ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη συσπείρωση και τη συνεργασία

Τη δεύτερη κατά σειρά πλατιά εκδήλωση πραγματοποιεί η ΚΕ του ΚΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα 6 του Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Λ. Αλεξάνδρας 10), η οποία αφορά στην εκλογική αναμέτρηση και στην καλύτερη έκφραση και επιτυχία της συσπείρωσης και της συνεργασίας των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που προσβλέπουν σε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος του λαού. Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της εντατικής προετοιμασίας του ΚΚΕ για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, προτάσεων, σκέψεων και παρατηρήσεων έχει για το ΚΚΕ ξεχωριστή σημασία και χρησιμότητα. Στην πρόσκληση της ΚΕ σημειώνεται: «Γνωρίζουμε πως δε θα υπάρχει προοπτική για τον λαό μας αν δεν αλλάξει δραστικά σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας ο συσχετισμός δύναμης. Αν δεν αποδυναμωθεί η πολιτική και η ιδεολογική τους επιρροή».

«Οσο η λαϊκή αγανάκτηση - υπογραμμίζεται - εγκλωβίζεται σε δικομματικά διλήμματα, σε αυταπάτες, σε εύκολες λύσεις που δεν αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, η κατάσταση θα επιδεινώνεται δραματικά για τον λαό και τη χώρα».

Η αποφασιστική ενίσχυση σε αυτές τις εκλογές των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ είναι το κλειδί για θετικές εξελίξεις, τονίζει η ΚΕ και συμπληρώνει: «Είναι βασικός όρος και προϋπόθεση για να βελτιωθεί η κοινωνική ατμόσφαιρα. Να δεχτεί ένα ισχυρό χτύπημα ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία. Να δυσκολευτεί η άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Να γίνει πιο δυνατή η λαϊκή συμπόρευση και πάλη, πιο ορατή και να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική η προοπτική της συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία».

Η ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει πως η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι μια στενή κομματική υπόθεση και θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη συστράτευση, το εύρος και τη δυναμική της συσπείρωσης και της συνεργασίας των ριζοσπαστικών δυνάμεων που θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια, από την υποστήριξη που θα έχουν αυτά από τους εργαζόμενους και από τους ανθρώπους της διανόησης, της τέχνης και της επιστήμης.

Η οικονομία από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Τη Δευτέρα 20 του Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων». Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος οι ΚΟ σε όλη τη χώρα υλοποιούν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης. Πιο συγκεκριμένα, για τις επόμενες μέρες:

Στην Αθήνα

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σήμερα, Πέμπτη 2/10, στις 7 π.μ., θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο κτίριο του ΟΤΕ περιοχή Ιπποδρόμου. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο γκαράζ του ΟΤΕ στην Καλλιθέα.

-- Σήμερα, Πέμπτη 2/10, σε συγκέντρωση γυναικών στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ στου Γκύζη (Ν. Λύτρα 26), στις 7 μ.μ., θα μιλήσει η Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Παρασκευή, ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στους εργάτες του Δήμου Βριλησσίων, στις 5.45π.μ.

-- Την Κυριακή 5/10, στις 6 μ.μ., στο δημαρχείο Μπραχαμίου σε εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος», θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα προλογίσει ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και Μακρονησιώτης.

-- Την Τρίτη 7/10, στις 12 το μεσημέρι, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, θα περιοδεύσει στα τσαγκαράδικα Ταύρου - Μοσχάτου.

Στον Πειραιά

Σήμερα, Πέμπτη 2/10

  • Στο ΙΚΑ Περάματος θα περιοδεύσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ, και θα επισκεφθεί τους ναυτεργάτες του πορθμείου Περάματος - Σαλαμίνας.
  • Στις βιοτεχνίες δέρματος στου Ρέντη θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.
  • Το «ΚΑΡΦΟΥΡ» Κηφισού, θα επισκεφτεί ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.
  • Στο Ναυτικό ΤΕΕ και τα εμπορικά καταστήματα της Καλλίπολης θα επισκεφτεί ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ.
  • Τα εμπορικά καταστήματα της Φρεαττύδας - Πειραϊκής θα επισκεφτεί ο Κώστας Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

Αύριο Παρασκευή 3/10

  • Στους συνοικισμούς αυθαιρέτων Σαλαμίνας θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.
Στην Εύβοια

Σήμερα Πέμπτη

  • Σύσκεψη στις 7 μ.μ. διοργανώνει η ΚΟΒ Ιστιαίας, με γονείς και εκπαιδευτικούς. Θα μιλήσει ο Λ. Σορόπουλος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Σύσκεψη της ΚΟΒ Λίμνης του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θαν. Παππάς, γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση διοργανώνει η ΚΟΒ Αρτεμισίου, στο Αγριοβοτάνι, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.
Στην Αχαΐα

-- Αύριο Παρασκευή στις 7.30μ.μ. στον Αλισσό θα μιλήσει ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Παρασκευή στις 7.30μ.μ. στον Συνοικισμό Αιγίου θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 6/10, στον Λόγγο Αιγίου θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΝΕ.

Στην Ηλεία

-- Αύριο Παρασκευή στη συνοικία Δεξαμενή του Πύργου, στις 7μ.μ. θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

-- Αύριο Παρασκευή στο Περιστέρι του Δήμου Αμαλιάδας στις 8μ.μ. θα μιλήσει ο Γ. Καραπάνος.

-- Το Σάββατο 4/10, στη Μανωλάδα στις 7.30μ.μ. θα περιοδεύσει κλιμάκιο της ΝΕ.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει η απελευθέρωση στα πλαίσια της παγκόσμιας αγοράς;

Σημαίνει ελευθερία της κίνησης των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού πληθυσμού και υπηρεσιών. Πρόκειται για πολιτικές που αποσκοπούν στην ελευθερία δράσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, γιατί σε τελική ανάλυση το χρήμα, το εμπόρευμα, οι υπηρεσίες, η ίδια η εργατική δύναμη, δεν είναι παρά οι διαφορετικές μορφές που παίρνει το κεφάλαιο στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών και της πίστης. Οι εκπρόσωποι του μονοπωλιακού κεφαλαίου επιδιώκουν τα λιγότερα δυνατά εμπόδια στη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς με μείωση έως κατάργηση τελωνειακών και άλλων προστατευτικών δασμών. Θέλουν μια αγορά όπου τα εθνικά σύνορα δε θα αποτελούν εμπόδιο στην ελευθερία δράσης του κεφαλαίου.

Η ίδια η διαδικασία της απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου συντελείται είτε σε περιφερειακό επίπεδο, με τη δημιουργία περιφερειακών οικονομικών ενώσεων (ΕΕ, ΝΑΦΤΑ, ΑΣΕΑΝ), είτε σε διεθνές επίπεδο, π.χ., μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), της Παγκόσμιας Τράπεζας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Πρόκειται, όμως, για μια διαδικασία σύνθετη, η οποία πολλές φορές αναιρείται από τους ίδιους τους εμπνευστές της. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία της απελευθέρωσης προσκρούει στις καπιταλιστικές αντιθέσεις. Δηλαδή, ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι διάφοροι μονοπωλιακοί όμιλοι για την εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά κάθε κράτους. Ετσι, οι ίδιες οι κυβερνήσεις των κρατών που απαιτούν ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου για να μπορούν τα μονοπώλιά τους να δρουν στις αγορές άλλων κρατών, έρχεται στιγμή που προστατεύουν τη δική τους αγορά, τα δικά τους μονοπώλια, από τη δράση μονοπωλίων άλλων κρατών.

Ετσι η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ μέσω του ΠΟΕ θέτει πιεστικά το ζήτημα της απελευθέρωσης των αγροτικών προϊόντων και εισαγωγής μεταλλαγμένων στις ευρωπαϊκές αγορές, την ίδια στιγμή ακολουθεί πολιτική προστατευτισμού στην αμερικανική αγορά, σε μια σειρά προϊόντων, όπως ο χάλυβας. Στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι άσκησαν αφόρητες πιέσεις στην Κίνα και στην Ιαπωνία, στην κατεύθυνση να ανατιμήσουν οι δυο ασιατικές χώρες τα νομίσματά τους, ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές αμερικανικών και ευρωπαϊκών εμπορευμάτων στις ασιατικές αγορές. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι κάθε ιμπεριαλιστική χώρα πίσω από τις διακηρύξεις περί «απελευθέρωσης» υπονοεί την προώθηση των ιδιοτελών συμφερόντων των «δικών της» κεφαλαίων σε βάρος των ανταγωνιστών. Αυτό αποδεικνύεται και από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν με αφορμή τον τυχοδιωκτικό πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων συμβάλλει στην ενδυνάμωση του καπιταλισμού, άρα της εκμετάλλευσης σε κάθε χώρα. Απαιτεί την εφαρμογή της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δηλαδή, την απελευθέρωση των αγορών, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναδιαρθρώσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αναπαραγωγής και της συσσώρευσης του κεφαλαίου, για την ενίσχυση της κερδοφορίας του. Επιδιώκουν επίσης τη συμπίεση των μισθών, ώστε να φτηναίνουν οι εργάτες, και την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα της μεταφοράς επιχειρήσεων από μια χώρα σε άλλη όταν αυτές εκτιμούν ότι με τη μεταφορά θα αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ετσι η ελεύθερη κίνηση συμβάλλει στην αύξηση της ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ