ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Κύρια προϋπόθεση η σύναψη συμφώνου μη επίθεσης...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - TOKIO.-- Τη σύναψη διμερούς συμφώνου μη επίθεσης με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να θέτει ως βασική προϋπόθεση η Πιονγιάνγκ, προκειμένου να συζητήσει το οιοδήποτε ενδεχόμενο για την αναστολή ή επιτήρηση του πυρηνικού της προγράμματος. Αυτό επισήμανε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, με αφορμή την άτυπη διήμερη συνάντηση που ολοκληρώνουν σήμερα στο Τόκιο υφυπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζέιμς Κέλι, Νότιας Κορέας Λι Σου-Γχιουκ και Ιαπωνίας Μιτόι Γιαμπουνάβα. Η συνάντηση των τριών αξιωματούχων γίνεται στο πλαίσιο προσπαθειών της Ουάσιγκτον να συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο» και στάση στον επόμενο γύρο των συνομιλιών του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις αναμένονται για τον ερχόμενο Νοέμβρη...

Η επισήμανση του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου φάνηκε να συμπληρώνεται από μία άλλη δήλωση που έκανε σχεδόν παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας, Γιουν Γιανγκ-Κουάν. Ο Κουάν υπογράμμισε πως οιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της στρατιωτικής έντασης στην περιοχή. «Εάν η ΛΔ Κορέας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Νοτιοκορεάτης υπουργός, «θεωρεί πως οι ΗΠΑ ή άλλη χώρα αναζητούν δράση με στόχο την αλλαγή καθεστώτος, τότε (η Πιονγιάνγκ) ποτέ δε θα συναινέσει στην αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος. Αντιθέτως, θα στραφεί ακόμη περισσότερο προς την προοπτική ενίσχυσης των πυρηνικών ως αποτρεπτικής δύναμης»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αρνείται κάθε περιορισμό στην ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας» δήλωσε χτες ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αμπντουλάχ Ραμεζανζαντέχ, τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη νέας αποστολής επιθεωρήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη χώρα.

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-- Τουλάχιστον ένας νεκρός και 27 τραυματίες - εκ των οποίων δέκα σοβαρά - είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός μετωπικής σύγκρουσης τοπικών επιβατικών αμαξοστοιχιών σε σταθμό της πόλης Χολζντόρφ στην Ανατολική Γερμανία. Εν τω μεταξύ, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όταν ένα γερμανικό τουριστικό ποταμόπλοιο προσάραξε την Κυριακή στο Ρήνο, κοντά στο Σεντ Γκορ, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τηλεχειριζόμενη βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα σταθμευμένη έξω από κατάμεστο κέντρο διασκέδασης στην πόλη Φλορένσια, εξερράγη τα ξημερώματα της Κυριακής, προκαλώντας το θάνατο 10 ατόμων και τον τραυματισμό ακόμη 48. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

NEO ΔΕΛΧΙ.-- Δεκαπέντε ισλαμιστές αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ινδικού στρατού στην ορεινή περιοχή Γκουρέζ (στον υπό ινδικό έλεγχο τομέα) του Κασμίρ. Ινδοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως μ' αυτόν τον τρόπο απέτρεψαν «εγχείρημα μεγάλης διείσδυσης». Ωρες μετά, γνωστοποιήθηκε η σφαγή έξι χωρικών - υποστηριχτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) στο χωριό Σαμπαράι της πολιτείας Τριπούρα. Η αστυνομία στρέφει υποψίες μεταξύ μελών του αυτονομιστικού «Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Τριπούρα».

ΣΙΔΝΕΫ.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες -ένα χρόνο πριν τις γενικές εκλογές... - ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με την αναβάθμιση του (επικριθέντος για τη σκληρή πολιτική έναντι των προσφύγων) υπουργού Μετανάστευσης, Φίλιπ Ράντοκ στη θέση του ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκκίνηση της πρώτης διαστημικής αποστολής (με την επωνυμία SMART-1) της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Εταιρίας στη Σελήνη με την απογείωση του πυραύλου «Αριάν-5» από το κοσμοδρόμιο Κούρου της Γαλλικής Γουινέας.

ΙΤΑΛΙΑ
Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος

ΡΩΜΗ.- Αποκαταστάθηκε τελικά χτες η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την Ιταλία, μετά το μεγάλο μπλακ άουτ, που σημειώθηκε την Κυριακή στις 3.30 το πρωί (τοπική ώρα) και επηρέασε 55 εκατομμύρια κατοίκους από το βορά μέχρι και τη Σικελία.

Από το μπλακ άουτ, το χειρότερο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ακινητοποιήθηκαν δεκάδες τρένα (περίπου 30.000 εγκλωβίστηκαν στους συρμούς), σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις αερομεταφορές, ενώ 4 άτομα σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα. Πάντως, προγραμματισμένες διακοπές μικρής διάρκειας σημειώθηκαν και χτες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Η ιταλική κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού GRTN απέδωσε το μπλακ άουτ σε βραχυκύκλωμα δύο γραμμών που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από τη Γαλλία στην Ιταλία. Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη. Η ελβετική εταιρία ηλεκτρισμού, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε σε γραμμή παραγωγής ρεύματος κοντά στην πόλη του Μπρούνεν.

Ο επικεφαλής της GRTN, Αντρέα Μπολίνο, δήλωσε ότι πραγματική αιτία της ζημιάς είναι η υπερεξάρτηση της Ιταλίας σε εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια κατά 16%, το υψηλότερο ποσοστό στη δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλειοψηφία του ιταλικού Τύπου, η βασική αιτία του μπλακ άουτ είναι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς, η οποία προκάλεσε τον κατακερματισμό της χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για συνεργασία σε εθνικό επίπεδο, ούτε από την πλευρά των υπηρεσιών ούτε των κυβερνητικών αρχών.

Τέλος, η Εισαγγελία της Ρώμης άνοιξε χτες έρευνα σχετικά με το μπλακ άουτ, ώστε να κατανείμει πιθανές ευθύνες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κινητοποιήσεις λιμενεργατών

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.--

Χιλιάδες λιμενεργάτες από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν χτες στους δρόμους του Ρότερνταμ, προκειμένου να καταδικάσουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στον κλάδο τους. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο και στην Ισπανία.

Στην πόλη του Ρότερνταμ, έδρα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εκτός από την πορεία και 24ωρη απεργία. Πάντως, στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης σημειώθηκαν και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας μάλιστα δήλωσε ότι έγιναν και αρκετές συλλήψεις. Απεργία πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Αμβέρσας -το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες θα μπορούν να διαλέγουν οι ίδιες τους εργάτες που θα μεταφέρουν τα προϊόντα τους (δηλαδή φθηνότερους εργάτες μη-μέλη τοπικών συνδικάτων). Ακόμη, οι καινούριες διατάξεις θα κάνουν υποχρεωτική την παρουσία τουλάχιστον 2 μεγάλων ιδιωτικών εταιριών σε κάθε λιμάνι, οι οποίες θα συμμετέχουν στην παροχή των υπηρεσιών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπλερ «βομβαρδιζόμενος»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαδηλώσεις το Σάββατο, διαδηλώσεις στο Μπόρνμαουθ όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο των Εργατικών, συνεχείς δημοσκοπήσεις, όπου καταδεικνύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν τρέφει πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ενώ οι μισοί αξιώνουν την παραίτησή του. Η κατοχή στο Ιράκ συνεχίζεται, όμως «λύση» δεν έχει βρεθεί ώστε να ελαφρύνει λίγο το «φόρο αίματος» που πληρώνουν τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα.

Ετσι, μια ακόμη δοκιμασία και πολύ σκληρή μάλιστα περνά ο Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ακολουθείται, αξιώνοντας την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού πριν από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες. «Στόχος μου είναι μία τρίτη πρωθυπουργική θητεία» απαντά, όμως, ο Μπλερ μέσα από τις σελίδες του «Observer», όπου παραχώρησε συνέντευξη. Παραδέχτηκε ότι νιώθει να «βομβαρδίζεται», από όλες τις ανοιχτές πληγές όπως το Ιράκ, την υπόθεση Κέλι, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, όμως δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια πολιτική στο Ιράκ και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και την εκπαίδευση, που έχουν δυσαρεστήσει τους Βρετανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ