ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η εργατική τάξη δε θα τα «διπλώσει»!

Κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 6 του Οκτώβρη στις 11 π.μ. έξω από το κτίριο των δικαστηρίων στην Ευελπίδων, απευθύνουν συνδικαλιστές Ομοσπονδιών και Σωματείων

Από το χτεσινό διάβημα των συνδικαλιστών στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Από το χτεσινό διάβημα των συνδικαλιστών στο υπουργείο Δικαιοσύνης
«Κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους, κανένας δεν έχει ασυλία» ήταν η προκλητική απάντηση που έδωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ιωάννης Γαβρίλης, στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών Ομοσπονδιών και Σωματείων που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας απαιτώντας να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Η απάντηση του γενικού γραμματέα δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταστείλει με τη βία κάθε μορφή αγωνιστικής αντίδρασης των εργαζομένων στην εντεινόμενη αντεργατική πολιτική της. Σ' αυτή την κατεύθυνση δίνει εντολή στην «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη να αντιμετωπίζει ως εγκληματίες τους εργάτες που διαδηλώνουν.

Αφορμή της παράστασης διαμαρτυρίας στάθηκε η παραπομπή εφτά συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ σε δίκη τη Δευτέρα 6 του Οκτώβρη. Ο προσχηματικός λόγος δίωξης είναι για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας που έγινε στις 6 του Απρίλη 2001, όταν και δημοσιοποιήθηκε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο «Γιαννίτση». Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» τη μέρα της δίκης έξω από τα δικαστήρια στις 11 το πρωί, στην Ευελπίδων.

Ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και ένας από τους συνδικαλιστές που παραπέμπονται στη δίκη, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, έξω από το υπουργείο, τους ενημέρωσε για τη συνάντηση χαρακτηρίζοντας τη στάση του γενικού γραμματέα προκλητική. Ακόμα ανέφερε πως στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης πως «κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους» η αντιπροσωπεία τού απάντησε ότι «η εργατική τάξη κάθε χρόνο θρηνεί πάνω από 120 νεκρούς και ότι μέχρι τώρα ούτε ένας εργοδότης δεν έχει καθίσει στο εδώλιο. Φυσικά, ο γραμματέας του υπουργείου δεν μπορούσε να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα αλλά αρκέστηκε να λέει ότι δεν υπάρχουν προνόμια». Ακόμα ο Α. Ζαζόπουλος τόνισε: «Ας το καταλάβουν ότι η εργατική τάξη θα χρησιμοποιήσει ακόμα και πιο δυναμικές μορφές πάλης. Η εργατική τάξη είναι καθαρό ότι δεν έχει τη διάθεση να τα "διπλώσει" κάτω από δίκες και καταδίκες. Οτι η εργατική τάξη θα εντείνει την πάλη της και θα έλεγα ότι αυτή η μορφή πάλης κάποια στιγμή θα θεωρείται πίσω από τις εξελίξεις».

Στο πλήθος των ανακοινώσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις που καταγγέλλουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την πράξη παραπομπής των εφτά συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ σε δίκη ήρθαν χτες να προστεθούν οι ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακρομάτος, του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΓΕ ΑΕ».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Λάδι» οι φονιάδες 80 ανθρώπων

«Το ναυάγιο του ΣΑΜΙΝΑ εμπίπτει στις διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος 712/1970. Κινήθηκαν οι διαδικασίες, τόσο σε ό,τι αφορά στην προανάκριση, όσο και σε ό,τι αφορά στην τακτική ανάκριση και φθάσαμε στο φάκελο της δικογραφίας από το Α` Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων»... «Με δύο λόγια, το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, κατά τη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί μέχρι σήμερα και ενώ έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία, το «μαχαίρι» δεν έφτασε «στο κόκαλο», όπως είχε δεσμευτεί προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Σημίτης.

Πρόκειται για δήλωση, που αποκαλύπτει πλήρως την τακτική της κυβέρνησης για το κουκούλωμα αυτού του κορυφαίου εφοπλιστικού εγκλήματος. Αλλωστε και μόνον η αναφορά του υπουργού στο πόρισμα του Α` Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων αποτελεί τρανταχτή απόδειξη των κυβερνητικών σχεδιασμών. Το πόρισμα αυτό χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον αισχρό, αφού ρίχνει τις ευθύνες αποκλειστικά και μόνο σε 4 μέλη του πληρώματος, βγάζοντας «λάδι» πλοιοκτήτρια εταιρία HFD και υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ακόμα, η δήλωση του υπουργού έρχεται να δώσει «γραμμή» και στη νέα εισαγγελική πρόταση για το ΣΑΜΙΝΑ, που αναμένεται να κατατεθεί από μέρα σε μέρα στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου. Η προηγούμενη που είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούλη από τον αντιεισαγγελέα Εφετών κ. Πατατούκα και η οποία παρέπεμπε πλοιοκτήτρια εταιρία και επιθεωρητές στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο επιστράφηκε λόγω ...δικονομικών προβλημάτων.

Η πλήρης κάλυψη που έρχεται να προσφέρει ο υπουργός στην εφοπλιστική ασυδοσία και συγκεκριμένα στην πλοιοκτήτρια εταιρία του ΣΑΜΙΝΑ είναι αναμενόμενη, αφού η διαπλοκή μεταξύ κυβέρνησης - μέσω ΥΕΝ - και πλοιοκτητριών εταιριών και συνολικά με τους μηχανισμούς των εφοπλιστών πάει «σύννεφο». Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι ο κ. Γκόρος, πρώην υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, σήμερα είναι αρχιπλοίαρχος της HFD!

Ακόμα, κατά τον υπουργό, όλα βαίνουν καλώς στην ακτοπλοΐα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθώς «ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων είναι κάτω από 20 χρόνια, είναι της τάξης των 18 χρόνων». Η πραγματικότητα διαφέρει, αφού από τα στοιχεία του ίδιου του ΥΕΝ προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακτοπλοϊκών πλοίων είναι υπερήλικα και ο μέσος όρος του στόλου είναι, με τους πιο ευνοϊκούς υπολογισμούς, τα 25 έτη.

ΑΔΕΔΥ
Ισως κάπου, κάποτε, να κηρύξει απεργία

Στην παραπλάνηση των εργαζομένων στο Δημόσιο αποσκοπούν οι προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, που επιχείρησε να εμφανίσει ότι με το νέο μισθολόγιο δίνει μέσες μηνιαίες αυξήσεις από 5,4% έως 9,8%. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να πει την αλήθεια, όπως «ο διάολος το λιβάνι», δίνοντας μόνο ενδείξεις, αλλά πάντως όχι σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι μισθοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις κρατήσεις, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης των μισθών, η κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος». Μάλιστα, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες και πόσες θα είναι οι κρατήσεις και σε ποια ποσά θα επιβάλλονται στο νέο μισθολόγιο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ στο ρόλο υποστηρικτή της κυβέρνησης ακολουθεί και αυτή μια τακτική αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, ενώ τα προβλήματά τους διογκώνονται μέσω του νέου μισθολογίου, των αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση και τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Ετσι, χτες σε σύσκεψη των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στο Δημόσιο, που είχε συγκαλέσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προτάθηκε, αλλά δεν αποφασίστηκε καν μια 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη ή στις 5 Νοέμβρη. Περισσότερο πρόκειται για πρόταση για μια εθιμοτυπική απεργία που γίνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη λογική ότι «εμείς κάναμε το καθήκον μας».

Από την άλλη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της οργάνωσης και κλιμάκωσης των αγώνων των εργαζομένων, με σκοπό τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Μια πρόταση, που στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) απέρριψαν. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αιτημάτων που προτείνει το ΠΑΜΕ είναι το εξής: Απόσυρση μισθολογίου - φτωχολογίου, κατώτατος βασικός μισθός 1.100 ευρώ, απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, κοινωνική ασφάλιση και υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση, άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος, απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), χαρακτηρισμό ως ΒΑΕ επαγγελμάτων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ, με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για άνδρες), κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι κάλπικες αντιπαραθέσεις που κυριάρχησαν στη χτεσινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών σχετικά με ζητήματα όπως οι ειδικοί λογαριασμοί και κάποια επιδόματα δείχνουν και τον προσανατολισμό της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Δηλαδή, η όποια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση γίνεται για το αν θα δοθούν αυτά ή τα άλλα επιδόματα, αλλά καμιά λέξη για τους βασικούς μισθούς και για μέτρα που εφαρμόζει ή επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση με βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα.

Το ζύγι τους και το δίκιο μας

Οταν οι ναύτες και οι μεταλλεργάτες πήραν το πτώμα του σκοτωμένου από την εφοπλιστική ασυδοσία ναύτη Θανάση Ζαρέντη και το πήγαν στο γραφείο του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρα, κατηγορήθηκαν για «προσβολή νεκρού». Οταν οι οικοδόμοι έπιασαν επ' αυτοφώρω τον ασφαλίτη να βιντεοσκοπεί τη συγκέντρωσή τους, καταδικάστηκαν για ξυλοδαρμό νόμιμου χαφιέ. Τώρα, μεταλλεργάτες, κλωστοϋφαντουργοί, τσαγκαράδες, λογιστές, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, όλοι όσοι κατέλαβαν το υπουργείο Εργασίας για να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση, βρίσκονται κατηγορούμενοι για «παρεμπόδιση εργασίας» των ακριβοπληρωμένων συμβούλων του υπουργού. Ενώ οι εφοπλιστές που έστειλαν στον πάτο 80 επιβάτες και ναυτεργάτες με το «Σαμίνα», είναι απλά αθώοι του αίματος. Και ο Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στο λαιμό του οποίου κρέμονται τα πτώματα των δύο εργατών που σκοτώθηκαν στις στοές των μεταλλείων του, είναι επίσης ένας αξιοσέβαστος «κοινωνικός εταίρος».

Μ' αυτά τα ζύγια καλούνται τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, να δικάσουν οι δικαστές τους 7 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Δεν είναι αυτονόητο πως όσοι δεν είναι δικαστές, εφοπλιστές, βιομήχανοι και υπουργοί, τη Δευτέρα πρέπει να στήσουν το δικό τους «δικαστήριο» έξω από τα κτίρια της Ευελπίδων και να «δικάσουν» με μοναδικό ζύγι το δίκιο των εργατών;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ