ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
«Γυρίστε την πλάτη στα κόμματα των αντιλαϊκών πολιτικών»

Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής περιόδευσε χτες το μέλος του ΠΓ και βουλευτής του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο απ' την περιοδεία στις διοικητικές υπηρεσίες
Στιγμιότυπο απ' την περιοδεία στις διοικητικές υπηρεσίες
«Το ΙΚΑ βρίσκεται σε υπερένταση, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Στις άδειες η κατάσταση ήταν τραγική».

Μ' αυτή τη φράση υποδέχτηκε η προϊσταμένη ενός τμήματος των διοικητικών υπηρεσιών, χτες, το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που έκανε περιοδεία στο υποκατάστημα. Την ίδια ώρα η προϊσταμένη έπαιρνε τηλεφωνική καταγγελία για την ανέγερση αυθαίρετης οικοδομής, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να στείλει υπάλληλο για έλεγχο.

Οι ελλείψεις προσωπικού ήταν η πρώτη παρατήρηση που έκαναν όλοι οι υπάλληλοι σε όλα τα τμήματα των διοικητικών υπηρεσιών. Ετσι, όπως εξήγησε η διευθύντρια των Διοικητικών Υπηρεσιών, Ελ. Παππά, και σε συνδυασμό με την προετοιμασία εγκατάστασης του Μηχανογραφικού Συστήματος, δε βγαίνουν πια υπάλληλοι για εξωτερικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν έσοδα. Η ίδια θεωρεί σημαντικό έργο το Μηχανογραφικό Σύστημα αλλά τοποθετεί την ολοκλήρωσή του μετά από πέντε χρόνια.

Κι ενώ βρίσκονται σε περίοδο προετοιμασίας για το Μηχανογραφικό δεν έχουν εγκατασταθεί τα κομπιούτερ, ούτε γίνεται εκπαίδευση των υπαλλήλων. Μάλιστα, μια εργαζόμενη όταν άκουσε για εκπαίδευση ήταν καταπέλτης. «Δουλεύω 28 χρόνια και στην αρμοδιότητά μου είναι τα κοινοτικά θέματα. Κάθομαι όμως πίσω απ' το γκισέ για να κάνω συναλλαγές».

Στις διοικητικές υπηρεσίες όλοι κάνουν όλες τις δουλιές: Απ' τη διευθύντρια μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο μπορεί να συναλλάσσονται ή να κάνουν τον τηλεφωνητή για να εξυπηρετήσουν ουρές που κάποιες μέρες ξεπερνούν τα 300 άτομα.

«Εχετε δίκιο να αγανακτείτε», είπε ο Ορ. Κολοζώφ. «Ομως, πρόσθεσε, οι ελλείψεις και ο τρόπος οργάνωσης δεν είναι μόνον τεχνοκρατικό ή διοικητικό πρόβλημα. Είναι πρωτίστως πολιτική επιλογή που εξυπηρετεί το κεφάλαιο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η επιλογή έχει στόχο την υποβάθμιση και τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, μαζί και του ΙΚΑ, και στη συνέχεια παρουσιάζεται ως φυσιολογική η εκχώρηση στον επιχειρηματικό τομέα».

Ο Ορ. Κολοζώφ έφερε ως παράδειγμα την εκχώρηση τομέων όπως η καθαριότητα και η υπηρεσία του «184» απ' το ίδιο το ΙΚΑ. Η επιλογή της σταδιακής συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών εκφράζεται και μέσα απ' την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, υπογραμμίζοντας ότι κάποια στιγμή θ' αλλάξουν οι συσχετισμοί με την κυριαρχία των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

«Τα κόμματα της εξουσίας έχουν επιλέξει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν παρά να κόψουν τους συναισθηματικούς δεσμούς μαζί τους, να τους γυρίσουν την πλάτη και να ενισχύσουν το ΚΚΕ που μάχεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ.

Υγειονομικές υπηρεσίες

Μετά τις διοικητικές υπηρεσίες ο Ορ. Κολοζώφ περιόδευσε στις υγειονομικές υπηρεσίες και είχε συνάντηση με τον διευθυντή, Δημ. Γιαννουσόπουλο.

Οι υγειονομικές - όπως και οι διοικητικές - υπηρεσίες ασφυκτιούν λόγω έλλειψης χώρων, αλλά έχουν καλύτερες δυνατότητες προσφοράς. Λείπουν όμως και σημαντικά πράγματα, όπως το ακτινολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να προτιμούν άλλες μονάδες Υγείας του Ιδρύματος.

Ο διευθυντής σημείωσε ότι με τη χρήση του «184» υπήρξε βελτίωση, ωστόσο όμως παρατήρησε ότι με τον προσδιορισμό για εξέταση 25 ασθενών και πέντε εκτάκτων περιστατικών ανά γιατρό υπάρχει συμπίεση. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα λειτουργήσει εύρυθμα και η επέκταση του «184» στα εργαστήρια. Ηδη καθόρισε 30 αιμοληψίες για καθεμιά απ' τις δυο παρασκευάστριες.

Το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αγία Παρασκευή καλύπτει τους Δήμους Χολαργού, Γέρακα, Παλλήνης και περιοχές των Μεσογείων, Ραφήνας και Κορωπίου. Εχει υπό την εποπτεία του 8.000 οικοδομές και μονάδες, όπως η Κρατική Τηλεόραση, με χιλιάδες εργαζόμενους. Τα μηνιαία έσοδα είναι πέντε δισ. δραχμές - δηλαδή 14,6 εκατ. ευρώ.

Στις υγειονομικές υπηρεσίες προσέρχονται 28.000-30.000 ασφαλισμένοι το μήνα.

Εκσυγχρονισμός της ταλαιπωρίας

Στη διάρκεια της περιοδείας εμφανίστηκε στο γραφείο του διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών ο Γιώργος Τσάγκος, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, με σύνταξη 440 ευρώ. Μένει στο Γέρακα. Είχε κλείσει ραντεβού μέσω του «184» για χτες, αλλά λόγω σοβαρού προβλήματος έλειψε ο γιατρός. Του ξανάκλεισαν ραντεβού για τις 27.10.2003. Για να κάνει εξέταση «οπτικού πεδίου» πήγε στο ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία. Χρειάστηκε και ένα κολλύριο και μέσω του «184» στάλθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό». Εκεί πήρε την πολυπόθητη συνταγή με το κολλύριο την οποία έπρεπε να θεωρήσει ο διευθυντής για να του γράψει ο οφθαλμίατρος το φάρμακο!

«Δεν μπορώ να το αγοράσω γιατί στοιχίζει 23 ευρώ κι έχω ν' αγοράσω κι άλλα φάρμακα!» έλεγε.

Οδύσσεια δηλαδή...

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι είναι η «σύγκλιση» με την ΕΕ, όπως την παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τη βοήθεια και τη στήριξη του ΣΥΝ;

ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΕ κανείς εντελώς επιγραμματικά να δώσει κάποιες απαντήσεις, θα μπορούσε να σημειώσει:

ΠΡΩΤΟ: Η συνεχώς διευρυνόμενη εκμετάλλευση με στόχο την εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερων υπερκερδών για την άρχουσα τάξη ενισχύει προοδευτικά περισσότερο τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των παραγωγικών σχέσεων στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Ο ανταγωνιστικός αυτός χαρακτήρας οδηγεί στην πλήρη ανισομετρία στους ρυθμούς ανάπτυξης ή στις κατευθύνσεις που ακολουθούν ξεχωριστά τμήματα της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, αγγίζει ουσιαστικότερες πλευρές των παραγωγικών και κοινωνικοπολιτικών σχέσεων, συνδέεται με βαθύτερες συνέπειες του ανταγωνισμού (ανάμεσα στις διαφορετικές επιχειρήσεις και κεφαλαιοκρατικούς ομίλους ή ανάμεσα σε χώρες) και εμπλέκεται με αντιθέσεις που συνεχώς οξύνονται μεταξύ τους. Αντιθέσεις και αποκλίσεις τις οποίες ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του συστήματος όχι μόνο δεν επιτρέπει να αμβλυνθούν, αλλά σχεδόν νομοτελειακά τις διευρύνει και τις οδηγεί σε καταστάσεις όξυνσης.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Σε επιμέρους δείκτες ή και τομείς που φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει ή να παρουσιαστεί ότι υπάρχει σύγκλιση, η σύγκλιση αυτή είναι εντελώς ψευδεπίγραφη. Ενα παράδειγμα: Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ιρλανδίας, που θεωρούνταν ότι είναι πολύ πίσω, εξομοιώθηκε και ξεπέρασε το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν έγινε επειδή βελτιώθηκε η θέση των εκεί εργαζομένων, αλλά επειδή η χώρα μετατράπηκε σε φορολογικό παράδεισο του πολυεθνικού κεφαλαίου προσελκύοντας πολυεθνικές προς εγκατάσταση. Οι εργαζόμενοι την ίδια στιγμή είναι αντιμέτωποι με μείωση των εισοδημάτων τους, υψηλό πληθωρισμό, πρωτοφανή ανεργία κ.ο.κ.

ΤΡΙΤΟ: Εχει αποδειχτεί ότι σε άλλους τομείς η παρουσιαζόμενη ως πορεία σύγκλισης είναι σκέτη απάτη και πρέπει να ξεσκεπάζεται καθημερινά. Η ιστορία με τις «κοινωνικές δαπάνες του κράτους», που μετατράπηκαν σε «δαπάνες κοινωνικής προστασίας», στους αναγνώστες του «Ρ» είναι γνωστή. Αντί να βάλουν κάτω και να δείξουν στους εργαζόμενους την εξέλιξη των ποσών που δίνει ο προϋπολογισμός για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, συντάξεις κ.ο.κ., συνυπολογίζουν, συναθροίζουν και τα ποσά που δίνουμε εμείς και τις ασφαλιστικές μας εισφορές και άλλες δαπάνες που δεν είναι του δημοσίου και φουσκώνουν τους αριθμούς, για μια πολιτική που γίνεται όλο και πιο κενή.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Η πείρα που έχουν αποκομίσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι από τα πρώτα στάδια της πορείας προς τη σύγκλιση είναι ιδιαίτερα πικρή. Ο συγκεκριμένος προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας και οι σχετικές προσαρμογές που επέβαλαν κυβέρνηση-ΕΕ και άρχουσα τάξη για να εξασφαλιστεί η «σύγκλιση» ήδη έχουν οδηγήσει στο μαζικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Στην πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Στη γιγάντωση της ανεργίας. Στη μείωση της απασχόλησης στους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας. Στην επιβολή των λεγόμενων ελαστικών μορφών απασχόλησης, που στην πραγματικότητα αλλάζει την ουσία της πλήρους πενθήμερης απασχόλησης 40 ωρών τη βδομάδα. Στο ξήλωμα του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη συνεχή αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και στη σταδιακή μείωση των συντάξεων. Στην απαξίωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων που συνθλίβονται κάτω από την αφόρητη ακρίβεια κ.ο.κ.


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ