ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Για το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ ανακοινώνει πως η φιλοτέχνηση του μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη έχει ήδη ξεκινήσει από τον γνωστό γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη και πως συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης του αναγκαίου ποσού. Γνωστοποιεί δε σε όσους θέλουν να βοηθήσουν πως μπορούν να το κάνουν στους λογ/σμούς:

- Αγροτικής Τράπεζας, Νο 322 01 013708 37

- Εθνικής Τράπεζας, Νο 309/945797-68

Τηλ. επικοινωνίας: 6945-292696 και 6977-507160.


Ελληνοτουρκική Συνάντηση Γυναικών

Ψήφισμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού

Καταδικάζουν την ωμή επέμβαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ οι γυναίκες, από την Τουρκία και την Ελλάδα, που συναντήθηκαν στις 12 Σεπτέμβρη στο Bodrum (Αλικαρνασσός). Στη Συνάντηση συμμετείχαν γυναίκες από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μούγλα, Μπόντρουμ, Κω, Σάμο και Χίο και, όπως αναφέρεται, «στόχο είχε να τιμηθεί η μνήμη της περιβαλλοντολόγου και "υπηκόου του κόσμου" Saynur Gelendost, συνεχίζοντας έτσι τις επαφές μας που ξεκίνησαν το 1997 από τη Σάμο και συνεχίστηκαν στα Δίδυμα και στην Κω».

Οπως τονίζεται στο ψήφισμά τους, «οι γυναίκες της Τουρκίας και της Ελλάδας, που αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και καλή γειτονία των λαών και τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, που συναντηθήκαμε στο Bodrum - Αλικαρνασσό της Τουρκίας, μετά από συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούν στην παγκόσμια ειρήνη, στη φιλία των λαών, στην προστασία του περιβάλλοντος και θέματα που αφορούν στη γυναίκα, διατρανώνουμε τη θέλησή μας για:

  • Διαφύλαξη της Παγκόσμιας Ειρήνης χωρίς "προληπτικούς πολέμους", καταδικάζοντας την ωμή επέμβαση των Αμερικάνων και των συμμάχων τους στο Ιράκ και συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα του ιρακινού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία.
  • Διατήρηση των συνόρων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών.
  • Δυναμική κινητοποίηση των λαών ενάντια στη μονοκρατορία των ΗΠΑ και στα επεκτατικά τους σχέδια.
  • Επαγρύπνηση των λαών των Βαλκανίων, της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενάντια σε κάθε επέμβαση και επιβολή, από όπου κι αν προέρχεται.
  • Σύσφιξη των σχέσεων και της αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας - Τουρκίας, κατάργηση της βίζας και των λιμενικών τελών για δυνατότητα εύκολης επικοινωνίας των δύο λαών.
  • Υπεράσπιση του δικαιώματός μας για ζωή σε καθαρό περιβάλλον, χωρίς οικολογικές καταστροφές σε ξηρά, αέρα και θάλασσα από κάθε είδους απόβλητα (πολεμικά και βιομηχανικά).
  • Διοργάνωση συναντήσεων φορέων της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, συντονισμού στόχων και αγώνων, ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό.
  • Κατάργηση κάθε μορφής καταπίεσης, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών στο σπίτι, στη δουλιά και στην κοινωνία μέσα από την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.
  • Υποστήριξη του αγώνα όσων αντιδρούν στην επικείμενη αποστολή στρατού από την Τουρκία στο Ιράκ.
  • Διαπαιδαγώγηση των παιδιών για αλλαγή νοοτροπίας, αναχρονιστικών ιδεών και θεσμών πάνω σε θέματα ειρήνης και ισότητας των δύο φύλων, μέσα από την ενθάρρυνση αδελφοποιήσεων και μέσα από τα βιβλία, τα αντιπολεμικά παιχνίδια και παιχνίδια κοινά για τα δύο φύλα».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι παρακάτω φορείς, που συμμετείχαν στη συνάντηση:

Φίλες, -οι της Saynur Gelendost, Σύλλογος Εθελοντών Περιβαλλοντολόγων Bodrum, Hatice Yucel, Σύλλογος Υποστήριξης Σύγχρονης Ζωής Bodrum, Saha Urman, Gaye Con, Hilal Kuey, Nergiz Ovacik, Ayten Kutlu, Σύλλογος Γυναικών Κω, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, Σύλλογος Γυναικών Χίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ