ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το «πράσινο φως» περιμένει ο Σαρόν

ΗΠΑ: Ο Αραφάτ είναι εμπόδιο, αλλά δεν τον θέλουμε νεκρό - προς το παρόν

Παρούσα και η Ιντιφάντα

Associated Press

Παρούσα και η Ιντιφάντα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ - ΤΖΕΝΙΝ.-- Ως αργά το βράδυ συνεχιζόταν χτες η Εκτακτη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, χωρίς να έχει γίνει σαφές καν το εάν θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο απόφασης που είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις αρχές της εβδομάδας μετά το βέτο των ΗΠΑ την Τρίτη (το 26ο στην ιστορία του ΟΗΕ, που... όλως τυχαίως σταματούν πάντοτε τα σχέδια απόφασης που κατηγορούσαν το Ισραήλ για την πολιτική του έναντι των Αράβων).

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη, Νάσερ αλ Κίντι, άνοιξε τις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης - όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο - κατακρίνοντας την απειλή του Ισραήλ «να εκδιωχθεί ο εκλεγμένος ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιάσερ Αραφάτ». Ούτως ή άλλως, ακόμη και αν λαμβανόταν απόφαση, θα είχε αξία περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Η αμερικανική διπλωματία όχι μόνο «προστάτευσε» το Ισραήλ από μια απόφαση του ΟΗΕ που θα απαγόρευε τη δολοφονία Αραφάτ -καλώντας πάντως να μην προχωρήσει το σχέδιο για την ώρα - αλλά συνταυτίστηκε και με την απόδοση της ευθύνης για το αδιέξοδο του «οδικού χάρτη» αποκλειστικά στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Χτες το πρωί, ο Ισραηλινός ΥπΕξ Σιλβάν Σαλόμ είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, στην οποία ο πρώτος τον «ευχαρίστησε» για το βέτο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη αυτήν την εβδομάδα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την ατζέντα της επίσκεψης Σαλόμ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Πάουελ, σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο και την εφημερίδα «Χα' αρέτζ», κάλεσε να «μην εφαρμοστούν», προς το παρόν, οι αποφάσεις περί «απομάκρυνσης»Αραφάτ και επέκτασης του «Τείχους Ασφαλείας». Θέματα που θα συζητηθούν στην επίσκεψη.

Απέλπιδες προσφορές εκεχειρίας

Η παλαιστινιακή πλευρά συνέχιζε χτες να καλεί για «εκεχειρία» με το Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ Σάαθ κάλεσε για μια «ολοκληρωμένη» συμφωνία ειρήνευσης με το Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC - πρόταση που προσέκρουσε στους απαράδεκτους όρους και τα χλευαστικά σχόλια από πλευράς της κυβέρνησης Σαρόν, που αναμένει το σχηματισμό της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό τον Αχμέντ Κορέι την ερχόμενη εβδομάδα και το πόσο «δεκτική» στις διαθέσεις της θα είναι.

Αν δεν αποδειχθεί αρκετά ενδοτική, θα επιδιώξει με μεγαλύτερη επιμονή να αποσπάσει την αμερικανική έγκριση για την «απομάκρυνση»/δολοφονίαΑραφάτ. Αν τη λάβει, θα προχωρήσει στη δολοφονία δίχως δισταγμό, θα επιβάλει πλήρη κατοχή σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και τα 3,5 εκατ. κατοίκων του και θα βασιστεί - όπως υπονοεί στο τελευταίο της τεύχος η εβδομαδιαία επιθεώρηση «The Economist» - στην αλληλοσφαγή εντός Φατάχ για τη διαδοχή.

Το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει διά χειλέων Τζορτζ Ουόκερ Μπους ότι θεωρεί τον Αραφάτ«υπαίτιο» για το αδιέξοδο (σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, όπου το θύμα παρουσιάζεται ως θύτης) και προειδοποιεί πως όρος για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους είναι μόνο «η πλήρης περιθωριοποίησή του», αλλά δεν επιτρέπει - προς το παρόν - τη δολοφονία του, θέτει τα σχέδια της Σιν Μπετ «εν αναμονή». Η φραστική συνταύτιση Μπους με τις απόψεις Σαρόν πάντως ικανοποιεί απόλυτα το Τελ Αβίβ: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη δήλωση αυτή, διότι επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζουμε για τον Αραφάτ», επιβεβαίωσε ο Αβι Πάζνερ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν.

Παλαιστίνιος υπουργός ανταπάντησε με προφανή πικρία ότι «η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, με το Ισραήλ να έχει στρατιωτικό έλεγχο πάνω μας και να αναμένει από εμάς να πατάξουμε την αντιπολίτευση». Πρόκειται για μια κατάσταση, πρόσθεσε ο ίδιος, που «ταιριάζει στο Σαρόν σαν γάντι».

Δελτίο συγκρούσεων και κατεδαφίσεων

Η κυβέρνηση Σαρόν«συγκρατείται» μεν, περιμένοντας την ημέρα που η κυβέρνηση Μπους θα της δώσει το «πράσινο φως» να «απομακρύνει»/δολοφονήσει τον Αραφάτ, αλλά οι επιχειρήσεις του στρατού της δε σταματούν. Στην Τζενίν, ένα 12χρονο παιδί τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά που το βρήκαν στην είσοδο του σπιτιού του, όπως κι ένας άνδρας μέσα στο σπίτι του, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τραυματίστηκαν επίσης τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες στις ανταλλαγές πυρών, τη δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων κατά «υπόπτων για τρομοκρατία». Στην ίδια περιοχή, Ισραηλινοί στρατιώτες κατεδάφισαν τα σπίτια δύο Παλαιστινίων μελών της Χαμάς. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ το ξεκαθάρισε: οι επιχειρήσεις σε βάρος των παλαιστινιακών οργανώσεων αντίστασης «θα συνεχιστούν».

ΕΕΔΥΕ
Ολοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης
  • Την Πέμπτη 25 του Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια
  • Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου Αττικής να πάρει μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, που διοργανώνει την Πέμπτη 25 του Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση - που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Σαρόν να απελάσει τον Γιάσερ Αραφάτ κατά την κρίση της, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια - θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Αμπντάλα Αμπντάλα, και ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Σε ανακοίνωση-κάλεσμά του το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Σχεδόν 3 χρόνια από τη Νέα Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού, οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά αθώων Παλαιστινίων και η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών οικισμών συνεχίζονται. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι ειρήνη με καθεστώς κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο ισραηλινός στρατός, τονίζεται αμέσως μετά στην ανακοίνωση, «δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ». Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζεται στο κείμενο, «τηρεί απόλυτη σιγή για τις τραγικές εξελίξεις, αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων».

Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, κάθε συνοικίας, μετά και μπροστά από αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, οφείλει μαζικά να συμμετάσχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό, τονίζουν οι διοργανωτές.

Καλούν στη συγκέντρωση

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές, στον αθηναϊκό λαό, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την Πέμπτη 25 του Σεπτέμβρη, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 25 του Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. μπροστά από το Λευκό Πύργο η ΕΔΥΕΘ, η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η Αντιπολεμική Επιτροπή και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. «Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ και στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με καθεστώς επιβολής, κατοχής και τυραννίας», τονίζει στο κάλεσμά της η ΕΔΥΕΘ.

Στην Κρήτη

Συλλαλητήρια αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό διοργανώνουν την Πέμπτη 25 του Σεπτέμβρη οι Επιτροπές Ειρήνης των Νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών καλούν το λαό και τη νεολαία της Κρήτης να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης που για μια ακόμη φορά δοκιμάζεται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Ηράκλειο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών, στο Ρέθυμνο, την ίδια ώρα, στην πλατεία Δημαρχείου και στα Χανιά στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Συγκέντρωση στο Αγρίνιο

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό έγινε την Πέμπτη το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και παραβρέθηκαν σ' αυτή εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, της Συντονιστικής Γραμματείας Αγρινίου του ΠΑΜΕ και της Κοινότητας Παλαιστινίων Αγρινίου, ενώ με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου εξέφρασε την αλληλεγγύη του. Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης μίλησε ο Κ. Σιδέρης, πρόεδρος της Επιτροπής και χαιρέτισε εκ μέρους της Κοινότητας των Παλαιστινίων ο Σαμίρ Σαντσούκ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής στην ομιλία του κατήγγειλε από τη μια την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και του Σαρόν κατά του παλαιστινιακού λαού και από την άλλη την ανοχή των ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, ρωσικής και ελληνικής κυβέρνησης στο αιματοκύλισμα του λαού της Παλαιστίνης.

  • Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για την απόφαση «απομάκρυνσης» του Παλαιστίνιου ηγέτη και καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» από Ισραήλ και ΗΠΑ, αλλά και την «υποκριτική στάση» των ΟΗΕ και ΕΕ.
ΟΓΕ
Καθιστική διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία

Τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη στις 18:00

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες σε καθιστική διαμαρτυρία τη Δευτέρα 22 Σεπτέμβρη στις 18:00 έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Οπως σημειώνει η ΟΓΕ:«Ο λαός της Παλαιστίνης, οι Παλαιστίνιες γυναίκες έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας, μπροστά στην απειλή εκδίωξης - ακόμα και εκτέλεσης - του εκλεγμένου ηγέτη τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ