ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Αγανακτούν και συνεχίζουν

Συνεχίζουν στο «κοινό μέτωπο» των κινητοποιήσεων οι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, όπως προκύπτει από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη των ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ (ΑΕΙ) και ΟΣΕΠ (ΤΕΙ), που κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν. Οι εκπαιδευτικοί της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό του αγώνα τους, διεκδικώντας την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα μισθολογικά τους αιτήματα. Συζητούν, επίσης, κοινές κινητοποιήσεις που θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Ηδη, πάντως, η ΠΟΣΔΕΠ έχει εξαγγείλει παράσταση στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 1/10 (ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας) και για την ίδια μέρα έχει αποφασίσει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πειραιά, μαζί με τους εργαζόμενους του ιδρύματος.

Μια μέρα νωρίτερα πρόκειται να συνεδριάσουν έκτακτα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ με θέμα την κρίση που έχει δημιουργηθεί, ενώ θέση παίρνουν και οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αποφάσισε διήμερη αναστολή όλων των λειτουργιών του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενη για την κυβερνητική αδιαλλαξία.

Αγανάκτηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αγανάκτηση προκάλεσε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Βόλου η ενέργεια των δικαστικών αρχών να συγκεντρώσουν στοιχεία και να ελέγξουν αν είχαν παρακρατηθεί οι αποδοχές των πανεπιστημιακών που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Αυτές οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από πέρσι, για ένα χρόνο είχε παγώσει η υπόθεση και τώρα επανέρχεται, δυο μέρες μετά την επιστολή του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου προς τους πρυτάνεις, με την οποία τους ζητά να περικόψουν τις αποδοχές των πανεπιστημιακών που συμμετέχουν στην αποχή, ανεξάρτητα αν δουλεύουν κανονικά σε εργαστήρια, μεταπτυχιακά, ερευνητικά, κλινικές κτλ. Χτες, λοιπόν, στο Βόλο, δικαστικοί κλητήρες θυροκόλλησαν κλητήρια θεσπίσματα στα γραφεία των Προέδρων των Τμημάτων, οι οποίοι καλούνται σε επείγουσα προκαταρκτική ανάκριση σχετικά με την περσινή αποχή.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνεδρίασε χτες, εξέφρασε την αγανάκτησή της και αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κλείσει το ίδρυμα την Τρίτη 30/9, καθώς θεωρεί ότι το θέμα προσβάλλει εκτός από τους πανεπιστημιακούς και τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος.

Σχετικά με την επιστολή του υπουργού Παιδείας για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν μπορεί να είναι αποδέκτες εντολών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, μια τέτοια πράξη βάλλει ευθέως κατά της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, προδίδει υπεροψία και περιφρόνηση προς τις πρυτανικές αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα θεωρήσουν την επιστολή του υπουργού ως «άτυχη παρέμβαση ιδιωτικού χαρακτήρα».

Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το πρωί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κατά τη συνεδρίαση του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών, με αποτέλεσμα την εισαγωγή του πρύτανη του πανεπιστημίου Β. Μπένου (που προήδρευε της Τμηματικής Συνέλευσης) στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε εκτός κινδύνου.

Ανάμεσα στα θέματα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν και η εκλογή ενός υποψήφιου λέκτορα και φαίνεται ότι αυτό ήταν που πυροδότησε την ένταση. Εξω από το χώρο της συνεδρίασης, είχε συγκεντρωθεί ομάδα φοιτητών (σύμφωνα με πληροφορίες πρόσκεινται στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ), που έκανε ιδιαίτερη φασαρία και κάποια στιγμή ένας από αυτούς άνοιξε έναν πυροσβεστήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο. Η συνεδρίαση διακόπηκε και ο πρύτανης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

«Η ρίζα του γεγονότος βρίσκεται σε μια διαπάλη μερίδας καθηγητών, που υποστηρίζονται και από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, για τον έλεγχο του πανεπιστημίου», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Πειραιά και εξηγεί ότι «ο έλεγχος αυτός, πέρα από το περιτύλιγμά του, που είναι οι θέσεις διοίκησης του πανεπιστημίου, αφορά τα κονδύλια και τους διαγωνισμούς, που παίρνει το Πανεπιστήμιο. Με άλλα λόγια, τα χρήματα που δίνει ο εργαζόμενος λαός μέσω της φορολογίας και της δουλιάς του».

Η ΠΚΣ τονίζει ότι «το χτεσινό γεγονός αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ που παίζεται, εδώ και αρκετούς μήνες. Αποτέλεσμα αυτού του "καυγά" είναι το μπλοκάρισμα όλων των συγκλήτων και έχει οδηγήσει εκατοντάδες φοιτητές χωρίς σίτιση και στέγαση, αφού δεν έχει εγκριθεί κονδύλι του τροποποιημένου προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά». Προσθέτει, επίσης, ότι «μεγάλη ευθύνη για την τραγική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, έχει η μερίδα του ΔΕΠ, η οποία ασχολείται μόνο με τις χρηματοδοτήσεις και τα κονδύλια, καθώς και οι παρατάξεις, "πάτρωνες" των φοιτητών, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ».

Καλεί, τέλος, φοιτητές, γονείς και όσα μέλη του ΔΕΠ έχουν αρνηθεί να πάρουν μέρος στη διαμόρφωση αυτής της δραματικής κατάστασης σε αγωνιστική εγρήγορση, συσπείρωση για ένα μέτωπο γονέων, φοιτητών, καθηγητών, για μια άλλη παιδεία, που θα έχει για άξονά της τα συμφέροντα του λαού, που θα βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που γεννά τις προϋποθέσεις για τέτοιες καταστάσεις.

Το χτεσινό επεισόδιο έσπευσε να καταδικάσει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απεργούν στις 6 και 7 Οκτώβρη

Απεργούν στις 6 και 7 Οκτώβρη οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ύστερα και από την απόφαση που πήρε χτες η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ με 75 ψήφους υπέρ της εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ, 4 λευκά και 4 κατά. Την πρώτη μέρα της απεργίας προγραμματίζεται πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενώ θα ακολουθήσουν νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας από 7 έως 10 Οκτώβρη και νέα γενική συνέλευση προέδρων στις 11 Οκτώβρη, για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν αυτή τη βδομάδα περιφερειακές συσκέψεις ανά την Ελλάδα για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη. Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά κύκλος γενικών συνελεύσεων των τοπικών διδασκαλικών συλλόγων που συζητούν την πρόταση του ΔΣ της ΔΟΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πρώτο βήμα την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ έχει επιλέξει να προτάσσει και να ξεχωρίζει ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης τα οικονομικά των εκπαιδευτικών, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει την αναγκαιότητα διεύρυνσης του διεκδικητικού πλαισίου με αιτήματα που συσπειρώνουν ευρύτερα κομμάτια των εργαζομένων για το συντονισμό ενός αγώνα με συνέχεια και προοπτική.

5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ
Αποχή διαρκείας

Σε αποχή διαρκείας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν προχωρήσει οι γονείς και μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου, διεκδικώντας τη λειτουργία του σχολείου σε πρωινή βάρδια και τη δημιουργία νέου κτιρίου. Σε ανακοίνωση της Σχολικής Επιτροπής του 5ου Δημοτικού Μονάχου επιρρίπτονται ευθύνες στον αρμόδιο συντονιστή κ. Σιλιγάρη που γυρίζοντας μετά τις διακοπές, ανακοίνωσε στους γονείς ότι το σχολείο θα λειτουργήσει σε διπλή βάρδια. Επίσης ανακοίνωσε ότι βρήκε ένα κτίριο στις 26/7/03, όταν πια είχαν κλείσει τα σχολεία, το οποίο όμως χρειάζεται οικοδομικές επισκευές και αλλαγές, για τις οποίες απαιτούνται εγκρίσεις, άδειες και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, κι αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, τότε ίσως τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμο.

«Οι προαναφερόμενοι χειρισμοί του ελληνικού φορέα, η πλημμελής και πρόχειρη ενασχόλησή του με το θέμα αυτό, θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας», επισημαίνει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι «τεράστια ευθύνη φέρει και η πόλη του Μονάχου, η οποία παρά τα όποια ελαφρυντικά της, αναφορικά με την έγκαιρη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, δηλώνει και αρνείται να μας προσφέρει 4 αίθουσες για 3 μήνες, παρόλο που εισπράττει τους φόρους μας και είναι ο τελικός υπεύθυνος για τη στέγαση των σχολείων μας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Σχολική Επιτροπή περιμένει τις αποφάσεις των δημάρχων Μονάχου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 5ο Δημοτικό Σχολείο, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Ενώ την Κυριακή θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ