ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Στο πλευρό των εργατών

Συγκλονιστικό για την πόλη το χτεσινό συλλαλητήριο

Το σύνθημα απαντά ευθέως στην κυβέρνηση, που ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει την ανεργία ενισχύοντας την εργοδοσία

Motion Team

Το σύνθημα απαντά ευθέως στην κυβέρνηση, που ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει την ανεργία ενισχύοντας την εργοδοσία
Μυριόστομη καταγγελία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που πιστή στα κελεύσματα της ΕΕ έχει μετατρέψει τη Νάουσα σε πόλη ανέργων, αποτέλεσε και η χτεσινή πανεργατική συγκέντρωση συμπαράστασης στους 120 εργαζόμενους της «Τρικολάν». Η Νάουσα κατέβασε χτες τα «ρολά», ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί προς την πόλη, ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Η κεντρική πλατεία της Νάουσας από νωρίς χθες το πρωί γεμάτη. Εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας, από όλα τα εργοστάσια του Λαναρά, καταστηματάρχες και επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, υπάλληλοι στις υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ, μαθητές και εκπαιδευτικοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η εργατιά της πόλης έχει κάνει δική της υπόθεση την ανάκληση των απολύσεων στην «Τρικολάν», τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τα 7 χιλιόμετρα πορεία που ακολούθησαν μέχρι τον κόμβο της εθνικής οδού, αποδείχτηκαν μηδαμινά για να κουράσουν τους εργαζόμενους της Νάουσας. Με αμείωτο παλμό οι απεργοί εργάτες σήκωσαν τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ και κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι συνάδελφοί τους από τη Νάουσα και άλλα χωριά της περιοχής. Οσο προχωρούσε η πορεία τόσο μεγάλωνε ο όγκος της, όλο και περισσότεροι έσπευδαν να ενώσουν τη φωνή τους με τις εργάτριες της «Τρικολάν», που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας, δίνοντας το σύνθημα στους συγκεντρωμένους: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι».

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης πρόσφεραν τα λεωφορεία για τη μετακίνηση των ηλικιωμένων στο σημείο όπου είχε προγραμματιστεί ο αποκλεισμός της εθνικής οδού. Τα συνθήματα των εργαζομένων, την ώρα που η πορεία έφτανε στον κόμβο της εθνικής, πνίγηκαν στο χειροκρότημα των συγκεντρωμένων, για να επαναληφθούν λίγη ώρα αργότερα, πιο δυνατά, πιο μαζικά: «Ο δρόμος του αγώνα οδηγεί σε λύση, η "Τρικολάν" δε θα κλείσει».

Πάνδημη η συμμετοχή στην κινητοποίηση

Motion Team

Πάνδημη η συμμετοχή στην κινητοποίηση
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην «Τρικολάν» έσπασαν στην πράξη το καθεστώς τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλει η εργοδοσία μετά την ανακοίνωση των 10 πρώτων απολύσεων. Οι απολυμένοι εργάτες πήγαν κανονικά στη δουλιά τους, διεκδίκησαν και πέτυχαν να εργαστούν, κάνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρο πως καμιά απόλυση δε γίνεται δεκτή από τους εργαζόμενους.

Μιλώντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, επισήμανε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και των κομμάτων που στήριξαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου για την παραπέρα εξαθλίωση των εργαζομένων και το φούντωμα της ανεργίας στην περιοχή. «Ενωμένοι κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Οι εργαζόμενοι έχουν νου και γνώση», σημείωσε ο Χρ. Τρεμπελής «και θα εκτιμήσουν ποιοι είναι με τους εργαζόμενους και ποιοι με τους εργοδότες. Αυτό θα πρέπει να είναι το κριτήριό τους και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Αργά το απόγευμα οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» πραγματοποίησαν νέα γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης.


ΒΟΥΛΗ
Για φτηνούς και αμόρφωτους εργάτες

Στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και τις επιδιώξεις της θα κινηθεί το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Υπέρ του νομοθετήματος «επί της αρχής» τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές, αν και η Νέα Δημοκρατία διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά όχι και με επιμέρους πλευρές του.

Το νομοσχέδιο «υπηρετεί τη διαχείριση της ανεργίας, με βασικό στόχο το μοίρασμά της μέσα από τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης» και στοχεύει στην «παράδοση φτηνής εργατικής δύναμης στους εργοδότες», επισήμανε παρεμβαίνοντας ο Δημήτρης Τσιόγκας.

Το προτεινόμενο σύστημα θα παρέχει «υποβαθμισμένη κατάρτιση για τους μαθητές, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου» επισήμανε ο Δημήτρης Τσιόγκας, τονίζοντας ότι «τα σημερινά τεχνικά εκπαιδευτήρια δεν έχουν την υποδομή για να δώσουν ουσιαστικές γνώσεις», ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και για το «λαβύρινθο» των κοινοτικά χρηματοδοτούμενων σεμιναρίων κατάρτισης. Παράλληλα σημείωσε ότι «αλλάζει και υποτάσσεται ο χαρακτήρας του ΟΑΕΔ», αφού προωθείται η «παράδοση του ΟΑΕΔ στους βιομήχανους». Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη «να είναι η εκπαίδευση δωρεάν και δημόσια» και όχι «να είναι υπόθεση ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων», καθώς και «η τεχνική εκπαίδευση να γίνεται μετά το 12χρονο σχολείο» και τέλος επανέφερε την πρόταση «η επιδότηση των ανέργων να είναι στο 80% του βασικού μισθού και ο χρόνος της ανεργίας να είναι συντάξιμος».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα οφείλεται «στην αδυναμία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας», δηλώνοντας πως «το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25 έως 64 ετών που συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης υπολείπεται κατά πολύ του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου». Επισήμανε ότι η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος είναι «η απάντηση στα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτού του λόγου».

Μποναμάδες και χαράτσια

Η κυβέρνηση Σημίτη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου μας πείσει ότι η οικονομική της πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντα και των εργαζομένων και των μονοπωλίων. Στα πλαίσια αυτά, μοιράζει από τη μια «ψίχουλα» που συνοδεύονται με πολλές υποσχέσεις και «θα» στους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς και από την άλλη γενναιόδωρους μποναμάδες στους χρυσοκάνθαρους του πλούτου. Ετσι, με τη δημοσιοποίηση του «κοινωνικού πακέτου» μέτρων και της «Χάρτας» Σύγκλισης - δηλαδή το νέο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - ο πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο προσπάθησαν να μας πείσουν ότι με στήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής στηρίζουν και τα λαϊκά εισοδήματα και τα υπερκέρδη των μονοπωλίων και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το θόρυβο που προκάλεσαν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου να δηλώνουν ανήσυχοι αν «αντέχει η οικονομία» το βάρος του «κοινωνικού πακέτου μέτρων» και της «Χάρτας» σύγκλισης - απάλυναν 2 κινήσεις του κυβερνώντος κόμματος, που δείχνουν ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί πραγματικά η πολυδιαφημισμένη αναπτυξιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη κίνηση ήταν η δημοσιοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2004, με τον οποίο η κυβέρνηση αναδιανέμει τα φορολογικά έσοδα (που θα εισπράξει το κράτος από τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα) προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεισοδηματιών. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2004, η κυβέρνηση κατέθεσε και ένα νέο νομοσχέδιο, που το βάφτισε «αναπτυξιακό», με το οποίο μειώνονται δραστικά οι συμβολικοί φόροι που πληρώνει το μεγάλο κεφάλαιο για μια δεκαετία, ενώ παράλληλα καθιερώνεται πλήρης φορολογική ασυλία. Η δεύτερη κίνηση, ήταν η χτεσινή, που έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με την εξαγγελία των προκλητικών επιδοτήσεων από τα ταμεία του κράτους, σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες «θα» προσλαμβάνουν ανέργους. Εννοείται, πως ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως με τη ρύθμιση αυτή ενισχύεται η ανάπτυξη της χώρας και μειώνεται η ανεργία.

Ετσι με το ένα χέρι επιβάλλουν νέα χαράτσια στα λαϊκά εισοδήματα, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση και ό,τι αποκομίζουν, με το άλλο χέρι, το χαρίζουν απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο και στην πλουτοκρατία. Εδώ, όμως, ισχύει η λαϊκή παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...», που οι εργαζόμενοι μπορούν να την εκφράσουν και με την ψήφο τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.


Λ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ