ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αγώνας, η απάντηση στην κρατική βία και τον αυταρχισμό

Από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Από την προχτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
«Οι διώξεις αυτές και οι καταδίκες, που δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αλλά έρχονται σαν συνέχεια άλλων αντίστοιχων (Εμφιαλωμένα, Γεωτεχνικοί κλπ.), δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφερόμενο στη καταδίκη των εφτά στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε 5μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για την κατάληψη στις 5 Απρίλη 2001 του υπουργείου Εργασίας. Η πρώτη απάντηση θα δοθεί στο επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στις 23 Οκτώβρη στο Σύνταγμα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει ότι το «έγκλημα» των συνδικαλιστών που δικάστηκαν ήταν «ο αγώνας για την κοινωνική ασφάλιση. Η αξιοποίηση της κατάληψης για να αποκαλυφθεί η ευθύνη της κυβέρνησης και η αντιασφαλιστική της επέλαση. Η συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας πέντε χιλιάδων απεργών που σηματοδοτούσε την ανάγκη για κλιμάκωση και συντονισμό της ταξικής πάλης, απαιτώντας ένα κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών».

Τώρα, επισημαίνεται σε άλλο σημείο στην ανακοίνωση, «ο χορός της κρατικής βίας, του κυβερνητικού αυταρχισμού και της δικαστικής αυθαιρεσίας επιχειρούν να εκδικηθούν τους εργαζόμενους για εκείνους τους μεγαλειώδεις αγώνες. Στο πρόσωπο του ΠΑΜΕ διώκεται ολόκληρο το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα».

Ομως, όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι εφτά καταδικασθέντες - οι οποίες υπενθυμίζονται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: «Δε νιώθουμε ούτε είμαστε κατηγορούμενοι. Είμαστε κατήγοροι και πολέμιοι των πολιτικών της κυβέρνησης, που θέλει να διαλύσει την Κοινωνική Ασφάλιση, να καταργήσει το ωράριο, να ιδιωτικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις, να επεκτείνει τη μερική απασχόληση, που θέλει τελικά να μας κάνει το βίο αβίωτο και τα κέρδη των εργοδοτών πολλαπλάσια. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν μπορεί καμία δικαστική απόφαση, όσο καταδικαστική και να είναι, να μας κάμψει και να μας υποχρεώσει να διπλώσουμε τη σημαία της αντίστασης και του αγώνα».

Οι εργάτες δικάζουν μ' άλλα μέτρα

Η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος των εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις εργατικών ομοσπονδιών και σωματείων. Χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών επισημαίνει ότι «οι καταδίκες χαλυβδώνουν τη θέληση των εργαζομένων να παλέψουν για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών. Γι' αυτό την απάντησή τους θα τη δώσουν στο μεγάλο Πανεργατικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη». Ακόμα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ υπογραμμίζει: «Η απόφαση αυτή δείχνει, για άλλη μια φορά, την ταξική μορφή της Δικαιοσύνης, η οποία υπηρετεί το σύστημα και δε βρίσκεις εύκολα Τερτσέτηδες και Πολυζωίδηδες» και καταλήγει: «Την απάντηση οι εργάτες θα τη δώσουν στις 23 Οκτώβρη στο Σύνταγμα... στην παραπέρα ένταση των αγώνων τους αλλά και στην κάλπη, καταδικάζοντας τους υπηρέτες αυτής της πολιτικής κάθε χρώματος». Οι ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τονίζουν: «Οι διώξεις για συνδικαλιστική δράση θυμίζουν παλιές εποχές και δεν πρόκειται να φοβίσουν και να εμποδίσουν το ταξικό κίνημα να παλεύει για τα δίκια της εργατικής τάξης. Την ευθύνη για αυτές τις μεθοδεύσεις φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα που με τις επιλογές τους στηρίζουν τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου». Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ενωση Επαγγελματικών Λογιστών Πρωτευούσης και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας.

Επίσης, ανακοινώσεις συνολικά ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εξέδωσαν: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Συνδικάτο Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Λάρισας, Σύλλογος Τεχνιτών και Εργατών Ζαχαροπλαστών Λάρισας, Σωματείο Μηχανοξυλουργών - Επιπλοποιών και Εργατοτεχνικών Επεξεργασίας Ξύλου Λάρισας, Σωματείο Επαγγελματικών Οδηγών - Αυτοκινήτων Λάρισας, Ενωση Σερβιτόρων και Βοηθών Λάρισας, Σύνδεσμος Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Θεσσαλίας, Σύνδεσμος Εργαζομένων Γεωργ. ΣΥΝ/ΚΩΝ Οργανώσεων Λάρισας, Σωματείο Μαγείρων Λάρισας, Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας, Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών Κέντρων Διασκέδασης, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων και Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας Αναρρωτηρίων Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, Ενωση Λογιστών Λάρισας, Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών «Λαρισαϊκός» Λάρισας, Σωματείο Τυπογράφων Λιθογράφων και Τεχνικών Τύπου Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων στα Πλαστικά και συναφή είδη Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών και Βρεφονηπιοκόμων Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών, Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Λάρισας.

ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ
Παραδίδονται στους ιδιώτες

Το δρόμο της ιδιωτικοποίησης έχει ανοίξει και επίσημα πλέον η κυβέρνηση για την αμυντική βιομηχανία με την τροπολογία που έχει προωθήσει στη Βουλή για τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ψηφιστεί, αφήνοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους σε πλήρη ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον. Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχουν καταγγείλει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στις δύο εταιρίες και έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την απόσυρση της τροπολογίας, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις. Αντίθετα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στα περισσότερα σωματεία, όπως αυτό στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, έχουν δηλώσει τον πλήρη συμβιβασμό τους με την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν καταγγείλει ότι με την τροπολογία η νέα εταιρία μετατρέπεται βάσει του νόμου 2190 του 1920 σε Ανώνυμη Εταιρία και αποχαρακτηρίζεται από ΔΕΚΟ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να μπουν και σ' αυτή τη δημόσια επιχείρηση, και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, οι ιδιώτες. Επίσης, δε γίνεται καμία αναφορά και καμία δέσμευση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Καμία αναφορά δε γίνεται όμως και για το παραγωγικό και αναπτυξιακό μέλλον του καινούριου σχήματος.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Μάρκος Αλεξίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην ΠΥΡΚΑΛ, τόνισε: «Καμία διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρχει για το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική και διατηρούνται οι σημερινοί πολιτικοί και συνδικαλιστικοί συσχετισμοί. Οι εργαζόμενοι μέσα από τον αγώνα τους πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση».

Αλλωστε, οι ταξικές δυνάμεις εδώ και καιρό έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για σχέδιο νόμου που θα προβλέπει: Κατοχύρωση 100% του δημόσιου χαρακτήρα του νέου σχήματος. Μία μετοχή στην ευθύνη του υπουργείου Αμυνας και ένταξη του νέου σχήματος σε Δημόσιο Φορέα Πολεμικής Βιομηχανίας. Διατήρηση και σταδιακή αύξηση των θέσεων εργασίας με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και δέσμευση ότι η «εξομάλυνση» θα γίνεται με διατήρηση και όχι με αφαίρεση των κεκτημένων.

Ενοχλητική εικόνα

Στα παραλειπόμενα της προχτεσινής δίκης δε σημειώσαμε την ενέργεια της δικαστού Μαρίας Βασδέκη, να απαγορέψει την παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων μέσα στη δικαστική αίθουσα. Εκ του αποτελέσματος, το απόλυτο θάψιμο του γεγονότος από τις τηλεοράσεις, όσο και από τις εφημερίδες που ελέγχουν οι ίδιοι οι εκλεκτοί της κυβέρνησης καναλάρχες, κατανοούμε τη σημασία της απαγόρευσης. Ηταν κι αυτό μια συνεισφορά στο «βάθεμα της δημοκρατίας», που θα έλεγε και ο κ. Σημίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ