ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυναμώνει η μάχη της απεργίας στους ΟΤΑ

Σε κάθε χώρο δουλιάς απλώνουν καθημερινά οι δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής των ΟΤΑ Αττικής το κάλεσμα για αγωνιστικό συντονισμό των βημάτων των εργαζομένων στους δήμους και τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 6 Οκτώβρη (προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης στις 9.30 π.μ.) και στη συνέχεια στη νέα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτώβρη.

Μέσα από γενικές συνελεύσεις, εξορμήσεις περιοδείες στους χώρους δουλιάς, καλούν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιδημοσιοϋπαλληλικές και αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές που τους έχουν δημιουργήσει οξυμένα προβλήματα. Ταυτόχρονα, να εναντιωθούν και στα νέα μέτρα που επιχειρεί να πάρει η κυβέρνηση και θα τους επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. Προβάλλουν καθημερινά στους εργαζόμενους των δήμων την ανάγκη να απορρίψουν την πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωπροσανατολισμού. Να απαιτήσουν την απόσυρση του προσχεδίου για τον Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που την καθιστά «επιχείρηση», το προσχέδιο για τον Κώδικα Υπαλλήλων, που ενισχύει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και το σχέδιο για τα ΒΑΕ. Να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού στα 1.100 ευρώ κ.ά.

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται καθημερινά οι περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων από τα στελέχη του Συντονιστικού των ΟΤΑ. Στο πλήθος περιοδειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα έρχονται να προστεθούν οι σημερινές περιοδείες που θα γίνουν στους δήμους: Πετρούπολης, Γαλατσίου, Αθήνας (φυτώρια στο Γουδί), ΕΣΔΚΝΑ (γραφεία), Αλίμου, Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Π. Φαλήρου. Παράλληλα, για την επιτυχία της απεργίας έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργία και να προχωρήσουν στην ενημέρωση των εργαζομένων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Προετοιμάζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι απεργούν τη Δευτέρα 6 του Οκτώβρη, ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη 48ωρη απεργία στις 6 και 7 του Οκτώβρη με συλλαλητήριο στην Αθήνα την πρώτη μέρα και προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια. Οι δυνάμεις αυτές προβάλλουν την ανάγκη διεύρυνσης του διεκδικητικού πλαισίου, εκτός από τα μισθολογικά, στα ουσιαστικά ζητήματα της Παιδείας, που όλο και περισσότερο εμπορευματοποιείται, και στην ανάγκη του κοινού μετώπου όλων των εργαζομένων για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν στη 1.30 το μεσημέρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου και αιρετοί των ΠΥΣΔΕ, ζητώντας την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων, καθώς και την κάλυψη κενών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, μόνο σε 16 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το σύνολο των 58 της χώρας, έχει καταγραφεί έλλειψη 1.400 εκπαιδευτικών. Επίσης, καταγγέλλει τη στάση του υπουργείου που προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων, προσλήψεις ωρομισθίων, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό, υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κατεβαίνουν σήμερα σε πανελλαδική απεργία

Κλειστές θα παραμείνουν οι Πολεοδομίες, οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες

Σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι χιλιάδες διπλωματούχοι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο, διεκδικώντας μια σειρά από οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στην Αθήνα οι μηχανικοί του Δημοσίου θα συγκεντρωθούν στις 9 π.μ. στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ (Π. Τσαλδάρη 15 στην Καλλιθέα), κάνοντας αγωνιστική παρέμβαση, με στόχο τη ματαίωση δύο δημοπρασιών Ολυμπιακών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 12.400.000 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των μηχανικών, θα παραμείνουν κλειστά τα Πολεοδομικά Γραφεία, οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και δε θα γίνουν δημοπρασίες δημοσίων έργων, ενώ δε θα λειτουργήσουν οι Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες της χώρας, όπως εκείνες που επιβλέπουν την κατασκευή των Ολυμπιακών και άλλων δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΕΜΔΥΔΑΣ), με την κινητοποίησή τους οι μηχανικοί του Δημοσίου διεκδικούν:

-- Την οριστική διευθέτηση του ειδικού επιδόματος 7 τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού των έργων, που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, στο ύψος των 380 ευρώ για κάθε μηχανικό και διμηνιαία τακτική καταβολή του.

-- Τη νομική κάλυψή τους.

-- Την τοποθέτηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου ως προϊσταμένων αποκλειστικά διπλωματούχων μηχανικών.

-- Τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας για τους διπλωματούχους μηχανικούς (ΠΕ 5) που διαθέτουν αποκλειστικά στο Δημόσιο την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους.

-- Ομογενοποίηση των αμοιβών τους τουλάχιστον στο ύψος των αντίστοιχων αμοιβών των διπλωματούχων μηχανικών υπαλλήλων του ΥΠΕΧΩΔΕ, με ενσωμάτωση για όλους αντίστοιχου επιδόματος ίσου με το επίδομα 2%.

-- Αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας από την ημερομηνία απόκτησης της άδειας άσκησης του επαγγέλματος, μέχρι την ημερομηνία διορισμού τους στο δημόσιο κ.ά.

-- Διαμόρφωση της σχέσης μεταξύ εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στην κατηγορία αυτή (ΠΕ 5), με λόγο 1:2.

Τέλος, απαιτούν την άμεση υλοποίηση του αιτήματος των πρυτανικών αρχών των Πολυτεχνείων της χώρας και του ΤΕΕ για αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών των ελληνικών πολυτεχνείων προς το δίπλωμα «μάστερ» που χορηγούν τα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Συλλαλητήριο σήμερα για το ωράριο

Αγωνιστική θα είναι η απάντηση των εργαζομένων στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, στην προσπάθεια που γίνεται από τα κυβερνητικά-εργοδοτικά φερέφωνα, τον νομάρχη Εύβοιας, Θαν. Μπουραντά, την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τις φιλοκυβερνητικές δημοτικές αρχές στους Δήμους Χαλκιδαίων και Ληλαντίων, για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των αργιών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Απέναντι σ' αυτή την αντεργατική εξέλιξη, όπου πρωτοστατούν οι καρεκλοκένταυροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλεί σε πανστρατιά όλους τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους στην αγωνιστική-διεκδικητική συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας (ΙΚΑ) και στην πορεία που θα ακολουθήσει μέχρι το Επιμελητήριο Εύβοιας, όπου γίνεται η συνεδρίαση του Δημαρχιακού Συμβουλίου.

Ηδη, στο κάλεσμα του σωματείου έχουν συμφωνήσει και έχουν ταχθεί ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλκίδας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, η Ομοσπονδία ΕΒΕ Εύβοιας, το Επιμελητήριο Εύβοιας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βασιλικού και άλλοι φορείς.

Με ανακοίνωσή της η τοπική Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και να απαντήσουν «Κάτω τα χέρια από τις αργίες και την Κυριακή που είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις μας».

Καταγγέλλει στο λαό της Χαλκίδας τις συμβιβασμένες και υποταγμένες «πράσινες» και «γαλάζιες» πλειοψηφίες στη νομαρχία και στο Εργατικό Κέντρο, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και καλεί τους εργαζόμενους στις επερχόμενες εκλογές να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενισχύοντας το ΚΚΕ, που αταλάντευτα και με συνέπεια υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

Τη μετάθεση του διευθυντή Γ. Βασιλείου, του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Χαλκίδας, στο Αλιβέρι, αποφάσισε το υπηρεσιακό συμβούλιο του ΙΚΑ, μετά την αποκάλυψη για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από υπάλληλο του Ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι ο φερόμενος ως διαπράξας το έγκλημα υπάλληλος έχει τεθεί σε αργία και έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό. Για την υπόθεση ενδιαφέρθηκε και η Εισαγγελία Χαλκίδας και τις επόμενες μέρες θα ανατεθεί σε ειδικούς ανακριτές η διερεύνησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ