ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι αγώνες δε σταματούν με καταδίκες εργατών

Πολύωρη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια

Από τη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια
Με μια πολύωρη διαδήλωση που δε σταμάτησε να φωνάζει συνθήματα όλες τις ώρες, όσες χρειάστηκε μέχρι να ανακοινώσει το δικαστήριο την καταδικαστική απόφαση που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, συνδικαλιστές και εργάτες της Αθήνας, έκαναν χτες καθαρό έξω από τα κτίρια της Ευελπίδων πως οι αγώνες της εργατικής τάξης δεν πρόκειται να σταματήσουν, ότι στη συνείδηση της εργατικής τάξης κατηγορούμενη είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της.

Μετά το τέλος της δίκης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γ. Μαυρίκος τους κάλεσε με νέες κινητοποιήσεις, καταλήψεις, απεργίες, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγώνων που αποφάσισαν και επέβαλαν χτες κυβέρνηση και αστική δικαιοσύνη. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε η απόφαση αυτή, τους πεισμώνει και τους χαλυβδώνει. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης στις 23 του Οκτώβρη προετοιμάζοντας την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Από νωρίς έξω από τα δικαστήρια και πολύ πριν ξεκινήσει η δίκη των εφτά συνδικαλιστών, εργάτες από δεκάδες σωματεία της Αθήνας, συνταξιούχοι εκπρόσωποι φορέων είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στη συγκέντρωση συμπαράστασης, καταδικάζοντας την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων από την κυβέρνηση. Πολύ πιο νωρίς από τις 11 που ήταν το κάλεσμα, η είσοδος των δικαστηρίων ήταν γεμάτη από κόσμο. «Εργαζόμενε λαέ της Αθήνας, σήμερα το αστικό κράτος δικάζει την εργατική τάξη. Αυτή η κυβέρνηση που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και ανέχεται να σκοτώνονται εργάτες δικάζει σήμερα εφτά συνδικαλιστές», ενημέρωνε η ντουντούκα του ΠΑΜΕ και τα συνθήματα έπεφταν βροχή: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Οι συγκεντρωμένοι έμειναν εκεί ακόμα και όταν οι ασφαλίτες με προβοκάτσια προσπάθησαν να σπάσουν τη συγκέντρωση, με πρόσχημα κάποια εισαγγελέα που δήλωνε πως θέλει να ανοίξει ο δρόμος...

Δεκάδες σωματεία και φορείς συμμετείχαν, χαιρέτισαν και δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές, καταγγέλλοντας την τρομοκρατία της κυβέρνησης. Ενδεικτικό ένα μικρό δείγμα όσων ακούστηκαν στη διάρκεια της πολύωρης συγκέντρωσης:

Ο Ν. Τσίγκος, συνδικαλιστής ναυτεργατικών σωματείων της Αυστραλίας τόνισε ότι η εργατική τάξη δε θα σταματήσει τους αγώνες για τα δίκια της. Ο Γ. Τασιούλας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Στόχος των διώξεων είναι να ανακοπεί κάθε αγώνας των εργαζομένων. Ο Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: Η κατάληψη για την οποία δικάζονται ήταν η ελάχιστη κινητοποίηση μπροστά στο παιχνίδι που παίζεται από την κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος: Επρεπε να δικάζεται η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και σίγουρα θα δικαστεί στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων που θα αναπτυχθούν.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»: Στέλνουν στα δικαστήρια εργαζόμενους όταν καθημερινά επιτρέπουν δεκάδες εγκλήματα στους χώρους δουλιάς. Ο Μ. Βασιλάκης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων: Η κυβέρνηση θέλει να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους. Ο Κ. Λιαπάτης, από το σωματείο της ΦΑΓΕ: Η συγκεκριμένη δίωξη στέλνει το μήνυμα να μην αντιστέκεται κανείς. Ο Ι. Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά: Η κυβέρνηση δεν μπορεί με στημένες δίκες να σταματήσει τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ο Τ. Τζαβάρας, αντιπρόεδρος Ενωσης Λογιστών: Τα δικαστήρια δε θα περάσουν και οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχιστούν. Ο Χ. Χουρδάκης, από το Συντονιστικό αγώνα αναπήρων: Αυτοί που σκοτώνουν και σακατεύουν εργάτες έρχονται σήμερα να δικάσουν τους συνδικαλιστές. Ο Β. Γλεζάκος, πρόεδρος ΟΣΝΙΕ: Δε θα αφήσουμε να περικόψουν δημοκρατικές ελευθερίες με στημένες δίκες. Εμείς θα τους δικάσουμε για την πολιτική τους. Ο Γ. Στρατηγός, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής ΟΤΑ: Την τρομοκρατία τους θα τη θάψουμε στη χωματερή. Ο Δ. Μαυροδόγλου από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ: Η σημερινή τακτική της κυβέρνησης θυμίζει παλιές μαύρες εποχές, αλλά η εργατική τάξη δε θα πτοηθεί. Ο Π. Καμήλος, από το σύλλογο δικαστικών υπαλλήλων: Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα δε λύνονται με την ποινικοποίηση των αγώνων. Ο Δ. Καλτσώνης, από τη Δημοκρατική Συσπείρωση: Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα υπερασπίσουμε τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Η Γ. Φλούδα, από το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων: Η προσπάθεια τρομοκράτησης οφείλεται στο ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι τρομοκρατημένη από τους αγώνες των εργαζομένων. Ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών: Η αντεργατική πολιτική πάει μαζί με τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων. Ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος σωματείου Εμποροϋπαλλήλων: Προσπαθούν να δικάσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ο Γ. Τόλης, πρόεδρος Σωματείου Χαρτεργατών: Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει θα πέσουν στο κενό. Ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος Σωματείου Μετάλλου Αθήνας: Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, για να περάσει ανενόχλητη την πολιτική της.

ΚΚΕ
Η πρώτη ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση

Για την καταδίκη των επτά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή, επτά συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αποτελεί δίωξη της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, στοχεύει στην παρεμπόδιση της πάλης του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και είναι έωλη, όπως αποδείχνει και το γεγονός ότι και όλες οι άλλες κατηγορίες κατέρρευσαν.

Η πρώτη ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που η πολιτική της, έμμεσα και άμεσα, διαμορφώνει ένα τέτοιο αυταρχικό κλίμα.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να απαντήσει συντονισμένα και αποφασιστικά. Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ