ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο η πανελλαδική στάση εργασίας

Συγκεντρώσεις στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, ώρα 11 π.μ.

Δημόσια και δωρεάν Υγεία με κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων ήταν το σύνθημα των εργαζομένων του «Θεαγένειου» και του «Παπανικολάου»

Motion Team

Δημόσια και δωρεάν Υγεία με κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων ήταν το σύνθημα των εργαζομένων του «Θεαγένειου» και του «Παπανικολάου»
Ικανοποιητική είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις ενόψει της αυριανής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ωστόσο, οι μαζικές διαδικασίες περιορίζονται με ευθύνη κυρίως της ΠΑΣΚΕ, καθώς η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ θέλει τις κινητοποιήσεις ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για εξαγνισμό της συνενοχής της στην κυβερνητική πολιτική. Ετσι, για παράδειγμα, στη Θεσσαλία δεν έγιναν γενικές συνελεύσεις στα σωματεία των νοσοκομείων, παρά τις προτάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Αποκαλυπτική ήταν και η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ ενόψει των κινητοποιήσεων, καθώς αναφερόμενη στην «πολιτική της κυβέρνησης» περιορίστηκε στην «αστοχία των χειρισμών της και στην αναποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της»

Από αύριο οι εργαζόμενοι ξεκινούν στα δημόσια νοσοκομεία πεντάωρες στάσεις εργασίας επαναλαμβανόμενες κάθε Πέμπτη (9, 16 και 23 Οκτώβρη). Στη διάρκεια των στάσεων της ΠΟΕΔΗΝ θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες:

-- Στην Αθήνα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.

-- Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει συγκέντρωση στην Καμάρα, ώρα 11 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών - ΠΑΜΕ (ΑΣΥ - ΠΑΜΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις στάσεις εργασίας καταδικάζοντας «αποφασιστικά και την κυρίαρχη πολιτική και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Πρωτοβουλία Υγειονομικών)».

Καθολική συμμετοχή στου «Παπανικολάου»

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη νέα στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χτες από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί. Την ίδια ώρα έγινε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου που περνάει μπροστά από το Νοσοκομείο, ενώ άλλοι απεργοί απέκλεισαν τα γραφεία της διοίκησης.

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού και άλλου προσωπικού, καθώς με την έλλειψή του δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια αρρώστων και νοσηλευτών. Με τα συνθήματα και τα πανό που είχαν αναρτηθεί στην είσοδο του «Παπανικολάου» καταδικαζόταν η κυβερνητική πολιτική εκχώρησης υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της Υγείας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Επίσης καταγγελλόταν η πολιτική αφαίρεσης δικαιωμάτων, αλλαγής εργασιακών σχέσεων, κατάργησης του 8ωρου και εντατικοποίησης.

Σε γενική συνέλευση που συγκάλεσε στη διάρκεια της στάσης εργασίας το σωματείο εργαζομένων στο Νοσοκομείο αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Κάθε Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει σ' όλα τα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ κάθε Τρίτη από τις 8-9 το πρωί θα γίνονται στάσεις εργασίας και θα καταλαμβάνονται τμήματα του Νοσοκομείου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη να συνδεθούν οι αγώνες των γιατρών με αυτές των άλλων υγειονομικών, καθώς και των άλλων εργαζομένων. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους στη γενική συνέλευση εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ, της ΕΔΟΘ, των συνταξιουχικών συλλόγων, των οικοδόμων κλπ. Επίσης αποφασίστηκε να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του «Παπανικολάου» αύριο στις 11 το πρωί στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στην Καμάρα.

Οι γιατροί

Λήγει σήμερα η τριήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Σήμερα θα γίνει γενική συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, ώρα 12 το μεσημέρι στο Δώμα του «Ευαγγελισμού».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πουλάνε αβέρτα υπηρεσίες

Εκχωρήθηκε η σίτιση στο νοσοκομείο Λαμίας, προκηρύσσεται διαγωνισμός για την εκχώρηση των τραπεζοκόμων στο «Λαϊκό» και αποφασίστηκε η εκχώρηση μελέτης του Οργανισμού στο ΕΚΑΒ

Πλημμυρίδα εκχωρήσεων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς αρχίζουν να «ωριμάζουν» οι νόμοι εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος που ψήφισε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκχωρεί τομείς, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 25.000-30.000 κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους οργανισμούς της δεκαετίας του 1980!

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Στερεάς Ελλάδας η εκχώρηση της σίτισης σε ιδιωτική εταιρία. Είναι η πρώτη εκχώρηση τομέα δημόσιου νοσοκομείου που έγινε από Ανώνυμη Εταιρεία που συγκροτήθηκε στα πλαισίου του ΠεΣΥΠ, με βάση το νόμο 2889/2001, για τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ.

Το τίμημα για την εκχώρηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ανήλθε 740.000 ευρώ ενώ η αρχική προκήρυξη ήταν 1.050.000 ευρώ.

Εταιρίες τραπεζοκόμων
στο «Λαϊκό»

Τη διακήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία των τραπεζοκόμων στο Λαϊκό Νοσοκομείο παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, το κόστος θα είναι 230.000 ευρώ και το ετήσιο κόστος μιας τραπεζοκόμου θα είναι 20.000 ευρώ. Η «πληρωμή» των 20.000 ευρώ δε θα είναι στην ίδια την τραπεζοκόμο, αλλά στον επιχειρηματία. Η τραπεζοκόμος θα παίρνει μισθό πείνας που δε θα ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα, αλλά το αφεντικό της θα καρπώνεται τις υπηρεσίες που προσφέρει ο είλωτας - τραπεζοκόμος, και μάλιστα χωρίς πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς θα εργάζεται με μειωμένα ωράρια και την αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη.

Κι, όμως, μπροστά σε αυτή τη βάρβαρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ περιορίζεται σε παρατηρήσεις του τύπου ότι η «αποσύνδεση από το υπουργείο Υγείας με νομοθετικές παρεμβάσεις του κόστους των ιδιωτικών συνεργείων από το κόστος των οργανικών θέσεων, διευκολύνει την ασυδοσία και την αδιαφάνεια που επικρατεί».

Αποκαλυπτικό της συνενοχής της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι το γεγονός ότι η τιμή έπεσε στα 230.000 ευρώ μετά από δική της -και της ΑΔΕΔΥ- καθώς η αρχική τιμή ήταν 440.000 ευρώ.

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα στοίχιζαν λίγο παραπάνω απ' το μισό του κόστους που θα πληρώνει το «Λαϊκό» στους επιχειρηματίες για κάθε τραπεζοκόμο. Αλλά, δεν τίθεται θέμα δημιουργικής λογιστικής, αλλά απάντησης στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων που καλύπτουν ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και απάντησης στις ανάγκες των αναγκών των ασθενών στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Εκχώρηση και στο ΕΚΑΒ

Την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της μελέτης για την αλλαγή του Οργανισμού του ΕΚΑΒ αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου.

Η μελέτη θα στοιχίσει περίπου 45.000 ευρώ.

«Ευαγγελισμός» με επείγοντα στον αέρα

Οι πλευρές της νέου τύπου διοίκησης με το επιχειρηματικό μάνατζερ «ωρίμασαν» στον «Ευαγγελισμό», όπως αποκαλύφθηκε στη χτεσινή συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων με το διοικητή Π. Αλεξόπουλο.

Στη συνάντηση αποκαλύφθηκε ότι ο διοικητής έκανε περικοπή των κονδυλίων για υπερωρίες και έτσι εμφανίζεται με πλεόνασμα. Μάλιστα εμφανίστηκε ως γαλαντόμος λέγοντας ότι το πλεόνασμα θα το διαθέτει ως «μπόνους» στους εργαζόμενους ή να πληρώσει τα χρωστούμενα ρεπό που οφείλονται στη μεγάλη έλλειψη του προσωπικού. Πρόκειται για επιλογή που παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Πάντως, το σωματείο των εργαζομένων αντιτάχθηκε κάθετα σε αυτή την επιλογή, τονίζοντας ότι πρέπει να διατεθεί για την κάλυψη των πραγματικών υπερωριών και της υπερεργασίας των εργαζομένων.

Τα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» παραμένουν στον αέρα καθώς -σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου - δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα κλείσουν όλα για επισκευή ή θα κλείσουν τμηματικά. Η απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι ήταν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί απ' τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή.

Τέλος, αναπάντητο έμεινε το ερώτημα των εργαζομένων για την αντικατάσταση των πανεπιστημιακών κλινικών - σε προσωπικό και υποδομές - που θα μεταφερθούν απ' τον «Ευαγγελισμό» στο «Αττικόν» Νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ