ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
30χρονη μουσική σχέση

Οι ανεπανάληπτες στιγμές και τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στη γιορτινή μουσική βραδιά του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στα τέλη Ιουνίου, στο Θέατρο Πέτρας, για τα τριάντα χρόνια του στο τραγούδι (είχε διοργανωθεί από την Πολιτιστική Παρέμβαση), αναβλύζουν από το διπλό CD «Εσείς, οι φίλοι μου κι εγώ» (συνοδεύεται και από DVD), που κυκλοφόρησε από τη MINOS-EMI και παρουσιάστηκε σε μια ξεχωριστή βραδιά - πάρτι στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο».

Η live έκδοση απαθανατίζει τη γιορτινή ατμόσφαιρα μιας υπέροχης βραδιάς, στην οποία πήραν μέρος πολλοί φίλοι καλλιτέχνες του Β. Παπακωνσταντίνου, τραγουδώντας μαζί με τον οικοδεσπότη, αλλά και με περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, διαφόρων ηλικιών, που είχαν κατακλύσει το θέατρο. Συνοδοιπόροι του ήταν οι Διονύσης Τσακνής, Χριστόφορος Κροκίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Ξυδούς, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Μακεδόνας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ελένη Πέτα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ευρυδίκη, Ελεάνα Ζεγκίνογλου, Τάνια Κικίδη, Απόστολος Βαλαρούτσος και οι «Οναρ».

Οσοι έζησαν εκείνη τη βραδιά θα τη θυμούνται για χρόνια. Θα θυμούνται τις μοναδικές ερμηνείες υπέροχων τραγουδιών, τον ηλεκτρισμό, το πάθος, τον παλμό αυτής της μεγαλειώδους, πολύωρης υπαίθριας σύναξης, που δονούσαν την ατμόσφαιρα και πυρπολούσαν τις καρδιές. Οπως θα θυμούνται και την υπόσχεση του Β. Παπακωνσταντίνου προς το τεράστιο ακροατήριο: «Θα τραγουδάω και στα εγγόνια σας». Σε όσους βρέθηκαν σε αυτή τη γιορτινή βραδιά, αλλά και σε όσους δεν κατάφεραν ν' ανηφορίσουν στο Θέατρο Πέτρας, η διπλή δισκογραφική έκδοση σίγουρα θα προσφέρει μια δυνατή «γεύση» ονειρικής «μέθης» και μοναδικών ερμηνειών, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη μοναδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον Β. Παπακωνσταντίνου και το κοινό του για τριάντα και πλέον χρόνια.

Από αύριο θεατρικός χειμώνας

Πρεμιέρα, αύριο, στον «Κάτω Χώρο» έχει το θέατρο του «Νέου Κόσμου» με το έργο «Οι εμιγκρέδες» του Μρόζεκ (στα αλβανικά και ελληνικά) αποκλειστικά από Αλβανούς ηθοποιούς, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα ως οικονομικοί μετανάστες, απασχολούμενοι ως επί το πλείστον, από ανάγκη, σε οικοδομικές και άλλες εργασίες. Οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης σπούδασαν στην Ακαδημία Θεάτρου στα Τίρανα και σε άλλα ανάλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αλβανίας ο σκηνογράφος και η μουσικός. Οι «Εμιγκρέδες» είναι ένα θεατρικό δοκίμιο περί ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας, με θέματα τον εκπατρισμό, τον αγώνα για επιβίωση και το νόστο. Το έργο θα παίζεται μέχρι τις 11/1/2004, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στα ελληνικά και Σάββατο και Κυριακή στα αλβανικά. Σκηνοθεσία: Λαέρτης Βασιλείου. Παίζουν: Καραφίλ Σένα, Νικόλαος Λάμπρου.

  • Το έργο «Αυτή ολομόναχη» του Ζαν Κοκτό ανεβαίνει αύριο, στο «Αλτερα Παρς», σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, μετάφραση Μαρίας Χριστοδουλίδου, σκηνικά Μάνος Σγούρος, κοστούμια Δέσποινα Χειμώνα, κινησιολογία Ελπίδα Μπαρτζιώκα. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Ελενα Μπόντη, Ιωάννα Σταβάρα και Χάρη Φλέουρα. Πρόκειται για τέσσερις θεατρικούς μονολόγους: «Στο πανηγύρι», «Η ψεύτρα», «Το φάντασμα της Μασσαλίας», «Η ανθρώπινη φωνή», οι οποίοι είναι «διάσπαρτοι από έξυπνες παγίδες και τολμηρές μπλόφες, που σκοπό έχουν να τροφοδοτούν τα όνειρα, τις επιθυμίες για αλλαγή, τις αποδράσεις από το τέλμα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων».
Εκθέσεις εκτός τειχών

Εργο της Κ. Μαρούδα
Εργο της Κ. Μαρούδα
Ηλιοτρόπιο - πρωταγωνιστής του καλοκαιριού. Ενα χρωματικό πανηγύρι με την αύρα του καλοκαιριού, του πεύκου και της θάλασσας, της καλαμιάς και του ηλιοτρόπιου, κατακλύζει τα έργα της ζωγράφου Καλλιρρόης Μαρούδα, που θα παρουσιαστούν (11-25/10) στην γκαλερί «F» της Καρδίτσας. Χρωματιστές καλοκαιρινές αναμνήσεις από ταξίδια που κάναμε ή ονειρευτήκαμε, μεταφέρουν στη βουή της πόλης, «γεύσεις» και «μυρουδιές» της μέρας και αισθήσεις της νύχτας του θερινού ηλιοστασίου.

«Η γενιά του '30 μετά τον πόλεμο και η κατάκτηση της αφαίρεσης», τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται έως τις 8 του Δεκέμβρη στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Πρόκειται για τον τέταρτο σταθμό μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έκθεσης, που παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στα Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης σε Κέρκυρα και Σπάρτη, καθώς και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας. Μέσα από 45 έργα καταγράφεται, η μεταπολεμική εξέλιξη της μεσοπολεμικής γενιάς, η οποία, στη δεκαετία του '30, πειραματίζεται με τα μοντέρνα κινήματα της Δυτικής Ευρώπης των αρχών του 20ού αιώνα. Η έκθεση, που επιμελήθηκε ο Ανδρέας Ιωαννίδης, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.

Στην αίθουσα τέχνης

«Παρατηρητής» (Π.Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη), παρουσιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Βασίλη Ιωαννίδη με τίτλο «Μεταπλάσεις». Εως τις 18/10 θα εκτεθούν 75 έργα, κυρίως μικρογραφίες.

Εργα της Μαρίνας Αναστασίου παρουσιάζει (από 7-21/10) η γκαλερί «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη). Με συναρμογή υλικών όπως η άμμος, το κερί, το σκοινί κ.ά., προκύπτουν τοπία πραγματικά και ουτοπικά, στα οποία απουσιάζει η ανθρώπινη μορφή.

«Τα παιδιά ταξιδεύουν με την τέχνη» τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενεί (έως τις 14/10), η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Παρουσιάζονται έργα των μαθητών των Δημοτικών Εργαστηρίων Τέχνης Χαλκίδας και Χανίων.

Γυναικεία πορεία στην ιστορία

Σε μια γυναίκα της ελληνικής επαρχίας, γυναίκα που έζησε πολλά, αλλά τώρα ζει στη μοναξιά, αναφέρεται το έργο «Η Μπράχαινα», το έργο του Δημήτρη Παπαχρήστου, που ερμηνεύει η Εύα Κοταμανίδου στα πλαίσια των «Θεατρικών Μονολόγων» («Θέατρο της Ανοιξης» 2,3/10), στο «Κάτω από τη Γέφυρα» (8/10) και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη (17/10). Η παράσταση ανεβάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.

Η Μπράχαινα, η γυναίκα του Μπράχου, δεν έχει δικό της όνομα, έχει μόνο ιδιότητες. Είναι γυναίκα, σύζυγος, μάνα, δουλεύτρα. Τα όρια της ζωής της χάραξαν ο γάμος της, ο τόπος της και η ιστορία. Ο πατέρας της, ο άντρας της κι ο γιος της ήταν και είναι «συνορο-φύλακες» της ζωής της. Οι γυναίκες δε λείπουν από την ιστορία της. Είναι οι γιαγιάδες, η μάνα, οι συγχωριανές, όσες έγιναν συνοδοιπόροι της ζωής της, ζώντας η μια τον πόνο και τη χαρά της άλλης. Η διήγησή της πισωγυρίζει στους Μακεδονικούς Αγώνες, στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην κατοχή, στον εμφύλιο. Μεσολαβούν φτώχεια, ξεριζωμός, δικτατορίες, Κυπριακό, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα.

Φεστιβάλ βίντεο

Το πρώτο φεστιβάλ βίντεο διοργανώνει από 3-6/10 η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με τίτλο «Πλατφόρμα ταινιών βίντεο», σε χώρο που βρίσκεται στη Σωκράτους 11 (7ος όροφος), στη Βαρβάκειο Αγορά.

Πρόκειται για προβολές κινηματογραφικών ταινιών σε βίντεο, από δημιουργούς «που δεν μπόρεσαν ή δε θέλησαν να τις μετατρέψουν σε φιλμ». Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με κινηματογράφους της πόλης που άλλαξαν χρήση και ένα οπτικοακουστικό εργαστήρι που θα κινηματογραφεί... την εκδήλωση. Επιδίωξη των διοργανωτών «είναι να παρουσιάσουμε όσες περισσότερες ταινίες μπορούμε από διάφορες τάσεις και ρεύματα. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν θεματολογικοί περιορισμοί. Σκοπός της προσπάθειας είναι να δοθεί βήμα σε δημιουργούς βίντεο κάθε τάσεως να παρουσιάσουν τη δουλιά τους με ελκυστικό και ευέλικτο τρόπο στα πλαίσια της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ».

Τον Ηλία Ανδριόπουλο θα τιμήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, σε εκδήλωση, αύριο (9 μ.μ.), στον Πύργο (Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»). Για το έργο του συνθέτη, θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Ντ. Κόνολι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Κ. Τζαβάρας, ενώ τραγούδια του θα ερμηνεύσει η Ιωάννα Φόρτη, με τη συνοδεία του Ν. Νεοφυτίδη, στο πιάνο. Είσοδος ελεύθερη.

Η Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει αποσπάσματα από τη νέα δισκογραφική της δουλιά «Mosaike», καθώς και παλιότερα τραγούδια της, σήμερα (8μ.μ.), στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Θα προηγηθεί λογοτεχνικός διαγωνισμός στον πεζό λόγο και την ποίηση για τους εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλους και βράβευση των τριών καλύτερων. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ