους διατεινόταν ότι η πολιτική του «αποδίδει στο Ιράκ αλλά ο κόσμος δεν μπορεί ακόμη να την αντιληφθεί στο σύνολό της». Οι αμερικανικοί αυτοί ελιγμοί έρχονται μερικά, μόλις, 24ωρα πριν από τη συνάντηση Γερμανίας-Βρετανίας-Γαλλίας στο Βερολίνο για το θέμα, που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει δυσφορία στην προεδρεύουσα της ΕΕ, Ιταλία, η οποία δεν κλήθηκε.

Με τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και τον ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, συναντήθηκε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια, όπως υποστήριζαν ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, να εκμαιεύσει κάποιου είδους συναίνεση από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αμερικανική πρόταση απόφασης για το Ιράκ. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η Ουάσιγκτον απεργάζεται έναν τρόπο να αναδείξει σε ακόμη «ζωτικότερο» το ρόλο του ΟΗΕ έτσι ώστε να προσεγγίσει τις θέσεις Γαλλίας-Ρωσίας-Κίνας και Γερμανίας, αλλά απέκλειαν το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στον ΟΗΕ «ο ηγετικός ρόλος», όπως οι χώρες αυτές επιδιώκουν.

Την ίδια στιγμή, Βερολίνο-Παρίσι και Λονδίνο προετοιμάζονταν για τη σύνοδο του Σαββάτου. Στη συνάντηση, τελικά, δε θα παραβρεθεί ο Ισπανός πρωθυπουργός, που προσκλήθηκε, αλλά θα ενημερωθεί, την Κυριακή, για τα τεκταινόμενα από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι προσκλήθηκε η Ισπανία αλλά όχι η Ιταλία, που προεδρεύει της ΕΕ, έχει γίνει μείζον θέμα συζήτησης στη Ρώμη και έχει προκαλέσει τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και τη δυσφορία του ιδίου.

Μήνυμα, επιθέσεις και «ξένοι μαχητές»

Το δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδιδε άλλο ένα ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και στο οποίο ο πρώην ηγέτης του Ιράκ φέρεται να καλεί τον ιρακινό λαό να εντείνει «με όλα τα μέσα τον ιερό πόλεμο κατά των κατακτητών που έχουν, ήδη, πολλές απώλειες και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ». Η φωνή προειδοποιεί τον ΟΗΕ ότι «οι Ιρακινοί δε θα δεχτούν καμία απόφαση υπό καθεστώς κατοχής» και υποστηρίζει ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε στα μέσα Σεπτέμβρη.

Στο ίδιο το Ιράκ, 3 διαφορετικές επιθέσεις με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες σημειώθηκαν, βορείως της Βαγδάτης, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρχαν αρκετοί τραυματίες. Ο διοικητής των στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, επαναλάμβανε ότι έχουν «γίνει βήματα» αλλά παραδεχόταν ότι «έχουν γίνει και πολλά λάθη», εκτιμώντας ότι η προετοιμασία για την κατοχή ήταν ελλιπής και ακόμη και σήμερα τα κατοχικά στρατεύματα δεν έχουν «καλή επικοινωνία με τον πληθυσμό». Ο Σάντσες παραδέχτηκε, επίσης, ότι εκτός από τις αντάρτικες επιθέσεις, τα στρατεύματά του βρίσκονται αντιμέτωπα και με τις πράξεις αντεκδίκησης των απλών πολιτών.

Από την πλευρά της, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επέμενε στην επωδό της «διείσδυσης» ξένων μαχητών, εκτιμώντας ότι μπορεί να είναι και 2.000 και ότι είναι σκληρότεροι από τους Ιρακινούς. Επανέλαβε, επίσης, ότι «υπάρχουν ακόμη προβλήματα με τη Συρία και με τον ελλιπή έλεγχο των συνόρων».

...και όψιμες αλήθειες

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα αμερικανικά ΜΜΕ φιμώθηκαν», υποστήριξε η γνωστή δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, τονίζοντας ότι και στους ανταποκριτές επικρατούσε ένα κλίμα φόβου και αυτολογοκρισίας που έθετε στο δημοσιογράφο το δίλημμα αν πραγματικά πρέπει να θέσει ορισμένες ερωτήσεις. «Ο πολιτικός κόσμος, η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες πληροφορίας και οι δημοσιογράφοι δε θέσαμε αρκετές ερωτήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής, που, όπως φαίνεται τώρα, πρόκειται για ένα θέμα παραπληροφόρησης στο υψηλότερο επίπεδο».

Στο ιρακινό απαγορευμένο οπλοστάσιο αναφέρθηκε και ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, δηλώνοντας ότι, «όπως φαίνεται, οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν λάθος, το Ιράκ προφανώς είχε καταστρέψει όλα αυτά τα όπλα το 1991. Στην αρχή μάς μιλούσαν για όπλα, μετά για οπλικά προγράμματα, στο τέλος, μάλλον, μόνον έγγραφα θα βρεθούν στο Ιράκ».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο στρατηγός ε.α. Γουέσλεϊ Κλαρκ (γνωστός απ' τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) επανήλθε στη δημοσιότητα, αναγγέλλοντας χτες επισήμως την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2004 με το «Δημοκρατικό Κόμμα»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε η επάνοδος του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου (επί των βομβαρδισμών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το '99) Τζέιμι Σι στο παλιό του πόστο. Ο γνωστός για τον κυνισμό του αξιωματούχος καταλαμβάνει την 1η Οκτώβρη την κενή θέση που δημιουργεί η αποχώρηση του Καναδού Ιβ Μπροντέ, που ήταν τα τελευταία δυόμισι χρόνια εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες....

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ισπανός δικαστής απήγγειλε επισήμως κατηγορίες εναντίον 35 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο δημοσιογράφος Ταϊσίρ Αλούνι του τηλεοπτικού σταθμού «Αλ-Τζαζίρα», για ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν στις 16 Νοέμβρη οι Σέρβοι ψηφοφόροι - μετά από δύο ακυρωθείσες εκλογικές αναμετρήσεις - προκειμένου να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Την «παραίτησή» του ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της Γουινέα-Μπισάου, Κούμπα Γιαλά, που είχε πριν τρεις μέρες ανατραπεί με πραξικόπημα απ' τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού. Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, κάλεσε το στρατό να επιστρέψει στα στρατόπεδα, ενώ ανακοίνωσε πως έπεται ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης, αποτελούμενη «μόνο από μη στρατιωτικούς».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τη μεσοπρόθεσμη μείωση των 3.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο πρότεινε χτες ο προεδρεύων του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, κατά την επίσκεψή του στο «φρούριο» βάσης των περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, «Camp Bondsteel».


ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
Αυξητική η τάση θνησιμότητας κακοποιημένων παιδιών...

ΓΕΝΕΥΗ.-- Θλιβερά στοιχεία για την κακοποίηση και τους θανάτους παιδιών κάτω των 15 ετών διεθνώς επισημαίνει έκθεση του ινστιτούτου «INOCENTI» της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, που σημειώνει πως μόνον το 2000 δολοφονήθηκαν περίπου 57.000 παιδιά σ' όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά που ζουν σε χώρες του λεγόμενου βιομηχανικού κόσμου και που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, εξαιτίας κακοποίησης ή παραμέλησης, ανέρχονται σε τουλάχιστον 3.500. Οι πέντε χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής θνησιμότητας, λόγω κακομεταχείρισης, είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Νέα Ζηλανδία, η Ουγγαρία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Μεξικό. Αντίθετα, πολύ μικρότερη είναι η ομάδα χωρών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) που παρουσιάζουν ελάχιστα περιστατικά παιδικής θνησιμότητας εξαιτίας κακομεταχείρισης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, εκτιμάται πως κατά μέσο όρο «κάθε βδομάδα δύο παιδιά πεθαίνουν από κακομεταχείριση και παραμέληση στη Γερμανία και την Αγγλία, τρία κάθε βδομάδα στη Γαλλία, τέσσερα κάθε βδομάδα στην Ιαπωνία και 27 κάθε βδομάδα στις ΗΠΑ»!

Τα υψηλότερα επίπεδα δολοφονιών παιδιών κάτω των πέντε ετών συναντώνται στην Αφρική. Παράγοντες που σχετίζονται πιο επίμονα με την παιδική κακοποίηση και την παραμέληση είναι η φτώχεια, το στρες, η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ από ενήλικους. Επιπλέον, αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, το 80% αυτών που κακοποιούν τα παιδιά δεν είναι ξένοι, ούτε κοντινά συγγενικά πρόσωπα, αλλά οι... φυσικοί τους γονείς!

«Τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν ετησίως από βία μέσα στο σπίτι, στο σχολείο ή την κοινότητά τους είναι η αδιάσειστη απόδειξη της αποτυχίας της κοινωνίας να τα προστατεύσει», αναφέρεται στην έκθεση, που υπογραμμίζει πως η «νομιμοποιημένη» χρήση βίας κατά των παιδιών είναι μία παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ακόμη και όταν αυτή διαδραματίζεται στο σπίτι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ