ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση

Πλατιά παραδοχή του πατριωτικού και διεθνιστικού χαρακτήρα των θέσεων του ΚΚΕ

Από ορκωμοσία επαγγελματιών οπλιτών των Ειδικών Δυνάμεων

Eurokinissi

Από ορκωμοσία επαγγελματιών οπλιτών των Ειδικών Δυνάμεων
Η πλατιά συσπείρωση γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και την Εθνική Αμυνα καταγράφεται μέσα από τις 16 ομιλίες - παρεμβάσεις, στα πλαίσια της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τρίτη η ΚΕ του ΚΚΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου την εισηγητική ομιλία με τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Βασικές πλευρές του θέματος της εκδήλωσης, που είχε τον τίτλο «Ενοπλες Δυνάμεις - Εθνική Αμυνα», ήταν: Αιγαίο και ελληνοτουρκικές διαφορές, ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός, εξοπλιστικά προγράμματα, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επαγγελματίες οπλίτες. Παρόντες ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, απόστρατοι αξιωματικοί όλων των βαθμών, καθηγητές στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, πανεπιστημιακοί, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και εκπρόσωποι του κινήματος ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων.

Κοινός παρονομαστής, όσων πήραν τον λόγο, η παραδοχή του πατριωτικού και, ταυτόχρονα, του διεθνιστικού χαρακτήρα των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ. Ηταν μια εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάδειξης των σημαντικών για το λαό και τη χώρα ζητημάτων, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, που ταυτόχρονα στοχεύει στην κατάθεση της συνολικής πρότασης του ΚΚΕ, ενόψει της προετοιμασίας του για τις βουλευτικές εκλογές.


Η εκδήλωση, όπως τόνισε στο κλείσιμο ο Β. Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πέτυχε το στόχο της, που ήταν η ανάδειξη του εθνικής σημασίας ζητήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Αμυνας στο ύψος που του ανήκει. Συνέβαλαν, όπως τόνισε, όλοι οι ομιλητές, ώστε να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Το ΚΚΕ, σημείωσε, επιδιώκει να δώσει συνέχεια σ' αυτό, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του ελληνικού λαού.

Ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει σε ειδικό ένθετο κυριακάτικου φύλλου ολόκληρες τις ομιλίες - παρεμβάσεις.

Ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα από αυτές.

Αντίθεση στο μισθοφορικό στρατό

Ο Δ. Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος γενικός επιθεωρητής Στρατού, αναφορικά με το θέμα του μισθοφορικού στρατού, έκανε ιστορική αναδρομή και εξέφρασε την αντίθεσή του στο θεσμό αυτό, δίνοντας απαντήσεις στα επιχειρήματα που προβάλλονται από την άλλη πλευρά, όπως αυτό, ότι, δήθεν, τα σύγχρονα όπλα απαιτούν μία μεγαλύτερη επαγγελματική κατάρτιση. «Αυτό, είπε, είναι ψευτοδίλημμα πρώτα απ' όλα, διότι το στρατευμένο κομμάτι του λαού μας έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο. Δεύτερον, είναι ένα ψευτοδίλημμα και θα έλεγα ότι κολακεύει, κατά κάποιο τρόπο, μειονέκτημα που έχουμε, ότι κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν την ασφάλεια, δηλαδή οι σεκιουριτάδες θα αναλάβουν την ασφάλεια του έθνους, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο».


Ο Β. Φίλιας, καθηγητής πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στον πατριωτικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Αναφορικά με το μισθοφορικό στρατό, τόνισε: «Είναι κομμάτι της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων. Δηλαδή, θέλουν ο στρατός να αποτελείται από μισθοφόρους, από ανθρώπους, οι οποίοι δεν κινούνται από οποιοδήποτε, έστω και λαθεμένο, κίνητρο εθνικό, οσοδήποτε λαθεμένο, αν θέλετε και εθνικιστικό, αλλά από ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται από συμφέροντα, σκοπιμότητες και οικονομικά κίνητρα. Ετσι, ο πολίτης στρατιώτης της Γαλλικής Επανάστασης επιχειρείται να καταργηθεί, δηλαδή πάει πολύ μακριά η λογική αυτή και βεβαίως αυτού του είδους ο στρατός μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ήδη για αστυνόμευση».

Ο Αντ. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., αναφέρθηκε διαχρονικά στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και στα κριτήρια επιλογής των στελεχών. Και φθάνοντας στο σήμερα, τόνισε: «Ξαφνικά, οι ίδιες απειλές που απειλούν την Αμερική απειλούν και την Ελλάδα! Οι ίδιες που απειλούν την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αγγλία, τη Γαλλία οι ίδιες αυτές απειλές έγιναν απειλές για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις! Πώς έγινε αυτό μέσα σε μια 5ετία και όλες οι χώρες, οι ελεγχόμενες από την Αμερική, έχουν ακριβώς το ίδιο δόγμα, ακριβώς τον ίδιο στόχο, ακριβώς τις ίδιες απειλές, σχεδόν τις ίδιες Ενοπλες Δυνάμεις, ακόμα και οι Τούρκοι; Δεν είναι τυχαίο. Ελέγχεται. Τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται σήμερα, όχι απλά να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, καλούνται να κάνουν κάτι χειρότερο. Να στύψουν τη συνείδησή τους και να πηγαίνουν στο Αφγανιστάν, να συμπράττουν εναντίον λαών, οι οποίοι παραδοσιακά είναι φίλοι με την Ελλάδα».

Εξαιρετικά κακό το «σχέδιο Ανάν»

Ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, αναφέρθηκε στο δικαίωμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., τονίζοντας πως πρέπει να διαφυλαχτεί και έθεσε το ερώτημα, αν μπορούμε να προσφύγουμε στη Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα, μια και αυτή ξεκινά από εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια, είπε, αν πάμε στη Χάγη με τα σημερινά χωρικά ύδατα, αυτό θα εμποδίσει στο μέλλον την άσκηση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο «σχέδιο Ανάν», το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά κακό, υπογραμμίζοντας πως η αποδοχή του ως βάση συζήτησης από την ελληνική κυβέρνηση σημαίνει και την αποδοχή ενός βασικού του σημείου, των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας του 1959 - 1960, που δίνουν το δικαίωμα επέμβασης, το οποίο και επικαλέστηκε η Τουρκία το 1974, όπως και το δικαίωμα να υπάρχουν ξένα στρατεύματα στην Κύπρο.

Ο Δ. Δήμου, αντιστράτηγος ε.α., που έχει διατελέσει διοικητής της Α` Στρατιάς και αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αναφέρθηκε στους νόμους που διέπουν την οργάνωση και τη σύνθεση του στρατού, οι οποίοι ορίζουν τον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Αμυνας ως προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, σημείωσε, είναι δεμένες, «διότι ο δικομματισμός έχει υπεισέλθει σε τέτοιο σημείο, που δεν μπορούν να προχωρήσουν, να κάνουν τη δουλιά τους» και στηλίτευσε τον παραγκωνισμό της στρατιωτικής ηγεσίας από τους εξοπλισμούς. Ακολούθως, σχολίασε τις τοποθετήσεις των εκάστοτε υπουργών Εθνικής Αμυνας περί εκσυγχρονισμού των ΕΔ και βελτίωσης των συνθηκών ζωής των στρατευμένων, σημειώνοντας πως «συνεχώς βελτιώνουν τις συνθήκες και συνεχώς αυτές πάνε από το κακό στο χειρότερο». Επισήμανε, επίσης, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις με αυτές τις αναδιοργανώσεις, αποκλίνουν από την εθνική τους αποστολή.

Δεν υπηρετούν την αμυντική θωράκιση της χώρας οι εξοπλισμοί

Ο Ν. Τζοβλάς, πλοίαρχος ε.α., τόνισε πως μετά το νέο δόγμα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση που προκαλεί ανησυχία, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Σχετικά με τους εξοπλισμούς, σημείωσε πως δεν υπηρετούν την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά ΝΑΤΟ - ευρωπαϊκούς σκοπούς. Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Γίνονται σπουδαίες εκχωρήσεις, που τις ονομάζουν διευκολύνσεις, τέτοιες που θυμίζουν τη δεκαετία του '70, με τη χούντα, αν και ωχριούν μπροστά τους. Ο,τι μας ζητήσουν το δίνουμε. Επί πολλές δεκαετίες, συρόμασταν πίσω από τις μεγάλες δυνάμεις, ποιο ήταν το όφελος; Διεκδικήσεις στο Αιγαίο, επιβολή χούντας, εισβολή στην Κύπρο και έπεται η συνέχεια. Εμείς ανησυχούμε πραγματικά για την κατάσταση σήμερα στις ΕΔ. Και αγωνιζόμαστε για έναν πατριωτικό προσανατολισμό τους, με ισχυρή αμυντική ικανότητα για την προάσπιση, τόσο της εθνικής κυριαρχίας, όσο και των συνόρων».

O Ι. Βέννης, αντιναύαρχος ε.α., που έχει διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι πολλοί νέοι αριστερών αντιλήψεων δεν επιλέγουν να γίνουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν μόνο δεξιοί. Οσο για το θέμα των εξοπλισμών, υποστήριξε ότι ναι μεν κάποια οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, όπως τα άρματα μάχης Τ-80 υπερέχουν, όμως, υπάρχει πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και την εκπαίδευση. Το πρόβλημα αυτό, είπε, εκδηλώθηκε και στην περίπτωση των «αερόστρωμνων» των ταχύπλοων μεταγωγικών που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό από την Ρωσία και την Ουκρανία. «Η Ρωσία, κατέληξε, δυστυχώς δεν είναι Σοβιετική Ενωση τώρα. Αλλο πράγμα τότε και άλλο τώρα. Τώρα δεν μπορείς να βρεις να συνομιλήσεις με κανέναν».

Μακριά από την έννοια «πατρίδα» η εκπαίδευση των ΕΔ

Ο Σπ. Σερμακέζης, ταξίαρχος ε.α., αναφέρθηκε στο μισθοφορικό στρατό και στην εκπαίδευση που δίνεται σήμερα στις Ενοπλες Δυνάμεις, που όλο και περισσότερο απομακρύνεται από έννοιες, όπως πατρίδα και υπεράσπιση των συνόρων. «Λόγω, είπε, της νέας τάξης πραγμάτων και της παγκοσμιοποίησης, αυτή η αποστολή μειώνεται συνεχώς μέχρι της πλήρους εξαφάνισής της. Κι έτσι η άμυνα της χώρας μας μπαίνει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Και τα σύνορα της χώρας μας, θα φυλάγονται από τον Ευρωστρατό, άλλης χώρας, ή ίσως, από δικούς μας μισθοφόρους, οι οποίοι θα πληρώνονται για να πολεμήσουν. Αξιο προσοχής είναι ότι η λέξη "πατρίδα" δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των εκπαιδευομένων νεοσυλλέκτων. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει αυτή η κατάσταση, οι μισθοφόροι μπορεί να σταλούν όπου Γης για να πνίξουν στο αίμα κάθε λαό, ο οποίος θα ξεσηκωθεί ενάντια στη νέα τάξη».

Ο Αλ. Κόντος, έφεδρος ταγματάρχης, πρόεδρος των Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι το κατ' εξοχήν πατριωτικό κόμμα της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, έκανε ειδική αναφορά στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους οι έφεδροι οπλίτες και αξιωματικοί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι νέοι σήμερα καλούνται να καταταγούν και να υπηρετήσουν την πατρίδα με 8 ευρώ το μήνα και ανασφάλιστοι. Οσον αφορά στην κατάσταση στα στρατόπεδα, την περιέγραψε με μελανά χρώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επικρατεί Σαχάρα, δεν υπάρχουν άνδρες για να εκτελέσουν καθήκοντα». Καταλήγοντας, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ηθικό, δεν υπάρχει προοπτική για τον Ελληνα πολίτη - οπλίτη, να υπηρετήσει με αυτές τις συνθήκες. Πρέπει αυτό το καθεστώς να το αλλάξουμε και ζητώ τη βοήθειά σας».

Προσπαθούν να θέσουν υπό διωγμόν τους κομμουνιστές

Η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία έφθασε στην εκδήλωση επιστρέφοντας από τη συνεδρίαση του Γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να τεθούν υπό διωγμό στην Ευρώπη τα κομμουνιστικά κόμματα και οι κομμουνιστές. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε, των κομμουνιστών τίθενται πλέον εν κινδύνω. Και μάλιστα με απόφαση του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών». Η μεθόδευση που ακολουθήθηκε μετά το σάλο που ξεσήκωσε η καταδίκη του «ολοκληρωτικού κομμουνισμού», είναι να βγάλουν τον κομμουνισμό, αφήνοντας ίδιο το κείμενο, που το εμφανίζουν ως «καταδίκη του ολοκληρωτισμού». Και συμπέρανε: «Η συζήτηση ανοίγει στην Ευρώπη, πώς θα τεθούν εκτός νόμου οι κομμουνιστές και τα κομμουνιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και ανοίγει επίσημα και ανοίγει στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ο Μ. Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., τόνισε ότι με τις αλλαγές που γίνονται στις Ενοπλες Δυνάμεις «επιχειρείται η χειραγώγηση των στελεχών, και, μέσω αυτής, η χειραγώγηση του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η οργάνωση και η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά πρότυπα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και σε αποστολές εκτός συνόρων». Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στις παραγωγικές σχολές. «Ξέρουμε, είπε, ότι ο σκοπός των παραγωγικών σχολών των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων είναι για να φτιάχνουν στελέχη, έτσι ώστε να τους στέλνουν σε διεθνείς αποστολές. Οι δικές μας, όμως, απειλές δεν είναι η τρομοκρατία. Είναι άλλες και είναι φανερές και γνωστές». Αναφορικά με τη διακλαδικότητα και τα 5 στρατηγεία που προβλέπονται, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δομή έρχεται να υπηρετήσει αποστολές που θέλει το ΝΑΤΟ και όχι την Εθνική Αμυνα. Και κατέληξε με την έκκληση: «Να σταματήσει αμέσως η καταστροφική πολιτική που την υπαγορεύουν οι ΝΑΤΟικοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».

Ο Χρ. Δασκαλόπουλος, ταξίαρχος ε.α., έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ανθρώπινο παράγοντα. «Εκεί, είπε, είναι όλο το ζήτημα. Και πιστεύω ότι εκεί πρέπει να είναι όλη η προσπάθεια του κόμματος για να μπορέσει να δει αυτή η χώρα αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα, που λέγεται πατριωτική κατεύθυνση των ενεργειών, των στελεχών, των Ενόπλων Δυνάμεων». Και σημείωσε: «Η παιδεία, η οποία ξεκινάει από τις παραγωγικές σχολές, έχει την κατεύθυνση εκείνη που φτιάχνει ανθρώπους τέτοιους που να υπακούουν στο σύστημα. Είναι σαν να έχω σπουδάσει εγώ από δέκα χρονών στην Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, να έρθω εδώ στα 30 μου χρόνια σπουδασμένος ωραία, και να μου λέτε εσείς να σας εξηγήσω τι σημαίνει πατριωτισμός. Μα, εγώ έχω συνηθίσει τα σύνορα διαφορετικά, δε βλέπω τα σύνορα εδώ, την "Ελλαδίτσα". Εγώ πιστεύω, ότι απαιτείται το κόμμα να δώσει μεγάλη βάση, στην αλλαγή της εκπαίδευσης, των παραγωγικών σχολών».

Ο Ν. Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α., αναφερόμενος στον επαγγελματικό στρατό, υπογράμμισε: «Είμαι σίγουρος και το αναφέρω υπεύθυνα. Εγώ τουλάχιστον σαν μόνιμος αξιωματικός, είμαι σίγουρος ότι αν είχαμε μισθοφορικό στρατό, το έπος του '40 δε θα το είχαμε». Σε άλλο σημείο είπε: «Βγαίνουν τώρα και μας λένε τανκς ή βούτυρο; Για να ξεγελάσουν τον κόσμο. Κι εγώ θα πω: Και τανκς και βούτυρο. Αλλά βούτυρο για τον εργαζόμενο και τανκς για τον ελληνικό λαό. Δε θέλουμε τανκς, τα οποία θα εξυπηρετούν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα. Ούτε τα ευρωπαϊκά. Θέλουμε στρατό, ο οποίος να είναι εναρμονισμένος με τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή πάμε να κάνουμε τους μισθοφορικούς στρατούς, τις ταχυκίνητες μονάδες, τα οποία όλα αυτά, θα εξυπηρετήσουν μόνο το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Για το βούτυρο, που έρχονται και μας λένε βούτυρο, δυστυχώς το βούτυρο, αν θα περισσέψει, δε θα πάει στον εργάτη να αλείψει και αυτός λίγο στη φέτα να λαδωθεί το αντεράκι του, το περισσότερο θα μετατραπεί σε μαύρο χαβιάρι για τους ολίγους».

Ο Ι. Ιωάννου, υποναύαρχος ε.α., μίλησε για την ποδηγέτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από το δικομματισμό και έκανε λόγο για μια γενικότερη πτώση του ηθικού των αξιωματικών. «Κακά τα ψέματα, είπε, τα παιδιά θα πάνε να πολεμήσουν, αλλά μπροστά θέλουν τον αξιωματικό, τον μπροστάρη ή κάποιον που θα πάει μπροστά». Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι το ΚΚΕ σαν πατριωτικό κόμμα, το οποίο επί δικτατορίας έπαθε πολλά δεινά, έχει κάθε λόγο να μπορέσει να βγάλει το Στρατό, τις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα τους αξιωματικούς από τις ενοχές».

Ποδηγετούνται από το δικομματισμό οι ΕΔ

Ο Αγ. Παπανεοφύτου, καθηγητής Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στο σύστημα επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε ότι εάν οι Αμερικάνοι δεν αφήσουν να λειτουργήσουν τα ελληνικά ραντάρ, για να κινηθούν πλοία, αεροπλάνα και στρατός, δεν υπάρχει δυνατότητα για καμία κίνηση. «Τα ελληνικά ραντάρ, τόνισε, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αν δεν αποφασίσουν οι Αμερικάνοι να αφήσουν ελεύθερη την ανίχνευση. Στην Κύπρο υπάρχει ένα ραντάρ, το οποίο θεωρείται από τα 4 ισχυρότερα στον κόσμο, το οποίο ελέγχεται από τους Αγγλους και τους Αμερικάνους, και το οποίο είναι σε θέση να σιγήσει όλα τα ελληνικά ραντάρ. Με τι δυναμική εμείς, λοιπόν, με όσο καλά οργανωμένο στρατό κι αν έχουμε, με όσο καλό οπλισμό και αν έχουμε, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μια πιθανότητα πολέμου;».

Ο Γ.Τσαπόγας, αντιστασιακός - δημοσιογράφος, αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες του ελληνικού λαού από το '21 μέχρι το '40, την Εθνική Αντίσταση και τους σημερινούς λαϊκούς αγώνες. Υπενθύμισε ακόμα ότι στρατηγοί, όπως ο Σαράφης, ο Μάντακας, ο Αυγερόπουλος, κινήθηκαν μαζί με τις λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις, και έκαναν πραγματικότητα αυτήν την Παλλαϊκή Εθνική Αντίσταση, για να καταλήξουν στα σύρματα της Μακρονήσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ