ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή - τιμή στον Ελληνα ηθοποιό

Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, πριν ένα χρόνο, έκανε το πρώτο βήμα, μετά από 36 χρόνια σιωπής, για την αναβίωση της «Ημέρας του Ηθοποιού». Μια ετήσια εκδήλωση, που η θεσμοθέτησή της απέβλεπε στην ευρύτερη γνωστοποίηση του πνευματικού και πολιτιστικού λειτουργήματος του ηθοποιού και στην τιμητική αναφορά «απόντων», αλλά ιδιαίτερα σημαντικών ηθοποιών και της ανεπανάληπτης προσφοράς τους σε εποχές που η τεχνολογία δεν έδινε τη δυνατότητα καταγραφής της τέχνης τους, στερώντας τους τη «δάφνη» της αθανασίας.

Το ΔΣ του ΣΕΗ, σε συνεργασία με μια πλατιά οργανωτική επιτροπή, καθόρισε το περιεχόμενο και του φετινού εορτασμού, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο, στις 6 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΥΠΠΟ.

Πέρυσι τιμήθηκαν δέκα προσωπικότητες του θεάτρου μας, που πέθαναν στη διάρκεια της δικτατορίας (1967-'74). Οι τιμώμενοι ήταν οι (αλφαβητικά): Βασίλης Αυλωνίτης, Αντώνης Γιαννίδης, Χρήστος Ευθυμίου, Χριστίνα Καλογερίκου, Τζαβαλάς Καρούσος, Βάσω Μεταξά, Αθανασία Μουστάκα, Χριστόφορος Νέζερ, Ελλη Ξανθάκη, Κατίνα Παξινού.

Φέτος, η τιμή ανήκει σε 7 άξιους ηθοποιούς για τη συνολική ερμηνευτική και πνευματική τους συνεισφορά, τις ξεχωριστές υπηρεσίες που πρόσφεραν στο υψηλό λειτούργημα του ηθοποιού, αλλά και την ξεχωριστή ατομική διαδρομή του καθενός. Οι ηθοποιοί που θα τιμηθούν είναι: Αννα Καλουτά, Βάσω Μανωλίδου, Αλέκα Παΐζη, Αννα Συνοδινού, Αλέκος Αλεξανδράκης, Λυκούργος Καλλέργης και Γιώργος Λαζάνης.

Οπως ειπώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «οι ξεχωριστοί αυτοί ηθοποιοί είναι εκφραστές μιας μεγάλης στρατιάς από τους εν ζωή εκπροσώπους του νεοελληνικού θεάτρου, γι' αυτό επιθυμούμε αυτή η εορταστική εκδήλωση να είναι γιορτή ολόκληρου του ελληνικού θεάτρου, των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Παιδείας, της πολιτείας, του ελληνικού λαού».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η ερασιτεχνική δημιουργία στο προσκήνιο

Με μία ελπιδοφόρα πολιτιστική «αντεπίθεση» στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στην ισοπέδωση της πολιτιστικής πολυμορφίας που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων, διοργανώνοντας Συνάντηση Ερασιτεχνών Ζωγράφων, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στην Ηπειρο, η οποία ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Καφεθέατρο του Σταθμού στο Μώλο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης διοργανώνεται έκθεση έργων 27 δημιουργών, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Η Τέχνη και η ερασιτεχνική δημιουργία στις σημερινές συνθήκες», η οποία πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Οι προθέσεις της Πολιτιστικής Παρέμβασης Ιωαννίνων είναι ξεκάθαρες. Κάτω από τα «συνθήματα» «Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη» και «Για να μην πάψει η κοινωνία μας να ανησυχεί, να δημιουργεί, να ζει», θεωρεί ότι «υπάρχουν δύο δρόμοι: ή θα αφεθούμε στην κατευθυνόμενη πορεία των πραγμάτων, παρασυρμένοι από την επικίνδυνη ομοιομορφία που επιβάλλεται ή θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις πολιτισμικές μας καταβολές, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητά μας ως λαός, στηρίζοντας παράλληλα την πρωτογενή δημιουργία, τις ανησυχίες και αναζητήσεις των δημιουργών».

Σημειώνει, επίσης, ότι η απομάκρυνση του κοινού από την Τέχνη και η μετατροπή του «σε παθητικό καταναλωτή» είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής για τον πολιτισμό «που ξεκινά από τα ανώτερα ευρωπαϊκά όργανα», έτσι ώστε «να θεωρηθεί ο πολιτισμός κοινός, ένας και ομογενοποιημένος για όλες τις χώρες της ΕΕ και ο οποίος θα παράγεται και θα προωθείται ως βιομηχανικό προϊόν». «Με βάση τα παραπάνω», συνεχίζει η Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων, «έχουμε την εκτίμηση ότι είναι ανάγκη να στηριχτεί η ερασιτεχνική δημιουργία ως η πιο πηγαία μορφή έκφρασης των κοινωνικών διεργασιών». Καταγγέλλουν δε ότι «οι θεσμοθετημένοι φορείς, τουλάχιστον της πόλης μας, αρνούνται να στηρίξουν την ερασιτεχνική δημιουργία, αγνοούν ή υποτιμούν τη συμβολή της στην Τέχνη και την προσφορά της στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας». Καταγγέλλουν, επίσης, ότι η Συνάντηση «δεν έτυχε στήριξης από τους φορείς της πόλης, αντίθετα έτυχε προκλητικής και προσβλητικής αδιαφορίας. Κάτι, βέβαια, που δυστυχώς ήταν αναμενόμενο».

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι παρακάτω ζωγράφοι: Από Αρτα: Νίκος Γόγαλης, Κώστας Κοτσαρίνης. Ηγουμενίτσα: Βαρβάρα Γραμματά. Κόνιτσα: Ράνια Κώστα Καφετζή, Νίκος Μουζάκης. Πρέβεζα: Σταύρος Βλάχος, Κωνσταντίνα Γατζία, Ολγα Γκόγκα, Δημήτρης Μπέκας, Αναστασία Μπέκα, Δέσποινα Ντάκουλα. Φιλιάτες: Λίκα Φραγκίσκου. Γιάννενα: Αντώνης Βικελής, Σοφία Βλάχου Πρωτόπαππα, Μαρία Ζαρανίκα Σούρλα, Πέτρος Ζήσης, Λυδιά Νούσια, Χαρίδημος Θεοδώρου, Βάσω Καλαμπόκα, Αντιγόνη Κατσούρη, Σπύρος Μέμος, Δημήτρης Μπιδέρης, Λαμπρινή Μπόζιου, Χαρά Μπουντούρη, Βούλα Ναυράζογλου, Γιώργος Σταύρος, Νίκη Τσέπα Παπαδοπούλου.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Αγώνας σε όλη τη χώρα

Ενώ μαζικοποιούνται οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, η ΠΟΣΥΠΠΟ προσπαθεί να «διασκεδάσει» τη συμμετοχή της στους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου

Από τη προχτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ

Eurokinissi

Από τη προχτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των εκτάκτων του ΥΠΠΟ
Για πολλοστή φορά θα «περικυκλωθεί» σήμερα στις 11 το πρωί το υπουργείο Πολιτισμού από τους συμβασιούχους του, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα, απαιτώντας το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, τη λήξη της εργασιακής τους ομηρίας και για να καταγγείλουν τους «διαγωνισμούς» διορισμών, που προωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, με διαδικασίες που προσβάλλουν την πολυετή προσφορά των συμβασιούχων, ενώ σε καμία περίπτωση δε δίνουν λύση στο εργασιακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των σημερινών κινητοποιήσεων, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της πενθήμερης πανελλαδικής απεργίας των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα παραμείνει και πάλι κλειστός για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και αποκλεισμός του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, ενώ στη Χίο οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην Παναγία Κρήνα (βυζαντινό μνημείο του 11ου αι.).

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του ΥΠΠΟ βρήκε φαίνεται την ευκαιρία να «κινητοποιηθεί» για καθαρά μισθολογικά της ζητήματα, ενώ για το μείζον θέμα των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων τους - που αποτελεί ταυτόχρονα και μείζον θέμα για τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς - επιχειρούν να πατήσουν σε «δύο βάρκες»: Από τη μια ζητούν την υλοποίηση της δικαστικής απόφασης για την κοινοτική οδηγία μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, από την άλλη, όμως, προσπαθούν να διασπάσουν, ουσιαστικά, τους συμβασιούχους, καλύπτοντας τη συμμετοχή τους στη διορισμένη επιτροπή «αξιολόγησης» που θα συσταθεί στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης για τους «διαγωνισμούς».

Πρόκειται για «άσφαιρα πυρά», αφού η ΠΟΣΥΠΠΟ έχει εκτεθεί στους συμβασιούχους από την εμμονή της να μην «ενοχλεί» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι αίθουσες των δικαστηρίων συντηρούν και δε λύνουν τα προβλήματα. Σε μια προσπάθειά της δε να «διασκεδάσει» τις κακές εντυπώσεις που αφήνει η συμμετοχή της στην επιτροπή, λέει, ότι η αμοιβή που θα λάβουν οι εκπρόσωποί της στην επιτροπή «αξιολόγησης» θα πάει... στο «απεργιακό ταμείο» της! Κάτι που βέβαια μόνο συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων δεν είναι...

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Το ΚΚΕ ζητά τα έγγραφα

Νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικών με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Πολιτισμού να καταθέσει, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η Βουλή: α) τη διακήρυξη, β) τη συγγραφή υποχρεώσεων και γ) τη σύμβαση που αφορούν στην ανέγερση του ΝΜΑ στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη.

Θυμίζουμε, ότι η εταιρία «ΑΛΤΕ», σύμφωνα με ανακοίνωσή της, είναι ο προσωρινός μειοδότης για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Σύμφωνα με την εταιρία, το έργο «θα» ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από την έναρξη της κατασκευής, ενώ δεσμεύτηκε ότι σε εννιά μήνες - από την ημέρα έναρξης της κατασκευής - θα είναι έτοιμο το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου. Η ημέρα έναρξης όμως της κατασκευής δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με ένα μεγάλο ερωτηματικό... καθώς εκκρεμούν νέες δικαστικές προσφυγές των φορέων που, δικαίως, διαφωνούν και αντιδρούν για την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη από την κατασκευή του μουσείου.

Το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Διάβαση», στο πλαίσιο της γιορτής για τα δεκατρία γενέθλιά του, παρουσιάζει στον πολυχώρο «Αθήναϊς», έργα των ομάδων φωτογραφίας, εικαστικών και κεραμικής. Η έκθεση θα λειτουργεί σήμερα, αύριο (6-10μμ) και το Σάββατο (10πμ-10μμ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ