ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Εκτεταμένη νοθεία από τις παρατάξεις της υποταγής

Δεύτερη δύναμη η Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ, παρά τους δεκάδες νόθους αντιπροσώπους που νομιμοποίησαν συντεταγμένες οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ

Σε νέες περιπέτειες καταδικάζουν τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στη διοίκησή της, καθώς στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, επιδόθηκαν σε ένα όργιο νοθείας, νομιμοποιώντας τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσώπων που δεν εκλέχθηκαν νόμιμα από τις Ομοσπονδίες τους!

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες η Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,5% και 12 έδρες στο νέο ΔΣ, αυξάνοντας τις ψήφους της από 46 σε 54. Τα στελέχη του συνδυασμού πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου κατήγγειλαν την εκτεταμένη νοθεία που οδήγησε τελικά σε ένα πλασματικό αποτέλεσμα, υπέρ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΝ). Παράλληλα, έδωσαν τη μάχη για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τα οποία οφείλονται στην άσκηση μιας εχθρικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία ευνοεί την επέκταση του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα του Συνεδρίου είναι: Η «Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ» έλαβε 54 ψήφους (22,5%) και κατέλαβε 12 έδρες στο ΔΣ. Η «ΠΑΣΚΜΜΕ» έλαβε 87 ψήφους (36,1%) και 19 έδρες. Η «ΔΑΚΜΜΕ» 53 ψήφους (22%) και 11 έδρες. Η «ΑΣΚΕΒΕ» 27 ψήφους (11,2%) και 6 έδρες. Η «ΑΚΕΒ» 7 ψήφους (2,9%) και 1 έδρα. Η «ΑΔΚΜΜΕ» 5 ψήφους (2,1%) και 1 έδρα. η «ΑΣΣΕΠΕ» 4 ψήφους και 1 έδρα. Δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Στο Συνέδριο χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Μια πλαστή στήριξη προς τους ΕΒΕ από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, αφού ακόμη και το περιβόητο Ταμείο Εγγυοδοσίας, στο οποίο αναφέρθηκε όχι μόνο έχει περιορισμένους πόρους, αλλά οδηγεί και σε αύξηση των επιτοκίων για εκείνους που θα απευθυνθούν σε αυτό.

Για την κατάσταση που επικρατεί, ενδεικτικές ήταν οι επισημάνσεις του απερχόμενου προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτση, στην ομιλία του: «Στη χώρα μας, σε οικονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση, με τη σφραγίδα της ΕΕ, προωθεί το σχεδιασμό των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Επιταχύνεται η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, η διείσδυση μεγάλων πολυεθνικών στην οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον άνισου ανταγωνισμού στην αγορά. Εντείνεται η ανισόμετρη ανάπτυξη μεταξύ χωρών, περιφερειών και οικονομικών κλάδων. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και καταστρεπτικά. Με τη λεγόμενη απελευθέρωση, στην πράξη καταργείται κάθε εμπόδιο στην κατάκτηση της αγοράς από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην ουσία γίνεται ένα ξαναμοίρασμα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τίθεται σε αμφισβήτηση η ίδια η λειτουργία της μικρής επιχείρησης, σαν αυτόνομης οικονομικής μονάδας, έτσι όπως τη γνωρίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Τα έσοδά της καθορίζονται από τα μονοπώλια, με συνέπεια οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, ένα σημαντικό ειδικευμένο τμήμα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας να οδηγείται στο περιθώριο».

Στη διακήρυξή της για το Συνέδριο, η Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ, επισήμανε σχετικά με το τι πρέπει να γίνει: «Μία και μοναδική διέξοδος υπάρχει, να αλλάξει ο προσανατολισμός της ΓΣΕΒΕΕ προς την κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης. Πόσο ακόμα θα ανεχτείς την κυριαρχία των συμβιβασμένων ηγεσιών να παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι πίσω από την πλάτη σου, υπονομεύοντας τα συμφέροντά σου. Την άθλια συμφωνία για το κλείσιμο των "ανέλεγκτων χρήσεων" την υπέγραψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, όμως εσύ την πλήρωσες. Το σύντομο χρονικό διάστημα που πρόεδρος ήταν στέλεχος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, είναι ένα καλό δείγμα για την κατεύθυνση που θα μπορούσε να έχει η Συνομοσπονδία, για να υπηρετεί τα συμφέροντά σου. Είναι, ταυτόχρονα, ένα δίδαγμα ότι για να μονιμοποιηθούν αυτά τα "φωτεινά διαλείμματα χρειάζεται αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της αγωνιστικής προοπτικής».

Συγκεκριμένη ήταν και η καταγγελία της ΑΣ - ΔΗΚΕΒΕ για την έκταση της νοθείας, η οποία είχε να κάνει με δεκάδες παράνομους αντιπροσώπους. Σύμφωνα με την καταγγελία της, στις αρχαιρεσίες των σωματείων της ΟΕΒΕ Δυτικής Αττικής εντοπίστηκαν περισσότεροι από 400 διπλοψηφίσαντες! Στην ΟΕΒΕ Βασαλτίας, έχουν υποβληθεί μηνύσεις από ανθρώπους που εμφανίζονται να ψήφισαν σε σωματεία, ενώ δεν είναι μέλη αυτών των σωματείων ή δεν ψήφισαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην Ομοσπονδία ΠΡΟ-ΠΟ ψήφισαν για αντιπροσώπους προς το Συνέδριο περισσότεροι από αυτούς που είχαν το δικαίωμα. Το ίδιο έγινε σε κυμαινόμενη έκταση στις Ομοσπονδίες Κρεοπωλών, Εστιατόρων, Ηρακλείου, Ξάνθης, Ναυπάκτου, Κυκλάδων. Εγινε, επίσης, δεκτή ως μέλος της ΓΣΕΒΕΕ η διασπαστική Ομοσπονδία ΟΜΕ Αττικής, για την οποία εκκρεμεί δικαστική απόφαση.

Οι αντιπρόσωποι νομιμοποιήθηκαν από την πλειοψηφία στη συνεδρίαση του απερχόμενου ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ το βράδυ της Παρασκευής, με μόνη διαφοροποίηση από τους συμβούλους της ΑΣ - ΔΗΚΕΒΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΕΤΣΗΣ
Συνεχίζουμε αποφασιστικά

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, ο Δ. Φέτσης, επισήμανε στο «Ρ» και τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν σ' αυτό:

«Την Παρασκευή το πρωί εκδικάστηκε υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων, μετά από αίτηση των Ομοσπονδιών ΟΕΒΕ Ροδόπης, ΟΕΒΕ Μεσσηνίας, ΟΕΒΕ Αρκαδίας και της Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΠΡΟ - ΠΟ, για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας της Γενικής Συνέλευσης της Συνομοσπονδίας. Οι Ομοσπονδίες αυτές πρόσκεινται στη συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΜΜΕ και ζήτησαν την αναβολή των αρχαιρεσιών με το επιχείρημα ότι αρκετές Ομοσπονδίες - μέλη της ΓΣΕΒΕΕ είχαν εκλέξει παράτυπα αντιπροσώπους προς το Συνέδριο. Στο Δικαστήριο υποστήριξαν ότι αυτοί οι αντιπρόσωποι είναι παράνομοι.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ, εξυπηρετώντας τις μικροπαραταξιακές τους σκοπιμότητες, για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη σχημάτισαν ένα μπλοκ απέναντι στους συναδέλφους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης - ΔΗΚΕΒΕ και νομιμοποίησαν δεκάδες παράνομους αντιπροσώπους, με βάση τους οποίους διαμορφώθηκε ένα πλασματικό αποτέλεσμα όσον αφορά στη δύναμη αυτών των παρατάξεων. Κατά την εκτίμησή μου ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των αντιπροσώπων ευνόησε την ΠΑΣΚΕΒΕ, για να πετύχει μεγάλο προβάδισμα.

Το αποτέλεσμα όσον αφορά στην Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ, που υποστηρίχτηκε από ένα μεγάλο μέρος του Συνεδρίου, μας δίνει ηθική ικανοποίηση για τις προσπάθειές μας το προηγούμενο διάστημα που με την ευθύνη της προεδρίας βρεθήκαμε κοντά στους συναδέλφους. Επιλογή μας ήταν μια συνεχόμενη, ανιδιοτελής, προσφορά για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των ΕΒΕ και την αγωνιστική ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος για την αλλαγή της ρότας του. Το αποτέλεσμα μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια για αγωνιστική στήριξη των αιτημάτων των ΕΒΕ και δημιουργεί προϋποθέσεις ευρύτερης συσπείρωσης στο ψηφοδέλτιο, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Εχθρική για τους ΕΒΕ η πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον εμπαιγμό που υφίστανται οι ΕΒΕ από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: «Το ερώτημα είναι αν υπάρχει περίπτωση να εφαρμόσουν μια διαφορετική πολιτική το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αν αυτά τα δύο κόμματα μπορούν και θέλουν να στηρίξουν την ντόπια παραγωγή, όταν ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αν μπορούν να στηρίξουν την ντόπια παραγωγή όταν συμφωνούν στη δυνατότητα πωλήσεων με τιμές κάτω του κόστους, πρακτική που ακολουθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές. Αν μπορούν να στηρίξουν την ντόπια παραγωγή, όταν συμφωνούν με τη συνάφεια και τις ανέλεγκτες χρήσεις που δημιουργούν δυσβάσταχτα βάρη για τους μικρούς ΕΒΕ. Γνώμη μας είναι ότι όχι, δεν μπορούν, ούτε θέλουν να το κάνουν. Και έχετε κάθε συμφέρον να αντιπαλέψετε την πολιτική που ασκείται σε βάρος σας, οργανωμένα μέσα από το συνδικαλιστικό σας κίνημα και τους φορείς σας. Πιστεύουμε ότι η θέση σας είναι κοντά στο εργατικό κίνημα και ότι υπάρχουν δυνατότητες κοινής δράσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ